torstai 12. marraskuuta 2020

Suuri Inkvisiittori


Dostojevskin jalanjäljissä?

Näitä vääräoppisten vainoja pitempäänkin seuranneena ei voi kuin ihmetellä sen liittymäkohtia niin tuohon Dostojevskin runoon kuin siihen historialliseen inkvisitioon, joka tietysti on historian värittämä. Osa puhuu "cancel-kulttuurista", eli siitä että kaikki väärät asiat pitää kieltää ja poistaa kokonaan ihmisten tietoisuudesta, mutta se on vain osa tätä ilmiötä. Ongelmasta ei voida puhua, koska monen mukaan tässä ei ole mitään ongelmaa vaan kaikki menee just kuten pitääkin - vääräoppiset pitää hävittää tavalla tai toisella kansan näkyviltä. Sinänsä ymmärrettävää, koska ihmiset eivät voi saada vääriä mielipiteitä jos he eivät ole tietoisia ongelmista tai että olisi olemassa muitakin tapoja nähdä asiat.

"Ihmiset riitelevät, ei ne asiat"-tekstissä aihetta jo sivusinkin, hienosti vältellen mainitsemasta näiden "parempien ihmisten" nimiä koska heillä on tapana kaivaa netistä niitä mainintoja joista voi sitten verisesti loukkaantua ja vaatia hiljentämistä. Mutta mitä nämä inkvisiittorit sitten puolustavat? Ei ainakaan ihmisoikeuksia, se on selvää, koska sanan- ja mielipiteenvapaus ovat niitä semmoisia oikeita ihmisoikeuksia - niitä ei kuitenkaan kukaan puolusta tuosta sakista (ja syy sille selvinnee hyvin pian tästä tekstistä). He puolustavat omaa uskontoaan, joksi tämä edistyksellinen maailmankuva on itsensä muodostanut. Yhtä pyhää kirjaa heillä ei ainakaan vielä ole, mutta moni asia heille on niin pyhää että niiden loukkaus on kuin koraanin polttamista.

Soihtujen ja talikoiden (virtuaalisten, eiväthän he uskalla naamatusten kohdata vääräoppisia) kanssa nämä pyhää sanomaa puolustavat tahot ovat valmiina poistamaan väärää mieltä olevilta kaikki mahdolliset oikeudet, yhteiskunnan palvelut sekä mahdollisuuden saada enää koskaan ja missään ääntään kuuluviin - aivan kuten liberaaliin demokratiaan kuuluukin? Suurena ongelmana onkin tässä se, että nämä edistykselliset tahot ovat onnistuneet jo saavuttamaan enemmistön kaksoisvaltion lähes jokaisessa haarassa - koulutus, media, kulttuuri ja oikeuslaitos. Missä se ongelma sitten tulee esiin on siinä, kun se samaa herraa palvova vastapuoli tahtoo myös kalifiksi kalifin paikalle.


Valtio on sinun herrasi

Samoilla apajilla kuin edistykselliset ovat myös nämä konservatiivit, kapitalistit tai oikeistolaiset, miksi heitä sitten haluaakaan kutsua. Joko ymmärtämättömyyttään tai tietämättömyyttään tämä "oikeisto" ei vaan ole vieläkään päässyt kärryille miksi he ovat häviämässä yhteiskunnan suunnan ohjausta edistyksellisille. Väännetään rautalangasta: se on se kaksoisvaltion toinen puoli. Ja se lähtee siitä, kuka määrää mitä kansa tietää ja mitä mieltä sen tulisi olla mistäkin asiasta. Eli väriliiduilla: koulut, yliopistot ja media. Tätä kutsutaan joskus myös "katedraaliksi", mutta yhtä kaikki, se tarkoittaa niitä tahoja jotka määräävät kulttuurin suunnan.

Tavan kansalle on kuitenkin tavallaan se ja sama kumpi näistä kahdesta, vaiko joku aivan muu ideologia, on sielä ylimmällä tasolla näennäisesti käskyjä antamassa. Kun kansaa saa leipänsä, keinotekoisen turvallisuudentunteensa ja päälle vielä viihdettä (leipää & sirkushuveja), he ovat täysin tyytyväisiä tilanteeseensa. Ihmiset kukoistavat vapaudessa, kyllä, mutta jos ei koskaan ole vapautta päässyt maistamaan niin hullultahan se kuulostaa että on olemassa ihmisiä jotka ajattelevat asioista itse ja vieläpä keräävät sitä tietoa omin neuvoin sen pakkosyötön sijaan mitä media tekee. Ja tämän itsenäisen ajattelun kieltäminen sopii molemmille valtaan pyrkiville puolille.

Väittely "vihervasemmiston" kanssa johtaa yleensä estoon ja ilmiantoon, siinä kun "oikeisto" vaatii luotettavaa todistetta virallisilta tahoilta. Siis niiltä tahoilta, joita itse pitävät kuitenkin vihervassarien mädättämältä - kognitiivista dissonanssia, paljon? Molemmat haluavat kieltää ne vastapuolen mielipiteet, kuin myös ne väärät, Overtonin ikkunan ulkopuoliset näkemykset. Miksi? Koska vain yksi virallinen tarina tulisi sallia ja se oma puoli on se jonka se tulee saada määrätä. Valtio ei salli sinun pitävän muita herroja, mutta sille on se ja sama kuka sielä kalifina kalifin paikalla silläkin hetkellä istuu. Aatteita kun tulee ja menee, suuret johtajat vaihtuvat, mutta valta säilyy niillä jotka sen omaavat. Mutta tämä on tietenkin sitä hullua salaliittoteoriaa, joka tulisi kieltää! Vain äänestämällä voi vaikuttaa ja tämä on demokratiaa, älä pidä muita Jumalia! Eikun siis että on se paras systeemi vaikkei se nyt toimikaan kunnolla ja ja ja...


Mikä ihmeen hinku on päästä alistetuksi?

Molemmat osapuolet haluavat päästä määräämään mitä muut saavat tai eivät saa tehdä tai sanoa. Molemmat ovat täysin valmiita tekemään järjettömiä sääntöjä ja valvomaan niitä väkivaltakoneistollaan. Kumpikaan puoli ei salli pienintäkään kritiikkiä omista toimista, koska "se pelaa vastapuolen pussiin". Ja molemmat osapuolet uskovat henkeen ja vereen olevansa oikeutettuja hallitsemaan muita ihmisiä - koska kansalta ase ohimolla kysyttiin että syöttekö kissan- vai koiranpaskaa. Ja ne, jotka edes harkitsevan puhuvansa moista koneistoa vastaan leimataan kaikkien osapuolten suunnalta hulluksi ääri-ääri-keksi-itse-termiksi. Mutta tämä sopii niille oikeille vallanpitäjille varsin hyvin...

... koska se tuleva "suuri nollaus" vaatii sen, että nämä turhanpäiväiset ihmisoikeudet "sanan- ja mielipiteenvapaus" pyyhitään pois. Ja mikä se semmoinen oikeus edes on, joka voidaan täysin mielivaltaisesti ottaa pois yhdeltä jos toiselta? Väliaikainen etuus, joka voidaan ottaa pois sormia napsauttamalla - se on tämän päivän sananvapauden tila. Mielipiteitä saa vielä olla, kunhan ei herranen aika niitä mene kertomaan muille. Siitä kertomisesta kun nämä suuret inkvisiittorit pitävät tarkkaa kirjaa ja omien etuoikeuksiensa rajoissa sitten jakavat "oikeutta" vääräoppisille.

Mutta kuuroille korville moinen kritiikki tietenkin menee niille, jotka tähän pyhään valtioon uskovat. On täysin mahdoton ajatus, että se "oma" puoli kykenisi moiseen ihmisoikeuksien loukkaamiseen, mutta tietenkin se paha vastapuoli niin tekee jatkuvasti! Itse pidän näistä kahdesta tätä ns "konservatiivien" leiriä pienempänä pahana, mutta en ole ihan varma ovatko he syöttämässä sitten kissan- vai koiranpaskaa kansalle - en ole kumpaakaan maistanut joten pienempi paha on hankala niistä määrittää. Nähdäkseni on ihan se ja sama minkä värinen takki sillä totalitarismin edustajalla on. Kumpikaan osapuoli kun ei tällä hetkellä osaa edes auttavasti määrittää niin itseään kuin vastapuoltaan, mutta ovat täysin varmoja että se vastapuoli on täynnä pelkkiä "pahoja ihmisiä" jotka tulee vaientaa - ja ne vääräoppiset polttaa roviolla, koska suuri ja mahtava valtio ei salli kritiikkiä suuntaansa.

2 kommenttia:

  1. Nyt perhana muistin lukea tämän. Ja olihan tämä loistava, mutta niin oli se "muusakin", inspiraation lähde toiselta puolelta.
    T. Dimitri

    VastaaPoista