perjantai 10. elokuuta 2018

Infosodan Mainilan laukaukset


Alkusoitto olikin jo soitettu

Kaikki moisia asioita seuraavat tietävät mistä nyt puhutaan, mutta jos tätä viestiä jälkipolvet joskus ihmettelevät, annetaan viitteeksi Infowars ja Alex Jones. Q-Anon oli hiljattain alkusoittona tälle infosodan sävelelle ja Suomessa SuomiAreena 2018 tätä myös jo enteili - väärinajattelua ei enää suvaita. Yksi ainut totuus, "virallinen totuus", on sallittua ja kaikki siitä poikkeava on "yhteisönormien vastaista" eli vihapuhetta. Tällä tekosyyllä teknologiajätit monopoliasemansa väärinkäytössä ihmisiä potkivat ulos alustoiltaan. "Mutta kun Youtube/Google/FB on yksityinen yritys, se saa itse valita asiakkaansa..." on tuttu puolustus, mutta kun ottaa huomioon näiden jättien osuuden kaikesta tiedon välittämisestä, puhutaan likemmäksi 90% peitosta (ellei jo ylikin) videoiden osalta. Google taas hakukoneellaan sanelee vähintään saman verran siitä, mitä tietoa ihmiset ylipäänsä netistä löytävät. Ei siis "yksityinen yritys" vaan monopoli tiedon levityksessä.

Nyt kun "hyvät ihmiset" hurraavat Alex Jonesin saamasta puhdistuksesta, voisi heitä muistuttaa tarinasta joka menee tyyliin "Ensin he tulivat hakemaan ... mutta se ei minua koskettanut kun en ole ...", mutta tuskin siitä mitään hyötyä olisi. Sodassa ensimmäinen uhri on totuus, joka onkin nyt haudattu entistä syvemmälle internetin pimeimpiin nurkkiin. Infowars, samoin kuin Q-Anon voivat molemmat olla portinvartijoita, pillipiipareita tai muita vastaavia ilmiöitä samalle asialle: kontrolloitu oppositio. Varmuutta asiaan tuskin tullaan koskaan saamaan, mutta Infowars on tyylilleen uskollisena pysynyt käsittääkseni jo hyvin pitkään, mitä voitaisiin pitää todisteena portinvartijasta ja täten vain osana tätä median illuusiota.

Mutta oli Infowars ja Q sitten kontrolloitua oppositiota tai ei, se ei silti muuta tämän sodanjulistuksen merkitystä yhteiskunnassamme. Vääriä mielipiteitä ei juurikaan sallita, tietyistä asioista ei saisi puhua ja joistakin asioista saa olla vain tiettyä mieltä - muutoin olet yhteisönormien vastainen ja täten kelvoton ollaksesi osa sosiaalisen median elintilaa. Vielä ei kovin herkästi lähdetä fyysistä elintilaa rajoittamaan, paitsi jos se väärinajattelun sanoma leviää liian suurelle joukolle kuten MV-lehden tapaus paljasti. Ja aivan kuten Mainilan laukaukset, on tämäkin infosota aloitettu aivan toisin kuin luotettava mediamme asiasta on kertonut.


Kuka aloitti ampumaan takaisin?

Infosota ei tietenkään ole mikään uusi ilmiö. Propagandaa on osattu käyttää jo pitkään, mutta nykyisenkaltainen eskalaatio on yleensä nähty vain hieman ennen kuin infosodasta on siirrytty sotaan. Mediakontrolli on noussut uudelle tasolle, kaikkialla paasataan "vihapuheesta" ja kaikki eriävät mielipiteet vaimennetaan. Jos tämä ilmiö olisi vain paikallinen, eli vain Suomessa, veikkaisin kyseessä olevan "vaalit tulossa" innostus ja mahdollinen organisoitu ja tahallaan sallittu "luonnonilmiö" eli pakolaisvyöry. Mutta nyt merkit ilmassa osoittavat jotain suurempaa. Mitä? Se jää nähtäväksi, mutta vaihtoehtoisen median puolustukset ovat aktivoituneet - niin ne oikeat kuin Alex Jonesin kaltaiset (mahdolliset CIA ohjatut) koijarit.

Amerikkalaisesta näkökulmasta katsoen nyt kohteena ovat konservatiivit, vaihtoehtomediat ja totuudenkaivajat. Suomessa taas "vihapuhujat" eli maahanmuutosta väärin puhuvat lokalistit, mutta myös jenkkien asioista kertovat toisinajattelijat. Rauhan puolesta puhujia myös vaimennetaan, mutta sotaa vastaan saa ainakin vielä jotain puhua. Totuudenkaivajat eli kansankielessä salaliittoteoreetikot ovat myös vahvasti tulilinjalla ja usein hyvin rajallisilla resursseillavarustautuneina heitä on helppo kumota pois pelilaudalta. Koska geopoliittinen pelilauta internetin välityksellä kattaa koko maailman, nykyisessä infosodassa pitää kaivaa järeät aseet esille ja vaimentaa kaikki säröäänet paikasta riippumatta, vaikka itse tuleva sota (tai vastaava suuri tapahtuma) koskisikin suoraan vain pientä osaa ihmisistä.

Tätä kirjoittaessa ilmaantui tieto, että Venezuelasta kertova sivusto oli suljettu sosiaalisesta mediasta. Muutama päivä sitten Venezuelan johtajaa yritettiin vissiin lennokilla laittaa päiviltä. Vallankaappaus Venezuelassa sopisi operaationa nykyiseen tilanteeseen, eli yksi ainut narratiivi asiasta sallitaan ja kaikki säröäänet vaimennetaan. Kun vielä Infowars ilmoitti tilaajamääränsä räjähdysmäisen kasvun bänniensä jälkeen, olisi siinä hieno viimeistely tiedon rajoitukseen - virallinen media kertoo virallisen totuuden, Infowars suoltaa vääriä johtolankoja totuudenjahtaajien ohjailuun. Sattumaa? Ei, mutta jälleen vain spekulointia mitä voi tapahtua. Iran, Saudit, Israel ja mitä kaikkea nykyisellä pelilaudalla onkaan, vaihtoehtoja on useita ja nyt saatetaan pelata monta siirtoa saman bluffin suojissa. Mielenkiinnolla siis seuraamme tapahtumia.


Poteroiden kaivautumisen sijaan tulisi verkostoitua

Olihan näitä erilaisia verkostoja totuudenkaivajien välillä toki ennenkin, mutta Q-Anon nosti tilanteen aivan eri tasolle - valtavirtaan asti. Joku hyvin korkealla paikalla pudottelee tietoa ja Trump itse näyttää twiiteillään vahvistavan asiaa. Oli Q sitten pillipiipari (eli joku, joka kerää tietyt ihmiset yhteen ja johtaa heidät sitten harhaan) tai ei, ihmiset ovat kerääntyneet yhteen ja toimivat yhteistyössä - ennen kaikkea jakaen tietoa. Tämä on se vallassa oleville pelottavin tapahtuma: ihmiset kerääntyvät yhteen, verkostoituvat ja lakkaavat uskomasta viralliseen totuuteen.

Entä jos tämä nykyinen infosota ei eskaloidukkaan mihinkään suureen sotaan vaan lukemattomiksi pieniksi ja paikallisiksi katastrofeiksi? Euroopassa tämä sopisi olemaan pakolaistilanne, jenkit taas Pohjois-Korean tilanteen lauettua kaipaavat uutta (öljy)sotaa ja siinä sivussa voitaisiin kaataa muutama väärämielinen hallinto pois kuleksimasta. Kaikki vallassa olevat aikovat kuitenkin hyödyntää nykyistä kaaosta omaksi edukseen ja kuten aina - kansan kustannuksella. Nyt on siis aika väärien profeetoiden nousta johtamaan eksynyttä kansaa... vaalit tulossa ja silleen.

Mutta kaikki tämä on toki vain arvailua tulevasta. Merkit ilmassa sopivat yllä kerrottuun, mutta niin paljon tietoa on pimennossa ettemme voi luoda juuri mitään valistunutta veikkausta tarkempaa ennustetta tulevasta. Eli pidetään korva maata vasten ja kuunnellaan mitä tapahtuu, uskomatta valtamedian propagandaa ja käskyjä. Funtsittavaa palaa aiheeseen myöhemmin, jahka kuva on hieman selvinnyt... tai kun loputkin kirjoitukset ovat saaneet some-bännit. Ja kuten aina, älä usko mitä sanon vaan tutki mitä sanon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti