tiistai 10. marraskuuta 2020

Astroturffausta


Termit haltuun

Ennen kuin jatkat lukemista, suosittelen kertaamaan mitä termit sukkanukke/haamuhenkilö ja "vaikuttaja" merkitsevät, koska ne nivoutuvat vahvasti tähän aiheeseen. Astroturffaus juontaa nimensä jenkkiläisestä synteettisestä tekonurmibrändistä "AstroTurf", mutta sinänsä astroturffauksella ei ole mitään tekemistä itse yrityksen kanssa, vaan se on sanaleikki tekonurmen ja ruohonjuuriliikkeen kanssa - keinotekoinen ruohonjuuritason asia siis. Aikaisemmin astroturffauksesta olen puhunut artikkelissa hallitusta oma-aloitteisuudesta, mutta aiheen noustua esiin useammassakin keskustelussa viimeaikoina, ajattelin naputella kokonaisen tekstin aiheesta.

Mikä sen luotettavampi lähde olisikaan kuin se tuttu ja turvallinen vaikuttaja, joka vielä sattuu toistamaan kansan syviä tuntoja sosiaalisessa mediassa? Nykypäivänä se ruohonjuurisuus moiselle tapahtumalla voi tosin olla puhdas illuusio, joka luodaan astroturffauksella. Vaikuttaja ei tietenkään ole aina tarpeen, mutta ne lukemattomat haamuhenkilöt sielä nyökyttelemässä antavat asialle kuin asialle paljon uskottavuutta. Yksinkertaisimmillaan astroturffaus ei ole sen kummoisempaa kuin joukko tekaistuja tilejä, jotka käyvät kehumassa tai nyökyttelemässä jonkin asian puolesta, luoden illuusion runsaasta kansan kannatuksesta. Kuka tahansa kykenee siis samaan jo hyvinkin pienellä panostuksella, mutta kun isot pojat lähtevät tähän leikkiin mukaan, siinä on leikki kaukana - kyseessä on hyvinkin ammattimaista ja koordinoitua toimintaa.

Asia nousi kunnolla ensimmäisiä kertoja kunnolla esiin kun "paljastui" ns. "Putinin trollitehdas". Ihan sattumalta siinä kuitenkin leimattiin "lännen vastapuoli" vain trolliksi, kun oikeasti hyvin organisoitu mielipidevaikuttaminen sosiaalisen median kautta haamutileillä on ihan normaalia toimintaa niin tiedustelupalveluilla, armeijoilla kuin yksityisillä yrityksillä (mainostoimistot yms.). Yksittäisistä kohteista aina agendojen ajamiseen, tavan tallaajaksi naamioituminen lisää kummasti uskottavuutta ja kymmenet, ellei sadat, samaa mieltä olevat tavikset ovat tietenkin peilaamassa niitä kansojen syviä tuntoja - mitäs pienistä, että ne sadat tavan kansalaiset ovatkin vain kourallinen tyyppejä joille maksetaan jonkin asian propagoinnista?


Tutkittua ja hyväksi todettua propagandaa

Vuonna 2017 asiaa tutkittiin enemmänkin (esim. Kumar, Cheng), jolloin todettiin eri sosiaalisten medioiden alustoilla olevan pahimmillaan jopa 15% haamuhenkilöitä. Yleensä aktiivisia haamuhenkilöitä yhdessä paikassa ei tietenkään ole niin paljoa, mutta jo muutaman prosentin osuus kaikista käyttäjistä on huomattava - valtaosa käyttäjistä kun ei ole suuna päänä jatkuvasti, siinä kun haamuhenkilöt ovat hyvinkin aktiivisia heille määrätyistä aiheista. Riippuen alustasta ja halutusta vaikutuksesta, nämä haamuhenkilöt voivat käyttäytyä aina kaveriksi tekeytymisestä puhtaasti papukaijana samaa toistavana jees-miehenä. Itse alustat usein kieltävät moisten tilien käytön, mutta vahinko on yleensä jo tapahtunut siinä vaiheessa kun tili jää kiinni.

Mitä ne haamutilit sitten alustoilla yleensä puuhaavat? Luovat yleistä mielipidettä, aivan kuten media on tehnyt kautta aikojen, oikeuttamaan niiden vallanpitäjien oikkuja. Kannattaminen ja nyökyttely on vielä helppoa, mutta haamuhenkilöt kykenevät toimillaan helposti myös luomaan kuvan siitä "oppositiosta" joka on kaikkea muuta kuin mairitteleva. Olet varmasti nähnyt netissä yhden jos toisenkin keskustelun, jossa se vastakkaista näkemystä oleva tyyppi on "täysi hörhö"? Kysymys kuuluukin, oletko nähnyt oikeasti vastakkaista mieltä olevan, vaiko haamuhenkilön haukkumassa omaa kakkostiliään? MV-oikeudenkäyntiin liittyen on esimerkiksi tullut esiin tapauksia, missä alustalle oli kirjoitettu aivan hirvittäviä tekstejä ja vaikka ne oltiin poistettu lähes välittömästi, niistä oli onnistuttu ottamaan kuvankaappaukset ja näin todistettiin kuinka pahoja ihmisiä ne väärinajattelijat ovat. Ainut vaan, että ainoa joka kuvan olisi ehtinyt ottaa oli kirjoittaja itse...

Ihmetystä hieman herättääkin eri alustojen haluttomuus puhdistaa näitä haamuhenkilötilejä. Kun ne kyetään kohtuullisen varmasti tunnistamaan, voisi luulla että olisi kaikkien etu että ne keskustelijat, vaikkei omalla nimellään sitten mukana olekaan, olisivat vain yhdellä tilillä mukana keskusteluissa? Mutta astroturffaus on nykyään niin iso osa sosiaalisen median vaikuttamista, ettei sitä edes näköjään haluta rajoittaa. Tämä on toki ymmärrettävää, koska tehokkaaseen astroturffaukseen tarvitaan kokonainen organisaatio ja alustoilta kerättävä data on hankittava itse tai ostettava alustoilta itseltään - vain ne oikeat pelurit kykenevät vaikuttamaan ja ruohonjuuritason liikkeet voidaan vaimentaa tuosta vain.


Vaikutus "demokratiaan"

Pelkästään mainostajien käytössä saadaan aikaiseksi se "syö paskaa, miljoona kärpästä ei voi olla väärässä"-efekti. Jos kerran kaikilla on kyseinen tuote ja arvostelutkin ovat lähes täysin positiivisia, niitä muutamaa hömelöä negatiivista lukuun ottamatta, mikset sinäkin jos osta omaasi? Kourallinen ihmisiä kykenee luomaan hyvin suunniteltuna tehokkaan mainoskampanjan, joka vaikuttaa täysin siltä että se on tavan kansa innostuneena asiaan, sen sijaan että se on vain astroturffattu petos. Petoshan se nimittäin on, kun tekeydytään toiseksi ihmiseksi ja väitetään asioita joita ei ole tapahtunut, mutta kun se tehdään tienaamistarkoituksessa niin silloin kaikki on hyvin, eikös?

Kansanvaltaan ja kansan yleiseen mielipiteeseen astroturffauksella on kuitenkin paljon vakavammat vaikutukset. Ihmiset eivät yleensä vaivaudu itse tutkimaan asioita, vaan menevät lauman mukana jos se lauman mielipide resonoi oman kannan mukana. Haamuhenkilöistä ei tietenkään ole äänestämään, mutta perässä seuraava ihmisjoukko uskoo siihen että kaikki ovat nyt tuota mieltä. Pulju nimeltä "PING Helsinki" on esimerkiksi hehkuttanut omilla sivuillaan kuinka se on onnistunut vaikuttajiensa avulla myymään kansalle tämän koronahäsmäkän "oikean" mielipiteen, kansan itsensä maksamana eli valtion ryöstämillä rahoilla. Se on sitä oikeaa demokratiaa kun kansalla maksatetaan se paska jota sille itselle syötetään?

Mutta asia ei kuitenkaan ole ihan näin mustavalkoinen. Kyllä, merkittävä osa näistä haamujen takana olevista tahoista tekevät sitä työtä omasta tahdostaan, mutta etenkin näinä aikoina yksi jos toinenkin voi joutua tekemään omia arvojaan vastaan olevaa työtä että saa leivän pöytään. Alalla kun on varmasti kysyntää työvoimalle, koska vaikuttamista on runsaasti tehtävänä kun ihmisillä on vääriä mielipiteitä lukuisista eri asioista. Ja mikäänhän ei estä soveltamasta samoja keinoja myös "naamatusten" tai sotkemasta mukaan sosiaalista manipulointia (ihmisten "hakkerointia", social engineering). Mutta kyllähän niillä manipuloinnista maksavilla tahoilla on tietenkin vain sinun parhaasi mielessä, eiks jeh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti