torstai 18. lokakuuta 2018
Uuskieltä
Määritellään ensin mistä puhutaan
Sanan voima ja merkitysten ymmärtäminen sieltä rivien takaa soveltuu pohjustukseksi tälle tekstille, kuin myös tälle päivälle kun vääristä sanoista tarjottiin melkein 2 vuotta häkkiä oikeuslaitoksessamme. Selkäänpuukotuksesta annettiin samaan aikaan lyhyempi tuomio, joten oikeuslaitoksen mukaan sana on puukkoa mahtavampi väline erimielisyyksien ratkaisussa ja sanojen väärinkäytöstä on rangaista voimakkaammin. Toki puukotus kestää vain hetken, sanottu ja etenkin kirjoitettu loukkaus kestää lähes iäisyyden... Mutta takaisin itse aiheeseen - uuskieli, mikä se on ja mitä sillä voidaan tarkoittaa?
Olen nähnyt kaksi eri selitystä termille uuskieli. Ensimmäinen on yksinkertaisesti kieleemme hiljattain lisätty osa, joka ei vielä ole liimautunut osaksi yhteiskuntaamme vaan on vielä hieman vaiheessa. Osa näistä uusista sanoista ja termeistä (onneksi?) katoaa kokonaan tai jää vain marginaalisen joukon käyttämäksi erikoissanastoksi. Mutta jotkut sanat jäävät sanastoomme elämään ja saattavat muokata yhteiskuntaamme - suvakki, rajakki, Venäjän trollit ja hybridivaikuttaminen... näitä termejä ei vielä 10 vuotta sitten taidettu juurikaan vielä käyttää, mutta nykyään ne ovat levinneet osaksi yhteiskuntaa. Nuorison käyttämiä uusia sanoja ja termejä taas on lukemattomia, joilla yhteisenä tekijänä tuntuu olevan niiden lähes poikkeuksetta liittyneen kieleemme lainasanoina muista kielistä kuten englanti tai arabia. Ja että me vanhat jäärät emme niistä tajua mitään ilman guuglailua... opettelisitte kakarat puhumaan kunnolla suomea!
Useasti uuskieli kuitenkin viittaa Orwellin "1984" kirjassa esitettyyn ajatukseen kielestä, jota väännellään, käännellään ja muokataan jatkuvasti niin, ettei kansa pystyisi enää kritisoimaan hallitsijoitaan tai muutenkaan keskustelemaan yhtään mistään vakavasta aiheesta. Vaikka kirja onkin fiktiivinen (oppikirja), on samaa kielen vääntelyä käytetty jo vuosikymmeniä, ellei satoja, rajoittamaan ja hallinnoimaan miten ja mistä kansa puhuu. Uusien sanojen sijasta uuskieli muokkaa (yleensä) vanhojen sanojen merkitystä. Moinen sanojen evoluutio on toki ymmärrettävää esimerkiksi teknologiasta puhuttaessa - tietokone nykyään eroaa melkoisesti niistä ensimmäisistä kontin kokoisista laitteista, tosin laitteen merkitys periaatteeltaan ole niinkään paljoa muuttunut. Uuskielen erona onkin se, että mitä jokin sana symboloi on muuttunut merkittävästi ja tämä merkitys on tahallaan muokattu omiin tarkoitusperiin sopivaksi.
Missä uuskieli näkyy?
Muutamasta uuskielen kukkasesta olen jo aikaisemmin kirjoittanut: "Suvaitsevaisuus" ja "Oikeisto ja Vasemmisto". Yleisimmin valtamedia on se taho, jota saamme kiittää näistä sanojen uudelleenvääntelyistä. Osa sanoista taas voi olla lähtöisin esimerkiksi poliitikkojen puheista, mutta he useammin käyttävät jo olemassaoleva harvinaisempia sanoja ja antavat oman imagonsa näille sanoille, esimerkiksi Sipilä/"suhmurointi" jolloin kyse ei ole varsinaisesta uuskielestä. Mutta valtamedia ei ole se syvemmällä oleva taho joka sanastoamme muovaa.
"Oiligarkit", eli ne taustalla vaikuttavat kaiken omistavat tahot huomasivat jo kauan sitten, että sanoilla ja kielellä on järkyttävän paljon voimaa. Koulujärjestelmän kaapattuaan 1900-luvun vaihteen hujakoilla on maailmanlaajuinen konsensus opetettavien sanojen merkityksestä ollut harvojen hallussa. Esimerkkinä tästä voidaan pitää "salaliittoteoria"-termin markkinointi Kennedyn salamurhan aikoihin. Mutta sitä ennen onnistuttiin kuitenkin jo sotkemaan politiikan sanasto niin perinpohjin, ettei lähes kukaan mediaa seuraava ole tarttunut mukaan tähän suhmurointiin.
Kapitalistille fasismi on pienempi paha kuin sosialismi. Otetaan vielä mukaan soppaan kommunismi, eli ajatus että sosialismi ja kommunismi on oikeastaan sama asia niin johan on kumma aate fasismin ja sosialismin suhteesta, eikö totta? Miten moinen sekaannus voisi edes muka tapahtua? Omistamalla tahot, jotka määrittelevät sanat uudelleen sanakirjaan - kommunismi määriteltiin täsmäämään Marxis-Leninismin aatteen kanssa, eli valtio omistaa kaiken ja kaikki ovat tasa-arvoisia - toiset ovat vaan tasa-arvoisempia kuin muut. Siksi jokainen nykypäivän hyvä ihminen tuntee olevansa kapitalisti ja vain hullut ovat sosialisteja. Harmittavasti myös suuri osa sosialistiksi itseään kutsuvista kannattaa Marxismia, eli tuttavallisemmin... fasismia. Ja kun lopuksi tätä koko totalitaarista helvettiä kutsutaan demokratiaksi, niin johan on mennyt senat sakaisin useaan otteeseen.
Kielen tärkeys ajatteluun
Entä sitten kielen vaikutus yleensä kommunikointiin ja ajatteluun? Asioista ei voida keskustella, jos niille ei ole ensin annettu nimeä ja jotain määritelmää (esim "neoliberalismi") mistä päästään alkuun. Juuri tähän Orwellin esittämä uuskieli perustuukin - ei yksinkertaisesti ole enää sanoja millä kuvata jotain asiaa. Kun media kertoo hallituksen sopeuttavan, elvyttävän tai uudistavan, sillä usein tarkoitetaan "kansalta varastetaan enemmän ja annetaan vähemmän". Annettu mielikuva mikä sanalla alunperin oli ei enää täsmää alkuunkaan siihen mitä sillä nyt kuvataan - vähemmästäkin menee aivot solmuun.
Suomen kieli, sen kaikkine ihanuuksineen ja vihastuttavuuksineen on kuitenkin oikein passeli kieli kommunikointiin ja ajattelemiseen. Asioita ja niiden suhteita muihin voidaan kuvailla hyvinkin tarkasti, verrattuna esimerkiksi englantiin mitä kovasti tuputetaan Suomeenkin valtakieleksi. Halveksunta kieltämme kohtaan onkin yleistä ja itsekin myönnän oppineeni vasta tämän blogin aloitettuani, kuinka vivahteikas ja rikas tämä kielemme oikeen onkaan. Nykypäivänä tarkkuutta kielen käytössä pidetään jopa negatiivisena asiana, koska kaikkihan sen tietää mitä jollain sanalla tarkoitetaan. Tapauksesta riippuen tarkkuuden vaatiminen onkin joko turhaa, nillitystä, autistista, pilkunnussintaa tai ehkä jopa kriittinen osa keskustelua, jos halutaan oikeasti keskustella jostain asiasta.
"Kerro minulle mitä kansa tietää kielestään, niin minä kerron kuinka paljon kansa välittää omasta identiteetistään" - John Ciardi (vapaa käännös). Jos annamme valtaapitäjien raiskata kielemme, voimme heittää hyvästit identiteetillemme ja kulttuurillemme. Kielemme muokkaa miten ajattelemme, media kertoo mistä meidän tulisi puhua ja ajatella ja jos uuskieli pääsee leviämään kaikkiin kansalaisia koskeviin asioihin, voimmekin heittää hyvästit Suomelle ja suomalaisille. Olemme sitten vain osa kansainvälistä harmaata koneistoa, siirtomaa josta pumpataan rikkaudet ulos ja lämmikkeeksi saamme enää polttaa toteutuneita vaalilupauksia, koska niiden vaikutus ilmaston lämpenemiseen (joka on myöskin yksi uuskielen kusetusilmiö) on kuten niiden määräkin - tasan nolla. Tarkkuus kunniaan sanon minä, mikä on oma kantasi?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Spot on eli naulan kantaan!
VastaaPoista:)
PoistaJust näin. Unohdit Neokonservatiivit,eli Trotskilaiset kommunistit,Neoconit.
VastaaPoistaNäitä piisaa joka lähtöön ja uusia kehitetään tarpeen mukaan.
Poista