tiistai 15. kesäkuuta 2021

Vaikuttavat valinnat päätöksenteon tukena


Suoraan hevosen suusta

Jo useamman vuoden olen yrittänyt kertoa ihmisille kuinka heitä manipuloidaan vallanpitäjien taholta. Suurin osa ihmisistä on toki edelleenkin autuaan tietämättömiä asiasta, koska näitä asioita ei nyt ihan kirkossa kuuluteta eikä media jostain kumman syystä nosta esille. Mutta nyt kun valtioneuvoston kanslia itse kertoo mitä tehdään ja avataan myös hieman miten sitä manipulointia tehdään, niin ehkäpä se nyt sitten lähtee liikkeelle ja osaksi julkista keskustelua. Mistä on siis kyse? Hiljattain julkaistusta kirjasesta: Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2021:4 "Vaikuttavat valinnat päätöksenteon tukena, Käyttäytymistieteellinen neuvonanto-hankkeen loppuraportti" VNK127:00/2020 VN/20454/2020

Lyhyesti: psykologia, tässä tapauksessa käyttäytymistiede, on valjastettu mukaan helpottamaan psykologista sodankäyntiä kansaa vastaan. Voimankäyttö pakottamalla ihmiset toimimaan tietyllä tavalla on kallis ja usein tehoton tapa saada kansa käyttäytymään halutulla tavalla - vastustus kasvaa jos sääntöjä vaan lyödään naamalle ja laitetaan väkivaltakoneisto niitä vahtimaan. Propagandaa on osattu tehdä jo vuosisadan ajan hyvinkin tieteellisesti, mutta kun mukaan otetaan viimeisintä tutkittua käyttäytymistiedettä, pystytään se sanoma lyömään perille saakka vielä paljon entistä tehokkaammin. Eikö kuulostakkin hyvältä? Raportin mukaan massamanipulointia käyttämällä vallanpitäjillä on mahdollisuus, jopa velvollisuus, tehokkaasti johdatella kansaa haluttuun suuntaan - seuraamalla EU:n esimerkkiä.

Hanke kehuu onnistuneensa tehtävässään tukea ja vahvistaa ihmislähtöistä ja ymmärrettävää viestintää hallituksen toimenpiteistä. Jotta tätä käyttäytymistieteellistä massamanipulointia voidaan käyttää tarkoituksenmukaisesti, on tärkeää, että se otetaan huomioon politiikassa heti alusta saakka. On siis jo alkuvaiheessa päätettävä se strategia millä tavalla asia tullaan myymään kansalle, koska kansan etua ajavat päätökset tarvitsevat runsaasti manipulointia saada kansa se hyväksymään? Noh, onneksi kaikki tehdään aina yhteiseksi hyväksi ja turvallisuutesi vuoksi, joten asiasta ei tarvitse välittää - vallanpitäjät välittävät meistä niin paljon, että he ottavat käyttöön viimeistä huutoa olevat temput manipuloida kansakuntaa ottamaan hymysuin kuivana kakkoseen.


Tavallisesti ihminen on arvaamaton olento

Yksittäinen ihminen on arvaamaton käytökseltään, mikä saattaa aiheutua suureksi ongelmaksi massoja manipuloitaessa. Joukon liikkeitä on vaikea ennalta arvioida, jos sielä mukana on näitä arvaamattomasti käyttäytyviä toimijoita. Kriisitilanteessa tämmöinen käytös saattaa koitua koko joukon kohtaloksi, koska se suunta johon lauma ohjaantuu saattaa olla suoraan alas kallion kielekkeeltä. Tämä johtuu siitä, että vauhkoontunut ja hätääntynyt ihmislauma seuraa sokeasti havaitsemaansa johtajaa ja jos se johtaja ei aja lauman vaan itsensä etua, seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Hyväntahtoiset vallanpitäjämme eivät kuitenkaan salli moista, vaan he haluavat ottaa ohjat käsiinsä ja pelastaa kansansa!

Paitsi että... nämä hyväntahtoiset vallanpitäjämme ajoivat sen lauman paniikkiin ja pelottelulla aiheutti sen hätääntymisen. Siinä kohtaa on välittäminen melkoisen kaukana kun luodaan tahallaan ongelma ja sitten esiinnytään pelastavana messiaana? Politiikassa kyseinen strategia on taas arkipäiväinen, eli luodaan niin hirviö kuin tarjotaan sankari pelastamaan. Ja kun asiaa on jo vuosikaudet tutkittu, tämä pandemia soveltuikin loistavasti kenraaliharjoitukselle siihen, miten kansa saadaan tanssimaan tasan tarkkaan yhden pillin mukaisesti ja huolehtimaan siitä, että ne väärää mieltä olevat lynkataan ajoissa niin kansan kuin median ja väkivaltakoneiston toimesta.

Hanke kutsuu tätä "ihmislähtöiseksi vaikuttamiseksi", jonka tehtävänä on helpottaa ihmisiä tekemään ne oikeat valinnat annetuista vaihtoehdoista. Vaikuttamisen keinot perustuvat syvempään ymmärrykseen ihmisten käyttäytymisestä ja päätöksenteosta. Käyttäytymistieteen soveltaminen yhteiskuntamanipuloinnissa perustuu ajatukseen, että ihmiset voivat saada vaikutteita vääriltä tahoilta tai ajatella itsenäisesti, jolloin he eivät tee halutulla tavalla. Tätä on kuitenkin tutkittu ja treenattu niin pitkään, että manipulointi onnistutaan tekemään täysin yksittäisen ihmisten etua vastaan yksilön silti ajatellessa että tämä on hyvä asia. Yhteiskunnan kerrotaan olevan se tärkeämpi asia kuin yksilö, joten yksilö voidaan aina uhrata yhteisen edun vuoksi. Kollektivistinen ajattelumalli joka mahdollistaa hirmuvallan, mutta tämä ei tunnu ketään haittaavan...


Hetkonen, milläs oikeudella näin tehdään?!

Ajattelin puida tämän loppuraportin vielä tarkemmin läpi tulevassa podijaksossa (oletettavasti jakso 129 tai siihen suuntaan), mutta pohtia asian yhteiskunnallisia vaikutuksia tässä tekstissä edes hitusen. Itseäni tässä koko hommassa eniten ihmetyttää se, että millä helvetin oikeudella tai oikeutuksella kansaa vastaan käytetään tämän tasoista psykologista manipulointia ja sodankäyntiä? Jos kyseessä olisi aito pandemia, kriisitilanne joka vaarantaisi koko kansakunnan hengen ja terveyden, ei tämänlaiselle manipuloinnille olisi mitään tarvetta. Totuus tilanteen vakavuudesta ja selvät, tarkkarajaiset ohjeet jotka olisi tarkasti pohdittu ehkäisemään massahysteria ja paniikki olisi ollut se tapa viestiä asiasta - näin tehtiin esimerkiksi sota-aikana, kun kansa ohjeistettiin evakuoimaan tietyt alueet.

Tämän nykyisen laajuinen ihmiskoe ei tietenkään olisi ollut millään tavalla mahdollinen ilman tehtyjä toimia - siis sitä psykologista sodankäyntiä. Nyt reilu vuosi myöhemmin alkaa vuotamaan julkisuuteen tietoa, kuinka pandemiaan olisi ollut hoitoja ja kuinka käytetyt hoidot pahensivat asiaa (ja niitä jatkettiin siitäkin huolimatta). Ainut syy massahysteriaan oli saada aikaiseksi maailmanlaajuinen geeniterapiakoe, koska ilman näin laajaa psykologista operaatiota valtaväestö ei olisi suostunut labrarotaksi lääkeyhtiöille. Valtamedian tehtäväksi jäi tässä levittää se paniikki ja varmistaa, ettei mitään ristiriitaista tietoa päässyt alkuvaiheessa massojen keskuuteen - siksi kaikki väärinajattelijat leimattiin pahoiksi syntisiksi heti alusta alkaen.

Mutta nyt kun tilanne on rauhoittunut, voidaan tutkia onnistunutta operaatiota ja taputella itseä selkään siellä hallinnossa - me onnistuimme myymään paniikin ja siihen korjauksena myydyn käärmeöljyn juuri kuten meitä käskettiin. Valtaväestö hurraa ja hyväksyy kaikki toimet, seuraten kuin lampaat heidän etuaan ajavaa paimenta. Itseä ainakin hieman häiritsee tämä vallanpitäjien esiintyminen Jeesuksena, joka pelasti laumansa, kun ottaa huomioon kaikki ne valheet ja sen käsittämättömän psykologisen sodankäynnin, joka kansoja vastaan käytiin. Aniharvaa se taitaa tosin edes kiinnostaa, että tämä loppuraportti todistaa sen manipuloinnin, väittäen että se kaikki tehtiin vain yhteiseksi hyväksi ja turvallisuutemme vuoksi. Ja se on varmaa, ettei yksikään valtamedia asiaa uskalla nostaa esiin, koska olivat itse siinä pääsyyllisenä levittämässä sen paniikin ja mahdollistamassa kaikki ne ihmisoikeusrikokset, joita tällä pandemiakortilla tehtiin. Tein vaan mitä käskettiin - Nürnbergin puolustus. Sen päivän kun näkisi, että nämä syylliset tahot joutuvat vastuuseen rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan. En kuitenkaan pidätä hengitystäni sitä odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti