perjantai 26. huhtikuuta 2019

Lännen peikkosadusta


Lähtöasetelma

Artikkelissani "Propaganda yhteiskunnan perustana" tätä lännen peikkosatua jo hieman raapaisinkin, mutta tämä gorilla nurkassa on nostettava esiin jos kuvitellaan että tämä maailma paranisi viime vuosisadan kauhuista. Mistä on siis kyse? Ensimmäinen maailmansota aloitti tämän propagandalla käytävän sotimisen laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Ja sen jatkumo, toinen maailmansota ja etenkin natsit, on se lännen peikkosatu jota kerrotaan lähes taukoamatta jokaisessa mediassa, kieputtaen jotain sen tarinan osaa omaksi eduksi.

Vaikkakin tässä keskitytään nyt lähinnä tuohon yhteen ajanjaksoon, on syytä pitää mielessä että samat peikkosadun luojat ovat olleet mukana lukemattomissa muissakin tapahtumissa, missä ihmishenki ei ole ollut minkään arvoinen. Ottaa lähes minkä tahansa kansanmurhan tai vastaavan tutkiskeluun reilun sadan vuoden ajanjaksolta (ja toki myös sitä ennen), nämä samat tahot jotka ovat sotahistoriaamme värittäneet mielensä mukaan ovat olleet osallisena lähes poikkeuksetta jokaisessa konfliktissa. Joko suoraan itse omien armeijoidensa kanssa tai välillisesti tukien hyvin valikoivasti eri ryhmittymiä. Mutta mikä tärkeintä - luoden aina sen tarinan joka tapahtumasta kerrotaan muulle maailmalle. Tämä kriittinen asia tuppaa ihmisiltä unohtumaan...

Sinänsä itse virallinen tarina natseista on aivan loistava - siinä voidaan syyllistää halutut ideologiat ja ryhmät juuri halutulla tavalla, eikä kukaan tervejärkinen lähde kyseenalaistamaan julkisesti pienintäkään osaa siitä tarinasta. Omasta puolesta taas voidaan leipoa sankareita ja oikeuttaa ihan mitä tahansa, koska pelastimmehan kuitenkin koko maailman natseilta. Yhden puolen sotarikokset on aina peitelty ja toisen liioiteltu - näin on virallinen historiamme kirjoitettu jo pitkään. Tämä sama lännen tyyli kirjoittaa historiaa ei toki oli ainutlaatuinen, vaan se on aina ollut voittajan etuoikeus kirjoittaa tarina haluamakseen - länsi on vaan ollut mukana niin monessa, että heidän tarinansa ovat pääosassa kaikkialla.


Kaikki tietävät mitä oikeasti tapahtui

Vuosien saatossa yksi asia on tullut tästä aiheesta päivänselväksi - kaikki asiaa tutkineet tietävät miten asiat ovat ja se heidän oma versionsa on se oikea. Kukaan ei tietenkään ole liittänyt pienintäkään osaa tarinaansa siitä lännen peikkosadusta, joka on todistettu olevan virheellinen monilta osin. Koko toinen maailmansota ja sitä koskeva tieto on sirpaloitu miljooniin osiin ja mukaan on sotkettu vähintään yhtä suuri määrä puhtaita valheita ja vääriä tulkintoja. Taitava propagandisti voikin rakentaa minkä tahansa tarinan niistä palasista ja jokainen tietää ettei sitä tarinaa saa kyseenalaistaa koska silloin olet kauhea ihminen ja natsi.

Varmaa tietoa on myös se, että natsit olivat sosialisteja, kommunisteja, fasisteja, kapitalisteja, korporatisteja ja ties mitä istejä. Samalla he eivät myöskään olleet niistä juuri niitä, mitä se vastapuoli väittää niiden olleen, vaan pelkästään niitä toisia. Kansallissosialistit olivat myös vasemmistoa, mikä tekee heistä äärioikeistoa ja oikeita fasisteja jotka estivät sananvapauden, jolloin jokainen sananvapautta vastustava tai puolustava on myöskin natsi koska ... syyt. Siksi voidaan vetää selvä johtopäätös, että oikeisto on niitä oikeita natseja koska vasemmisto haluaa verottaa kaikkea ja kieltää/rajoittaa tiettyjä asioita. Myöskin ammattiliitot ovat joko hyvä tai huono asia, joiden ansiosta tai vastustuksesta huolimatta natsit pääsivät valtaan koska oikeastaan syy oli vaan kansassa joka äänesti väärin.

Siihen päälle vielä ne kaikki tapahtumat joissa ihmisiä kuoli tai ei kuollut suuria määriä niin saadaan moinen soppa jossa ei oli pienintäkään järkeä. Ja jokainen asiaa vuosikausia tutkinut tai Schindlerin listan kerran katsonut osaa varmasti koko tarinan täsmälleen oikein. Niitä harvoja asioita, mistä on edes auttavasti yksimielisyys on se, että Hitler oli mahdollisesti kasvissyöjä... ja jenkit saattoivat pudottaa atomipommeja Japaniin, tosin siitäkin ollaan jo montaa mieltä. Sekä sodan aikana että sitä seuranneina vuosina onnistuivat nämä kaikki sotahullut puolin ja toisin kuitenkin tekemään aivan käsittämättömän määrän ruumiita. Ja tarinan versiosta riippuen, se on joko hyvä tai huono juttu. Mitä se kertookaan ihmisestä, jonka mielestä jonkun ihmisryhmän järjestelmällinen hävittäminen on hyväksyttävää? Ennen kuin vastaat, suosittelen tutkimaan tarinaa useammalta suunnalta...


Nyt oikeasti...

Ainut varma tieto vuoden 1900 alusta aina 1900-luvun puoleen väliin asti tapahtuneista asioista on se, että (pääosin lännen) propagandistit osasivat työnsä aivan jäätävän hyvin ja heillä oli lähes rajattomat resurssit tämän tarinan luomiseksi. Tätä propagandaa on dokumentoitu runsaasti, mutta ainoastaan siltä osin että se on propagandaa - mitä oikeasti tapahtui, sitä tuskin saamme koskaan tietää. Kaikki tämä on kuitenkin luonut jokaisen ihmisen ajatusmaailmaan tarkat rajat siitä, mitä nämä kaikki edellisessä osassa mainitut ismit merkitsevät ja miten ne liittyvät asiaan. Asiasta keskustelu onkin siis täysin mahdotonta, koska jokainen tietää niin koko peikkosadusta kuin termeistä sen oman versionsa ja olettaa että kaikki ymmärtävät ne täsmälleen samoin.

Monen median aamurukous onkin "anna meille meidän jokapäiväinen natsikorttimme...", jonka ainut tarkoitus on muistuttaa kansaa mitä tapahtuu jos tekee toisin kuin vallanpitäjät haluavat. Runoilijoiden, taiteilijoiden, filosofien ja akateemikoiden rauhanomainen kansa onnistuttiin täydellisesti aivopesemään propagandalla, joka oltiin kopioitu jenkeiltä... Vai kenties se propaganda osattiin muualla aseistaa niin tehokkaasti, että koko tarina käännettiin päälaelleen? En tiedä, enkä edes kuvittele tietäväni mitä tuolloin oikeasti tapahtui. Seuraukset tästä kaikesta taas ovat kaikkien nähtävissä ja koettavissa - historiasta ei voida oppia kun sitä ei tunneta.

Mitä tästä siis jää käteen? Loputonta ihmisten keskenään riitelyä ja syyttelyä asioista, joista emme varmasti tiedä juuri mitään. Ainaiset valheet kuitenkin halventavat kaikkien niiden muistoa, jotka ovat nuo ajat eläneet ja kuolleet. Sama meno ei saa jatkua, jos ihmiskunta kuvittelee joskus elävänsä rauhassa keskenään. Elämme mielenkiintoisia aikoja - vallanpitäjämme haluavat ratkaista tämänkin ongelman sillä ainoalla osaamallaan tavalla: vaimentamalla kaikki väärät mielipiteet. Totuus ei pala tulessakaan, mutta vapaan sanan kieltäminen ajaa totuuden piiloon... Kunnes ihmiskunta on valmis vapautumaan kahleistaan. Siihen asti, kannattaa muistaa ettei taruolentoja kuten kuunatseja tarvitse pelätä.

4 kommenttia:

  1. Jotain tämän tapaista pyöri mielessä kun luin Vastavalkeasta artikkelin kansallis-sosialismin uhasta, en onnistunut jäsentämään ajatuksiani ymmärrettävään muotoon, onneksi joltain onnistui. Kiitos jälleen kerran.

    VastaaPoista
  2. Hieno kirjoitus. Se on mielestani just nain!

    VastaaPoista