lauantai 7. huhtikuuta 2018

Vihalla ohjaamista

Tunteen paloa

Pelolla on helppo pitää kansa kurissa, mutta pelkkä pelko ei riitä. Tarvitaan myös muiden voimakkaiden tunteiden tarkkaa ohjaamista haluttuihin asioihin. Siinä kun pelolla passivoidaan, on joissain tapauksissa parempi vaihtoehto saada aggressiot purettua hallitusti. Ärsyyntyminen jostain asiasta kiinnittää huomion ja kun jakaa runsaasti vaihtoehtoja ärsyyntymiseen, voidaan se kiukuttelu jakaa turvallisesti vähäpätöisiin ongelmiin. Media hoitaa tämän ärsyyntymisen jakamisen loistavasti, antaen tusinoittain aiheita päivittäin joista voi mennä kiukkuaan purkamaan vaikka someen. Suuttumalla johonkin asiaan ollaankin sitten enää vain muutaman askeleen päässä mahdollisesta katastrofista...

"Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Yoda. Pelko on polku pimeälle puolelle. Pelko johtaa suuttumukseen. Suuttumus johtaa vihaan. Viha johtaa kärsimykseen. Star Wars lainaus pitää paikkansa paremmin kuin hyvin miten ihmisiä voidaan ohjata ulkopuolelta tunteita manipuloimalla. Vihan sokaisemana ihminen voi tehdä mitä tahansa, mutta sitä varten on taas valmiina rankaisukeinot - ei ehkäisemiseksi vaan pelotteeksi muille. Viha ja pelko ovatkin äärimmäisiä, mutta ei vastakkaisia, tuntemuksia jostain asiasta ja onneksi vain harvoin tunteet iskevät ihan sinne ääripäähän asti. Haukkuva koira ei pure pitääkin sinänsä paikkansa, että netissä meuhkaava harvoin lähtee astalon kanssa asioitaan ulos selvittämään. Mutta jos netissä meuhkaaminen kielletään, kuten nykyään yritetään, se suuttumus johtaa vihaan ja viha johtaa kärsimykseen.

Taas jos mediaa on uskominen, Suomessa on suurimpana ongelmana kaksi vastakkaista vihan ja pelon yhdistelmää: natsit ja muukalaiset. Natseja vihataan ja ulkomaalaisista ollaan foobikkoja, ainakin termien perusteella. Käytännössä molempia kohtaan koetaan vahvoja tunteita laidasta laitaan ja mikä molemmissa on yhteistä, on kuten lähes aina näissä asioissa - ongelma on ulkoa tahallaan luotu ja paisuteltu niin näennäisesti kuin todellisesti paljon suuremmaksi, kuin ne olisivat omaa tahtiaan edenneet. Avainsana onkin "tahallaan". Media tarvitaan avuksi kun vihataan tai someraivotaan. Mutta eikait ketään nyt voida huijata vihaamaan jotakuta, jonka kanssa on paljon enemmän yhteistä kuin mistä ollaan eri mieltä? Helposti...


Vihan (ja pelon) kohteen luonti

Oikeisto vastaan vasemmisto on ehkä pisin ulkoa luotu ja ohjailtu vihan aihe Suomessa. Tavalliset ihmiset on lokeroitu omaan puoluekantaansa ja kerrottu kaikkien ongelmien johtuvan niistä muista puolueista. Vihervassarit pilaa ja mädättää koko maan, kepu pettää aina, kokoomuksen kapitalistit tuhoaa hyvinvoinnin, persut myi perseensä, RKP kannattaa vaan pakkoruotsia ja KD haluaa kieltää kaiken. Ja kaikkien puolueiden kannattajat ovat pääpiirteittäin tavallisia työssäkäyviä ihmisiä jotka eivät sekaantuisi muiden asioihin ja haluavat vain hyvän elämän itselleen ja läheisilleen. Paitsi että jokaisen puolueen fanaattiset kannattajat vihan sokaisemana ovat avoimessa sanasodassa keskenään, osoittaen ainoastaan ne eroavaisuudet joilla voidaan riidellä. Todellisuus... jotain ihan muuta.

Suvakit vastaan rajakit on myös ulkoa luotu ongelma ja median loistavasti paisuttama ongelma. Yksi osapuoli kuvataan natseiksi, joka on jo vanha mutta loistavasti toiminut propagandakampanja ihmisten leimaamiseen hirviöksi. Toinen puoli taas taas on saanut maineen järjettömänä kaikensuvaitsevana kukkahattutätinä, jonka puheissa ei ole mitään tolkkua. Väliin jäävät maassa olevat ulkomaalaiset jotka taas saavat pelätä henkensä edestä koska jollakin napsahtaa se viha seuraavalle tasolle ja jonkun muun saman näköisen ihmisen teon takia saa itse kärsiä. Hieno kolmiodraama, jota ei olisi koskaan tapahtunut nykyisessä mittakaavassa jos vallassa olevat olisivat noudattaneet aikaisemmin kirjattuja lakipykäliä. Media vaan myy syyn löytyvän siitä vastapuolesta, riippuen mihin leiriin nyt sattuukaan itse itsensä määrittämään.

Mutta ehkä se salakavalin vihan aihe mitä lietsotaan jatkuvasti onkin vain harvojen kohdalle näyttäytyvä. NWO, neoliberalismi, kansainvälinen klikki, keskuspankkimafia, eurostoliitto, rakkaalla lapsella on lukemattomia nimiä, mutta taustalla on se sama ajatus koko ihmiskunnan orjuuttamiseksi. Kyllä, asiasta pitää tulla tietoiseksi, asiasta saa ja kuuluukin suuttua, mutta jos tunteet muuttuvat vihaksi, on peli hävitty. Miksi? Koska viha ja raivo ovat heidän työkalujaan ja he tietävät miten asiaan vastataan. Rajattomilla resursseillaan he voivat murskata alleen minkä tahansa, joka lähtee heitä vastaan hyökkäämään vihan sokaisemana. Väkivaltamonopoli on aina valmiina murtamaan sen keihään kärjen ja samalla pelottamaan pois muut samaan suuntaan asiaa ajavat.


Ei vihalla vihaa vastaan

Vihan sammuttaminen vihalla on kuin tulipalon sammuttaminen tulella. Kyllä, se joskus toimii, mutta silloin poltetaan kaikki pohjaa myöten ja jälleenrakennus on aloitettava nollasta. Monet puhuvat vääjäämättömästi lähestyvästä sisällissodasta Suomessa, mikä onkin täysin mahdollinen jos nykymenon annetaan jatkua. Vihalla vihaa vastaan, vallan marionetit saatetaan siinä samassa vaihtaa mutta järjestelmä itse tullee säilymään samana, jos tilanne siihen asti etenee. Asiaa voitaisiin verrata Windows tietokoneeseen - voit buutata sen uusiksi vaikka kuinka monta kertaa, mutta se sama vanha järjestelmä ei siltikään tule toimimaan kuin hetken ja silloinkin vain näennäisesti. Mutta tämä järjestelmä on rakennettu kestämään uudelleenkäynnistyksen ja palaamaan samaan vanhaan tilaansa - pelon ja vihan sanelemaan maailmaan.

Ongelman korjaamiseksi se on ensin paikannettava. Paikannuksen jälkeen on ymmärrettävä mikä se ongelma oikein onkaan, ettei lähdetä paikkaamaan oiretta vaan itse ongelman ydintä. Syyllisen löytäminen voi olla taas toisarvoinen asia, koska se ei auta ongelman ratkaisussa useissa tapauksissa. Poliittisen järjestelmän korjaamisessa toki sitä puhuvan pään vaihtoa on nyt semmoiset satakunta vuotta kokeiltu ja joskus on näennäisesti asiat parantuneet, mutta kokonaisuutena katsoen suunta on ollut vakaa jo pidemmän aikaa - pöntöstä alas. Kuitenkaan viha "vastapuolta" kohtaan tahi edes koko järjestelmää kohtaan ei tule ratkaisemaan asiaa. Eikä liioin pelko muutoksesta.

Miten sitten voisimme rakentaa paremman maailman? Jos asiaa lähdetään ruohonjuuritasolta korjaamaan, ainut mihin jokainen voi itse suoraan vaikuttaa on oma kulutuskäyttäytyminen. Jos niiltä tahoilta, jotka nyt lobbaavat isolla rahalla omaa agendaa viedään tulot, loppuu se lobbaus ja he joutuvat itse muuttamaan toimintatapojaan. Kilpailua ei voi voittaa, mutta jokainen voi valita lähteekö siihen itse mukaan - kieltäytyminen on niitä harvoja vapauden muotoja mitä meillä on. Radikaalista demokratiasta on paljon kirjoitettu, mutta asia vaatii vielä paljon tutkimista ennen kuin uskallan siitä sanoa juuta tai jaata. Miten sinä lähtisit korjaamaan asioita? Rauhaa ja rakkautta vai bensaa liekkeihin ja paikat palamaan, rakennetaan sitten lopuksi kaikki uudestaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti