keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Ahistaako?


Pelkoa ja ahdistusta

Araknofoobikolle ei kannata mennä esittelemään tilastoja siitä, kuinka vaarattomia ne hämähäkit oikeasti ovat. Sama pätee niin ilmastonmuutoksesta, kuin tästä pandemiasta ahdistuneille - mikään fakta, mikään tilasto, mikään rauhoitteleva ja asioita oikeisiin suhteisiin asettava tieto ei auta. Miksi? Siinäpä vasta kysymys, johon "oikeaa" vastausta ei taida löytyä. Psykologiasta vastausta voi etsiä, kuin myös sosiologiasta, mutta itse ilmiö ja huomio sen todellisuudesta pitävät ikävä kyllä useassa kohtaa paikkansa - median luoma pelottelu on ahdistanut ihmiset niin pahasti, että heidän reaktionsa alkaa vastata foobikon reaktioita siihen omaan mörköönsä.

Stressi on sielä ihan kärjessä ahdistuneisuuden aiheuttajissa. Oma ja läheisten tulevaisuus on uhattuna monella tavalla - taloudesta ja suhteista aina henkenlähtöön saakka. Uusia uhkakuvia maalataan harva se päivä ja kaikkialla muistutetaan että nyt pitää pelätä ja tehdä juuri kuten käsketään, koska muutoin käy huonosti. Mutta niin ilmaston kuin pandemian vuoksi, vaikka itse se kerrottu uhka ei ole koskettanut millään tavalla yksilön elämää, niin vallanpitäjien toimet sitävastoin ovat tehneet pysyvän jäljen ihmisten elämään. Ihmisten taloudet on tuhottu, ihmissuhteet ajettu kriisiin ja päälle vielä sanotaan "eikä tässä vielä kaikki!" niin ei ole ihme että se pahoinvointi on räjähtänyt käsiin.

Jatkuvasti stressin alla elävä ja pelokas ihminen ei toki kykene itse ajattelemaan tilannettaan, vaan tarvitsee apua. Ulkopuolinen ei voi kuitenkaan paljoa asialle tehdä, etenkin siksi että missään kohtaa ei ole kerrottu vaaran olevan edes tauolla, saatikka ohi. Onko vaara sitten ohi tässä kohtaa, eli tammikuussa 2021? Median mukaan ei, vaan pahempaa on luvassa. Numeroiden valossa ja monen asiantuntijan mukaan taas kyllä, mutta niistä asioista ei saa julki puhua. Jo yksistään se pelko ja ahdistus heikentää sitä immuunijärjestelmää, jolloin kaikki mahdolliset ulkoiset uhat ovat entistä vaarallisempia ihmisille, mutta ainoastaan käskyjä noudattamalla voi pelastua koska niin sanotaan. Miksi ihmeessä näin?


"Kriisiviestintää"

Kaikki viestintä niin ilmastosta kuin pandemiasta kun on ollut pian alkujensa jälkeen puhdasta paniikinlietsontaa, koska se on tutkitusti tehokkain tapa saada ihmiset tekemään mitä käsketään. Koska kyseessä on näkymätön vihollinen, ei sitä voi mennä itse lyömään vaan kaikki kerrotut toimet perustuvatkin uskoon. Tutkimuksethan osoittavat näiden kerrottujen toimien olevan parhaimmillaan turhia, mutta pahimmillaan erittäin haitallisia. Mutta kun hutkitaan näkymätöntä vihollista olemattomilla aseilla, täytyy se tulos siitä tulla myös ulkoa koska valmista ei sillä omalla tekemisellä tule koskaan. Tämmöinen viestintä olisi täysin järjetöntä sodan keskellä omien keskuudessa...

Mutta hyökkäyksessä moinen informaatio on juuri kuten sodista oltiin opittu. Sekaannusta ja paniikkia lietsomalla murretaan se vastapuolen moraali ja käännytetään kansa sitä omaa puolustusta vastaan. Kuulostaako tutulta näin tässä infosodassa jossa olemme? Jakolinjat ovat hyvinkin selvät ja koko hallintomme, niin hallitus kuin "oppositio", on toimillaan todistanut taistelevansa omaa kansaansa vastaan. Tietoa sirpaloidaan ja tarjotaan ilman kontekstia, jolloin "uutisoinnista" ei jää muuta käteen kuin "kusessa ollaan, koko sakki". Tämmöinen moraalin rappeuttaminen tehdäänkin aina viholliselle, siinä kun "omille" kerrotaan aivan toisenlaista versiota tapahtumista.

Puolustuksessa totuus on avainasemassa, koska valheet voidaan todistaa vääräksi ja mikään ei murenna tehokkaammin luottamusta omaan puoleen kuin se, että jäädään kiinni kerta toisensa jälkeen suoranaisesta valehtelusta. Rauhallinen, yhdistävä, yhtenevä ja johdonmukainen viestintä osattiin kyllä jo Suomessakin, viime sodan aikana. Kun kansaa lähdettiin evakuoimaan, ei heille huudettu varo vaaraa, vaan annettiin selvät ja yksinkertaiset ohjeet jotka olivat vielä järkeviä. Kun ohjeistus ei täsmää todellisuuteen ja se vaihtelee päivittäin niin kyse on jostain aivan muusta kuin oman ryhmän selviytymisen varmistamisesta. Mutta se on tietenkin sitä hullua salaliittoteoriaa, vaikka todisteet ovat suoraan nenän edessä...


Mikä avuksi?

Korjaus tähän tilanteeseen on yhteiskunnan osalta haastava, ellei lähes mahdoton nykyisessä tilanteessa jossa koko vallanpitäjien kaarti sotii yhdessä tuumiin omaa kansaansa vastaan. Mutta yksilön kannalta tilanne on onneksi päinvastainen - suuri osa näistä uhista kun voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä hyvinkin vähäisin toimin. Ensimmäinen askel on se kaikista helpoin: laita se valtamedian pelkoporno pois päältä. Älä seuraa "päivitettyjä tietoja" ja uusimpia rajoituksia ja määräyksiä. Rajoitukset ja määräykset ovat osoittaneet sen, kuinka niillä ei ole edes tarkoitus tehdä mitä sanotaan koska ne ovat niin räikeästi keskenään ristiriitaisia. Mutta kun pelkäävä ei ehdi tahi kykene tätä edes havaitsemaan, pitää se pelko saada myös ravistettua jollain pois sieltä mielestä.

Luonto olisi siihen se ratkaisu. Kaikilla ei siihen välttämättä ole mahdollisuutta, mutta ne jotka kykenevät niin suosittelen siihen ahdistuneisuuteen ensiavuksi menemään ulos luontoon kävelemään. Puita ei pandemiat taida häiritä ja se paha hiilidioksidimörkö on puille vain elintärkeää ravintoa. Mikä tahansa keino, oli se sitten luonnossa kulkeminen tai vaikkapa lemmikkieläimen kanssa temmellys, joka saa mielen pois siitä kerrotusta kauheudesta on terveydelle hyödyllistä. Ja kun itse voi hyvin, niin keholtaan kuin mieleltään, on huomattavasti helpompaa kohdata ne vaikeudet joita tulevaisuus tuo tullessaan.

Ai niin, olisi pitänyt kai heti alkuun sanoa että en ole laillistettu lääkäri tai asiantuntija, joten en voi antaa neuvoja ihmisille mikä olisi heille hyväksi. Siksi suosittelenkin kysymään siltä omalta lääkäriltäsi miten stressi, ahdistus ja pelko vaikuttavat terveyteesi ja millä tavalla siihen voisi vaikuttaa. Kuinka paljon hyötyä siitä on juuri sinulle, että teidät tasan tarkkaan ne kriittiset luvut siitä omasta pelkomöröstäsi? Auttaako se sitä foobikkoa, että tietää yli 40.000:sta eri hänähäkkilajista vain kahdentoista olevan ihmiselle vaarallisia? Olet mitä syöt, joten jos syöt 24/7 median pelkoa ja ahdistusta niin onko ihme jos ahistaa?

1 kommentti:

  1. https://tokentube.net/v/3075713207/011---Kriisiviestint%C3%A4%C3%A4

    VastaaPoista