perjantai 13. huhtikuuta 2018

Propagandan alkeet

Mitä propaganda tarkoittaa

Toisin kuin valtamedia haluaa sinun uskovan, propaganda tarkoittaa jotain ihan muuta kuin Venäjän tuottamaa informaatiota länttä vastaan. Termi "propaganda" sai nykyisen maineensa toisen maailmansodan aikana ja etenkin jälkeen, kun sillä viitattiin natsi-Saksan tuottamaan informaatioon sodan aikana. Kuitenkin termi itsellään ei sisällä mitään latausta, muuta kuin propagandalla siihen luodun erittäin negatiivisen mielikuvan. Ja sitä propaganda juuri onkin - mielikuvien luomista asioista ja aatteista. Propaganda tarkoittaa yksinkertaisesti mitä tahansa informaatiota, jolla tietoisesti yritetään ajaa jotain aatetta tai agendaa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Kaikki media on siis propagandaa.

Kun avaat minkä tahansa uutislähteen, valtamedian tai vaihtoehtomedian, on lähes jokainen julkaistu "uutinen" sielä ihan syystä. Joku, jossain, on päättänyt että juuri tämä yksittäinen ja usein lähes täysin tyhjänpäiväinen asia julkaistaan juuri sillä kyseisellä hetkellä ja juuri kyseisellä tavalla. Tätä jo yksistään voidaan pitää perustellusti propagandana. Vaikka itse uutinen oltaisiin kirjoitettu 100% faktoihin perustuen (mitä se ei yleensä ole) eikä se sisältäisi tippaakaan journalistin omaa mielipidettä asiasta (mitä se lähes aina sisältää) eikä myöskään mitään osaa uutisesta oltaisi kieputettu haluttuun muotoon (mitä se lähes aina on), olisi uutinen siltikin propagandaa, jos sillä halutaan ajaa jotain tiettyä aatetta tai agendaa. Ihmiset pitävät tuttua ja usein toistettua tietoa luotettavampana, joten samaa tarinaa toistetaan usein päiväkausia, jos sen halutaan uppoavan yleisöönsä.

Kun liikkuva kuva ja ääni saatiin vihdoin jokaisen olohuoneeseen asti (televisio), sai propaganda aivan uuden ulottuvuuden massojen manipulointiin. Tämä pieni ikkuna toiseen maailmaan uskotteli ihmisille kaikkea mahdollista tupakoinnin olevan terveellistä aina sodan olevan hyvä asia asti. Kun ennen oli uskomus "kun sen pappi kertoi" tai "jos se lukee kirjassa", mikä kehittyi "jos se lukee lehdessä", mistä päästiin "jos se kerrottiin radiossa" ja pian sen jälkeen "jos se sanottiin televisiossa" ja lopulta "kun se luki netissä", on propagandaa aina tuotettu jonkin tahon toimesta. Köyhillä ei ollut ensimmäisten askelten aikaan mitään mahdollisuutta saada sanaansa kuulumaan, joten propaganda oli lähes täysin yksipuolista aina netin alkuaikoihin asti. Nyt tilanne on toinen ja kuka tahansa voi yrittää vaikuttaa toisten mielipiteisiin ja asenteisiin.


Havaitsetko propagandan sanoman?

Helpoin tapa välttyä propagandalta olisi laittaa televisio kiinni ja jättää uutiset ja some lukematta netissä. Mutta kun kuitenkin haluamme, koska niin opetettu, seurata maailman tilannetta "uutisista", on hyvä tietää muutama asia propagandasta ja kuinka ainakin osan siitä voi välttää. Jos koko valtamedia toistaa jotain asiaa samalla tavalla ja samaan suuntaan nojaavana, ajetaan virallista totuutta pakkosyöttönä kansalle. Ensiksi pitää kysyä kysymykset: kuka hyötyy ja mitä asiaa nyt oikeasti ollaan ajamassa? Niihin ei vastausta yleensä heti löydy, joten "uutinen" on paloiteltava. "Uutisesta" pitää aluksi perata pois kaikki kuvaavat ja tunnetiloihin viittaavat sanat (esim valtava järkytys), samoin kuin kaikki toimittelijoiden mielipiteet ja omat näkemykset asiasta.

Kun itse "uutinen" on irrotettu tunnelatauksesta, päästään tutkimaan itse aihetta. Yleensä hyvinkin pitkä uutinen, kun siitä perataan pois kaikki kieputukset ja vääristelyt, on hyvin lyhyt tai vielä tarkemmin - täysin olematon. Miksi siis se edes päätyi uutisiin asti? Mikä taho suoraan hyötyy kyseisestä asiasta? Kuka/mikä itseasiassa aiheutti koko asian? Jos "uutinen" löytyy jossain muodossa kaikista valtamedioista, on sama perkaaminen tehtävä jokaiselle lähteelle. Entä löytyykö jostain "uutista" vastaan puhuvia asioita? Vaihtoehtomediat ovat nykyään hyviä kaivamaan valtamedian uutisten faktat esille, mutta sama tunnelatauksellinen tapa kertoa asioista vaivaa lähes kaikkea mediaa. Kaikki media on propagandaa.

Usein ei edes riitä selvittää vain yhtä "uutista" aiheesta, koska kaikki liittyy kaikkeen. Mitkä asiat luovat assosiaatioita tutkimaasi asiaan? Mitä viimeaikoina on asiaa sivuten tai samankaltaisista asioista puhuen uutisoitu? Sirpaloitua tietoa on media pullollaan ja sen kasaaminen suuremmaksi kokonaisuudeksi on erittäin hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. Siksi valtaosa ennemmin hyväksyy propagandalla luodun kokonaisen kuvan, koska asiaa ei tarvitse itse ajatella lainkaan. Helppoa, nopeaa ja tehokasta tiedonhankintaa, kertoo ystävällinen valtamedia. Todellisuudessa: asenteellista propagandaa usein harvojen eduksi ja valtaväestöä vastaan.


Miksi propagandaa on kaikkialla?

Eikö olisi helpompaa vain kertoa totuus asioista? Kyllä, ja sitä tehdään niissä asioissa, joilla ei ole mitään merkitystä. Urheilutuloksia, julkkisten toilailuja ja "viihdettä" ei kannata niitä uutisoidessa vääristellä, koska siitä jää kiinni helposti. Nämä asiat jo itsessään ajavat omaa tarkoitustaan, joten niitä ei tarvitse vääristellä enää uutisointivaiheessa. Entäs ne kaikki muut asiat sitten? Palaamme jälleen kysymykseen "kuka hyötyy?" Kaikesta maailman mediasta yli 90% on hyvin pienen joukon omistuksessa, mikä antaa jo hieman vihjettä miksi propagandaa on kaikkialla.

Jos ensimmäinen ajatuksesi on "salaliittoteoriaa", voit onnitella propagandan luojia hyvin tehdystä työstä. Propagandaa on aikojen alusta asti käytetty hallitsemaan ihmisiä ja se ei ole muuttunut miksikään. Ainoastaan keinot ja etenkin laajuus on räjähtänyt käsiin. Sosiaalisen median aikakautena jokaiselle kyetään räätälöimään henkilökohtainen propagandapläjäys suoraan omalle naamalle asti. Perinteinen media piirtää suuret vedot, sosiaalinen media lokeroi ihmiset omiin mielipidekupliin ja näin varmistaa että kansoille kerrotaan yhtenäisiä asioita keskenään tapeltavaksi. Siksi se, mistä "kaduilla" puhutaan, onkin tavallaan se pahin propagandan keino.

Entä jos sen sijaan keskityttäisiin omiin asioihin? Niihin, jotka koskettavat juuri itseä, läheisiä ja omaa yhteisöä? Maailman tapahtumat toki monimutkaisten ketjujen kautta vaikuttavat jopa sinne omaan kotiin asti, mutta lähellä olisi niin paljon enemmän asioita joihin voisimme myös itse suoraan vaikuttaa. Siksi propaganda kertoo omaa satuaan ja yhtenäistää näennäisesti kansan, luoden illuusion "yhteisestä hyvästä" jota kaikkien pitää omilla toimillaan ajaa. Ai mitä yhteisiä asioita? Vaikkapa... veronmaksu, kuluttaminen ja kilpailu - nämä meitä yhdistää, koska propaganda niin kertoo. Ja paljonko voit niihin itse suoraan vaikuttaa? Paljon... jos kieltäydyt. Lopuksi vielä linkki, jos haluat tutkia propagandaa hieman pintaa syvemmältä: "Propagandaa..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti