keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Lehdistön vapaus ja objektiivinen media


Illuusio vapaasta mediasta

"Lehdistönvapaus tarkoittaa tiedotusvälineiden vapautta sensuurista ja valtion ja esivallan painostuksesta." - Wiki. Tällä määrityksellä Suomessa toki on lehdistönvapaus, ellei nyt sitten lasketa mediapoolia (huoltovarmuuskeskuksen alainen yksikkö) joka sanelee kaikille valtamedioille miten "tärkeistä asioista" tulee uutisoida. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö väite "maailman vapain media" pitäisi paikkansa, vaan osoittaa kuinka "vapaata" se valtamedia "parhaassa" tapauksessa onkaan. Ainut taho, jolla on koskaan ollut se lehdistönvapaus on kuitenkin se, joka omistaa kyseessä olevan median. Kaikki siitä alaspäin tekevät tasan tarkkaan mitä käsketään, jos se työpaikka miellyttää millään tavalla.

No mutta kansahan omistaa Ylen, eikö silloin sen uutisointi pitäisi olla vapaata ja puolueetonta? Pitäisi, toki, mutta siitä ollaan hyvin kaukana. Mediapooli, jossa Ylen väkeäkin istuu, on kuitenkin suoraan Ylen päätoimittajan yläpuolella. Eduskunnalla ja hallituksella on myös omat sanottavansa niin päätoimittajan valintaan kuin sitten valitun toimintaan, joten se "vapaus" rajoittuu lähinnä niihin turvallisiin asioihin. Tärkeimmät propagandan keinot ovat tarkka uutisaiheiden valinta mistä uutisoidaan, kuin se mitä kaikkea jätetään kertomatta - työnsä osaava päätoimittaja haistaa aiheet jo kaukaa ja taitavat toimittelijat tekevät työtä käskemättä halutulla tavalla.

Kaupallisen median kanssa sama mediapooli antaa omat rajauksensa, mutta sielä se omistajan ohjaus antaa tarkemman suunnan. Päätoimittajilla on tapana puolustella, ettei heihin vaikuteta ulkoa tai että he olisivat puolueellisia, mutta jokainen huijatkoon vain itseään - joka ikinen päätoimittaja on valittu tehtäväänsä. Yhtäkään portinvartijaa ei olla työhönsä sattumanvaraisesti työttömien joukosta napattu, vaan hän on läpäissyt tarkan seulan jonka median omistaja määrittää. Sama seula pätee myös toimittelijoihin, jolloin heistä tuleekin kertaheitolla omistajiensa propagandisteja.


Objektiivisuuden illuusio

Yksi suurimmista harhakuvitelmista mitä yksilöllä voi olla, on luulo siitä että kykenee olemaan objektiivinen kohtaamiinsa asioihin. Jo ihmisen oma havainnointi on alisteinen omille uskomuksille ja näkemykselle maailmasta, joten luulo siitä että journalistit kykenisivät objektiiviseen uutisointiin on täysin perusteeton... yleinen, toki, mutta täysin vailla todisteita. Jos ajatellaan keskiverto valtamedian toimittelijaa (päätoimittajat mukaan lukien), hän on töihin päästessään käynyt jo läpi yhden jos toisenkin koululaitoksen ja seurannut sitä valtamediaa pienestä pitäen. Kotoa on myös saatu arvoja ja asenteita, jotka ovat vähintäänkin vaikuttaneet suuntautumiseen alalle. Ja tämä on vielä ennen kuin on päästy edes töihin...

Sitten kun toimittelija on päässyt valtamediaan töihin, hänen objektiivisuutensa heitetään romukoppaan lopullisesti, koska hänen täytyy ottaa huomioon työssään seuraavat kysymykset. Kuka määrää mistä asiasta tullaan kirjoittamaan ja miltä kannalta? Kun juttu on julkaistu, miten tulee kansa tai pomot siihen reagoimaan? Miten artikkeli tulee vaikuttamaan tulevaan uraan? Mikä on yleinen poliittinen ilmasto ja vallassa olevat ideologiat? Kun kaikki nämä otetaan huomioon, muista asioista puhumattakaan, kuvitteleeko joku vielä ihan oikeasti että se lopputulos olisi objektiivinen? Onkin rankkaa olla journalisti, mutta toimittelijoilla on paljon helpompaa kun riittää että tekee mitä ja miten käsketään.

Mediassa ja toki koko koneistossa onkin havaittavissa irtautumista siitä arjesta, missä kansa sielä jossain paljon paljon alempana oikeasti elelee. Valitetaan "vihapuheesta" ja "maalittamisesta" kun ei edes yritetä ymmärtää mistä se inho sitä omaa asemaa kohtaan kumpuaa. Kaikki oman median kannasta eroavat mielipiteet nähdään virheellisenä ja ne leimataan ties miksikä valeuutiseksi tai salaliittoteoriaksi. Edes auttavasti objektiivinen näkemys vaatisi katsoa asiaa monesta eri suunnasta, mutta kuten eräs (en muista kuka) median edustaja totesikin: asiasta ei tietenkään tarvitse esittää niitä vaihtoehtoisia näkemyksiä kun se oma kanta on ainoa oikea. Eihän sitä totuutta kerrottaessa tarvitse tietenkään ottaa valheita huomioon. Setelinipun paksuus määrittänee totuuden?


Vapaa ja riippumaton media

Jos tästä nykyisestä mediahelvetistä olisi edes mitään haaveita päästä ulos, on se toiminta keskitettävä juuri mediaan. Tieto on ratkaisevassa asemassa ja koska emme pääse vaikuttamaan koulujen oppimateriaaliin, jää jäljelle "vain" se media joka pelaa tässä leikissä suurinta roolia. Koneiston rakenteiden vuoksi ei sitä valtamediaa kannata edes yrittää korjata, koska se ei ole sen oman edun mukaista millään tavalla. Esimerkiksi Ylen toiminnasta voi itkeä ja valittaa, tehdä aloitteita ja ehdotuksia vaikka maailman tappiin saakka, mutta koska Yle ei sinällään ole rikki, ei sitä voida korjata. Yle kun toimii täsmälleen kuinka sen on tarkoituskin - vallanpitäjien äänitorvi, joka yhtenäistää kansan tiedot päivittäin.

Tarvitaan siis yhdistelmä tekemistä ja tekemättömyyttä. Tekemättömyyttä tarvitaan siltä osin, että lopetetaan se valtamedian seuraaminen ja heidän määräämistä asioista puhuminen turuilla ja toreilla. "No mutta sitten emme tiedä mitä tapahtuu?!", johon vastaisin kysymyksellä "luuletko että tiedät mitä on meineillään seuraamalla sitä valtamediaa?" Vasta kun saadaan puolueeton ja riippumaton media, mieluusti useampikin, aikaiseksi, voidaan edes auttavasti luottaa siihen että sitä mediaa seuraamalla tietäisi mitä sen oman elinympäristön ulkopuolella on tapahtumassa. Muutamia moisia medioita on jo olemassa, mutta ilman vastaavia resursseja kuin valtamedialla on, ei voida olettaa että saataisiin vastaavaa mediapeittoa kertomaan ... kaikesta.

Sama "valikoitua uutisointia" kun ei vaivaa vain valtamediaa vaan myös kaikkea muutakin mediaa - täysin ymmärrettävistä syistä. Kaikkea ei voida huomata tai huomioida, minkä lisäksi niillä täysin vapaillakin journalisteilla on omat kiinnostuksen aiheensa joista he kirjoittavat mahdollisuuksiensa mukaan. Siksi olisikin niin tärkeää saada runsaasti niitä oikeita journalisteja tutkimaan ja raportoimaan maailman menoa oikeasti vapaisiin medioihin. Medioihin, jotka olisivat vastuussa lukijoilleen, ei vaan niille jotka tekevät rahaa uutisoimalla haluamallaan tavalla maailman menoa. Saa suorittaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti