lauantai 28. huhtikuuta 2018

Teknokratia

Taivas maan päällä...

Teknokratialla tarkoitetaan hallintomuotoa, missä paras ihminen tiedoiltaan ja taidoiltaan valitaan aina kuhunkin tehtävään. Siis nimenomaan valitaan, ei kansan äänestämänä, jonkin tahon toimesta joka on myös valittu tehtäväänsä meriittiensä ansiosta. Kuulostaa hienolta, eikö totta? Mutta ei tässä vielä kaikki - nykyaikaisen kestävän kehityksen aikakautena on mukaan liitetty myös älykäs resurssien käyttö ja ennen kaikkea jakaminen kaikkien ihmisten kesken. Kun luonto otetaan täysin huomioon ja ihmisten resurssintuhlausta rajoitetaan rankalla kädellä, on kaikilla mahtavaa olla. Mutta miten ihmeessä kaikki voidaan ottaa huomioon? Ei hätää, otetaan teknologia avuksi!

Tarvitaanko tähän täydelliseen resurssien hallintaan tekoälyä vai ei, se on vielä keskustelun alla, mutta selvää on että valtavien tietomäärien lajitteluun tullaan tarvitsemaan valtava tietojen prosessointiteho. Kaikki saatavilla olevat resurssit on tarkkaan huomioitava eikä mitään tuhlausta hyväksytä. Vain optimaalinen resurssien käyttö ratkaisee asian ja kun se yhdistetään tuotannon mukauttamiseen tarpeen mukaan, ei tuoteta enää mitään turhaa ja kaikki positiivinen tuotanto valuu siis tasaisesti jokaisen ihmisen kesken. Että kyetään hyvä jakamaan kaikille tasan, on resurssien lisäksi myös kaikki kulutus tiedettävä tarkasti ja oltava tarkan kontrollin alla, ettei vaan tuhlata mitään.

Kaikista asioista on siis pidettävä tarkkaa kirjaa, niin ihmisistä kuin hyödykkeistä. Jokainen asia on valvottava ja pienimmätkin poikkeamat heti korjattava. Kun ihminen tuottaa positiivista tuotantoa yhteiskunnalle, häntä voidaan palkita vaikkapa antamalla etuja kuten oikeus matkustaa pidempiä matkoja tai omistaa hieman enemmän kuin muut. Tärkein tarkkailtava asia on tietenkin energia ja sen kulutus, koska energian tuottaminen vie resursseja. Ja kaikki nämä asiat tulee olla keskitetysti valvottuja ja hallittuja, koska muuten eri maiden välillä voi syntyä kilpailua ja vääristynyttä resurssien hallintaa. Tarvitaan siis kokonainen... uusi maailmanjärjestys!


... vai maanpäällinen helvetti?

Mikä voisikaan mennä teknokratiassa pieleen? Ehkä suuntaa antaa se, että "oiligarkit", jotka jo nyt omistavat lähes kaiken, ovat teknokratian takana? Eli tahot, jotka omistavat 90% kaikista maailman resursseista haluavat yht'äkkiä jakaa kaiken tasan ihmiskunnan hyväksi? Tietysti näiden oiligarkkien puheet siitä, että maailmassa on miljardeja ihmisiä liikaa antaa myös osviittaa miten tasan niitä resursseja ollaankaan jakamassa? Ihmisten valitseminen näihin tärkeisiin maailmanjohtamisiin olisi tietysti täysin oiligarkkien vallassa, koska he omistavat tällä hetkellä kaikki tahot joista näitä "alansa parhaita" ihmisiä tuotetaan.

Kaiken valvonta on myös kovaa vauhtia puskemassa kansan keskuuteen. Kiinan sosiaalinen pistejärjestelmä on ensimmäinen suuren mittakaavan kokeilu miten teknokratia toimii ja sen tulokset ovat vähintäänkin lupaavia oiligarkeille. Toki pitää muistaa Kiinan täysin erilainen kulttuuripohja, eli lännessä tuskin kyetään aivan samoja keinoja alkuun käyttämään. Älylaitteita ja valvontaa ollaan kuitenkin lännessä lisäämässä käsittämättömällä vauhdilla, osin "turvallisuuden" tekosyyllä mutta myös ihmisten elämää näennäisesti helpottamaan - kasvojentunnistus avaa puhelimen, kun se PIN-koodin naputtelu olikin niin kauhean stressaavaa?

Energiaa ollaan jo nyt "säästämässä" ja ihmisiä pakkaamassa kaupunkeihin asumaan melkoisella tahdilla. Väestön karsiminen on myös kovassa huudossa, koska se on ilmaston kannalta niin tärkeää etteivät länsimaiset ihmiset lisäänny samalla kun taas kolmansissa maissa lisäännytään kiihtyvällä vauhdilla. Väestönvaihto helpommin hallittaviin kansoihin on kätevä tapa varmistaa väestön hiljainen hyväksyntä kun ihmisille myydään teknokratian ihanuutta tulevaisuudessa. Kaikki kuulostaa kovin salaliitolta, koska eihän esimerkiksi YK ikinä suostuisi moiseen kun he sentään ovat ihmisten puolella? Eihän?


Sinä päätät

Mihin suuntaan asiat tulevaisuudessa menevät on kuitenkin meistä kaikista itsestämme kiinni. Annammeko hiljaisen hyväksyntämme teknokratialle, vai vaadimmeko vallan olevan kansalla? Nythän valtaa ei kansalla juurikaan ole vaan elämme diktatuurin ja kleptokratian yhdistämässä oligarkiassa. Demokratian illuusio elää ja voi kuitenkin hyvin ja siitä illuusiosta on vain muutama askel teknokratiaan, missä muutama taho määrää kaikesta kaiken, myös sen onko minulla tahi sinulla oikeutta hengittää.

Mutta kumpikaan pelko tahi viha ei tätä hankalaa yhtälöä tule ratkaisemaan. Tarvitaan toivoa, empatiaa ja hyviä vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja kuten omien eväiden kasvattaminen. Vaihtoehtoja kuten valtamedian valheiden hylkääminen. Mieli ja keho kun saadaan puhdistumaan kaikesta meille syötetystä roskasta ja myrkystä, voi jokainen havahtua tilanteeseen ja löytää keinoja millä itse voi asiaan vaikuttaa.

Kukkarolla voimme jo nyt äänestää niitä rakenteita mitä haluamme tukea ja mitkä asiat saisi jo kuolla sukupuuttoon. Vaikkei sielä kukkaron pohjalla ole kuin muutama roponen, on niistä jokainen sijoitettuna johonkin äänen antaminen sen asian puolesta. Toinen ja usein jopa ilmainen resurssi mitä me kaikki voimme käyttää on tieto. Tiedon jakaminen, oli se mitä tahansa tietoa, on myös aina ääni kyseisen tiedon puolesta. Valheet vahvistuvat toistamalla, samoin kuin mikä tahansa muukin tieto. Jokainen kuitenkin itse päättäköön mikä tieto on toistamisen arvoinen.

1 kommentti: