sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Propagandaa propagandasta


Koska propaganda on propagandaa?

Jos Suomessa asiaa kysytään virallisilta tahoilta, propagandaa on kaikki mitä Venäjä ja Kiina tuottavat mediaan. EU, YK, USA ja NATO taas tuottavat informaatiota, ei propagandaa, jonka tarkoitus on valistaa ihmisiä tekemään oikeita päätöksiä. Erona näille kahdelle propagandalle onkin vain sanoja, ei niinkään itse viesti. Kun "oma" puoli sanoo jotain, se ei ole propagandaa vaan hyväksyttävää viestintää, mutta kun "vasta"puoli avaa sanaisen arkkunsa, se on propagandaa. Kaikki media on propagandaa, suurvaltojen tapauksessa viesti voidaan laskea yleensä sotapropagandaksi. Suomihan ei ole suurvalta, mutta "lännen" renkinä mediamme suoltaa 1:1 jenkeistä kopioitua propagandaa mikä on useimmiten kohdistettu omaa kansaa vastaan.

Jo reilut sata vuotta sitten ymmärrettiin, että propaganda on oleellinen osa "demokratiaa", eli länsimaista polyarkiaa. Kansalta tietenkään kysymättä oletus on, että valitsimme tämän järjestelmän missä valtaapitävät hyvää hyvyyttään valehtelevat ummet ja lammet kansalle asioista ja tämä pitää yhteiskuntamme kasassa. Kyse ei siis ole suoranaisesta propagandasta, vaan se on se liima joka pitää yhteiskunnan kasassa. Onhan se tavallaan - kun kaikki ovat niskaansa myöten paskassa upotettuna, ei sieltä kovin kauaksi ponnisteta ja vallan vahtikoirat ovat aina valmiina kopauttamaan liian äänekkäät takaisin ruotuun. Ei siis propagandaa vaan pakolla yhtenäistämistä, että yhteiskuntarauha säilyy?

Sananvapaus, mitä Suomessa ei juurikaan ole, onkin ärsyttävä piikki vallanpitäjien lihassa. Väärä viesti leimataankin välittömästi vastapuolen propagandaksi, joten viestin sanomaa ei tarvitse edes varmistaa millään tavalla. Oman puolen viestin perkaaminen ja valheiden paljastaminen ovat myöskin selvästi vieraan vallan propagandaa, joten jälleen siitä selviää olan kohautuksella - medialukutaito opetetaan tähän tapaan. Oman puolen sanoma on siis totta, oikein ja arvostelun yläpuolella, kaikki muu on propagandaa. Jos sitä epäilet, olet vieraan vallan trolli ja mitä kaikkea... hienosti luotu järjestelmä suojelemaan propagandaa. Ja tämä sama toimii joka suunnassa, ei vain lännen tekemänä.


Propagandan markkinointi kansalle

Onkin mielenkiintoista lukea uudemmista lähteistä, miten propagandaa kuvataan ja selitetään ihmisille. Suuressa osassa netistä ja kirjoista löytyvästä tiedosta propagandaan liittyen onkin näkyvissä ilmiön leimaaminen "pahan vastapuolen valehteluksi", "markkinointimiesten kikkailuksi" tai "natsien tekosiksi". Ikään kuin propagandaa ei enää käytettäisi muuhun kuin pahojen tekojen peittelyyn ja myynnin lisäämiseen. Tämä vähättely propagandasta on toki ihan tahallista historian uudelleenkirjoittamista, jota on harrastettu jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä maailmansotaa. Mutta WW1 oli ehkä se taitekohta propagandassa, minkä jälkeen syntyneet ovatkin kasvaneet täysin median illuusiossa joka uudelleenkirjoittaa historiaa lakkaamatta.

Yleinen harhaoppi tuntuu myös olevan se, että kun olet päässyt jyvälle että media manipuloi ihmisiä eri tavoin, olet immuuni propagandalle. Tämä ajatus toimiikin täsmälleen samalla tavalla kuin rokotteet suojatessaan taudeilta. Yksi piikki ja olet immuuni propagandalle jolloin voit tämän suojan saatuasi seurata mediaa ilman turhia huolia - olethan nyt immuuni propagandalle... terveisin, samat tahot jotka lähes kaiken muunkin tiedon on mediaamme tuottaneet. Huomaatko viestin kavaluuden? Hyvää tarkoittava sanoma propagandan vaarasta voi kääntyä päälaelleen.

Olisiko siis syytä pelotella ihmisiä propagandan vaaroista? Alitajuntaan iskeytyvää viestintää, muutut zombiksi jos seuraat uutisia? En usko että pelottelukaan toimii, koska saman mustamaalauksen tulisi koskea kaikkea mediaa. Eli kaikki mitä televisiosta, radiosta ja netistä löytyy... kirjat mukaan lukien. Kaikki tieto, tämä mukaan lukien, muovaa ihmistä ja ajattelua. Opimme jatkuvasti uutta ja liitämme oppimamme osaksi omaa todellisuuttamme. Kenen tietoa upotammekaan osaksi maailmankuvaamme on hyvä pitää mielessä... mutta vielä tärkeämpää on huomioida mitä se itse tieto onkaan. Onko se uusi, juuri saamasi, tiedonmurunen sittenkin osa laajempaa propagandaa, jolla joku muu haluaa ohjata sinun tekemisiä?


Oikeaa tietoa jahtaamassa

No mistä ihmeestä sitä oikeaa tietoa voi saada oman todellisuuden rakentamiseksi? Siinäpä se miljoonan taalan kysymys, johon ei ole oikeaa vastausta juurikaan tarjolla. Vallanpitäjät kertovat omaa virallista totuuttaan, jonka tarkoitus on muokata kansa heille sopivaksi - tottelevaisia työläisiä. Jos kaikki seuraisivat orjallisesti virallista totuutta, eläisimme täydellisessä utopiassa missä kaikilla on hyvä olla? Vai olisiko virallisen totuuden seurausta nykyinen kakotopia?

Jo pelkästään itse propagandan tutkiminen on työlästä ja saatavilla olevasta tiedosta ei voi olla varma pitääkö sekään paikkansa. Vuosikausienkin jälkeen vastaan tulee jatkuvasti uutta (tosin pääosin hyvin vanhaa) kirjallisuutta, joka raottaa aina jotain tiettyä kulmaa propagandasta, sen käytöstä ja miten/miksi se edes toimii. Ja kun samalla pitää muistaa, että sekin voi olla täyttä propagandapuppua hämätäkseen lukijaansa on tämä oma tutkimusmatkani propagandan syövereihin varmasti loppumaton projekti. Omasta mielestäni helvetin mielenkiintoinen projekti, mistä syystä näitä lyhyitä kirjoituksia naputtelenkin muidenkin iloksi, tai suruksi...

Kysymys, mihin jokainen joutuukin itse omalle kohdalle vastaamaan onkin - kuinka pitkälle uskallan kävellä tätä huojuvaa siltaa kohti tietoa mitä vallanpitäjät koettavat tieten tahtoen meiltä piilotella? Virallisen totuuden propaganda kertoo luotettavan kuuloisen ja yhtenevän tarinan, joka pintaa raaputtamalla murenee pahasti käsiin ja paljastaa kerros toisensa jälkeen uusia valheita valheiden päälle. Myös sen, mitä propaganda on ja mihin sillä pyritään. Moni kakku päältä kaunis?

4 kommenttia:

  1. Pohtina viime aikoina ihmisten yhteistä tietoisuutta, ja mikä voima sillä olisi jos kaikkien kelat olis suht yhtenevät ja hyvää tarkoittavat. Propagandaa moneen makuun ainakin heikentää ja sirpaloi sen vaikutusta. He jotka kaiken täällä omistaa yhtenevän ajattelun voiman ainakin tiedostaa.
    Hieman hörhö esimerkki, jos pohjoinen reitti saatais jäästä vapaaksi tekis he rahaa taas lisää nopammin ja helpommin. Palvelisiko näitä päämääriä se että koko ihmiskunta pohtii ilmaston lämpenemistä, ja useita kertoja päivässä kun sitä ajatusta joka väliin meille tarjoillaan, ja meidän niin kovin huolissaan siitä kaiken aikamme halutaan olevan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, propagandalla voidaan saada kansa(t) puhaltamaan yhteen hiileen ja yhteistyöhön jos niin haluttaisiin, mutta vallanpitäjät eivät sitä tietenkään halua. He haluavat että kaikki ajattelevat ja puhuvat samoista asioista, mutta riittävän eri tavoilla että saadaan riita aikaiseksi niistä asioista.

      Poista
  2. Kuinka suuri vaikutus sillä sit asiaan kuin asiaan olisi jos lähes jokaisen kelat keskittys hyvään ja parempaan huomiseen? Naapurin hyvinvointi kun olisi yhtä tärkeää kuin oma niin sen vaikutus kaikkeen luulis olevan jo aikamoista.En tiedä pystyykö lähes jokaisen huoli lämpenemisestä kuitenkaan pohjoisen jääpeitettä pienentään, mut jos niin olisi niin huh mitkä mahdollisuudet yhtenäisen mietiskelyn kautta aukeais.
    Vähän korkeelentoista pähkäilyy mut kaikki mitä viime aikoina ton suhteen tullu vastaan on tukenut omia pohdintojen tulemia. I hmismielen kyvyt virallisesti kun on tasoo aivosi ovat kunnossa tahi rikki ja sopivia lääkkeitä on tarjolla molempiin päihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtava vaikutus, mutta sen organisointi onkin sitten monta pykälää hankalampi homma. Tässä tekstissä, eli "Holistinen (r)evoluutio" olen asiaa pohdiskellut enemmän :)

      Poista