lauantai 23. tammikuuta 2021

Kymmenen porrasta joukkotuhontaan


Väärinajattelijoiden päät pölkyllä

Gregory Stanton esitteli 1996 jenkkien ulkoministeriölle paperin "The 8 Stages of Genocide", missä hän ehdotti näkemystään jonka mukaan kansanmurhat/joukkotuhonnat seuraavat samaa ennustettavaa, mutta ei vääjäämätöntä kaavaa. Kymmeneen portaaseen Stanton päätyi 2012, mihin tämä teksti perustuu. Asiasta on hiljattain tehty myös hyviä videoita, mutta näin tärkeää asiaa ei voida rummuttaa liikaa joten nyt samaa tekstimuodossa - merkki on kuitenkin jo päällä ja tolkun ihmiset ovat ryntäämässä rappuja ylös täyttä häkää. Malli ei ole lineaarinen, vaan useita eri tasoja voi olla samaan aikaan tapahtumassa hieman eri järjestyksessä. Mutta jos asiaan ei puututa, lopputuloksia voi sitten ihailla vuosia jälkeenpäin joukkohautojen äärellä.

#1 Classification/Luokittelu - me ja muut. Kunnon kansalaiset, eli hyvät sekä tolkun ihmiset vastaan hullut salaliittoteoreetikot/äärioikeisto/väärinajattelijat. Media kyllä ohjeistaa kumpaan porukkaan kuulut, mielipiteidesi johdosta. #2 Symbolization/Symbolisaatio - hyvät ja pahat erottuvat toisistaan helposti tunnistettavista symboleista. Naamarätti on hyvien symbolina, pahoilla on lukemattomia eri symboleja, mutta paljaan naaman esittäminen julkisesti on selvin merkki väärinajattelijasta. #3 Discrimination/Syrjintä - lakeja myöden säännöt tehdään syrjimään tiettyjä ryhmiä, siinä kun toiset saavat etuja osoittaessaan oman tottelevaisuutensa vallanpitäjille. Tänne ei ole asiaa ilman naamarättiä, matkustusoikeutesi on hylätty koska passistasi puuttuu merkintä tottelevaisuudestasi.

#4 Dehumanization/Ihmisarvojen hävittäminen - väärään ryhmään kuuluvat eivät ole edes ihmisiä, vaan jotain parasiitteja, elukoita tai kulkutautimyönteisiä. On oikein sylkeä väärinajattelijoiden päälle ja loukata heitä kaikin mahdollisin termein, samalla kun mikä tahansa kyseenalaistaminen otetaan hyvien ihmisten suunnalta henkilökohtaisena loukkauksena. #5 Organization/Järjestäytyminen - kaikki joukkotuhonnat ovat aina hyvin organisoituja ja ohjattuja. Tilanteeseen sopivia ryhmittyä luodaan jahtaamaan vihollisia, esimerkiksi jäljittäjiä. Jos symbolit ovat kaikkien nähtävillä, väärinajattelevien tunnistaminen on helpompaa. Siksi moni suojautuukin näiltä partioilta joko piiloutumalla tai laittamalla vastapuolen tunnuksen esiin - naamarätit.


Pian ollaan jo perillä?

#6 Polarization/Vastakkainasettelu - propagandaa joka tuutista, lietsoen vihaa haluttuja ryhmiä kohtaan. Vuosikausia kestänyt vastakkainasettelun aiheuttaminen on saavuttanut aivan uuden tason nykypäivänä. Kaikki vähänkin valtavirrasta poikkeava leimataan heti pahaksi väärinajatteluksi. #7 Preparation/Valmistautuminen - kohderyhmän tuhontaa ruvetaan suunnittelemaan. Uutisista voi kuulla, kuinka monessa paikassa suunnitellaan pakkokaranteeneja ja leirityksiä vallanpitäjien käskyjä vastustaville. Tiedustelupalvelut ovat jo liittyneet joukkoon ja avainhenkilöitä poistetaan pelistä, toistaiseksi vielä vain sosiaalisesta mediasta.

#8 Persecution/Vaino - leiritykset alkavat, kohderyhmät eristetään. Leirit olivatkin jo valmiina, väärät mielipiteet estetään kaikkialla julki tulemasta. Pahimmillaan olemme menossa tässä kohtaa tätä "pandemiaa". #9 Extermination/Tuhonta - sitä itseään. Onko moderni tapa sitten vain tuhota maine, talous ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan, vaiko vanha kunnon tammiarkku, se jää nähtäväksi. Ja vielä lopuksi #10 Denial/Kieltäminen - "ei me mitään pahaa tehty". Tolkun ihmiset järkeilevät tehneensä hyvän työn eikä mitään väärää, koska tekiväthän he vain sen mitä käskettiin, eli kaikki on hyvin. Media juhlii voittoa, eli päivää kun vääriä mielipiteitä jakavat poistettiin julkisuudesta, tavalla tai toisella.

Riippuukin siitä, miten näitä portaita tulkitsee, että kuinka pitkällä sitä ollaankaan tässä väärinajattelijoiden vainoissa. Trumpetin poistaminen somesta aiheutti suurta juhlintaa, eli siinä oltiin jo saatu koko ketju läpi, mutta kun kyseessä oli vain yksi ihminen, ei se taida ihan joukkotuhonnasta mennä? Mutta uusia tapauksia tulee jatkuvasti, ei tosin vielä sinne tammiarkkuun saakka... ihan vielä. Mutta puheet kovenevat ja ihmisten asenteet kovenevat, kun syyllisiä etsitään siihen omaan kurjuuteen ja pelkoon ihan väärästä suunnasta. Jos nimittäin niitä kauheita natseja ja fasisteja oikeasti pelkää, kannattaisi varmaan lopettaa niiden tukeminen? Niitä kollektivisteja kun on kaikkialla...


Ehkäiseviä toimia

Stanton ehdotti myös useita ennaltaehkäiseviä toimia, mutta eihän ne vallanpitäjät halua millään tavalla estää tätä väärinajattelijoiden tuhontaa vaan ovat ajamassa sitä täyttä häkää. Syrjinnän kieltäminen, median vihanlietsonnan rajoittaminen ja niiden näkyvien johtajien ulostulot tätä hyökkäystä vastaan olisivat keinoja, joilla asiaa voitaisiin rauhoittaa ja mahdollisesti palauttaa se yhteiskuntarauha. Mutta eiväthän ne sitä halua, vaan tarkoitus on saada ne väärät mielipiteet pois kansan tietoisuudesta keinolla millä hyvänsä. Mitäs pienistä jos siinä joudutaan laittamaan mielipiteensä vuoksi osa ihmisistä pois pelistä, koska tämähän kuuluu siihen demokraattiseen oikeusvaltioon kun tehdään poliittista vainoa tiettyjä ryhmiä kohtaan, eikös?

Tolkun ihmisille tämä myös ottaa varmasti henkeen, koska "emmehän me nyt tue tyranniaa tai fasismia", vaan teemme vain mitä käsketään... niin. Muiden tekemänä se "paha" kyllä huomataan ja kyetään osoittamaan, mutta kun se oman porukan kannattama aate tekee juuri sitä samaa niin sille kehittyykin lähes täysi sokeus. Mutta ei tässä ole mitään uutta tahi ihmeellistä, tiesihän se Stantonkin sen joukkotuhonnan portaista puhuessaan. Ihmiskunnan toimet, ylhäältä johdateltuna, seuraavat samoja kaavoja jotka on tunnistettavissa jo etäältä. Ja taas mennään, kansan hurraamana, mutta kun se ei omalle kohdalle vielä osu niin eihän siitä tarvitse välittää saatikka puhua...

Ensin ne tulivat hakemaan... mutta en tehnyt mitään, koska en kuulunut siihen ryhmään. Tunnistanet tarinan? Olemme jälleen kerran toistamassa sitä samaa kaavaa, missä kansa yllytetään pientä osaa itseään vastaan. On jännä nähdä, kuinka koko (valta)mediakenttä on myös niitä "kriittisiäkin" ääniä myöden kääntänyt kelkkansa sananvapautta vastaan ja fasismin puolesta. Vain ne oikeat journalistit saisivat tehdä journalismia, muiden tulisi olla hiljaa. Koska yksi yhteinen tarina on ainut mahdollinen tapa ratkaista maailman ongelmat? Liberaalit aatteet eivät kuulu enää tähän päivään, etenkään ne väärät semmoiset. Niitä oikeita liberaaleja mietteitä saa toki vielä jakaa, mutta ei niitä vääriä, kuten että sananvapaus on ihmisoikeus ja se kuuluu ihan kaikille. Entä miten korjata tilanne? Tottelemattomuus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti