lauantai 23. marraskuuta 2019

Käsitysten ohjaus - Botteja, trolleja ja haamuhenkilöitä


Sosiaalisen median vaikuttajia

Käsitysten ohjaus sosiaalisessa mediassa on arkipäiväistä. Vaikuttajien lisäksi usein myös tavikselta vaikuttavat toimijat voivat olla osa manipulointiin luotua ohjelmaa vaikka esiintyvätkin vain Matti Meikäläisenä. Onkin vaikea sanoa tänä päivänä kumpi on tyypillisempi kohtaaminen sosiaalisessa mediassa - ihminen keskustelee toisen ihmisen kanssa jossa molemmat ovat mitä sanovat olevansa, vaiko ihminen kohtaa luodun persoonan joka on aivan jotain muuta. Tarkastellaan ensin hieman näitä netin eri olentoja ennen kuin pohditaan niiden vaikutusta tarkemmin.

Botit ovat yksinkertaisesti vain ohjelmanpätkiä, jotka osaavat ohjelmoinnistaan riippuen tehdä eri asioita. Yksinkertaisimmillaan botti esimerkiksi julkaisee ennalta annetusta listasta vaikkapa lainauksia jonkun kuuluisan ajattelijan sanomisista ja "vastaa" kommentteihin poimimalla jonkun sanan ja valitsemalla listasta sanaan sopivan lainauksen. Parhaimmillaan ja monipuolisimmillaan botti kykenee lähes ihmismäiseen kanssakäymiseen, minkä vuoksi botit yleensä kerrotaan julkisesti olevan vain botteja. Tosin esimerkiksi J. Peterson on käynyt jo muutaman kuuman väittelyn tunnetun botin kassa, eli vastakeskustelija kannattaa ainakin siltä osin tarkistaa ennen vääntöä. NPC, eli "non player character" on taas termi joka kuvaa ihmistä joka käyttäytyy botin lailla - eli vastaa valmiista listasta ärsykkeisiin. Yleensä loukkauksena toisen kyvyttömyydestä käytettynä se ikävä kyllä sopii kuvaamaan hyvinkin tarkasti yhtä jos toistakin edistyksellistä keskustelijaa sosiaalisessa mediassa. "Yksittäistapaus", "ilmastonmuutos" ja vastaavia annetaan vastaukseksi kaikkeen...

Trolli on myöskin lähinnä halventava termi keskustelijasta, joka ei edes yritä keskustella vakavasti vaan "trollaa" keskustelua. Joko omalla nimellä tai tekaistulla nimellä ja naamalla jokainen toki kykenee tahallaan sotkemaan keskustelun ja ärsyttämään sen vastapuolen. "Putinin trolli" on taas mielikuvitusolento ja samalla leimakirves, jota huidotaan täysin vapaasti niitä kohtaan joiden mukaan rauhaa, vapautta ja demokratiaa uhkuva länsi ei olekaan ihan niin rauhaa, vapautta tahi kansanvaltaa rakastava kuin valtamediamme kertoo. Ärsyttäminen ja provosointi ovat toki myös keskustelun keinoja joita voidaan käyttää ja raja missä kyse on vaan tehokeinosta puhtaan trollauksen sijaan onkin hyvin häilyvä. Puhtaasti vittuilua varten tehty valetili voidaan toki hyvillä mielin leimata trolliksi, mutta toisaalta kun kuuntelee näitä poliitikkojen lausuntoja niin samaan kategoriaan niistäkin moni menisi.


Sukkanukke eli haamuhenkilö

Sock puppet tai sockpuppet, eli suoraan käännettynä sukkanukke, tarkoittaa haamuhenkilöä eli jonkun tahon tai ihmisen luomaa identiteettiä joka esiintyy sosiaalisessa mediassa. Nimimerkin tai vastaavan taakse piiloutuminen on kuitenkin eri asia kuin haamuhenkilö, koska nimimerkin tekemät ja omalla nimellä tehdyt kirjoitukset ovat kuitenkin yhden ja saman yksilön tuotoksia. Tässä vaan halutaan salata identiteettiä, ei tekeytyä toiseksi toiseksi henkilöksi mitä haamuhenkilö taas merkitsee. Puhtaasti trollaamiseen tehty tili voi siis olla joko haamuhenkilö tai vain nimimerkki, riippuen siitä onko tämä haamuhenkilö kuinka eroava siitä oikeasta persoonasta. Yksi henkilö voi toki luoda useammankin tilin, mutta ollakseen haamuhenkilö, jokainen näistä luoduista hahmoista esiintyy omana itsenään jota ei siis oikeasti ole olemassakaan. Valetili on myös nimitys jota käytetään, mutta niihin harvemmin keksitään mitään suurempaa taustatarinaa - ainoastaan nimi ja mahdollisesti naama jostain sattumanvaraisesta kuvasta.

Haamuhenkilöitä eri alustoille on luotu enemmän tai vähemmän ammattimaisesti jo reilun vuosikymmenen ajan. Amatööritekeleitä jo toki sosiaalisen median alkuajoista lähtien, mutta vasta kun suuret toimijat niin lännessä kuin idässä huomasivat ne suuret edut esimerkiksi ruohonjuuritason liikkeen luomisesta, joka nykyään tunnetaan astroturffauksena, alkoi suuret rattaat rullaamaan. Alkuun jenkit joutuivat tyytymään ulkomailla toimimiseen, koska heidän oma lainsäädäntönsä kielsi omalle kansalle suoran valehtelun. Mutta onneksi 2012 tehdyt muutokset Smith-Mundt Act säännökseen saatiin lyötyä lukkoon jolla siis "modernisoitiin" moinen ongelma - sen jälkeen jenkit ovat saaneet täysin vapaasti valehdella omalle kansalleen. Kannattaa myös huomioida, että Suomen laissa ei moisia rajoituksia ole koskaan (ainakaan tietääkseni) ollut, joten täälä on voitu moista toimintaa laillisesti heti kun siihen on kyetty ja koettu tarpeelliseksi.

"Operation earnest voice" ja "an online persona management service” tuottavat molemmat netistä hakemalla yksityiskohtaisia kuvauksia yhdestä operaatiosta, jossa näitä haamuhenkilöitä on luotu käsityksen ohjausta varten. Automatisoitu palvelu, jossa yhdelle työntekijälle on luotu 10 hahmoa täysine taustoineen ja tarinoineen jota he ovat kyenneet helposti hallitsemaan useilla eri alustoilla. Vastaavia operaatioita on varmasti lukuisia muitakin, mutta tuo pääsi vuotamaan julki. Siitä oppineena on pystytty kuitenkin kehittämään algoritmeja, joilla voidaan pyrkiä tunnistamaan haamuhenkilöitä esimerkiksi seuraamalla eri tilien käyttöaikoja (esimerkiksi 8-16 työpäivä joka toistuu arkisin) ja tarkkailemalla mukana komppaavia muita hahmoja ja heidän käytöstään. Tarkkuus millä näitä haamutilejä on kyetty tunnistamaan on kuitenkin ollut likelle fifty-sixty, mutta ehkäpä ne vastavakoilun ammattilaiset kykenevät suurempaan tarkkuuteen vieraan vallan haamuhenkilöitä jahdatessaan. Ja ainahan voi syyttää kaikkia väärää sanomaa puhuvia "Venäjän trolleiksi" - siihen kun ei tarvitse mitään todistetta!


Haamuhenkilö osana suurempaa operaatiota

Ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa sosiaalisen median lukemattomilla eri alustoilla. Somejätit voivat kyllä helposti seurata mitä viestejä käyttäjät keskenään lähettelevät ja manipuloimaan alustoillaan mitä käyttäjät näkevät, mutta niillä keinoilla ei kuitenkaan voida korvata käyttäjien välisten kanssakäymisten mahdollisuuksia vaikuttaa ihmisten käsityksiin. Ja juuri siihen tarkoitukseen on luotu lukemattomia salaisia ja vähemmän salaisia organisaatioita, joiden tehtävä on luoda ja ylläpitää tarvittava määrä haamuhenkilöitä. Tarvitset 10.000 tykkäystä ja kommentteja kehumaan omaa tuotettasi? Ei hätää, haamuhenkilöt käyvät nostamassa yrityksesi maailman suosituimpien joukkoon! Tarvitset ruohonjuuritason liikkeen? Ei hätää, palkataan lisäksi vielä näyttelijöitä jotka tuovat haamuhenkilön vaikka lihamaailmaan asti!

Kun käytössä on lähes rajattomasti resursseja ja suurten teknologiajättien tuki (eli eivät sekaannu toimintaasi), kyetään näillä keinoin urkkimaan ja vaikuttamaan jopa kokonaisten kansojen mielipiteisiin. Yksi tämmöinen keskus, Journal of Information Warfare (Volume 16, Issue 1 Winter 2017), mukaan löytyy ihan rajan takaa - "Strategic Communications Center of Excellence in Riga, Latvia". Tämän paikan tarkoitus on vaikuttaa Venäjän vaikutusalueen maiden näkemyksiin niin Venäjästä kuin omista herroistaan, eli NATO:sta. Mutta tässä ei tietenkään ole mitään nähtävää, salaliittoteoriaa ja niinpäinpois. Koska eiväthän länsivallat valehtelisi omille kansoilleen ja yrittäisi ohjailla heidän mielipiteitään? Toisinajattelijoiden ohjaus on tärkeä osa nykyistä infosotaa...

Vaikka olisitkin vainoharhainen, se ei tarkoita etteikö joku kohdistaisi sinuun tarkkailua ja manipulointia. Karu totuus on se, että emme voi mistään tietää 100-varmasti onko se keskustelukumppanimme sosiaalisessa mediassa oikeasti se, joka kertoo ja esittää olevansa vaiko jotain ihan muuta. Ja jos kyseessä on kovan luokan käsityksen ohjaus projekti, voi myös se "sattumalta" vastaan tullut ja mukaan lyöttäytynyt ihminenkin olla vain tekaistu persoona. Lahjonta, kiristys ja uhkailu ovat myös toimivia keinoja saada vanhakin tuttu vaihtamaan leiriä... Onneksi moisiin operaatioihin ei kuitenkaan valtaosassa tapauksista ole mitään tekemistä ja se netissä vastaan väittävä tyyppi on vaan joku, joka on kanssasi eri mieltä asiasta. Eikös? ... Eikös?! Narri kiittää ja kumartaa - tutki mitä sanon, älä usko mitä sanon. Moisiin projekteihin kun on olemassa jo todisteita...

2 kommenttia:

  1. Hei, kiinnostaisi keskustella näistä botti jutuista. Kun moni ei näistä tiedä. Olisiko sinuun mahdollista olla yhteydessä. Olen itse joutunut 2x 2 vuoden aikana melkoisen taitavan botin kohteeksi. Enkä näemmä oppinut ekalla kerralla, vaan menin toistamiseen samaan retkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Twitterin kautta helpoimmin, ensi vuoden puolella… @funtsittavaa ja sieltä privaviestiä

      Poista