keskiviikko 22. elokuuta 2018

Uuskieli tutuksi - Oikeisto ja Vasemmisto


Oikeisto, eli...

Ranskan vallankumouksen aikaan, eli 1700-luvun lopulla, vanhan vallan kannattajat istuivat oikealla ja uudistusmieliset vasemmalla parlamentissa. Vanha valta, eli monarkian kannattajat uskoivat, että tietynlaiset sosiaaliset rakenteet ja hierarkiat ovat väistämättömiä luonnon lakeja, täten siis haluttavia ja normaaleja. Oli siis täysin luonnollinen asia, että rikkaat saavat määrätä köyhiä, kuninkaalliset alamaisiaan ja auktoriteetit sanella alempiarvoisille säännöt. Hierarkiat muodostuivat luonnollisesti sen mukaan kenellä oli sillä hetkellä eniten valtaa ja vahvin (yleensä rikkain) saneli ehdot. Näistä ajoista ollaan tosin jo kaukana, mutta samat arvot elävät silti vahvasti yhteiskunnassamme. Kuninkaita ei enää ole, mutta rikkaat suvut/henkilöt voivat sanella monia asioita tapahtuvaksi kuten itse haluavat. Sitä se oikeisto, sanan alkuperäisessä merkityksessään, tarkoittaa.

Mutta sanat kehittyvät vuosien saatossa, saaden uusia merkityksiä jotka muokkaavat tai lisäävät vanhaan termiin jotain uutta. Oikeiston merkitys on käynyt läpi (ainakin) viisi porrasta, jotka ovat määritelleet oikeiston ja oikeistolaisen politiikan. Alkujaan kyseessä oli siis aristokraattien aseman puolustus ja sen oikeuttaminen. Vastavetona vasemmiston valistuksen vuosisadan/järjen aikakaudelle oikeistolaisuudella alettiin kuvaamaan epäluuloisuutta intellektuelleja kohtaan, eli populismia - asiat piti esittää kansalle yksinkertaistettuna ja muutenkin hallintoa piti yksinkertaistaa ja rajoittaa. Radikaali oikeisto taas romantisoi nationalismia ja ääri-oikeiston leiman saivat nationalistisuuden vielä pidemmälle vievät, eli maahanmuuttovastaiset rasistiset aatteet. Nykyään oikeistolla pääosin tarkoitetaan (neo)liberaalien näkemystä, eli vapaata markkinataloutta, säännöstelyn purkamista, patriotismia, lain ja järjestyksen ylläpitoa ja elitismiä.

Kansankielessä ja median puskemana oikeisto taas tarkoittaa... konservatiiveja, kapitalisteja, porvareita, kansallismielisiä, nationalisteja, patriootteja, maahanmuuttovastaisia, rasisteja, natseja ja ties mitä. Oikeastaan kaikki poliittiset asiat mitkä eivät ole vasemmistolaisten mielestä hyviä ovat oikeistoa. Mikä näistä on sitten se oikea määritelmä? Kaikki ja ei mikään, sanaa vain määritellään usealla eri tavalla, kertomatta muille mitä versiota tarkoitetaan. Jos kuitenkin palataan sanan alkuperäiseen merkitykseen ja tarkastellaan sen merkityksen muuntautumista, voidaan siitä kuitenkin päätellä joitain asioita. Aate itsessään ei ole muuttunut, ainoastaan sanan merkitystä on soviteltu kuvaamaan senhetkistä tilannetta, kuvaten lähinnä niitä keinoja millä siihen aatteen ytimen ideologiaan päästään. Itse näistä kaikista olen tullut johtopäätelmään, että oikeisto tarkoittaa pohjimmiltaan: kilpailun puolesta.


Vasemmisto, eli...

Samasta Ranskan vallankumouksen aikakaudesta lähtöisin oleva kuvaus niistä, jotka istuivat vasemmalla parlamentissa. Ja kuten kunnon vastakkainasetteluun kuuluu, vasemmiston ideologia oli päinvastainen oikeistoon nähden. Ihmiset ovat tasavertaisia ja hierarkiat eivät ole luonnollinen asia. Miten tasa-arvo tai tasavertaisuus alussa tulkittiinkaan, se varmasti vaihteli jo silloin suuresti, mutta aatesuunnan ydin oli aateliston oikeutetun vallan kumoaminen. Aatelisto kaatuikin, mutta sen tilalle tulleet järjestelmät eivät olleet juurikaan sen tasa-arvoisempia, joten vasemmisto lähtikin laajenemaan lukuisille eri alueille tasavertaisuus tavoitteenaan. Uusia aatteita, kuten sosialismi ja kommunismi sovitettiin mukaan ja Marxin kaltaisten ajattelijoiden työt sulautettiin mukaan vasemmistolaisuuden määritelmään.

Nykyään vasemmistosta puhuttaessa saadaan vähintään yhtä kaikenkirjava vastaus kuin oikeistosta. Kaikki oikeistolaisen näkemyksestä haitallinen politiikka on vasemmistolaista, mutta onko kyseessä täysin päinvastainen aate vaiko saman kolikon toinen puoli? Sosialistit, kommunistit, Marxilaiset, Marxis-Leninistit, anarkistit, antifasistit, sosiaalidemokraatit, egalitaarit, feministit, SJWt (Social Justice Warrior) ja mitä kaikkea, kaikki seilaavat saman lipun alla rinta rinnan. Jos aatteita tarkastelisi yksittäin, täytyisi kyllä ihmetellä millä ihmeen logiikalla asioita on voitu niputtaa saman vasemmistolaisuuden alle. Mutta uuskielessä kaikki on mahdollista. Kansallissoialistista tulee oikeistoa ja antifasistista vasemmistoa. Samalla kun totalitarismista ja fasismista voidaan syyttää molempia osapuolia...

Kansankielessä vasemmistolla tarkoitetaan kuitenkin useimmiten politiikkaa, jota Vasemmistoliitto ja SDP ajavat. Kauaksi on aate kulkenut aateliston vastustamisesta nykyiseen malliin? Mikä olisi sitten passeli määritelmä vasemmistolle? Oikeaa ja väärää ei taaskaan ole, on vain tuhansia erilaisia määritelmiä joita ei yleensä sanaa käytettäessä muisteta mainita. Mutta jos tehdään sama perkaus kuin oikeiston aatteelle, eli pohjaksi sanan lähtöasetelma aateliston oikeutetun vallan purkamisesta ja yhdistetään siihen sosialismin aatteen perusteita, saadaan nähdäkseni kohtuullinen määritelmä mitä vasemmistolla voitaisiin tarkoittaa: yhteistyön puolesta, kilpailua vastaan.


Uuskielen käänteitä

Että asiasta voidaan puhua, sille on annettava nimi. Että asiasta voidaan riidellä, sille lätkitään tusina haukkumanimeä, jätetään tahallaan osa aatteen perustasta pois ja syytetään vastapuolta kaikesta pahasta, samalla kun oma ideologia ottaa kunnian kaikesta positiivisesta. Tästä saammekin kiittää uuskieltä, jonka juuret politiikan kohdalla juontavat juuri tuohon Ranskan vallankumoukseen. Järjen aikakausi (Age of Enlightenment) oli suuri uhka hallitsijoille, joten tätä järjen käyttöä oli rajoitettava kaikin mahdollisin keinoin. Ja mikä sen tehokkaampaa kuin käyttää sanoja/kieltä sotkemaan koko homma niin, ettei asiasta voitu edes keskustella sivistyneesti?

Voitaisiinko ongelmaa sitten ratkaista politiikasta puhuttaessa? Kyllä, määrittelemällä termit joko ennen tai jälkeen niiden esittämisen, mutta joka tapauksessa ennen kuin asiasta lähdetään riitelemään, eli mitä nykyään kutsutaan keskusteluksi. Mutta tämä käytäntö, missä sanat määritellään, nähdään usein "autistiseksi" ja turhanpäiväiseksi, koska kaikkihan sen tietää mitä mikäkin asia tarkoittaa? Media sekoittaa termejä jatkuvalla syötöllä, eikä kukaan tiedä mitä missäkin kohtaa tarkoittaa "oikeisto" ja "vasemmisto". Ja tämä tahallinen termien sekoitus on osasyynä siihen, miksi politiikan laiva seilaa omilla vesillään kansan riidellessä kenen syy oli mikäkin veron korotus.

Onko sitten antamani määritelmät vasemmistolle ja oikeistolle ne oikeat määritelmät? Ei, vaan ne ovat yksiä mahdollisia määritelmiä tuhansien joukossa. Ja kun niitä termejä käyttää, jos siis haluaa sanomansa välittyvän edes etäisesti haluamassaan muodossa, olisi aika hemmetin tärkeää kertoa mitä itse tarkoittaa kun puhuu oikeistosta, vasemmistosta tai mistään muustakaan asiasta. Propagandalla asiat vääristetään ja oikeisto muuttuu vasemmistoksi, samalla kun vasemmisto onkin oikeistoa. Mutta ei, nämä kaksi asiaa ovat päinvastaiset - aivan kuten vasen ja oikea. Ne kuvaavat saman kolikon kahta puolta, keskittäen huomion niihin puoliin, ei itse kolikkoon. Ja tähän uuskielen käyttö propagandassa johtaakin - ei nähdä kokonaisuutta kun keskitytään vain kolikon eri pinnoilla olevaan kuvaan. Kummin päin sinä haluaisit kolikon pysähtyvän? Kilpailu vai yhteistyö...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti