sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Shokkidoktriini


Historian havinaa

Shokkidoktriini tulee kirjan nimestä ”Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism”, jonka Naomi Klein vuonna 2007 sai valmiiksi ja ulos eetteriin. ”Tuhokapitalismin nousu” on kirjan suomennoksen otsikko, josta tuo hyvinkin tärkeä shokkidoktriini on jostain syystä jätetty pois. Kun aloitin lukemaan kirjaa, heti alussa vastaan tuli useita hyvin tuttuja nimiä: Milton Friedman ja Friedrich Hayek … Chicagon koulukunta, eli MPS. Puhutaan siis neoliberalismista ja yhdestä heidän käyttämistään tavoista muuttaa maailmaa haluamaansa suuntaan: shokkidoktriini. Tässä doktriinissa käytetään hyväksi minkä tahansa katastrofin, itseaiheutetun tai luonnollisen, luomaa shokkivaikutusta, jonka avulla saadaan ajettua ”uudistuksia” läpi aivan käsittämättömällä vauhdilla. Patriot Act - 9/11, on yksi näistä lukemattomista puhtaista sattumista, missä runnotaan läpi mielivaltaisia lakeja koska se on yhteiseksi hyväksi ja turvallisuutesi vuoksi koska sillä oltaisiin voitu estää se katastrofi ihan saletisti.

Talouspuoli, se itse tuhokapitalismi, ei kuitenkaan ole se minun juttuni, vaan tutkiskellaan kirjan alussa olevia kappaleita, joissa Klein esittelee psykologista puolta shokin vaikutuksesta. Kirjaimellinen shokkihoito jonka Ugo Cerletti ”keksi” seuraamalla sikojen teurastusta perustui siis hänen havaintoihinsa siitä, kuinka siat käyttäytyivät kun niille annettiin se tainnutus sähkön avulla (näin hän itse kuvaili keksintöään 1954). Moinen suorastaan huutaa ”auttaminen” ja Hippokrateen valassa puhuttiin juuri tuonkaltaisesta toiminnasta, sanoi ei yksikään moraalinen ihminen. Onneksi juuri noin ihmisyyttä arvostavalle toiminnalle löytyy kuitenkin aina valtioiden suunnalta rahoitusta, joten ei aikakaan kun ihmisiä päästiin ”hoitamaan” CIA:n rahoittamissa tutkimuslaitoksissa. Heillä oli vaan semmoinen pikkuinen pulma, että jos se tieto toiminnasta pääsisi ulos, kansa saattaisi olla siitä pahalla päällä kun menivät sen perhanan propagandankin jo kieltämään lailla. Mutta ei hätää, hallinto teki juuri kuten moraaliset ihmiset tekevät tämmöisessä tilanteessa: he antoivat rahoituksen ulkomailla sijaitseville yksityisille tutkimuslaitoksille tehdä niitä ihmiskokeita! Kuulostaako tutulta, etenkin juuri tähän päivään peilaten?

Useiden eri projektien ympäri maailmaa kautta saatiinkin kerättyä paljon tietoa siitä, kuinka ihminen saatiin ”nollattua” shokkihoidolla. Historiaa asian suhteen tutkineet jo tietenkin tiesivät millä nimellä tämä yhteisprojekti tuttavallisemmin tunnetaan: MKUltra. Kymmeniä miljoonia taaloja kaadettiin vuosien aikana tähän projektiin, jossa sähköshokeilla ja kemikaalikoktaileilla (esim. LSD ja PCP) saatiin ihmiset … sekaisin. No, lopulta projekti haudattiin, mutta sen ”tuloksia” käytettiin varsin runsaasti sen seuraavassa käyttökohteessa: kuulusteluissa. Vankien kuulusteluun käytettiin näistä edellisistä opittua, koska tarkoitus oli murtaa ihmisen mielen puolustus ja shokkihoitoa tehokkaampaa sai hakea. Metodit, joita käytettiin, ei liioin olleet edes kidutusta, koska sen määritys oltiin muutettu niin että kidutus on ainoastaan jotain joka tuottaa tuskaa joka on verrannollista vakavaan fyysiseen vammaan. Eihän se shokki nyt voi olla niin paha, koska sitä käytettiin hoitona! Ja jälleen toiminta siirrettiin ulkomaille, koska sivistysvaltiossa ei kiduteta vankeja sitten lainkaan.


Eiväthän ne niin tekisi, taas?

Jos ei siis lasketa niitä useita ”uudistuksia”, joita ympäri maailmaa on ajettu suurten katastrofien jäljiltä läpi, voisiko olla mitenkään mahdollista että samaa shokkidoktriinia yritettäisiin käyttää koko väestöön eikä vaan paikallisesti? Ei tietenkään, vastaisi tolkun ihminen, koska eiväthän ne niin tekisi ja joku olisi kertonut! Kelpaisiko kenties suoraan hevosen suusta tulleet tunnustukset, että juuri sillä shokkidoktriinilla koetetaan muuttaa maailmaa, miten on? Tekstissä ”Ilmastopaniikki” on kuvattuna ensimmäinen esimerkki, mukaan lukien ne kirjat jotka aiheesta on kirjoitettu kannustaen juuri tähän shokkihoitoon koko kansalle. Toisesta mahtaa olla useampikin kuullut, eli ”Suuri Nollaus”, ze Great Reset, kuten Klaus Schwab itse asian lausuu ihan itse kertoo ajavansa shokkidoktriinilla (ei tietenkään käytä sitä termiä itse) agendaansa läpi. Klasun tapauksessa voidaankin kysyä, että missäs joukoissa se oikeen seisoo kun suuren nollauksen tehtävä on ajaa neoliberalismin aiheuttama talousjärjestelmä alas ja korvata se globaalilla kommunismilla, mutta se muutos ajetaan neoliberaalien kehittämällä tavalla ja nimeä aletaan sorvaamaan ”inklusiivisen kapitalismin” suuntaan?

Køronapandemia olisi voinut olla vain yksi monivuotinen flunssakausi, mutta se päätettiin nostaa median ykkösuutiseksi kahden vuoden ajaksi. Ja kas kummaa, lopputulemana olikin jo vuosia valmistelussa ollut EUid sähköinen ”passi” jota kansa vaatimalla vaatii pakolliseksi kaikkialle. Olipas taas yksi no hupsista, saatana, että ratkaisu oli valmiina jo ennen kuin katastrofi sattui ja sitten siihen asti täysin hyljeksittävä idea saikin suuren kannatuksen, koska se oli yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi. Jos kyseessä olisi nimittäin ollut tappava pandemia ja tarkoitus olisi ollut pelastaa mahdollisimman suuri määrä ihmisiä, oltaisiin viestintä ja toimet tehty ihan eri tavalla. Viestinnän painopiste olisi ollut pitää kansa rauhallisena ja informoituna, mutta sen sijaan päätettiin lietsoa jatkuvaa paniikkia, luoda hyvesignaloivia mutta täysin turhanpäiväisiä toimia antaakseen ”signaalivaikutuksen” jonka lisäksi ristiriitaisen tiedon jakamisesta tuli normi, sen sijaan että oltaisiin selvästi sanottu ”emme tiedä” ja pyritty rauhoittelemaan kansaa. Valittu strategia olikin, varmasti ihan puhtaasti sattumalta, täysi paniikin ja pelon lietsonta, johon ohjeistus löytyi useista eri lähteistä sotapropagandasta, sekä tietenkin jenkkien tutkimuksista kuinka pakotetaan tottelevaisuuteen. Pelkoon vetoamisesta löytyy paljon tutkimustietoa, niin siitä kuinka sillä suostutellaan kuin myös se, kuinka mahdollisesti peruuttamatonta vahinkoa se tekee kohteelleen. Mutta se on yhteiseksi hyväksi ja turvallisuutesi vuoksi, ihan saletisti.

Ja kyllä, arvannet mihin seuraavaksi puututaan… Ukrainan sota, tai erikoisoperaatio, riippuen keneltä kysytään. Lyhyt maininta etenkin uusille lukijoille on heti alkuun sanottava: itse olen täysin rauhan ja vapauden puolella, täten kaikkea sodankäyntiä vastaan. Ymmärrän kuitenkin tilanteen monimutkaisuuden ja historian (lähi kuin hieman kauemmankin) vaikutuksen konfliktiin, joten yhden osapuolen tuomitsemisen sijaan, kuten olisi hyvesignaloivan tolkun ihmisen kannan mukaan tehtävä, haistatan tasapuolisesti paskat kaikille osapuolille jotka ovat syyllisiä konfliktiin. Jos siis puhutaan tilanteesta sota-alueen ulkopuolella, shokki on melkoinen ja media tekee jälleen kaikkensa lisätäkseen niin pelkoa, kuin myös ehdottomasti vihaa sitä ”pahaa” vastapuolta, Venäjää, kohtaan. Sijaiskärsijäksi joutuvat tavalliset venäläiset, jotka eivät voi vaikuttaa syntyperäänsä eikä kotimaansa päätöksentekoon sen enempää kuin muutkaan. Mutta køronakiihkosta oltiin jo opittu, kuinka naurettavan helppoa on ajaa se valtaväestö pientä vähemmistöä vastaan joka aiheuttaa suuria konflikteja kansan keskuudessa… ja lopulta sitten joudutaan jälleen ottamaan kovat otteet käyttöön ja muuttamaan lakeja. Kas kummaa, nyt kun ruoka ja energia on siinä samalla, täysin yllättäen ja arvaamatta, ajettu kriisiin, pitää asialle tehdä jotain - Vihreä Siirtymä! Niin hallituspuolueet kuin oppositio ovat täysillä mukana, koska ”niin nyt vaan on pakko tehdä”. Kuinka sattuikaan taas niin sopivasti!


Syy, seuraus ja hoito

Jos katsotaan nykypäivää sen valossa, mitä kaikkea eteemme lyödäänkään päivittäin, ei olisi mikään ihme jos yhden jos toisenkin mieli siinä järkkyy. Paljon on puhuttu esimerkiksi massapsykoosista, mutta se on tietenkin vain hullua salaliittoteoriaa. ”Shock and awe”, shokkilamaannutus, taas on tyypillinen sotastrategia joka voidaan tehdä monella eri tavalla, puhtaasti viestinnälläkin. Viestinnän perusteella kyse on nyt niin køronan kuin Ukrainan tilanteen osalta juuri siitä shokkilamaannutuksesta, mutta sitä voidaan tietenkin pitää jälleen puhtaana sattumana. Lähes koko läntinen maailma on käyttämässä samanlaista viestintää kertoo se järjestelmällisyydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta, mutta tolkun ihmiselle se on ainoastaan merkki totuudesta - kaikki ovat samaa mieltä eli sen täytyy olla totta, sensuuri on vain kuvitelmissasi vaikka se nyt myönnetäänkin julkisesti koska niin on pakko yhteiseksi hyväksi ja turvallisuutesi vuoksi.

Shokin luomat traumat voivat olla jopa pysyviä, mikä varsin hyvin myös tiedetään. Silti samaa shokkihoitoa annetaan kansalle päivittäin. Ei siis tarkasti lääkärin valvonnassa ja shokin jälkeen terapiaa psykiatrin kanssa, kuten shokkiterapiaa taidetaan nykyään antaa, vaan tykitetään joka tuutista kotisohvalle asti ja annetaan yleisen mielipiteen muhia siinä kaikessa pelossa ja vihassa, jonka jälkeen kerrotaan se syyllinen siihen kaikkeen: pahat vääräuskoiset. Jokainen tolkun ihminen kuitenkin tietää olevansa immuuni sille, koska osaa tunnista propagandan täydellisesti eikä häneen pystytä vaikuttamaan ulkoa. Ne eri mieltä olevat ovat vaan pahoja hulluja harhaoppisia, joille ei ihmisoikeudet kuulu! Massapsykoosi onkin enemmän vain korkeamman tason termi sille kaikelle mitä tapahtuu, koska ketä se nyt oikeasti kiinnostaa tietää mitä tiedämme psykologiasta mitä tulee yksilön mielen manipulointiin? Shokkidoktriini, toimi se ihan mistä syystä tahansa, on kuitenkin toimivaksi todettu ja todistettu lukemattomia kertoja - katastrofia seuraa suuri muutos, joka yleensä oli lähes valmiina jo ennen katastrofia. Mutta se on aina puhdasta sattumaa, eiväthän ne niin tekisi, taas? Ja muista varoa myös hulluja salaliittoteoreetikoita, he koettavat selittää asiat ottamalla historiasta otettuja faktoja väärin ja vain me täällä luotettavassa valtamediassa kerromme miten asiat OIKEASTI ovat.

Ongelmahan tässä on se sama kuin niin monessa muussakin tapauksessa kun se mieli järkkyy: syy ei ole itsessä, vaan ainoastaan muissa! ”No mutta niinhän sinäkin syytät nyt muita etkä katso itseäsi vaan peiliin koska valtio pitää meistä huolen!” Juu, niin pitää, oikein helvetin hyvää huolta kuten historia todistaa lukemattomia kertoja. Jokainen on tietenkin vapaa uskomaan, että meistä pidetään huolta eikä valehdella lainkaan, mutta siitä tuppaa olemaan hyvin vähän todisteita jos vaivautuu yhtään tutkimaan. Ongelman myöntäminen on siis ensiaskel, tosin se myöntäminen ei välttämättä ole se mistä kannattaa aloittaa. Järkytyksen jälkeen olisi hyvä ottaa lunkisti, huilata rauhassa ja ottaa etäisyyttä siihen ”suureen maailmaan” ja koettaa keskittyä niin itsestä hyvin pitämiseen (ravinto, lepo yms.) kuin läheisten kanssa olemiseen. Kodin tai kaveripiirin tukijoukot ovat niitä harvoja asioita, joilla luonnon lisäksi se mieli voi palata normaaliin olotilaansa. Luonnolla on nimittäin ihmeellinen vaikutus (siksi ne hallituksen "lukitse itsesi kotiin" ovat puhdasta sattumaa) ja pelkästään päivittäinen kävely (joka on itsessään yliarvostettua, mielestäni) luonnon helmassa auttaa mieltä rauhoittumaan ja palautumaan omaan normaaliin tilaansa. Oli se normaali sitten kuinka sekaisin tahansa… En tietenkään ole lääkäri, eikä neuvojani tule ottaa totuutena - jokaisen on itse päätettävä asiasta omalla kohdallaan, ehkäpä neuvoa kysyen ”oikeilta” asiantuntijoilta. Tämä parin vuoden helvetti tulee jättämään valtavat traumat koko ihmiskuntaan, se on kuitenkin varmaa ja jos asialle ei mitään tehdä, se ”uusi normaali” ei tule olemaan mikään utopia jossa kaikilla on kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti