perjantai 1. marraskuuta 2019

Käsitysten ohjaus


Sitä oikeaa hybridisotaa

Käsitysten (tai havaintojen) ohjaus/hallinta, eli englanniksi "Perception Management" on alkujaan jenkkien puolustusvoimien termi toimille, joilla ohjataan ihmisten reaktioita. Käsitysten ohjaus ei ole suoranaisesti propagandaa, vaan kokonaisuus jolla haluttu tarina syötetään kansalle siinä muodossa että kansa sisäistää sen halutulla tavalla. Käsitysten ohjaus keskittyy siis vaikutukseen eikä niinkään yksityskohtiin, mikä taas propagandisteille on tärkeää. Kaikkia ihmisen aisteja hyväksi käyttäen syötetään haluttu viesti halutulla tavalla halutulle yleisölle. Ja tämän lopputuloksensa saadaan ainakin toivottavasti haluttu lopputulos. Yksinkertaistettuna siis "miten saadaan kansa janoamaan verta ja hurraamaan tulevalle sodalle".

Käsitysten ohjaus ei myöskään rajoita itseään vain tietoon ja sen ohjaukseen, vaan mukana voi olla aiheesta riippuen oikeastaan mitä tahansa. Tarvittaessa ammutaan (tai kerrotaan ammutun) vaikka omia laivoja päin tai väitetään naapurin ampuneen tykillä päin kun tarvitaan oikeutus sotaan? Samalla kuitenkin törmätään ongelmiin, etenkin nykypäivänä - kuinka varmistetaan että KAIKKI puhaltavat yhteen hiileen siinä rummutuksessa, ainakin riittävän kauan että saadaan homma rullaamaan? Tätä ongelmaa kutsutaankin sitten "hybridisodaksi", kun muutkin kuin ne omalle aatteelle ystävällismieliset haluavat sekoittaa samaa soppaa. Informaation aikakaudella tietoa kun on hankala pitää kokonaan hallinnassa, voi sinne mukaan lipsahtaa "vihollisen" viestejä ja pahimmillaan viraaliksi päädyttyään menee hyvä kampanja ihan pilalle.

Mille tahansa hallinnolle vaarallisin vastus ei välttämättä olekaan se ulkoa tuleva uhka, vaan kansan keskuudesta päätään ylös nostava "väärinajattelu". Siis ne tahot, joilla se ohjaus ei olekaan saavuttanut haluttua lopputulosta. Suomessa ja muuallakin Euroopassa asiaan suhtaudutaan sen tarvitsemalla vakavuudella, johtaen kaiken maailman urkinta- ja vihapuhelakeihin sekä "maalituksen" kieltämiseen. Tavan kansalla on harvemmin resursseja lähteä tekemään mitään suurempaa fyysistä tapahtumaa oikeuttamaan sitä omaa kantaansa, siinä kun vallanpitäjät voivat helposti kiikuttaa vaikka tuhatpäisen (maksetun) mielenosoituksen paikalle. Mutta sosiaalinen media on se avoin portti missä se koira voi päästä veräjästä hankalaan aikaan...


Tarkoituksellista harhaanjohtamista

Dokumenttielokuvassa Mirage Men (2013) selitetään yksi kokonainen käsitysten muokkaus ulkoa ja osin sisäpiiristä katsottuna. Jenkkien hallinto, jos dokumentti siis pitää paikkansa ja sisäpiirissä ollut mies puhuu totta, on vuosikymmeniä pitänyt "UFO-yhteisöä" tiukasti kurissa syöttäen heille tahallista väärää tietoa sekoitettuna totuuden jyväsiin. Arvio on elokuvan mukaan tarkasti rakennettua puppua 80% tiedosta ja 20% totta, joka voi tietysti tarkoittaa myös sitä, että todellisuudessa sitä puppua on vielä paljon enemmän, tai sitten vähemmän. Koska sisäpiiriläinen oli mukana yli kaksi vuosikymmentä sitten, tiedonkeruun keinot ovat muuttuneet suuresti, mutta itse mekanismi tuskin on paljoa muuttunut.

Tahallaan virheellisen tiedon levittämistä pidettiin nimittäin tarkasti silmällä, eli seurattiin miten tieto levisi ja miten ihmiset siihen reagoivat. Osa ryhmään kuuluvista värvättiin tiedonantajaksi lupaamalla heille sitä "oikeaa tietoa" kunhan he vaan kertovat havainnoistaan tiedon levitettyään. Nykyään sama voidaan hoitaa tiedonantajien tietämättä, esimerkiksi tarkkailemalla miten sanoma leviää vaikka Youtuben kautta ja miten katsojat siihen reagoivat. Kokonainen ryhmä ihmisiä siis pidetään jahtaamassa olemattomia, samalla kun heidän oikeat löydökset voidaan käyttää omaksi eduksi. Ja kun sitä puppua on niin runsaasti mukana, tavan kansa pitää UFOihin uskovia vähintäänkin hulluina. Samalla siis opittiin kuinka kokonainen ryhmä voidaan pitää piilossa kaikkien näkyvillä ja silti vaarattomana vaikka ryhmä kasvaisikin tietyissä rajoissa.

Kuva siitä, miten ryhmäläiset näkevät itsensä kuin miten heitä ulkoa arvioidaan onkin tärkeä osa käsityksen ohjausta. Ei siis riitä johdattaa heitä pillipiipareiden avulla mihin sattuu, vaan kaikki mahdollinen koetetaan ottaa huomioon. Se, onko niitä tunnistamattomia lentäviä esineitä olemassa vai ei jääkin aina jokaisen omalle kontolle, mutta jos kertoo niihin uskovansa saa aikaiseksi jo aikaisemmin opitun reaktion kaikissa muissa. Jokainen erehtymätön ihminenhän tietää ettei heihin voitu ulkoa vaikuttaa saatikka ohjata, joten se kaikki on aina omaa objektiivista näkökulmaa ja täten totuus...? Miten on, kuulostaako miltään osin tutulta?


Vain tarinalla on merkitystä

Miksi sitten hyvän tarinankertojan suusta kuultuna se kaikista oudoinkin tarina kuulostaa uskottavalta? Nykypäivänä elokuvat ja muu viihde kertoo kyllä tarinoita, mutta ne jäävät usein vailinaisiksi - ihminen kaipaa alkua, keskiosaa ja päätöstä tarinaansa, siis kokonaista tarinaa. Luomalla kokonaisia tarinoita ja kertomalla ne uskottavasti, voidaan ihmisten käsityksiä eri asioista muovata joskus hyvinkin pienellä vaivalla. Toistamalla, auktoriteettiin vetoamalla ja useilla muilla tyypillisillä propagandan keinoilla yhdistettynä muihin keinoihin kykenee oikeat vallanpitäjät muovaamaan kokonaisia kansakuntia.

Lännen peikkosatua voidaan pitää yhtenä onnistuneimpana ja suurimpana käsitysten ohjauksena tähän päivään saakka. Jokainen tunnistaa symbolit, tietää kuka on tarinan pahis ja osaa automaagisesti luokitella kaikki peikkoja vastaan taistelevat "hyviksi", tekivät he sitten ihan mitä tahansa. Media muistuttaa harva se päivä samasta tarinasta ja vahvistaa niitä mielikuvia, joita koko ajanjaksolta ihmisillä on. Ja jos edes kuvittelet kyseenalaistavasi mitään osaa tarinasta millään tavalla, osaa jokainen "hyvä ihminen" vetää olympiaherneen siitä välittömästi nenäänsä - ootko sä joku natsi, vai?

Venäjä Venäjä Venäjä... vai missä se uhka oikeasti on? Todisteilla ei todistetusti ole juurikaan merkitystä - ainoastaan tarinalla joka uppoaa kuulijansa tunteisiin. Reilu vuosisata tätä nyt on lännessä akateemisesti tutkittu, testattu ja viilattu kuntoon, joten ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä että nykyään homma alkaa olla aika hyvin hanskassa oikeilla vallanpitäjillä. “We’ll know our disinformation program is complete when everything the American public believes is false.” - väitetysti CIA:n entinen johtaja William Casey. Disinformaatio-ohjelmamme on valmis, kun kaikki mihin amerikkalaiset uskovat on virheellistä tietoa. Mutta toki äänestämällä voi vaikuttaa ja sitä rataa, koska eiväthän ne nyt meille ihan kaikesta valehtelisi? Vai olisiko mitenkään mahdollista, että käsitystäsi tästäkin asiasta oltaisiin manipuloitu ulkoa käsin... Jatketaan kuitenkin samasta aiheesta myöhemmin lisää.

2 kommenttia:

  1. En mä ole ainakaan huomannu mitään mielikuvien tai käsityksien muokkausta missään?

    https://youtu.be/uVC2N_x2G4Q

    https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2017/01/01/psywar/
    https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2020/02/21/psywar2/

    Ihan huuhaata tuollaiset mielipiteiden hallintajutut. Foliohattua!

    :)

    VastaaPoista