torstai 7. tammikuuta 2021

Sosiaalinen manipulointi


Tai käyttäjän manipulointi

Lontooksi "Social engineering" tarkoittaa toimintaa, jossa ihmistä manipuloidaan tekemään jotain, joka on hänen etunsa vastaista. Nykypäivänä hakkerointiin usein yhdistettävä termi kuvaa tapauksia, joissa esimerkiksi käyttäjältä huijataan salasana johonkin palveluun, esimerkiksi pankkitunnukset tai sähköposti. Ihmistä pidetään usein tietojärjestelmän heikoimpana lenkkinä, joten siihen hyökkääminen on täysin ymmärrettävää. Miksi yrittää hakkeroida tietojärjestelmä, jos voit kysyä sen käyttäjältä tunnusta ja salasanaa? Sosiaalista manipulointia voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen, joista tässä esittelen muutaman. Tiedustelupalveluiden ja vakoojien maailmassa nämä keinot ovat toki myös arkipäivää, mutta jätetään ne nyt sivuhuomautuksen tasolle.

Pahantahtoinen tietojen urkkiminen on yksi yleisistä sosiaalisen manipuloinnin käyttökohteista. Tarkoituksena on siis urkkia ihmiseltä joko hänen yksityiseen tai työhön liittyvää tietoa, jota voidaan hyväksikäyttää rikollisiin tarkoituksiin. Käyttäjätunnuksia, salasanoja, salaisia puhelinnumeroita, mitä tahansa tietoa jota voidaan käyttää tietomurtoon. Nykyiset järjestelmät ovat usein hyvinkin varmoja puhtaasti hakkerointiin, mutta jos joku kännipäissään lipsauttaa että pääkäyttäjän tunnus on "admin" ja salasanana "incorrect" niin mikäs sen helpompaa? Juuri tästä syystä yritykset palkkaavatkin näitä käyttäjien manipuloijia kokeilemaan heidän omia järjestelmiään ja etsimään ne heikot lenkit ennen kuin rikolliset ehtivät ensin.

Haktivismi taas on yleistymään päin ja kun käyttäjien manipulointiin ei tarvita juurikaan tietokoneiden tuntemusta, voi kuka tahansa ryhtyä haktivistiksi oman aatteensa etua ajamaan. Miten haktivismi sitten eroaa pahantahtoisesta ja laittomasta tietojen urkinnasta? Se kuulostaa rehellisemmältä! Kun ihmisellä on jokin selvä syy, eikä vain oma etu, yrittää urkkia näkemästään vastustajasta tietoa, se on paljon korkeamman moraalin teko kuin vain rahan tai maineen vuoksi ihmisten kusettaminen, eikös? Haktivismin suurin ero mahtaakin olla siinä, että siinä yleensä ei kohdisteta sitä tekoa yksittäiseen ihmiseen yksilönä, vaan hänen edustamaansa yritykseen/aatteeseen/mihinlieneekään. Se on sitä erilaista manipulointia, joka kohdistuu rakenteisiin...


No mutta mitä sitten?

Oli se sitten astroturffausta tai väärinajattelijoiden manipulointia, sosiaalista manipulointia sekä tehdään että tutkitaan nykypäivänä aivan käsittämättömän paljon. Taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että yhtään isommalla puljulla on joko omasta takaa tai konsulttina sosiaalipsykologi mukana työstämässä yrityksen strategioita. Huomaamaton manipulointi, esimerkiksi tönäisyn muodossa, saattaa olla hyvinkin merkityksellinen - etenkin kun kaikki sitä tekevät.

Kun kerran koko maailma pyörii paskapuheella, onko se mikään ihme että lähes kaikki yrittävät manipuloida toisia omaksi edukseen? Yritykset, hallitukset ja järjestöt, kaikilla on pääsy sekä resurssit käyttää sitä valtavaa määrää tietoa manipuloinnista omaksi edukseen. Kuinka hyvin he siinä onnistuvat, se tietenkin vaihtelee, mutta kun jokin taho ajaa samaa agendaa kuin mitä sillä hetkellä myös valtamedia tuuttaa, se oma sonta sekoittuu mukavasti siihen tietovirtaan mukaan kansalle syötettäväksi.

Osa manipuloinnista taas keskittyy tunteisiin, eikä niinkään jonkin tietyn yksittäisen asian ajamiseen. Esimerkiksi tehdessäni viimeksi paniikkivertailua, niin ilmastohömppä kuin plörönäpaniikki ovat malliesimerkkejä sosiaalisesta manipuloinnista paniikinlietsonnan päälle levitettynä. Pelkäävä ihminen ei juurikaan kykene loogiseen ajatteluun, vaan odottaa pelastajaansa ulkoa - poliitikot ja suuryritykset ovatkin heti vapaaehtoisia pelastamaan sinut, kunhan vaan annat heille niin rahasi kuin terveytesi ja lupaat toimia juuri kuten käsketään. Miksikäs sitä taas kutsuttiinkaan kun yritykset, hallinto ja media kertovat vain yhtä tarinaa ja käyttävät virkavaltaa estämään kaikki siitä poikkeavat näkemykset... muistaako joku?


Omaksi parhaaksi, ihan satavarmasti!

Mutta on tietenkin hullua salaliittoteoriaa, ettäkö vallanpitäjät käyttäisivät sitä vuosikymmenten aikana kertynyttä tietoa niin tutkimusten kuin kokeiden pohjalta siihen, että ajaisivat sillä omaa etuaan. Tämä hulluus onkin hyvin nähtävissä siinä, kuinka niin moni osaa kyllä sanoa kuinka huono hallitus Suomessa nyt onkaan, mutta kun käsketään "asiantuntijan" ja viranomaisen suulla pelkäämään ja tekemään juuri mitä käsketään, on käsi lipassa että heilahtaa - "Kyllä, herra!" Täysin mahdoton ajatus ettäkö koko kansaa koetetaan manipuloida tekemään asioita jotka hyödyttävät muutamaa tahoa ja ovat haitallisia kaikille muille.

Taitaa olla ihan se ja sama vaikka näyttää ne sosiaalisen manipuloinnin ohjekirjat ja osoittaa kuinka ne täsmäävät näihin nykyisiin toimiin. Jokainen tolkun ihminen kun tunnistaa jo ennakolta moiset varoitukset propagandaksi ja viranomaisten satuilut todeksi, koska niin se setä iltauutisissa kertoi. Asiantuntija toisensa jälkeen kiikutetaan toistamaan tarinaa siitä, kuinka manipuloinnista varoittavat ovat oikeasti niitä pahoja ihmisiä ja vieraan vallan puolesta toimivia tahoja, koska oman maan paskapuheiden kyseenalaistaminen pelaa aina vastapuolen pussiin!

Jos pidät sitä jollain tavalla vääränä tekona sitä, kun joku urkkii mummolta pankkitunnukset ja vie hänen rahansa, miksi sama teko viranomaisen tai muun julkisen toimijan toimesta on hyväksyttävää? Onko se sitä parempaa haktivismia, kun suuryritykset kusettavat lähes kaikkia tekemään asioita jotka ovat heidän etuaan vastaan? Entä kun poliitikko kertoo muunneltua totuutta johon sosiaalipsykologiasta on napattu parhaat palat, onko se hyväksyttävää? Ja kun tätä kaikkea on hallinnon väkivaltakoneisto suojelemassa, millaisessa yhteiskunnassa oikein elämmekään? Demokraattisessa oikeusvaltiossa, tietty! Kaikki on hyvin, ei mitään nähtävää, narri vaan sekoilee jälleen...? Tai sitten voit tutkia asiaa itse, ovi on avattu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti