perjantai 14. elokuuta 2020

Mutta eiväthän ne asiat nyt niin huonosti ole


Muualla on huonommin

Kerta toisensa jälkeen joku tulee kommentoimaan jotain mietintöä, että ei sitä nyt tarvitse noin vahvasti sanoa meidän mallista koska (paikka X):ssa on vielä paljon huonommin. Nojuu, onhan meillä jotain pieniä ongelmia demokratian kanssa mutta eihän meillä sentään ole läheskään yhtä suuri ongelma korruption kanssa kuin sielä jossain. Meillä on sentään demokraattinen oikeusvaltio ja aivan omaa luokkaansa oleva sananvapauden tila, koska niin meille se luotettava mediamme kertoo! Kyllä, näinhän sen täytyy olla koska niin meille kerrotaan...

Mutta hittolainen... Tästähän on vaarassa tulla jatkoa edelliselle "Mutta eiväthän ne nyt niin tekisi"-tekstille, ellen ole varovainen. Okei, katsotaan näitä väitteitä yksitellen mitkä tulevat kerta toisensa jälkeen esiin. Demokratiassa valta on kansalla, mutta Suomessa se tarkoittaa sitä että kansa saa äänestää vaaleissa - mutta kun sillä äänestämisellä ei voi edelleenkään vaikuttaa. Korruptio Suomessa on taas suhteellisen hyvällä tasolla, siis sen suhteen että lobbaajat ja muut vastaavat saavat tehdä ihan laillisesti sitä vaikuttamista koska korruptio ei Suomessa ole rikos. Siksi pohdin jo aikaisemmin, että "jokohan tämä demokratia olis pian taputeltu?"

No mutta onhan Suomi sentään oikeusvaltio, jos ei nyt demokraattinen olekaan sanan oikeassa merkityksessä, eikös? Tärkeänä osana sitä oikeusvaltiota on semmoinen pikkuseikka kuin vallanjako, joka ihan virallisten lähteidenkin (eli Wiki, koska siellä on kaikki totta) mukaan Suomessa ei valtaa ole jaettu kunnolla, mutta se on ihan okei. Se "neljäs valtiomahti" myös osataan tunnustaa, mutta eihän se nyt niin ole että vain medialla on sananvapaus ja muu kansa hiljennetään jos sillä sattuu olemaan vääriä mielipiteitä tietyistä asioista. No okei, ehkä vähän, mutta ei sentään yhtä pahasti kuin ... !


Relativismi

Asioista ei kuulemma saisi puhua niiden oikeilla nimillä vaan silleen kivasti sanoa että onhan meillä juu pieniä ongelmia, mutta kun MUUALLA on vielä paljon huonommin niin ei siitä Suomen tilasta saa tuolleen vahvasanaisesti purnata! Annas ko mä koitan ymmärtää - halutaan, ettei Suomen ongelmista puhuta, koska muualla on huonommin samalla kun EI KUMMASSAKAAN PAIKASSA edes meinata yhtään mitään asialle? Sehän on aivan helvetin hyvä idea! Vähätellään omia ongelmia sillä, että muualla on huonommin koska tiedetään, ettei niille muiden maiden ongelmille pystytä sitäkään vähää tekemään!

Kyllä, ongelmia voidaan aina vertailla keskenään ja todeta, että jokin ongelma on pienempi kuin toinen. Mutta yllätyksenä saattaa joillekin tulla, että tällöin ei vielä olla edes yrittämässä tehdä kummallekkaan asialle niin yhtään mitään, vaan ainoastaan pohditaan että mikä on se suurin ongelma jolle sitten voimme lopuksi sanoa ettei sille voi tehdä yhtään mitään ja palata takaisin television ääreen odottamaan seuraavaa ongelmaa jolle ei liioin tehdä yhtään mitään. Loistava strategia! Ongelmat demokratian, oikeusvaltion ja muiden kanssa kun eivät ole kilpailuja jossa "paras" voittaa, vaan siinä on rima joka pitää ylittää että voidaan kutsua sillä nimellä. Sananvapaus, demokratia, oikeusvaltio... juu ei, ei päästy riman yli, pahoittelen.

Jos siis seuraavalla kerralla saat polttavan tarpeen kertoa että maassa X on asia Y huonommin kuin Suomessa, kysynkin - oletko tehnyt asian Y eteen maassa X mitään? Ai niin, se on liian kaukana ja muuta vastaavaa, mutta ei sentään Suomessa ole yhtä huonosti joten kaikki on hyvin, eiks jeh? Ja jos niitä oman maan ongelmia liioitellaan niin pahasti, eikö olekin kumma ettei siltikään se kynnys ylity että pitäis jotakin niille ongelmille tehdä? Vai se vaan johtuu liioittelusta, ei lainkaan siitä että luotettava mediamme pitää suurimpana ongelmana sitä, että joku ei polvistunut ja jollain muulla on nyt perse jota ihmiset katsovat... niitä oikeita ongelmia, tiedäthän, ei lainkaan samassa suhteessa kuin ne maamme pikkuviat.


Rikkinäisen voi korjata...

... mutta tahallaan pilallista ei niinkään. Totalitarismia olisi suhteellisen helppo vastustaa ja saada ne vallanpitäjät polvilleen kansan eteen, mutta kun eihän sitä nyt tarvitse mitään tehdä koska sielä jossain on vielä huonommin. Uusi normaali tekee tuloaan ja taas olisi kansalla mahdollisuus osoittaa valtansa, mutta sen sijaan moni vaatii että kaikkien suut olisi tukittava maskeilla ettei vaan tule ulos vääriä mielipiteitä - mediahan jo toistaa niitä oikeita mielipiteitä, ettei kansan tarvitse edes suutaan enää avata?

Useaan kertaan maailman historiassa on myös osoitettu, että jos kansa jollain konstilla onnistuu ne vallanpitäjät vaihtamaan kansansa puolella oleviin, tulee sieltä vielä korkeammalta taholta sitten isompi piiska laittamaan kansan ruotuun - vai oliko sekin vain hullua salaliittoteoriaa että esimerkiksi jenkit ovat olleet mukana lukemattomissa vallankaappauksissa ympäri maailmaa? Mahtoi olla, koska niin ei koulussa opetettu... siksi esimerkiksi Suomen kouluissa ei lainkaan pyritä ehkäisemään väärinajattelua.

Nojuu, tulihan siitä sittenkin väsynyt vuodatus? Tuli, ehkä, mutta tavallisen valittamisen sijaan mukana oli myös keinoja joilla asiaa voidaan korjata, jolloin se ei ole enää valittamista vaan kritiikkiä ja ratkaisuehdotuksia. Eikös? Ja mitäs sitä turhia purnata, kun kerran elossa ollaan, katto on pään päällä ja leipää pöydässä - siis paljon enemmän, kuin niillä lukemattomilla muilla ihmisillä, joille ei moisia ole siunaantunut niiden samojen vallanpitäjien ansiosta, joista tässäkin puhuttiin jälleen kerran. Jos saadaan se oma pesä kuntoon, voidaan niille muillekin paikoille tarjota apua kun saatiin kerran itse hommat toimimaan. Mutta niin kauan kun se oma tontti on ihan viturallaan, ei sitä muiden auttamista ja muihin vertailua kannattaisi tehdä. Ellei sitten ihan tarkoituksella jätä omaansa hunningolle että voisi auttaa muita... mutta se valinta on yksilön oma, ei minkään yhteisön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti