sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Ilmassa on jälleen suuren vaalisirkuksen tuntua


Nyt se kaikki muuttuu!

Kuten joka ikinen kerta tähänkin mennessä, äänestämällä ollaan korjattu kaikki ongelmat mitä edellisen väärin äänestämisen seurauksena tapahtui. Kuntavaaleissa on tietysti hieman eri asiasta kyse kuin eduskuntavaaleissa, mutta sama fanaatikkojen lauma vyöryy jo nettiin kertomaan asian jonka kaikki tietävät satavarmasti: vain äänestämällä voit vaikuttaa ja kaikki maailman ongelmat johtuvat niistä muista, koska sinä itse olet tietenkin äänestänyt oikein ja ne kaikki muut väärin. Se juuri oma puolue tulee ratkaisemaan kaikki ongelmat ja vain sokea usko siihen omaan puolueeseen sallitaan, koska kaikki muu pelaa vastapuolen pussiin! Ei, ei tietenkään niin että juuri sinä uskot sokeasti, mutta ne muut, mutta joka tapauksessa se sinun puolueesi mikään vastustus ja kritisointi tulisi pitää minimissä, koska se vastapuoli hyötyy siitä.

Tietenkään se demokratia omine ongelmineen ei ole täydellinen, mutta se on silti paras hallintomuoto koska niin on opetettu! Eikun siis itse otettu siitä selvää eikä lainkaan toisteta kuultuja mantroja. Äänestämättä jättäminen on myös väärin, koska silloin se vastapuoli, joka äänestää väärin, niin heidän kannatuksensa suhteessa kohoaa. Äläkä nyt siitä huolehdi että sopimusta ei voida tehdä yksipuolisesti, joten vasta se numeron lappuun kirjoittaminen merkitsee sitä, että luovutit kaiken oman valtasi järjestelmälle ja se aikuisten Joulupukille kirjoittaminen (äänestys) onkin vaan toive ja hyväksyt minkä tahansa mitä tuleman pitää. Mitäs muita kliseitä saammekaan pian taas kuulla...

Ai niin, kyllähän se kaksoisvaltio myös tunnetaan ja tunnustetaan, samoin kuin se että media ja kulttuuri määrittävät yleisen mielipiteen jota poliitikot joutuvat myötäilemään, mutta kyllä se on just se äänestäminen joka vaikuttaa! Kuntavaaleissa on myös hyvä muistaa nostaa esille ne suuret valtakunnalliset asiat, joihin kuntapoliitikot eivät voi vaikuttaa sitäkään vähää. Niihin paikallisiin asioihin voi tietysti yrittää sielä paikallisessa valtuustossa vaikuttaa, mutta siinäkin on semmoinen ihan pieni ongelma: ne paikalliset "isot" pelurit ovat käyttäneet hyvän tovin rakentaakseen ne paikalliset verkostot tukemaan heidän toimintaansa, jolloin ne "oikeat" päätökset tehdään aivan muualla kuin sielä valtuustossa. Mutta kyllä se nyt tällä kertaa muuttuu, kunhan vaan ihmiset äänestävät oikein!


Ismi-sirkus

Moni onkin ihmetellyt, että miksi se meno ei ole juurikaan muuttunut vaikka on itse äänestänyt oikein joka ikinen kerta. Edustajat ovat vaihtuneet, puolueiden voimasuhteet muuttuneet ja aina on ilmassa ollut suuren muutoksen tuntua. Mutta mikä todellisuudessa muuttuu, kun ne nappia painavat vaihdetaan uusiin? Taustalla olevat vaikuttajat eivät vaihdu, virkamiehet pysyvät samana, media jatkaa omalla radallaan ja ison raha valta jatkaa kasvamistaan vuodesta toiseen. Korona on toki tehnyt tähän pienen muutoksen tavalliseen nähden: se iso raha on kasvattanut valtaansa ennennäkemättömällä vauhdilla ja suorittanut tuntemamme historian valossa ehkä sen suurimman varallisuudensiirron alemmiltaan suoraan omiin taskuihinsa. Mutta mitä tämä valtasuhteiden jako sitten käytännössä merkitsee näin vaaleja ajatellen?

Käytännössä se merkitsee eduskuntavaaleja ajatellen sitä, että ainoastaan tiettyä komentoketjua noudattavat tulevat koskaan saamaan koneiston tuen. Iso raha käskee, esimerkiksi nyt tällä hetkellä lääketeollisuus, media toistaa täsmälleen sitä haluttua tarinaa, poliitikot ja virkamiehet noudattavat samaa tarinaa ja suorittava porras (poliisi ja terveydenhuolto) tottelevat käskyjä - miksikäs tätä taas kutsuttiinkaan? Aivan; fasismiksi. Ja ainoastaan ne pelurit saavat tukea, jotka ovat täysin valmiita osallistumaan tähän ketjuun. Kyllä, poliitikoilla on sitten kiitoksena hieman sitä omaa valtaa ajaa sitä omankaltaista fasismia muille, mutta ne suuret suuntaviivat tulevat paljon ylempää, esimerkiksi EU:sta.

Kuntavaaleissa ei tietenkään päästä aivan noin isoihin pöytiin syömään, mutta sama "minä saan käskeä muita"-mentaliteetti on sielläkin kovasti vallassa. Aniharva päättäjä kun haluaa "kaikkien parasta", vaan mielessä on se "minun tapani on ainoa oikea". Kuntavaalit ovatkin lähinnä paikallisten pikkufasistien idols-kisa, jossa kansa saa valita kenen päättäjän kavereita lihotetaan eniten. "Yhteinen hyvä" unohtuu heti sen jälkeen kun voitto on plakkarissa, sen jälkeen se oma valta käytetään omien tukijoiden haaveiden täyttämiseen. Ainiin, tämänhän piti olla tasavalta ja demokratia, mutta ei se taida aivan tasan mennä ne nallekarkit kun lobbaajat kaatavat rahaa tiettyihin taskuihin? Mutta kaikista vioistaan huolimatta, paras järjestelmä koskaan ja vain äänestämällä voit vaikuttaa! Vaikka Ylekin aikoinaan todisti Haamuäänet-ohjelmassaan ettei se äänestäminenkään mene aivan kuten kerrotaan, mutta kyllä se nyt ensi kerralla onnistuu!


No mitä sitten tilalle?!

Kun se äänestyksiin uskova sitten jälleen kerran myöntää ettei se nyt mene ihan oikein, alkaa se iänikuinen jankkaus "no mitä sitten tilalle?" Mitään valmiita annettuja vaihtoehtoja kun ei siihen mennessä ole tullut koskaan vastaan (miksiköhän?), joten mikä tahansa ehdotus kuulostaa sieltä virallisen tarinan Overtonin ikkunan ulkopuolelta pähkähullulta. Annetaan siis vastaukseksi kaksi yksinkertaista purkkapaikkausta: RIC ja poliitikot vastuuseen lupauksistaan. Miksi kutsun niitä purkkapaikkauksiksi? Koska molemmat "korjaavat" järjestelmää joka ei ole rikki, vaan toimii kuten se on suunniteltu...

Tässä tullaankin koko "demokratian" suureen ongelmaan: kansanvaltaan. Suurin osa kansasta ei halua olla vallassa, saatikka ottaa vastuuta edes omista asioistaan. Heille sopii varsin hyvin se, että joku muu päättää heidän asioistaan ja kantaa niistä sitten vastuun. Mutta kun ne muut eivät voi sitä omaa vastuuta kantaa, ei missään tilanteessa. Nürnbergin puolustus eli "tein vaan mitä käskettiin" ei kelpaa, vaan jokainen on vastuussa tasan tarkkaan niistä omista teoistaan - jokaisesta rikkeestä, ihmisoikeuksien loukkauksista ja muiden muroihin kusemisesta. Valtaosa mihin tahansa edustustehtävään hakeutuvista kuuluu kuitenkin siihen sakkiin, joka on valmis sanomaan muille miten heidän tulee toimia, mutta ei ole lainkaan halukas kantamaan siitä vastuuta. Ja juuri siihen tämä "demokratia" soveltuukin kuin nenä päähän - valtaa ilman vastuuta, suosiokilpailu neljän vuoden välein.

No mutta mitä sitten pitäisi tehdä, kun kerran vain äänestämällä voi vaikuttaa ja sekään ei vaikuta mihinkään? Ratkaisu löytyy sieltä YK:n ihmisoikeuksista, artikloista 18 & 19, eli sanan- ja mielipiteenvapaus. Niin kauan kun ihmisillä on oikeus keskustella vapaasti asioista ja päättää niistä omista asioistaan itse, voidaan mikä tahansa ihmisen luoma järjestelmä rakentaa alusta pitäen uusiksi ja toimivaksi. Ei siis ole ihme, että valtaosa poliitikoista halveksuu sananvapautta ja on valmis sitä rajoittamaan niiltä, joilla on heidän mielestä vääriä mielipiteitä. Niin moni haluaa kalifiksi kalifin paikalle, että voi ajaa sitä omaa agendaa ja estää muiden tekemästä samaa. Ja korjaus tähän kaikkeen on itseasiassa hyvinkin yksinkertainen - mediavirus. Enää ei puutu kuin juuri se oikea mediavirus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti