keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kontrolloitu oppositio

Mikä ihmeen kontrolloitu oppositio?

Kontrolloidulla oppositiolla tarkoitetaan tilannetta, missä vallassa oleva taho kontrolloi tavalla tai toisella myös niitä, jotka vastustavat vallassa olevia. "Aatteet ja moninkertaistajat" tekstissä sivusin jo asiaa, mutta tarkempi pohdinta asiasta saattaa nostaa uusia kysymyksiä. Suomen yksipuoluejärjestelmään peilattaessa tämä kontrolloitu oppositio oli Soinin johtama PS, missä Halla-ahon valinta pakotti murtamaan tämän illuusion varmistaakseen isot rahat ja hyvän eläkkeen hallitukseen jääneille ex-persuille.

Mutta kaikkihan sen tietää että ei demokratiassa se noin ole! Paitsi että jos asiaa yhtään vaivautuu tutkimaan, on näitä tapauksia vuosien saatossa kertynyt lukematon määrä. Samasta ilmiöstä on esimerkiksi kyse, kun poliisi soluttaa rikollisjärjestöön yhden jäsenen, joka sitten vaikuttaa järjestön toimintaan sisältä käsin. Useissa tapauksissa on myöhemmin varmistunut, että ne kiihottamiset ja yllyttämiset rikokseen tapahtuivat juuri näiden soluttautujien osalta ja ehkä ilman heitä ei mitään olisi edes tapahtunut. Mutta ongelma ratkaistiin tuhoamalla järjestö sisältä käsin.

Aina ei tarvitse soluttautua sisään vaan oppositioryhmässä on jo valmiiksi sopivia henkilöitä mukana tähän tehtävään. On se sitten väärää tietoa syöttämällä, lahjomalla, kiristyksellä tai uhkailulla, voidaan kenen tahansa käyttäytymiseen vaikuttaa usealla eri tavalla ja näin kontrolloida suuriakin ryhmiä haluamaansa suuntaan. Hajota ja hallitse toimii ja kun ihmisille vielä annetaan toivoa muutoksesta, eli oppositio, jota sitten jo vallassa olevat kuitenkin ohjaavat, pystytään pitämään ihmiset hyvin kurissa.


Varoitusmerkkejä

Varmaa tietoa siitä mikä on hallittua oppositiota ja mikä sitä "oikeaa" oppositiota on vaikea saada. Kun ihmisiä pystytään ohjailemaan heidän tietämättään, voivat kaikki opposition jäsenet olla syyttömiä vilppiin vaikka homma menisikin täysin muiden suunnitelmien mukaan. Paljon myöhemmin asiat toki saattavat tulla julki kun ruvetaan vanhoja kaivelemaan. Tietysti siinä vaiheessa on jo yleensä myöhäistä tehdä asialle mitään ja kun yleensä se voittaja on sen historian kirjoittanut, ei vanhoihin tietoihin voi aina liioin luottaa.

Yhden asian oppositio, joka vastustaa vain pientä ja usein (todellisuudessa) merkityksetöntä asiaa, ollen kuitenkin vallassa olevien kanssa muista asioista samaa mieltä, on tyypillinen politiikan kontrolloitu oppositio. Ulkoisesti annetaan kuva että ollaan eri mieltä, mutta kun äänestys alkaa, painaa kaikki kiltisti sitä "oikeaa" nappia. Suuret puheet ja eriävät teot, siinä on asia johon tulisi kiinnittää huomio. Mutta yleensä huomio keskittyy vaan niihin suuriin puheisiin ja median hienosti komppaamana saa "suuri oppositiojohtaja" kerättyä kaikki valtaa vastustavat mukisematta saman katon alle ja hiljaiseksi - korjataanhan nyt yhteistä (muka)suurta asiaa, vaikka kaikki muu kusetus jatkuu täsmälleen samalla vanhalla kaavalla.

Samaan kontrolloituun oppositioon kuuluu myös monet virallista totuutta vastaan toimivat ryhmittymät, joiden tehtävä onkin kerätä kaikki väärinajattelijat ajattelemaan turvallisia vääriä ajatuksia. Väärää informaatiota syöttämällä saadaan liian lähelle totuutta päässeet jahtaamaan taas uusia tuulimyllyjä, sen sijaan että on vaarana mahdollinen paljastuminen suurelle yleisölle, että heitä on kusetettu. Joskus taas riittää pelkkä johtohahmon ohjailu niin koko aate joutuu täysin hakoteille. Ja jos ei virheellinen tieto tahi johtohahmon ohjailu pure, aina voidaan ottaa järeämmät aseet käyttöön. Moni oppositiovaikuttaja ja tiedonpaljastaja on kohdannut aikaistetun loppunsa.


Miksi asialle ei sitten tehdä mitään?

Asiallehan tehdään jotain, koko ajan. Uusia keinoja manipuloida ihmisiä kehitetään jatkuvasti ja häiritsevien tahojen puhdistus on tehokkaampaa kuin koskaan ennen. Koska kaikkihan sen tietää että vain ennen tehtiin pahoja asioita ihmisille vallassa olevien taholta ja nykyään on kaikki hyvin. Natsit vain tekivät moista, ei hyvät länsimaat, niin kertoo luotettava media. Varmin tapa päästä kohteeksi onkin pitää hallussaan todisteita mistään vallassa olevien toilailuista. Kansallinen turvallisuus vaatii sen, että korruption paljastaja on suurempi rikollinen kuin korruptoitunut ihminen.

Onnistuneita tapauksia on useita, joista esimerkkinä otan yhden dokumentoidun ja toisen hieman epävarmemman. Mustat Pantterit, eli 1960/70 vaikuttanut kansalaisjärjestö tuhottiin järjestelmällisesti tiedustelupalveluiden ja poliisin toimesta sen noustua uhkaamaan vääriä tahoja. Dokumentaatiota on asiasta paljastunut sitä mukaan kun salassapitoaika on asiasta umpeutunut. Entäs se toinen sitten? Feministiliike onnistui 1960-luvulla suuren vouhotuksen ansiosta saamaan naiset mukaan maksamaan veroja ja tienaamaan surkeaa palkkaa työstään, aivan kuten haluttiinkin. Suuresta näennäisvastustuksesta onnistuttiin luomaan mielikuva positiivisesta muutoksesta, vaikka todellisuudessa vain haluttiin verolle myös naisten tekemä työ ja siinä sivussa lapset valtion hoiviin entistä aikaisemmin. Kätevää, eikös?

Aina ei kuitenkaan homma etene kuten halutaan ja joudutaan turvautumaan näkyvään vaikuttamiseen. Saksassa AfD on joutunut loputtomien hyökkäysten kohteeksi ja niiden laajuus ja tahti viittaisivat siihen, että AfDn kontrollointi on osoittautunut vaikeaksi sisältä käsin. Myyriä ja soluttautujia on jäänyt useita kiinni ja heidät on potkittu sitä mukaa ulos kun ovat jääneet kiinni. Sama meno kuitenkin jatkuu ja vain aika näyttää miten puolueen, joka ainakin nähtävästi ajaisi kansan etua, tuleekaan käymään. Tosin kaikkihan sen tietävät että AfD on natsipuolue... Mikä on kontrolloitua oppositiota ja mikä oikeaa vallan vastustusta, varmuudella sitä on lähes mahdotonta tietää. Moni nykyinen asia viittaa kuitenkin siihen, että ainakaan Suomessa ei politiikassa ole juurikaan muuta kuin... noh, päätelköön jokainen itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti