maanantai 23. elokuuta 2021

Massamanipulointia ja joukkoharhoja


Eihän se noin voi mennä?!

"Joku olisi huomannut ja kertonut" ... Tässäpä ehkä yleisin selitys sille, miksi olisi täysin mahdotonta huijata suurta joukkoa ihmisiä. Väite siitä, että moista joukkoa ihmisiä voitaisiin vedättää aivan ennennäkemättömällä tavalla perustuu kuitenkin kolmeen oletukseen. Oletus 1) Gustave Le Bon (Psychologie des Foules, engl. The Crowd: A Study of the Popular Mind) ja hänen teoriansa joukkomielestä, Sigmund Freud (Group psychology and the analysis of the ego) joka laajensi Le Bonin näkemystä, Wilfred Trotter (Instincts of the Herd in Peace and War) joka kertoi miten laumaseuraeläin aseistetaan, Elias Canetti (Crowds and Power) joka jatkoi edeltäjiensä työtä sekä Joost Merloo (The Rape of the Mind - The Psychology of Thought Control, Menticide and Brainwashing) mielenmurhasta puhuessaan ovat KAIKKI väärässä. Oletus 2) ihmiskunta on viimeisen sadan vuoden aikana kehittynyt ja valaistunut enemmän kuin koko aikaisemman historiansa aikana vastustamaan joukon valtaa. Oletus 3) vallanpitäjät ja teknologia ovat kehittyneet hitaammin kuin koko kollektiivinen ihmiskunta ja jäänyt jälkeen mm. siinä, miten kokonaisia kansoja voidaan hallita.

Koska minulla ei tietenkään ole tuosta toisesta oletuksesta antaa mitään konkreettista faktaa, jokainen päätelköön itse mikä on asian laita peilaten sitä George Carlinin näkemykseen: "Ajattele, kuinka tyhmä keskiverto ihminen on... ja huomaa, että puolet on siitä tyhmempiä". Erehtymätön ja kaikkitietävä keskivertokansalainen tietää olevansa oikeassa kaikista asioista, jotka hän on televisiouutisista kuullut. Kaikki siitä poikkeava on hullua salaliittoteoriaa. Koska joukkoharha oli täysin mahdollinen jo kauan ennen kuin ihmisille kyettiin syöttämään kuvat suoraan kotisohvalle saakka suorana lähetyksenä, mitä luulet kumpi on kehittynyt nopeammin, teknologia vai ihmismieli? Suurista ja vaikuttavista puheista symboleihin asti, eli ne kaikki keinot millä laumoja ohjataan, voidaan näköradion kautta tykittää suoraan kansan takaraivoon saakka ongelmitta... mutta eiväthän ne nyt niin tekisi, omaksi edukseen?

Joukkopsykoosi, Folie a Deux, onkin ehkä vain psykologinen termi kuvaamaan joukkomieltä, joka on omaksunut harhakuvia ja hallusinaatioita näkemykseensä. Joukkoharhoja on kirjattu ylös historian saatossa useita ja äkkiä ajatellen ne kuulostavat täysin mahdottomilta - miten joukko ihmisiä voisi muka havaita saman asian jota ei ole oikeasti olemassakaan? Yksilö voi toki havaita väärin, mutta että useampi näin tekisi ja päälle vieläpä se, että heidän tarinansa havaitusta täsmäävät kuulostaa kovin oudolta. Mitä useampi jonkin saman asian havaitsee, sitä uskottavampi se "silminnäkijähavainto" on? Ei niinkään ja tämä ilmiö tunnetaan tarkasti myös oikeusasteita myöden, eli sata todistajaa voi helposti olla väärässä eikä tuhatkaan voi todistaa fyysisiä todisteita vastaan. Paitsi silloin, kun halutaan ohittaa ne fyysiset, vahvistettavissa olevat todisteet ja halutaan sen valitun tarinan kumoavan vaikkapa fysiikan lait. Mutta miksi ihmeessä kukaan haluaisi omaksi edukseen huijata ihmisiä?! Eihän kukaan, koskaan, ole niin koettanut tehdä, etenkään suuressa mittakaavassa?! Esimerkiksi kertoisi satuja keskoskaapeista, jonka jälkeen koko maailman media sitä toistaisi oikeuttaen sodan... eihän koskaan?


Manipulointia

Milgramin tottelevaisuuskoe tai Solomon Aschen yhdenmukaisuutta tutkineet tieteelliset tekeleet (toki itse Milgramin koe on kyseenalaistettu, mutta myöhemmät toistot ovat tuoneet hyvin samankaltaisia tuloksia) kertovat kuitenkin hyvin yhdenmukaista tarinaa: ihminen etsii hyvin usein vahvistusta ja ohjausta ulkoa, itsensä sijaan. Oli se sitten auktoriteetti tai vaan joku muu ihminen joka sattuu olemaan paikalla tai muutoin seurattavissa/kopioitavissa, ihmiset ovat hyvin halukkaita siirtämään kaiken päätäntävallan ja samalla vastuun kaikesta jollekin muulle taholle. Sadasta ihmisestä itsenäiseen päätöksentekoon ja vastuuseen siitä päätöksestään kun pyrkii arviolta vain kourallinen ihmisiä, siinä kun loput etsivät vahvistusta... kuka mistäkin. Yhteiskuntaa ajatellen tämä voidaan tietenkin nähdä positiivisena asiana - lähes kaikki toimivat samalla, halutulla tavalla. Koska ne valtaan pyrkivät ja sitä valtaa sen saatuaan muiden yli käyttävät ovat kautta aikojen tehneet aina kaiken yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi!

Kun siis päättäjämme julkaisevat dokumentteja, kuten "Vaikuttavat valinnat päätöksenteon tukena", joissa he kertovat tutkivansa tarkkaan ja käyttävänsä tutkittua tietoa manipuloidakseen kansaansa, jostain syystä tämä ei sitä valtaväestöä huolestuta lainkaan. Ai niin, kaikki tehdään yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi, joten on täysin absurdi ajatus, että sitä manipulointia tehtäisiin mistään muusta syystä. Sen mahdottomuuden todistaa esimerkiksi se, että kaikki väärät näkemykset asioista halutaan kieltää tai vähintään piilottaa. Illuusioissa, harhoissa, kun on semmoinen ongelma, että ihmiset saattavat havahtua siihen ja nähdä mitä oikeasti on tapahtumassa sen sijaan että uskovat vain sokeasti siihen kerrottuun tarinaan. Vallanpitäjien onneksi ihmisillä on vielä muutama ominaisuus, jotka aiheuttavat sitä valikoivaa sokeutta ja kaipuuta auktoriteetin helmoihin. Arvaatko jo mistä puhun?

Ihmisillä, toisin kuin koneilla (ja psykopaateilla), on semmoinen juttu kuin tunteet. Tunteiden käyttö ihmisten manipuloinnissa on testattu toimivaksi niin moneen kertaan, ettei vanhaa klassikkoa kannata missään tapauksessa ohittaa kun lähtee massoja manipuloimaan. Pelko on näistä yksi vahvimmista ja kuten Merloo on esittänyt, sillä saadaan mahdollisesti jopa pysyviä muutoksia ihmisen käytökseen (yleensä yksilön etua vastaan). Sodassa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat sallittuja ja koska vallanpitäjät käyvät jatkuvaa sotaa suurta laumaa (kansat) vastaan, kaikki keinot sen lauman ohjailuun ovat sallittuja. Lait kun on pääosin tarkoitettu suojelemaan valtaa kansalta eikä päinvastoin. Perusoikeudet, joita nyt ollaan vauhdilla kumoamassa, on se ainut suoja kansalle niitä oikeita vallanpitäjiä vastaan... niin kauan, kun kansa ei tajua olevansa huomattavasti suurempi voima kuin ne muutamat nyt valtaa pitävät tahot. Jos kansa nimittäin kyllästyisi orjuuteensa...


Joukkoharhaa

No okei, tiedetään että ihmisiä voidaan manipuloida ja että joukko on helposti ohjattavissa oleva tunteiden varassa vellova ihmismassa ilman kriittistä ajattelukykyä, mutta mitä sitten? Eihän sitä ihmisjoukkoa nyt voida aivan tuosta vaan viedä ja saada uskomaan illuusioihin? Ellei nyt sitten huomioida vaikkapa lokakuun 30. 1938 radiolähetystä "The War of the Worlds", jonka voi jokainen käydä itse tutkimassa mitä tapahtui. Entäs jos sama esitettiin näköradiossa ja toistettiin kaikkialla netissä? Eihän kukaan nyt uskoisi illuusioon, jonka voi nähdä omin silmin siitä samasta laitteesta, josta edellisenä iltana katsoi kuinka galaksissa hyvin hyvin kaukana lenneltiin pitkin poikin sitä galaksia puhuvan gorillan kanssa? Vai uskotko, että ihminen olisi onnistunut kehittymään sadassa vuodessa niin paljon, että kykenisi alitajuisesti erottamaan sen televisioruudun illuusion oikeasta elämästä?

No okei, manipulointi, illuusiot ja joukkohysteria tiedetään ja osataan tehdä jonka lisäksi tutkitusti on todistettu, että enemmistö ihmisistä on hypnotisoitavissa, niin mitä sitten? Eiväthän ne nyt niin tekisi, taas? Ehkä se suurin joukkoharha on kuitenkin tämä "demokratia", jossa uskotellaan kansan olevan vallassa vaikka tiedetään tasan tarkkaan kuinka ihmiset käyttäytyvät ja kuinka heitä voidaan manipuloida. Ja kun pohjalla on jo illuusio, tarkemmin sanottuna simulacrum, sen päälle on helppo rakentaa mikä tahansa tarina ja saada se kuulostamaan uskottavalta. Mitä siitä, että todellisuus ei täsmääkkään tarinaan? Olisihan sen jo joku huomannut ja kertonut!? Virallisen tarinan kyseenalaistaminen on törkeä loukkaus ja kuten tieteeseen kuuluu, konsensus on aina oikeassa ja kaikki siitä poikkeava tulee sensuroida, sen sijaan että yritettäisiin todistaa asioita silleen tieteellisesti... koska siksihän meillä on faktantarkistajat, jotka tietävät totuuden kauan ennen kuin niitä kyetään todistamaan! Miksiköhän se tosin kuulostaa enemmän kultilta kuin tieteeltä, osaatko arvioida syytä?

Riippuukin pitkälti siitä, kuka saa tämän nykyhetken tilanteen kirjoittaa sinne historiankirjoihin, että millä tavalla asia tullaan näkemään. Onko tämä joukkoharha, massapsykoosi, yksi karmiva erehdys loputtomassa listassa vastaavia ihmiskunnan kömmellyksiä, vaiko suuri ihmiskunnan herääminen ja nousu uuteen uljaaseen tulevaisuuteen, jota takana olleet tahot kutsuivat "suureksi nollaukseksi"? Voittaja kirjoittaa historian, joten voidaan sanoa että nyt on (jälleen kerran) koko ihmiskunnan tulevaisuus vaakalaudalla - kuka saa kirjoittaa näkemyksensä tapahtumista ja kuka tullaan sensuroimaan pois virallisesta tarinasta, jonka päälle ne tulevat sukupolvet lähtevät omaa todellisuuttaan rakentamaan. Koska, kuten sanonta menee, eiväthän ne nyt niin tekisi ja kaikki tehdään ainoastaan yhteiseksi hyväksi ja sinun turvallisuutesi vuoksi! ... Ja olet hullu salaliittoteoreetikko, jos uskot tieteen ymmärtävän ihmismielestä enemmän kuin poliitikkojen ja toimittelijoiden! Onneksi se näköradion uskominen ja seuraaminen on jokaisen oma, itsenäinen päätös, sillä muutoinhan meitä voitaisiin viedä kuin pässiä narusta... mutta toisaalta, ainahan asioille voi tehdä jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti