Friday, June 8, 2018

Miten "Mahtavin harhautus..." oli mahdollinen?


Juuret syvällä yhteiskunnan rakenteissa

Aikaisempi teksti "Mahtavin harhautus..." käsitteli osaa niistä syistä, miksi "salaliittoteoria" sai aikoinaan maineensa. CIA:n propagandakampanja 60-luvulla loi myytin, jonka mukaan kaikki virallista totuutta kyseenalaistavat ovat suuri uhka yhteiskunnalle ja heidät tulee lähes kaikin keinoin vaimentaa. Tämä valtava PsyOp (Psychological Operation) tai PsyWar (Psychological Warfare), eli psykologinen operaatio tai sodankäynti, omaa kansaa vastaan elää ja voi hyvin ja on laajentunut alkuajoistaan melkoisesti. Mutta kukaan ei kykene luomaan propagandaa joka puree noin tehokkaasti ja laajasti... ellei kansa ole jo valmiiksi indoktrinoitu sitä varten. Ja kuulostaahan se uskomattomalta salaliitolta että jokin mieltenmuokkaus olisi ollut vuosikymmeniä käynnissä? Aivan liian moni tietäisi että jotain on meneillään.

Palataan kuitenkin ensin aikaan ennen kuin tämä massiivinen PsyOp alkoi. Varhaisimmat vaiheet toki juontavat jälkensä aikoihin jolloin hallitsijat koettivat kehittää uusia keinoja pitää kansa kurissa aina "demokratiaan" asti. Mutta ei kaiveta nyt aivan niin kaukaa vaan kelaamme ajassa taaksepäin toista vuosisataa, 1800-luvulle, teollisen vallankumouksen aikoihin. Siihen asti ihmiset epäilivät vallassa olevia (täysin aiheellisesti) ja salaliittoja yritettiin paljastaa parhaan mukaan, koska ne uhkasivat yhteiskuntaa ja kansaa. Epäilyt vallan väärinkäytöstä otettiin vakavasti, mutta keinot niiden paljastamiseen saatikka tiedon levittämiseen olivat suuria rajoittavia tekijöitä. Tämä ilmiö nähtiin kuitenkin nousevana uhkana ja joukkotiedotusvälineiden aika oli jo melkein ovella. Mutta ei hätää, vanhat keinot toimivat edelleenkin.

Tiedon rajoittaminen - kenen viesti saa levitä ja kuka hiljennetään. Pitkään tätä tehtävää hoiti kirkko ja sen papisto - kansalle tietoa jakaessaan. Kansa oli siis helppo pitää disinformoituna, mutta älymystö (siis varakas eliitti) tarvitsi toisen keinon. Yksityisistä ja henkilökohtaisista opettajista aina yliopistoihin asti, jokainen sai oppinsa joltain opettajalta. Mutta kuka opetti opettajan? Ja kenen oppeihin opettajan opettaja viestinsä perustikaan? Jokainen opinahjo on aina tarkasti valinnut mitä opetetaan ja kenelle opetetaan. Sijoittamalla muutaman ihminen jokaisen suuren opinahjon johtoon voidaan sitä omaa sanomaa levittää muutaman vuoden viiveellä koko kansan tietoisuuteen. Ja kun tavoitteena ei ole sen pienempi asia kuin kaiken hallinta, kärsivällisyys on hyve. Jokainen opettaja myös tiesi, että kenen leipää syöt...


Sen lauluja laulat

Vaikka se aatelisen yksityisopettaja saikin palkkansa asiakkaaltaan, oli laulu opittu jo aikaisemmasta opinahjosta. Tietyt kriteerit on täytettävä että pääsee asemaan X ja kun päättäjänä kenet valitaan on se hämärä maailman hallintaa tahtova taso, mikä voisikaan mennä pieleen? "Portinvartija" on yksi keino jakaa muutoin oikeaa tietoa mutta tiettyihin asioihin haluttua agendaa ajaen. Muutama sukupolvi samaa tahtia niin enää ei edes tarvita jokaisen naksahduksen vahtimista vaan järjestelmästä on tullut itseään korjaava ja puolustava. Tämä on hyvin nähtävissä nykyisessä koulujärjestelmässä - tietyistä opinahjoista tulee tietyllä tavalla ajattelevia ihmisiä. Mutta kenen oppiin nykyinen meno sitten pohjautuu?

Aikojen saatossa eri ideologiat ovat olleet muodissa ja vaihtuneet taas uusiin. Nykyistä kriittisen ajattelun halveksuntaa ja suhmurointia kannustava järjestelmä perustuu varmasti monen "suuren" ajattelijan töihin, mutta niistä kaksi merkittävää tekijää ovat Leo Strauss, jota pidetään jonkinmoisena neokonservatiivien isähahmona (neocon) ja Karl Popper, joka taas on neoliberaalien oppi-isä (neolib). Karl Popper on esimerkiksi kirjoittanut yhden merkkiteoksensa nimeltään "The Open Society and Its Enemies", julkaistu 1945, jonka nimi löytyy myös yhden nykyisen "suuren ajattelijan" ja filantroopin järjestöstä - George Soros ja hänen kuuluisa "the Open Society Foundations" joka ei varmaan esittelyjä tarkemmin kaipaa? Sattumaa? Ei, Soros on avoimesti hehkuttanut Popperin teoksia ja soveltaa nyt niitä omalla tavallaan.

Samoja yhteyksiä eri kirjailijoiden ja suurten merkkihenkilöiden väliltä löytynee varmasti runsain määrin. Tietyt ideologiat nostetaan kansan tietoisuuteen ja niitä levitetään sopivissa opinahjoissa avoimesti, vaikka itse ideologia olisi kuinka tuhoisa koko ihmiskunnalle. Vapaa ja kriittinen ajattelu on tukahdutettu oikeastaan jokaisessa opetusta antavassa instituutiossa - koska on vaarallista antaa ihmisten ajatella itse. Siksi lähes jokainen itseään vähänkin keskimääräistä parempana ja älykkäämpänä pitävä osaa heti hylätä kaikki ajatukset minkään sortin salaliitoista tai että heitä ohjailtaisiin propagandalla. Elämme demokratiassa, maamme on vapaa, ulkoa ei meitä ohjata ja media on ystävämme. Päälle vielä hallelujah niin ollaankin jo melkoisen lähellä keskiaikaista feodaalista yhteiskuntaa kirkkoineen päivineen?


Järki käteen

Ennen epäilyttäviä asioita epäiltiin, mutta ei enää. Nykyään epäillään lähinnä niitä, jotka epäilevät vallassa olevia tai heidän propagandaansa. Voisi sanoa että hyvin on oppi mennyt perille? Sata vuotta ja risat siihen meni, mutta kun CIA sai propagandakampanjansa maaliin asti, tuntuu siltä kuin koko ihmiskunta unohti tärkeän osan niistä syistä miksi ihmisestä tuli edes alunperin niin menestyksekäs olento täällä maapallolla. Yhtenevät uskomukset olivat tärkeitä kun asuttiin pienessä yhteisössä oman heimon kesken - koska kaikilla oli yhteinen päämäärä, eli heimon selviytyminen ja kukoistus. Sitten tuli mukaan kilpailu ja ... loppu onkin historiaa. Mutta ettei asiasta puhuta vain periaatteen tasolla, otetaan muutama esimerkki hieman lähempää.

Paikallinen kuntapoliitikko suhmuroi kaverilleen diilin projektiin - lähes koko kansa osaa vilpin osoittaa. Sipilä suhmuroi suvullensa diilin - suurin osa hyväksyy käytännön vilpiksi. Berner kauppaa tieverkkoja - jälleen hieman harvempi siitä innostuu. Mutta sitten... Ruokateollisuus ostaa tutkimuksen joka sanoo "sokeri on hyväksi sinulle" - ei ne nyt meitä noin huijaisi? Autoteollisuus laskee omitakeisella tavalla päästöt ja huijaa kuluttajia - ei ne nyt niin tee... ai teki ja jäivät kiinni? No hyvä että asia on nyt korjattu. Siirrytään sitten isojen poikien leikkikentälle, eli: Entäs lääketeollisuus syöttää/juottaa/piikittää myrkkyjä - salaliittoa! Et voi todistaa! Ai voit todistaa? Yksittäistapaus. Sotateollisuus muka haluaisi loputonta sotaa ja keksivät vihollisia tyhjästä - mahdotonta, terrorismi syynä! Mietippäs mikä näistä päätyikään illan pääuutisiin ja millä tavalla esitettynä?

Jos ensimmäinen ajatuksesi on "ei se noin mene", suosittelen vapaasti tutkimaan näitä esitettyjä yhteyksiä. Sattuman piikkiin voi osan laittaa, toki, mutta johonkin on tuntunut katoavan se ihmisten kyky kriittisesti tutkia sitä tietoa, mitä virallinen totuus kaikessa armossaan meille langettaa. Kuinka monta sattumaa ja outoa tai jopa mahdotonta seikkaa sallit median kertomassa virallisen totuuden tarinassa? Yksi valheellinen tarina ei tee toista siihen liittymätöntä tarinaa valheeksi, mutta jos kerta toisensa jälkeen näitä sattumia osuu kohdalle, koska on aika nostaa kädet pystyyn ja myöntää että "kaikki media on propagandaa"? Kyllä, tämäkin on propagandaa... mieti, tutki asia itse ja tee oma päätelmä kaikesta. Se herra korkealla pallillaan ei välitä pienestä ihmisestä ja hänen kohtalostaan. Siihen omaan osaan voi vain itse vaikuttaa...

No comments:

Post a Comment