sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Propagandan keinot tutuksi - Kieputtaminen

Kieroa peliä alusta loppuun

Sanan voima iski jo ennen kuin tätä tekstiä aloitin kirjoittamaan - miten puhua asiasta, jolle ei oikein löydy sopivaa suomalaista sanaa. Kieputtaa (engl. Spin) oli se termi jonka valitsin, paremman puutteessa, mutta jos joku keksii paremman, kommenttiosiossa on tilaa. Toiselle käytetylle termille, joka on englanniksi "Spin Doctor" tai "Spinmeister" löytyi vaihtoehdoksi: lobbari, imagokonsultti ja julkisuuskuvankiillottaja. PR-henkilö on myös hieman samaa asiaa, mutta erona "spin doctor" tyyliin on se, että PR on pääosin vaan positiivisen tuomista esiin kun taas kieputtaminen on kaikki keinot sallittua totuuden vääristelyä ja kaunistelua. Tahallaan asioita vääristelevä sumuttaja ja muiden kusettaja... kuulostaa poliitikolta, mutta sillä erolla että tässä hommassa tarvitaan älyä ja taitoa kun poliitikoksi pääsee kun vain tekee ja sanoo mitä käsketään.

Kieputtamisen määritelmänä voidaan pitää sitä, että nostetaan esille ainoastaan positiivisia asioita (ja mahdollisesti hieman liioitellaan niitä) samalla kun kaikki itselle negatiiviset asiat jätetään joko kokonaan pois tai niitä vähätellään ja selitellään... ja tarvittaessa sama kääntäen toisinpäin. Siinä kun propagandisti (valtamedian toimittelija) kuuliaisesti toistaa saamansa sanomaa, "Spin Doctor" on se joka rakentaa ne tarinat medialle. Propagandistit osaavat toki alkeelliset kieputtamisen keinot, mutta heidän tuotoksensa ovat yleensä niin kömpelöitä ja läpinäkyviä, että tuotoksen tunnistaa kieputetuksi lähes välittömästi. Taitavasti tehty ja huolella suunniteltu tarina uppoaa sellaisenaan kuulijaansa - kieputtaminen on taitolaji ja alansa huiput myyvät vaikka lunta eskimoille tarinoillaan. Pitää siis nostaa hattua näille oman alansa rautaisille ammattilaisella, koska he todella tietävät mitä tekevät. Samalla voisi kysyä millainen ihminen tietoisesti valehtelee tuolla tasolla?

Faktat ja tilastot voidaan aina kieputtaa sopimaan haluttuun narratiiviin. Periaatteessa kaikki mitä kerrotaan perustuu faktoihin, mutta niistä vedetyt johtopäätökset ja tulkinnat ovatkin sitten ihan täyttä puppua. Rajoitettu vuoto pitää yleensä vielä kieputtaa omiin tarkoitusperiin sopivaksi ja vain aniharva uutinen valtamediassa säästyy pieneltä lisätyltä kieputukselta. Valmiiksi pureskeltuna, tunneladattuna ja tarkasti rajoitettuna ja kieputettuna - siitä on nykyajan media tehty. Eikä vain media, vaan lähes kaikki muihin ihmisiin vaikuttavat tahot käyttävät hyväkseen alan ammattilaisia laatiessaan omia esityksiään. Merkel ja hänen "spin doctor" joukkonsa ovatkin luoneet ihan käsittämättömän illuusion ja henkilöpalvonnan kultin...


Esimerkkejä kieputtamisesta

Trump. Tarvitseeko asiaa edes sen enempää selittää? Kaikki vaaliuutiset Trumpista ovat mediassa kieputettu negatiiviseksi siinä kun Clinton oli ennen vaaleja lähes pyhimys. Sama meno jatkuu Trump-uutisoinnissa edelleen ja jokainen valtamedian propagandisti tietää miltä suunnalta jokaista uutta faktaa jenkeistä tulee käsitellä - jos siihen liittyy Trump, se on huono asia tai ei ollenkaan Trumpin ansiota jos itse fakta on positiivinen. Onneksi Suomen valtamedian propagandistien ei tarvitse itse kieputtaa uutisia, ne ovat jo valmiiksi sovitettu ulkomaisissa lähteissä. Kaikki positiiviset uutiset Trumpista ovat "fake news" siinä kun faktatarkistetut henkilöhyökkäykset ja tuulesta temmattujen huhujen esittäminen faktoina on taas luotettavaa uutisointia. Trump-kieputus on kuitenkin mennyt jo sen verran överiksi, että jopa virallisen totuuden uskovaiset alkavat kyseenalaistaa tarinaa.

Kaikki sodat ja konfliktit. Sodan aloittajat ja voittajat ovat jo aikojen alusta kieputtaneet tapahtumat omaksi edukseen. Nykyään sodan osapuolien tahallinen vääristely ja tapahtumien täysin yksipuolinen kertominen on normi. Syyrian sota valtamedian lasien läpi seurattuna oli oikeutettu kansanmurha pahaa diktaattoria vastaan. Eri osapuolet ovat joko hyviä tai pahoja, sen mukaan mitä ryhmää jenkit milloinkin tukevat ja ketä pommittavat. Kurdit saavat myös nauttia täysin siemauksin valtamedian kieputuksesta, koska he ovat päivästä riippuen joko sankareita sortoa vastustamassa, terroristeja, kapinallisia, vapaustaistelijoita tai ISIS-liittolaisia. Mene ja tiedä mikä uutinen pitää siltä suunnalta paikkansa - jokainen osapuoli kieputtaa tarinan juuri omaksi edukseen, mikä ei tietysti ole mikään yllätys. Mutta kenen tarina valtamediaan päättyy, siitä päättävät aivan muut tahot kuin paikalliset propagandistimme. Entä ne faktat? Rahalla saa todistettua mitä tahansa.

Venäjä. Historian taakka ja vääristynyt propaganda suuntaan ja toiseen on kieputtanut kaikkia asioita Venäjään liittyen jo yli sata vuotta. Ajan hengen mukaan Putin on nykyään joko suuri sankari tai uusi Hitler, riippuu kenen palkkalistoilla propagandisti on. Tavalliselle ihmiselle rehellisen uutisoinnin löytäminen Venäjää koskevista asioista on lähes mahdoton tehtävä, koska joka ikinen media kieputtaa uutisen omalle kannalle edulliseen valoon. Faktojen väärentäminen on yleistä, vääristäminen ja kieputtaminen normaalia. Suomessa kansa on myös lokeroitu vahvasti Venäjä-myönteisiin ja -vastaisiin ihmisiin jolloin Putinin trollit ja russofobit saavatkin käydä taistelua ihan kaikessa rauhassa, siinä kun propagandistit kaatavat lisää bensaa liekkeihin. Jos soppaan vielä lisää NATOn...


Huomaatko kieputuksen?

Kuin hyrrä joka pyörii riittävällä vauhdilla, on sitä kieputettua informaatiota hankala nähdä selvästi johtuen siihen lisätystä liikkeestä. Jos vauhti hiipuu tai näkee useita eri lähteitä tekemässä samaa, on mahdollista huomata ne faktat ja itse lähteä miettimään mikä niiden merkitys oikein onkaan. Tätä ei kuitenkaan missään opeteta, koska se murentaisi median mahtia ja saisi ihmiset kyseenalaistamaan vallitsevan tilanteen - ja sehän ei käy ollenkaan päinsä. Medialukutaidosta puhuttaessa yleensä tarkoitetaankin lähteeseen keskittymistä - Ylenanto ja muu valtamedia on totuus, kaikki muu valeuutista. Kuitenkin moni media kieputtaa jakamaansa tietoa haluamaansa suuntaan. Kuinka paljon ja mikä se suunta on, riippuu taas paljolti mediasta itsestään ja sen rahoituksesta ja ideologisista suuntauksista.

Kulman valinta, vaikka onkin yksi propagandan keino, on hieman eri asia kuin kieputtaminen. Tarkasti valittu kulma, miltä asiaa käsittelee, jättää toki muita asioita huomioimatta, mutta kieputukseen verrattuna kertoo silti todenmukaisen kuvan asiasta - tietystä kulmasta katsottuna. Taitava "spin doctor" taas osaa naamioida ja piilottaa kieputuksen joskus niin tehokkaasti, ettei sitä voi edes huomata ellei tiedä jo etukäteen asian "oikean" laidan. Tietyn kulman valinta on usein pakollinen tapa kertoa jostain asiasta, mutta kieputus on tahallinen keino manipuloida ihmisiä näkemään asia juuri halutulla tavalla. Asiaa voisi verrata vaikkapa valokuvaukseen - kuvaajan on aina valittava kulma mistä kuvansa ottaa, mutta kuvattavan kohteen ehostus ennen kuvan ottamista on tietoista todellisuuden kieputtamista.

Puolitotuus onkin mielestäni valhetta vaarallisempi ja nykyisestä yhteiskunnan tilasta kertoo paljon se, että "spin doctor" on "rehellinen" ammatti siinä kuin muutkin. Suurvaltojen puhuvat päät saavat näiltä kieputuksen ammattilaisilta "täydelliset" käsikirjoitukset jokaiseen esitykseensä ja kansa ei edes huomaa kusetusta. Kaikki uutiset olisi tutkittava suurennuslasin kanssa ja faktat peraten ulos propagandapläjäyksestä. Kenellä on siihen enää edes aikaa? Siksi voisikin olla se paras vaihtoehto laittaa se media kokonaan kiinni, mutta sitten ei tietäisi mistä maailmalla puhutaan. Mutta olisiko se niin vakavaa jos ei tietäisi mitä muualla tapahtuu? Voisi vaikka keskustella muiden kanssa ihan niistä omista asioista ja jättää herrojen paskapuheet omaan arvoonsa...

4 kommenttia:

 1. Yllättävän hyvin toimii tuo verbi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kans ajattelin :) Paremman puutteessa, tällä mennään.

   Poista
  2. Toimii myös tämä ajatus kirjoitussarjasta, jossa esitellään propagandan keinoja. Varmasti löytyy enemmänkin samaan sarjaan sopivia aiheita. Siitä voi saada ihan hyvän "propagandan käsikirjan".

   Poista
  3. Kyllä, ensi vuonna tarkoitus jatkaa sarjaa :)

   Poista