perjantai 8. marraskuuta 2019

Käsitysten ohjaus - toisinajattelijoiden hallinta


Mistä siis puhutaan?

Tämä teksti on siis jatkoa edelliselle "Käsitysten ohjaus"-mietinnölle, missä määriteltiin mistä käsitysten ohjaukessa on oikein kysymys. Lyhyt versio siitä olisi "kokonaisuus jolla haluttu tarina syötetään kansalle siinä muodossa että kansa sisäistää sen halutulla tavalla". Usein tästä asiasta käytetään myös termiä "Social Engineering", joka kääntyy sen perinteisemmässä yhteydessä sosiaaliseksi manipuloinniksi - hakkerointiin liittyvä termi missä hakkerointi tehdään käyttämällä hyväksi järjestelmän usein sitä heikointa linkkiä: ihmistä. Näitä keinoja käyttäviä ihmisiä taas kutsutaan "Social Engineer" ja "Psychological Operations Specialist", jos aiheen kaivaminen syvemmältä kiinnostaa. Sosiaalinen manipuloija ja psykologisten operaatioiden erikoisasiantuntija voisi olla passelit käännökset, mutta niillä ei ole merkitystä tässä tapauksessa.

Aikaisemmin on ollut jo puhetta pillipiipareista ja portinvartijoista, jotka ovat yksinkertaisimpia keinoja pitää toisinajattelijat (ja poliittinen oppositio) kurissa. Puhuttaessa kuitenkin käsitysten ohjauksesta, nämä ovat vain toimijoita sielä liikkeen sisällä joiden tehtävä suuremmassa kuvassa ja itse ohjausprojektissa vaihtelee sen mukaan mitä tarvitaan. Yksinkertaisimmillaan ohjausta voidaan tehdä aiheuttamalla sekaannusta ja vainoharhaisuutta liikkeen sisällä. Kehenkään et voi luottaa, kaikki ovat sinua ja liikettä vastaan! Kun tähän yhdistetään teknologisia keinoja kuten "Deepfake" videot/kuvat, on mahdollista luoda täysin kuvitteellisia tarinoita ja ujuttaa ne portinvartijan tai pillipiiparin kautta ryhmälle totuutena.

Monessa tapauksessa sinne toisinajattelijoiden ryhmän sisälle ei tarvitse edes tunkeutua, vaan riittää että sinne mukaan syötetään sitä valmiiksi luotua puppua johon sitten yksi jos toinenkin tarttuu ja lähtee itse sitä levittämään. Tehokkaaksi keinoksi on myös havaittu vaikuttajien rekrytointi, manipulointi sekä tarvittaessa vaimentaminen. Rapakon takana puhutaan jo helposti tuhansien taalojen edestä "ohjailusta" yhtä lähetystä kohti, mikä kertoo ettei kyseessä ole enää mistään kellaristriimistä jota ei kukaan katso. Mutta jos ei ohjailu onnistu ulkoa, laitetaan "oma mies" sisään pitämään toisinajattelijoita silmällä ja tarvittaessa ohjaamaan oikeisiin suuntiin.


Sisältä hajottamista

Myyrät tai soluttautujat ovat kuuluneet vakoojien tehtäviin iät ja ajat, eikä tämä ole muuttunut nykypäivänä mihinkään. Sosiaalisessa mediassa yksi ihminen voi esiintyä vaikka kymmenenä, jolloin he voivat "yhdessä" tuoda ajamalleen kannalle enemmän uskottavuutta nojaten suureen kannatukseen. Yksinkertaista, helppoa ja tehokasta ja mikä parasta, ryhmän voi hajottaa ujuttamalla ryhmän sisälle huhun että ryhmässä on myyrä, vaikkei olekaan - moisen syytöksen perusteella toisinajattelijat repivät itse omat rivinsä rikki ja tehtävä on suoritettu, uhka neutraloitu. Myyrän paljastaminen on taas melkoisen salapoliisityön takana ja usein valitaan se helpompi tie ja laitetaan vaan lappu luukulle. Ja jos myyrä on oikeasti hyvin koulutettu alansa ammattilainen, hän kyllä osaa kaikki keinot suojellakseen luomaansa kuvitteellista hahmoa jona muille esiintyy.

Kaivonmyrkyttäjät taas lisäävät siihen toisinajattelijoiden ryhmään uusia suuntauksia, joiden tehtävänä on jakaa huomiota tai yhdistää ryhmä sen jälkeen johonkin muuhun huonomaineisempaan ryhmään. Vahvalla ohjaamisella tai johtajuudella voi ryhmä kuitenkin yrittää karistaa kaivonmyrkyttäjät pois leiristään - me emme sekaannu noihin asioihin ja sillä selvä. Poliittisessa kentässä tämä on hyvinkin tyypillistä eikä näillä myrkyttäjillä ole välttämättä edes pahat aikeet mielessään - joku voi pitää tiettyä asiaa tärkeänä osana, vaikkei muut olisikaan samaa mieltä. Mutta jos sama meno jatkuu ja siitä koituu entistä enemmän harmia koko ryhmälle, jossain kohtaa se peli kannattaa viheltää poikki. Mieluusti ennen kuin on liian myöhäistä ja koko ryhmän maine on peruuttamattomasti pilalla koska joku halusi naittaa mukaan sen jonkun tietyn asian.

"Meidän tapa on ainoa oikea, muut ovat ... " Mistä onkaan ne hyvät kultit tehty? Mielipidettään ei tarvitse muuttaa vaikka toinen esittääkin hyvät todisteet omalle kannalleen, mutta usein se yhteen uskomukseen jostain asiasta lukkiutuminen johtaa kultin kaltaiseen ryhmään. Ja moisen kultin ohjaus on usein helpompaa kuin uskoisikaan - paras tapa hallita oppositiota on johtaa sitä itse, kuten Lenin jo aikanaan tiesi. Aina sitä oppositiota ei tarvitse itse johtaa, vaan pelkkä ohjailu riittää. Jos "isot pojat" ovat päättäneet kohdistaa johonkin ryhmään täyslaajuisen käsitysten ohjauksen, siitä on leikki kaukana eikä resursseista ole pulaa.


Hiekkalaatikkoleikkejä

"Sandboxing"-termiä käytetään yleensä tietokoneista ja tietoturvasta puhuttaessa. Sandbox eli hiekkalaatikko on tarkasti eristetty yksikkö, jonka sisään ja ulos pääsevä vuorovaikutus on täysin hallinnassa. Esimerkiksi monessa selaimessa on olemassa "sandbox"-tila (tai kaikki välilehdet ovat omia hiekkalaatikoitaan) jolla pyritään eristämään se kyseinen sivu irti muista välilehdistä tai ohjelmista. Näin tällä hiekkalaatikon sisällä olevalla alustalla on (kohtuullisen) turvallista kokeilla eri asioita, aiheuttamatta muualle vaaraa virusten ja vastaavien muodossa. Kuinka pitäviä nämä hiekkalaatikot sitten ovat, se on taas aivan toinen asia. Mutta itse asiaan, miten hiekkalaatikot liittyy käsitysten ohjaukseen tai sosiaaliseen manipulointiin? Sattuneesta syystä ne laatikoiden rakentajat eivät ole olleet kovin avoimia toimistaan, joten seuraava perustuu laatikoista "karanneiden" kokemuksiin. Eli todenperäisyyden kyseenalaistaminen on suotavaa...

Sandboxing-operaatiossa eristettävän yksilön ympärille luodaan oma valheellinen todellisuus. Samalla tavalla siis kuten median avulla kaikkien ympärille rakennetaan pseudo-elinympäristöä, rakennetaan sinne hiekkalaatikkoon tuomitulle oma paljon rajoitetumpi todellisuus. Syy miksi joku yksilö tai ryhmä saisi moisen operaation niskaansa voidaan vain arvella - pääsi liian lähelle jotain joka halutaan salata vaiko vaan tarkkailla tulevia operaatioita varten ja mahdollisesti kehittää massamanipulointia siinä sivussa? Joka tapauksessa näitä eristettyjä tapauksia on tullut joitain ilmi, mutta ainahan on toki mahdollista että yksilö on vain kuvitellut kaiken ja päästänyt vainoharhansa valloilleen... Koska eihän vallanpitäjät niin tekisi?

Kun mihinkään ei voi enää luottaa, ei ihmismielikään voi hyvin. Mörköjen näkeminen kaikkialla ja ihan kaiken olevan salaliittoa voi tehdä ihmisen vainoharhaiseksi ja viedä lopulta suljettujen ovien taakse, joko omasta tahdostaan tai pakotettuna. Toisaalta, vaikka olisitkin kuinka vainoharhainen, se ei tarkoita etteikö joku voisi olla perässäsi... Aika hieno käsitysten ohjaukseen luotu projekti tämä ... kaikki? Todisteiden valossa 8 ihmistä omistaa yhtä paljon kuin puolet (köyhin osa) kaikista maailman asukkaista yhteensä. Mutta väite, että he muka tekisivät asioita vain omaksi edukseen on salaliittoteoriaa. Älä siis usko mitä sanon, vaan tutki mitä sanon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti