sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Infosodan Itä vs. Länsi kamppailu


Lännen propagandaa

Aivan kuten länsimainen demokratia, lännen propaganda perustuu suurelta osin yhteen yhteiseen tarinaan. On siis olemassa vain "yksi totuus" ja kaikki muu on vastapuolen propagandaa. Median tärkeimmät propagandan keinot ovat lännessä tarkasti valikoidut asiat mistä kerrotaan (ja miten ne kerrotaan) sekä mitä jätetään kertomatta. Siksi tarinat lehdistönvapaudesta ja objektiivisesta mediasta nostetaan esiin aina kun on mahdollista - onhan lännessä sentään se aito ja oikea sananvapaus!

Eli valtamedia on tiukasti hallinnassa, mistä Suomessa nykyään vastaa siis mediapooli. Mutta tämä on vain pieni osa siitä infosodasta, mihin lännen hybridisotakoneisto kykenee. Sosiaalisen median ja yleensä koko netin käyttö "yhden oikean tarinan" pönkittämiseen on myös tärkeä osa ihmisten manipulointia. Miljardeja taaloja palaa ihmisten kyttäykseen ja hienovaraiseen manipulaatioon usein eri keinoin. "Vaikuttajien" käyttöä lisätään jatkuvasti ja eri puolille maailmaa perustetut hybridikeskukset ovat vain kaunis nimi trollitehtaille, joissa työntekijät lukemattomien eri valetilien avulla ohjailevat keskusteluja kaikilla mahdollisilla alustoilla. Tästä voi lukea lisää hakemalla: "Social Media in Strategic Communication (SMISC)", joka on DARPAn 50 miljoonan taalan projekti sosiaalisen median hallintaan.

Näiden asioiden esilletuonti on tietenkin "Putinin trollien" tekosia ja vaikka idän trollitehtaille ei löydy todisteita juurikaan kuin toimittelijoiden kuvitelmista, on selvä todiste että Venäjä on vaikuttanut ihmisiin - koska he eivät enää usko lännen paskapropagandaan. Hyvä länsimainen ihminen ei voi mitenkään tulla oma-aloitteisesti siihen lopputulokseen, että länsi käyttäisi lukemattomia eri käsitysten ohjaus-projekteja hallitakseen sitä tarinaa. Agentti Smith-efekti on onnistuttu iskostamaan jokaiseen hyvään ihmiseen, jonka seurauksena reaktio virallisen tarinan loukkaukseen on välitön ja raju. Sanomattakin on siis selvää, että lännen propagandasta puhuvat ovat vain Venäjän aivopesemiä hyödyllisiä idiootteja! Meillä kun television uutiset kertoo totuuden!


Idän propagandaa

Lännen tutkimusten mukaan sekä Venäjä että Kiina käyttävät hyvin samankaltaisia propagandan keinoja omaksi edukseen. Tämä pitänee aika hyvin paikkansa, vaikkakin Kiinan propagandaa tänne kylmään pohjolaan harvemmin laskeutuu, ellei Hong Kongin tilannetta oteta lukuun. Mutta takaisin asiaan, eli miten se itä sitten propagandaansa hoitelee? Noh, monessa kohtaa samalla tavalla kuin länsikin - mitä kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta. Seuraamalla idän mediaa, ei Venäjästä kerrota niitä negatiivisia asioita mitä länsimedia toitottaa, mutta samalla idän media paljastaa niitä asioita, mistä länsi olisi mieluiten ihan hyssykkää. Koska lännen "luotettava media" tutkii suurennuslasin kanssa kaikki idän väitteet läpi, ei idän kannata valehdella uutisoidessaan lännestä - riittää, että kertoo ne asiat joista länsi vaimenee niin johan revitään pelihousuja täällä Suomessakin. Hirvittävää Venäjän propagandaa kun kerrotaan asioita joista ei pitänyt puhua!

Mutta osataan sitä kansaa netinkin kautta manipuloida idän suunnasta. Koska lähes kaikki lännessä näkyvät alustat ovat jenkkien hallussa, joutuu idän manipuloijat pelaamaan lännen säännöillä. Jos lännen mediaa on uskominen, kykenee idän manipuloijat kuitenkin päihittämään länsimaisen puolustuksen, koska sääntöjen sanelija ja alustojen omistaja ei mahda mitään? Nyt oikeasti... Idän manipulaatio selvitysten mukaan perustuu lukemattomiin tavallista ihmistä mukaileviin sometileihin, etenkin Twitterissä, jotka puhuvat ihan vääristä asioista ja ihan väärällä tavalla lännen mielestä. No juu, laiteet joista viestejä lähetellään ovat ympäri maita ja mantuja, kuten vaikkapa ihan tavalliset ihmiset joilla on puhelin taskussaan, mutta sanoma itsessään on se selvä todiste Venäjä- tai Kiina-mielisyydestä. Varmasti niitä keskittymiäkin löytyy, aivan kuten lännessä joka ihan itse myöntää esimerkiksi että jenkkien CENTCOM:in alainen projekti nimeltään “an online persona management service” tarkoittaa sitä, että jokaisella sen työntekijällä on 10 valetiliä lukemattomilla eri alustoilla, joilla he trollaavat parhaansa mukaan.

Idän propagandaksi siis lasketaan kaikki se, mitä länsi ei halua ihmisten missään näkevän tai kuulevan. Ihmekkös sitä Venäjän propagandaa on kaikkialla? Jokainen joutuukin itse pähkäilemään sitä, onko mahdollista että Bernayssin ja Lippmannin jalanjäljissä kulkeneet lännen propagandistit olisivat jääneet kehityksessä niin käsittämättömän pahasti jälkeen idän kumppaneistaan? Siis katkeamaton reilu sadan vuoden kokemus propagandasta olisi hävinnyt muutaman vuosikymmenen vastaavalle? Noh, jos näin on, täytyy nostaa hattua näille propagandan uusille valtiaille - he ovat voittaneet pelin muiden tekemillä säännöillä. Itse tosin epäilen, että tässä nyt vaan on käynyt niin että tavan kansa on heräilemässä satavuotiaasta horroksestaan, johon meidät on propagandalla tainnutettu. Mutta mene ja tiedä...


Siis että kumman propagandaa?

Otetaan esimerkiksi tapaus Syyria ja sen öljykentät. Länsi kertoo että se vetäytyy, mutta paikalliset sanovat ettei ne mihinkään ole lähteneet. Länsi sitten kertoo, etteivät he lähteneetkään vaan jäivät varooksi paikanpäälle. Itä kertoo että nyt ne lännen tankit on tuolla öljyvarkaissa, mikä tietysti on valetta koska jenkit eivät tietenkään varasta. Tosin sitten ilmoittavat että juu, kyllä me sielä ollaan öljyä pöllimässä. Kumman puolen propagandasta nyt sitten on kyse? Molemmat kertovat että jenkit ovat öljyvarkaissa, mutta se on kuitenkin median mukaan ihan jees, koska oranssi mies paha. Eikun siis että sota on onneksi ohi ja rauhan aikana varastaminen on oikein. Syy on siis tietenkin Elukka-Assadissa ja Putinissa, koska ... niin se lännen media kertoo.

Jos tilanne vaikuttaa jotenkin sekavalta niin olet ymmärtänyt sen ihan oikein - mitään varmaa tietoa mistään ei ole saatavissa, koska kaikki osapuolet kertovat asian täsmälleen sillä tavalla kuin se on edullisinta itselle. Siksi tätä kutsutaan hybridisodaksi tai infosodaksi, riippuen vähän kumpi termi sopii siihen kerrottavaan tarinaan. Niin, tarinaan - koska ne kaikki kerrotut asiat ovat vaan tarinoita, joiden todenperäisyyttä on mahdotonta vahvistaa. Kuka saa sen oman versionsa tarinasta kuuluviin, voittaa kyseisen taistelun. Niin kauan kun ihmiset kilpailevat keskenään, on turha olettaa että jostain saisi sen "totuuden" mitä oikeen on meneillään. Yksi yhteinen totuus, eli lännen versio propagandasta, on ihmismielelle tosin hyvin helppo - siinä ristiriitaisia viestejä ei ole. Huomioitavaa on myös se, että osataan sitä yhtä oikeaa totuutta kertoa myös idässä. Yhtä kaikki; on vain yksi, ylhäältä saneltu totuus joka on luotu hyödyttämään vain kertojaansa.

Eli olisiko niin, että propaganda ei ole niinkään "idän" tahi "lännen", vaan vallanpitäjien, kaikkia kansoja vastaan? No eihän se niin ole, salaliittoa! Jokainen tarina valtamediassa kehystetään palvelemaan vallanpitäjien etuja, oli se sitten "idän" tai "lännen" eduksi noin äkkiä katsoen. Sama kusetus on jatkunut ties kuinka kauan ja ainut mikä oikeastaan on muuttunut, on ne keinot miten kansoja yritetään hallita. Netin mukanaan tuoma mahdollisuus oikeasti vapaaseen sanaan onkin saanut vallanpitäjät tekemään kaikkensa pitämään kiinni omista tarinoistaan, joilla he ihan oikeutetusti orjuuttavat kaikki alamaisensa. Samaa propagandapaskaa siis joka suunnasta - tänne Suomenmaahan se paska vaan valuu pääosin lännestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti