maanantai 12. heinäkuuta 2021

Menticide


Tarkoitus ratkaisee

Tietoa voidaan käyttää niin "hyvään" kuin "pahaan" ja kun puhutaan ihmisten hallinnasta, ne kaikista pahimmat tahot tuppaavat aina kertomaan tekevänsä kaiken niistä ylväimmistä syistä - yhteiseksi hyväksi ja sinun turvallisuutesi vuoksi. Totalitaariset järjestelmät ja niiden johtoon päätyneet tyrannit ovat olleet ihmiskunnan riesana jo ties kuinka kauan, joten voisi luulla että jo nyt oltaisiin opittu kuinka asia tulee hoitaa? No, onhan se toki jo opittukin kuinka niistä tyranneista pääsee eroon, mutta eipä ne tyrannit ole liioin vaan jääneet ihailemaan työnsä tuloksia vaan pyrkineet kehittämään ja kehittymään. Vanhat keinot kansan orjuuttamiseen toimivat toki edelleenkin, mutta esimerkiksi teknologia on tuonut lukemattomia uusia tapoja hoitaa ne samat aivopesut kuin ennenkin. Sehän kuulostaa hyvältä, eikös?

Ajattelin käydä näitä keinoja ja niiden toimintaa läpi tarkemmin myöhemmässä vaiheessa, mutta pohditaan tätä ilmiötä näin yleisesti ensialkuun. Otsikon "menticide" on perujaan Joost A. M. Merloo, M.D. kirjasta "The Rape of the Mind - The Psychology of Thought Control, Menticide and Brainwashing", jota voin suositella ihan kaikille asiasta kiinnostuneille. Vaikka kirja onkin vuodelta 1956, eli Korean sota on viimeisiä suuria tapahtumia joihin otetaan kantaa, eivät ne totalitaaristen hallintojen oman kansansa muroihin kusemiset ole siitä juurikaan muuttuneet. Merloo kertoo termin olevan hänen itsensä keksimä ja se on johdettu "... from mens, the mind, and ceadere, to kill." Mielenmurha, YK:n määrittelemää "kansanmurhaa" (genocide) mukaillen. Aivopesu, missä kansa alistetaan tottelemaan vallanpitäjiään, on se mitä ihmisille tehdään... ja mielenmurha on se lopputulos, kun ihmisistä jää pahimmillaan vaan pelkkä kuori jäljelle - mieli on mennyttä.

Yksinkertaisimmillaan kyseessä on esimerkiksi Pavlovilta opittua ehdollistamista, missä kansa opetetaan seuraamaan pelkopornoa mediasta - vaikkapa odottamaan "päivän lukuja". Viimeiset sata vuotta on psykologiaa tutkittu runsaasti ja kaikki se tutkittu on päätynyt niin auttamaan yksilöitä ongelmiensa kanssa, kuin antamaan tyranneille keinoja alistaa kansaansa. Itsenäisesti ajatteleva yksilö on totalitaarisen järjestelmän suurin uhka, minkä vuoksi se kansa halutaan aivopestä mahdollisimman tehokkaasti ja ne "väärää mieltä" olevat murtaa tai pahimmassa tapauksessa joukkotuhota pois täydellisen hallinnan tieltä. Mutta eihän niin voisi tapahtua, taas? Ei, ei tietenkään, kertoo totalitaarisen järjestelmän media joka ikinen päivä koska toistamalla oppii parhaiten!


Bidermanin taulukko

Merloon kirjaa paljon tunnetumpi aivopesusta puhuva teos on Albert Bidermanin samoihin aikoihin kehittämä kehys pakkokeinoista, joilla pakotetaan tunnustus sotavangeilta. "Biderman's chart of coercion" onkin tullut monelle tutuksi näin pandemian aikana, johtuen varmaankin siitä, että ainoastaan kaikkia sen esittämiä keinoja on käytetty kansaa vastaan. Siis niitä keinoja, joilla kidutetaan vangilta tunnustus... Mutta se on sinun turvallisuutesi vuoksi, usko pois! Ensimmäinen metodi tässä listassa on eristäminen - yksilöltä estetään mahdollisuus sosialisoida muiden kanssa vapaasti. Äärimmillään yksilö lukitaan yksistään neljän seinän sisään, mutta ainoastaan oman talouden kanssa pakotettuna viettämään pitkiä aikoja on jo tuonut esiin aivan ennennäkemättömän määrän perheväkivaltaa. Kotiaresti on tyypillinen keino rangaista huonosti käyttäytyvää lasta, ulkonaliikkumiskielto taas koko kansaa.

Havaintojen monopolisointi on yksinkertaisimmillaan median propaganda, joka on täsmälleen samaa tarinaa kaikilta kanavilta. Ihmisille kerrotaan vain se, mitä heidän halutaan tietävän ja kielletään kaikki siitä poikkeava. Näin toimitaan totalitaarisissa yhteiskunnissa. Halventaminen ja nöyryyttäminen, ihmisten leimaaminen "pahaksi syntiseksi" jos ei tee juuri kuten muutkin, eli kuten käsketään, pitää huolen siitä kun ihmisille sallitaan ne harvat sosiaaliset kontaktit, että kaikki noudattavat niitä täsmälleen määräysten mukaisesti. Näännyttäminen ja heikentäminen taas pitää huolen siitä, että ihminen ei ole fyysisesti siinä kunnossa, että hänellä olisi yhtään ylimääräistä voimaa vastustaa hänelle tapahtuvaa vääryyttä. Laittamalla vaikka kuntoilupaikat säppiin ja kieltämällä harrastukset, murretaan niin fyysinen kuin samalla henkinen vastustuskyky ihmiseltä.

Seuraamuksilla uhkailu luo pelkoa, epätoivoa ja paniikkia. Peloissaan oleva ihminen ei kykene loogiseen ajatteluun eikä päätöksentekoon omaksi edukseen, vaan valitsee mieluummin ryhmän antaman yhteisen mielipiteen omakseen. Pikkusakot kieltäytymisestä piristää kummasti päivää? Väliaikaiset helpotukset antavat hetkeksi hengähdystauon, tai niin ainakin voisi kuvitella. Koska tauon pituutta ja mitä siitä lopulta seuraa ei voida ennakoida, se hetken helpotus saattaa lisätä ahdistusta tulevasta. Kun nyt teette juuri kuten sanomme, sitten taas asiat palaavat normaaliin... EIPÄS! Kaikkivoipaisuuden esittäminen, eli suuri ja mahtava johtaja kykenee tekoihin, mitä ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin tekemään. Kyllä, uhrauksia joudutaan tekemään ja osa teistä saattaa kuolla sen johdosta, mutta se on riski, jonka vallanpitäjät ovat valmiita ottamaan! Merloo kirjoitti kirjansa natsisaksan omakohtaisten kokemuksien pohjalta, joten saas nähdä kuinka tulevaisuuden kirjat koronatseista tulevat asian kuvaamaan. Vai pyyhitäänkö koko tapahtuma historiankirjoista pois?


Psykologista sodankäyntiä

Siinä kun pahat natsit aivopesivät kansaa yhtenäiseksi antamalla positiivisia roolimalleja, nykypäivän totalitarismit pelottelevat ja pakottavat kansan yhteen muottiin. Paljonpuhuva yksityiskohta onkin se, kuka milloinkin nähdään uhkana joka täytyy pakottaa ruotuun. "Hyvä ihminen" sopii siihen tarkasti määriteltyyn muottiin ja kaikki siitä poikkeava on uhka koko yhteiskunnalle! Bidermanin listalle lisätäänkin usein vielä kahdeksas kohta, pakotetut merkityksettömät säännöt, joiden avulla kuka tahansa kykenee valvomaan muita kansalaisia noudattavatko he täsmälleen niitä annettuja määräyksiä - naamarätit. Koska mikäettei, samalla saadaan helposti seurattava asia, signaalivaikutus, sekä fyysisen kunnon heikkeneminen.

Kun kaikki mahdolliset keinot käytetään kansan alistamiseen, ei sillä kansalla riitä voimia vastustaa niitä tyrannejaan. Vaikka se tyrannian kaataminen onkin niin helppoa kuin että ei tee mitä käsketään, seuraukset noudattamatta jättämisestä on tehty niin suureksi että pienempi paha on loputon orjan asema? Hetkonen, eihän tuossa ole mitään järkeä, hetken paha on suurempi ongelma kuin loputon paha? Ainiin, eiväthän ne niin tekisi - taas kerran. Historiasta oltaisiin voitu oppia paljonkin ja nämä lukemattomat eri varoitusmerkit, kuten vaikkapa se "kymmenen porrasta joukkotuhontaan", ovat varmasti tiedossa, mutta jostain syystä se sama tapahtuu uudelleen ja uudelleen - totalitaariset järjestelmät tuhoavat omaa kansaansa sen vallanpitäjien oman pienen ryhmän eduksi.

Miten näin sitten pääsee käymään aina uudelleen ja uudelleen? Vallanpitäjät eivät ole koskaan opettaneet tavan kansalle asioita, jotka saattaisivat uhata heidän valtaansa. Nykypäivänä psykologiaksi kutsuttu tieteenala kertoo vallanpitäjille kaiken tarpeellisen siitä, miten valtaväestö pidetään ruodussa ja valtaa vastustavat kurissa. Ennen sillä ei ollut yhtä hienoa nimeä, mutta pohjimmiltaan kyseessä oli aivan sama aivopesu niin ennen kuin nykyään. Lopputulos oli myös aivan sama - mielenmurha. Jäljelle jää niitä tyhjiä kuoria, jotka jatkavat tottelevaisesti käskyjen noudattamista omaan loppunsa saakka. "Tein vaan mitä käskettiin" mahtaa olla myös se median puolustus, miksi he avustivat tyranneja suorittamaan jälleen kerran moisen joukkomurhan? Poliitikot tuntuvat olevan mukana ihan omasta tahdostaan, tietoisena tekojensa seuraamuksista. Viime kerralla asiaa puitiin Nürnbergissä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti