perjantai 6. huhtikuuta 2018

Pelolla hallintaa

Selviytymiskamppailu

Stressi aiheuttaa traumoja ja nykypäivänä stressiä riittääkin lähes kaikille. Länsimaissa elo on kuitenkin melkoisen rauhallista, eikä monesta asiasta tarvitse sen kummemmin murehtia jos vertaa esimerkiksi moneen Afrikan maahan. Rauhallinen ja hyvinvoiva valtio loisi onnellisia kansalaisia, joilla on aikaa nauttia elämästä ja ratkaista suuria ongelmia. Siksi asialle on tehtävä jotain - vallassa oleville omia aivojaan käyttävä kansa on huono vaihtoehto, jos vallassa sattuu olemaan epärehellistä ainesta. Ja sitähän niin monessa länsimaisessa "demokratiassa" piisaakin, siis sitä epärehellistä ainesta maan johdossa. Onneksi asiaan on olemassa helppo ratkaisu - terrorismi omaa kansaa vastaan.

Ongelmien luominen ja niistä hyötyminen on ollut pitkään vallassa olevien keino uskotella kansalleen, että kansa tarvitsee juuri heidän kaltaisia johtajia jotka ratkaisevat ongelmia. Vanhat pelotteet kuten työttömyys, kodittomuus, sairaudet ja niistä väärin parantumiset, rikollisuus ja monet muut ongelmat oltaisiin usein voitu korjata jo ajat sitten, samalla kun niistä jatkuva muistuttaminen ja ylläpito täyttää terrorismin määritelmän. Uudempi keksintö oli monessa maassa tapahtunut terroristien maahantuonti, minkä ansiosta ihmiset saivatkin vihdoin ja viimein kunnolla pelättävää. On se uhka sitten todellinen tahi kuviteltu, vaikutus on kuitenkin sama - pelkäävä kansa kääntyy vahvan auktoriteetin puoleen ja toistaa mielihyvää tuottavia rituaaleja, kuten sokerin syöminen ja kuluttaminen.

Mitkä uhat sitten ovat todellisia ja mitkä kuviteltuja? Suomi on vielä onneksi kohtuullisen turvallinen maa, missä rikollisuutta ja terrori-iskuja ei tarvitse suuremmin pelätä - jos vain noudattaa tiettyjä sääntöjä kuten: ei saa liikkua yksin pimeällä, turvasumutin mukana joka paikassa, välttelee tiettyjä alueita, syö lautasmallin mukaan, älä sairastu, älä saa potkuja töistä ja niin edelleen. Helposti välteltäviä asioita siis? Korjattavissa olevia asioita, ehdottomasti, mutta myös osin vältettävissä omalla käyttäytymisellä olevia asioita. Onko näitä median luomia kauhukuvia sitten syytä kuunnella? Oman turvallisuuden kannalta katsottuna - ehkä. Ennemmin kannattaisi ehkä miettiä miten omia pelkojaan voisi vähentää?


Suuri herätys?

Usein puhutaan ihmisten heräämisestä "totuuteen" ja sen jälkeen vallassa olevat ovat kusessa. Toki siihen pyrin myös itse näillä teksteilläni, eli että ihmiset alkaisivat funtsimaan omia asioitaan ja ehkä löytämään ratkaisuja itselle ja mahdollisesti muillekin. Kaikilla olisi kyllä aikaa funtsia, mutta onnistuuko asioiden hahmottaminen jos joutuu kamppailemaan henkensä edestä? Jos psykologiaa tieteenä on uskominen, vastaus kysymykseen olisi: ei onnistu. Peloissaan oleva ihminen ei edes yritä ajatella mitään seuraavaa askelta omassa tulevaisuudessa, vaan kaikki huomio keskittyy siihen käsillä olevaan uhkaan - duuni menee alta ja ruoka jää ostamatta jos ei seuraavaa hommaa löydy kun se aktivointimalli veisi tuhkatkin pesästä...

Katsellessani uutisotsikoita läpi, sama viesti toistui lähes poikkeuksetta "uutisissa" ja loppu olikin sitten "viihdettä", eli kuka on nyt ahdistellut ja ketä. Ja mikä se viesti oli? Maailma on pelottava paikka, pahoja asioita tapahtuu jatkuvasti ja ennen kaikkea: mitään et voi tehdä asialle. Jos peloteltu ihminen ei kykene ajattelemaan yhtään pidemmälle elämäänsä, miten luulisit asiaan vaikuttavan ne kymmenet eri varomiset, katastrofit ja tragediat mitä muille onkaan tänään tapahtunut? Toivottomuutta ja pelkoa on helppo levittää ja jakaa kansan keskuuteen ja se toimii todella tehokkaasti.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä pelon aseena on vallassa olevilla heidän monopoliasemansa väkivallassa. Poliisi ja armeija ovat määrältään vain murto-osa kansasta, mutta aseistautuneena ja uniformuissaan he seisovat vahtina kansan ja vallan välissä. Pelottelu toimii kun yksi kannetaan näyttävästi pois paikalta ja annetaan vähän pamppua päälle. Oikeuslaitos, vaikkakin ilman aseita, taas hoitaa lynkkaamisen ja vasara iskee "syyllinen" leiman niille, jotka halutaan vaimentaa. Suojella ja palvella, joka luki ainakin joskus jenkkien poliisiautojen kyljessä, herättää toki enemmän luottamusta kuin "vallanpitäjien piiska, omasta tahdostaan"?


Pelkokerroin

Onko olemassa sitten keinoja millä voisi ainakin osan näistä peloista hälventää? Kylmästi laskemalla kuinka todennäköistä asian osuminen omalle kohdalle oikeen onkaan, saattaa auttaa antamaan hieman perspektiiviä kyseiseen pelottavaan asiaan. Oman käyttäytymisen muuttaminen esimerkiksi ulkona liikkuessa voi, kiitos vallassa olevien päätösten, olla myös mielenrauhan kannalta mahdollinen korjaus? Rahaan liittyvät pelot ovat jo astetta hankalampia, eikä siihen juuri muuta keinoa ole kuin opetella mikä on tarpeellista ja mikä ei. Suurin pelkoja lietsova asia on kuitenkin todella helppo poistaa omasta elämästä kertaheitolla...

...nimittäin se valtamedian jatkuva paasaaminen kuinka huonosti asiat ovatkaan. Suomi, samoin kuin muut länsimaat ovat vielä toistaiseksi hyvin turvallisia maita olla ja elää. Yritykset asian muuttamiseksi huonompaan ovat tosin melkoisia monella eri osa-alueella, joten jääkin nähtäväksi miten asiat etenevät. Mutta toistaiseksi helpoin tapa poistaa se valtava määrä negatiivista ja pelkoa aiheuttavaa roskaa on lopettaa uutisten (ja mieluiten koko TV:n) seuraaminen. Heti perässä tulee sosiaalinen media, jonka käyttöä ainakin rajoittamalla on usein helposti huomattavia positiivisia vaikutuksia elämään. Avuttomuus maailman vaaroihin on järjestelmän indoktrinoimaa opittua avuttomuutta, eli pelkkiä valheita vallassa olevien piiskan säestämänä.

Jos ihmiset ymmärtäisivät kuinka suuri määrä valtaa ja voimaa heillä olisikaan jo pelkästään yksinään, mutta ennen kaikkea joukossa, voitaisiin lähes kaikki yhteiskunnan ongelmat ratkaista rauhanomaisesti. Nyt rauha ja järjestys luodaan pelolla aseistautuneiden ja uniformuihin pukeutuneiden ihmisten luomalla uhalla. Tai siis, luodaan illuusio siitä että olisi rauha ja järjestys, koska sielä vartijoiden selkien takana saa vallassa olevat häärätä täysin rauhassa muista piittaamatta omaa etua ajaen. Se on se oikea mörkö, joka saataisiin karhattua ulos komerostaan jos riittävän moni yhdessä niin päättäisi. Mutta jokainen päättäköön itse tekeekö mitä käsketään vai mikä on oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti