lauantai 6. maaliskuuta 2021
Mitä politiikassa tarvitaan nykyään?
Paskapuhetta, se riittää
Jo Sokrates aikoinaan murehti politiikassa sitä, että taitavan puhujan ei tarvinnut tietää totuutta tai ymmärtää syvällisesti puhumistaan asioistaan, vaan riitti että osasi suostutella muut uskomaan että tiesi enemmän kuin ne, jotka asioista oikeasti tiesivät. Vastaukseksi hän sai retoriikan osaajalta, Georgiakselta, vastauksen että eikö ole hienoa ettei tarvitse osata muuta kuin puhua, niin ei ole yhtään vähempi kuin ne professorit? (Plato Georgias 380 BCE) Tähän ajatukseen voidaankin kiteyttää koko politiikka ja siinä käytettävä viestintä, jota propagandaksikin kutsutaan. Menestyksekkään poliitikon ei tarvitse osata mitään muuta, kuin puhua itsensä suosioon ja uskotella vaalikarjalle, että kykenee ratkaisemaan kaikki ne ongelmat ja vähän päälle.
Koko länsimaisen demokratian idea kun perustuu puhtaasti paskapuheeseen, eli siihen, kuka voittaa suosiokilpailun lupauksillaan. Kaikki vastaan tulevat asiat kyetään hoitamaan taitavalla tiedottamisella, sen sijaan että niitä ongelmia oikeasti ratkaistaan edes auttavasti. Kun kansa on puhunut, pulinat pois ja taas katsotaan mitä kaikkea ne oikeat vallanpitäjät ovat keksineet sillä kertaa tehdä. Ne politiikkaan valitut puhuvat päät kun eivät asioista juurikaan päätä, vaan ne oikeat päätökset tehdään aivan muissa pöydissä, kuten demokratiaan kuuluukin. Kansanvaltaanhan moinen ei kuuluisi lainkaan, mutta koko demokraattinen järjestelmä vaatii sen yhden yhteisen tarinan toimiakseen ja siksi kansa pidetään tässä päätöksenteossa kuin herkkusienet konsanaan: täydessä pimennossa ja syötetään pelkkää paskaa.
Mutta tämä sirkus toimii niin hyvin, että miksi sitä tulisi edes muuttaa? Kaksoisvaltio huolehtii omasta turvallisuudestaan niin hyvin, ettei ole pienintäkään vaaraa että valta edes vahingossa lipsahtaisi kansalle tai niille edustajille, jotka edes yrittävät ajaa kansan asiaa. Kaikista härskeimmätkin kusetukset uppoavat kansaan kuin kuuma veitsi voihin, koska ne vallanpitäjien propagandistit osaavat työnsä niin hyvin ja Omertan laki varmistaa sen ettei tarinasta poiketa. Toki samaan syssyyn näin kansalaisten kannalta moinen järjestelmä auttaa tunnistamaan kaikki koneiston hyväksymät ja myötäsukaiset edustajat: jos edustajan paskapuhe pääsee valtamediaan, se on jollain portaalla hyväksytty ja sallitaan kansan tietoisuuteen.
Tarvitaan hyviä johtajia!
Moni kuvittelee, että ongelma ratkeaisikin sillä, että äänestetään ne oikeat ihmiset sinne valtaan. Nämä osaavat ja hyveelliset ihmiset olisivat kykeneviä ratkaisemaan kansan ongelmat, jonka seurauksena kaikilla olisi sitten kivaa ja mukavaa. Ensin vaan pitäisi kyetä voittamaan paskapuheessa ne alan terävimmät huiput ja saada koneiston hyväksyntä että pääsisi valtamediaan kertomaan niitä omia ideoitaan. Tämän jälkeen tarvitsisi enää vaan hoitaa se kaksoisvaltio, joka on rakentunut niiden paskapuhujien hyväveli-verkostojen päälle ja sitten enää tarvitsisi korjata kaikki ne lait, jotka ovat mahdollistaneet ja pönkittäneet nykyisen järjestelmän siihen tämänhetkiseen loistoonsa. Helppoa kuin heinänteko?
Yksikään hyvä ja taitava johtaja vaan ei tuosta portaikosta pääse edes ensimmäisen askeleen yli, koska ne koneiston hyväksymät taitavat paskanpuhujat ovat suuressa etulyöntiasemassa. Ihmisiä ei ennenkään ole suostuteltu todisteilla muuttamaan mieltään, vaan propagandalla hivuttaen on kansat saatu uskomaan tähän illuusioon kansanvallasta, eli länsimaisesta demokratiasta. "Hyviä" johtajia, millään mittarilla, ei tulla siellä vallan portaissa korkeammalla suvaitsemaan, eikä tämä kilpailu ole millään tavalla liioin reilu, joten sen kultaisen (tai ruskean) kielen lisäksi täytyy olla valmis huijaamaan kilpailussa - jos et huijaa, et selvästikään edes yritä kunnolla (Machiavellin oppien mukaan).
Ratkeaisiko sitten nämä tämän (tai muiden samasta "demokratiasta" kärsivien) maan ongelmat sillä, että tilalle saataisiin sillä "oikein äänestämisellä" ne hyvät ja oikeat johtajat? Siitä valtavasta energiamäärästä, mitä ihmiset tähän sirkukseen uhraavat, niin voisi ainakin kuvitella että kyllä, ehdottomasti. Näytöksi siitä annetaan usein Islanti, joka onnistui heittämään poliitikot alas palliltaan... vain että ne korvattiin hyvin pian uudella paskanpuhujien laumalla. Sveitsin kansanäänestystä on myös kehuttu, mutta siinäkin valta on edelleen neljännellä valtiomahdilla, eli paskanpuhujilla. Mutta kyllä se varmasti tällä kertaa onnistuu!
Ymmärrys, ettei koneisto ole rikki
Syy, tai ainakin osa syystä, miksi maailma pyörii paskapuheella, löytyy ihmisen korvien välistä. Ei, ei älykkyydessä, vaan ihmisen johdotus sielä korvien välissä on vahvasti kallellaan puhuttuun kieleen, eikä loogiseen ajatteluun tai kirjoitettuun sanaan. Jo Platon ja Sokrates aikoinaan laittoivat asian merkille, huomatessaan kuinka sofistit onnistuivat puheellaan päihittämään ne hyveelliset tahot, jotka olivat ainakin joillain mittareilla oikeutettuja valtaansa.
Onkin jännä, kuinka sofistien ideologia, joka siis alunperin tarkoitti viisautta, muuttui aikojen saatossa arvostetuista opettajista retoriikan (paskapuheen) osaajiksi. Suomeksi tämä tarkoittaa sivistynyttä ja hienostunutta, mutta käytännössä siellä taustalla on edelleen se sama ajatus: paskapuhe voittaa tiedon. Sivistynyt ja hienostunut ihminen kun kykenee olemuksellaan ja puheellaan lumoamaan kuulijansa, jolloin se alkukantainen johdotus siellä korvien välissä aiheuttaa sen, että paskapuhe voittaa lähes poikkeuksetta. Vallanpitäjät tämän toki hoksasivat myöskin, eikä se jäänyt pienen filosofipiirin valitukseksi. Eivät ne vallanpitäjät tietenkään asiaa halunneet korjata, vaan käyttivät sitä kaikin keinoin omaksi edukseen.
Niinpä vielä tänäkin päivänä, muutama vuosituhat demokratian aamunkoiton jälkeen, järjestelmämme on edelleen samojen sofistien hallitsema. Paskapuheen mestarit, ei välttämättä syntyjään mutta viimeistään hyvin koulutettuna ja kokemusta omaavana, hallitsevat kaikkialla demokraattisissa järjestelmissä poliittista kenttää. Saavilla valon kantamista tupaan voidaankin pitää parempana tapana ratkaista ongelmaa, kuin kuvitella että umpikieron pelin voisi voittaa muiden tekemillä säännöillä. Mutta kuka käskee pelata umpikieroa peliä muiden säännöillä, kun voisi ne säännöt tehdä uusiksi? EU (EDMO) tekee tällä hetkellä kaikkensa, ettei yksikään heidän mielestä väärä mediavirus pääse leviämään... miksiköhän?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti