keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Demokratia digitaalisena aikakautena


Sananvapaus pilaamassa demokratiaa

NATO piti hiljattain esityksen "RigaStratComDialogue | The Future of Democracy-New Understanding of Free Speech and Responsibility?", jossa pohdittiin sananvapautta ja sananvastuuta tässä demokratiassamme. Ongelma oli hyvinkin yksinkertainen - kansan mahdollisuus vaikuttaa on kasvanut, mutta samaan aikaan polarisaatio ja hyökkäykset demokratiaa vastaan ovat myös kasvussa. Paitsi että, mikä se ongelma sitten on? Riippuu siitä, miten ymmärtää tämän länsimaisen demokratiamme, että missä se ongelma nyt sitten piilee ja mitä sille tulisi tehdä. Kansan mahdollisuus ottaa esimerkiksi suoraan yhteyttä poliitikkoihin ja virkamiehiin on ennennäkemättömällä tasolla ja vaikka se nähdäänkin positiivisen asiana josta on pidettävä kiinni, se on samalla myös ongelma: kansa pystyy osallistumaan vaikuttamiseen aivan liian helposti!

Mutta ei vain suorat yhteydenotot johtamista teeskenteleviin tahoihin, vaan tavan kansalla on mahdollisuus saada oma äänensä kuuluviin myös kansan keskuudessa?! Ennenvanhaan ne väärät ja ikävät mielipiteet olivat lähinnä piilossa, koska kansalla ei ollut mitään alustaa saada ääntään kuuluviin muille kuin lähipiirilleen, jos se mielipide ei siis vallanpitäjille kelvannut. Mutta netti on mahdollistanut sen, että näitä vääriä ja ikäviä näkemyksiä voidaan jakaa sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja podeissa, lähes kenenkään ennalta estämättä - aivan kuten sananvapauteen kuuluukin! Ja se ei käy sitten lainkaan päinsä, että ilman lupaa kuka tahansa saa sanoa mitä tahansa ja ennen kaikkea, se viesti voi jopa saada yleisöä! Jos viesti taas olisi "oikea", sitä saa kyllä levittää kaikin mahdollisin keinoin kenenkään estämättä.

Tämä pandemia paljastikin sen, kuinka nopeasti ihmiset saattavat altistua väärille mielipiteille ja ikäville faktoille, jotka pilaavat ihan surutta virallisen tarinan. Ihmiset kykenivät vapaasti hakemaan tietoa ja saamaan myös toisia näkemyksiä asioihin, joista heillä piti olla tasan tarkkaan vain yksi, sallittu, mielipide. Sosiaaliset mediat tekevät jo kaikkensa estääkseen näiden vallanpitäjien mielestä väärien mielipiteiden jakamisen, mutta kyllähän demokratian suojelemiseksi on tehtävä globaalilla mittakaavalla paljon enemmän! Länsimainen demokratia kun nojaa yhteen yhteiseen tarinaan, siinä kun sen kerrotaan perustuvan yksilönvapauteen ja muihin ihmisoikeuslässytyksiin. Mahotonta meininkiä...


Miten estää ihmisoikeudet ja kertoa niin tekemällä puolustavansa niitä?

Tämä onkin liberaalin länsimaisen demokratian suurin haaste - miten uskotella kansalle, että se olisi vallassa ja vapaa kun samaan aikaan tekee kaikkensa, ettei kansalla olisi vapauksia saatikka valtaa. Halutaan ajaa totalitaarisen järjestelmän mallia mutta saada se näyttämään liberaalilta. Kiinan malli, missä ei edes teeskennellä, onkin tavallaan paljon rehellisempi ja kukapa päättäjäksi halajava ei haluaisi moista absoluuttista valtaa kansastaan? Kansainvälisiä sääntöjä tulisikin kehittää niin, että ne ikävät näkemykset ja tarinan pilaamiset voitaisiin jollain tavalla oikeuttaa ja saada tehtyä kansan hurraamana. Tehdä valittujen ihmisten lynkkaamisesta niin kansanhuvi että varoittava esimerkki samaan aikaan.

Ne väärät tahot ja heidän mielipiteitään ajavat ihmiset kun ovat oppineet kuinka tätä mediapeliä pelataan. Propagandistit kautta kentän ovat tehokkaampia kuin koskaan ennen ja audiovisuaalisella tuotannollaan kykenee murtamaan ihmisten puolustuksen. Miten siis tehdä sääntöjä ja lakeja, joilla estettäisiin vain osa siitä kansan manipuloinnista haittaamatta sitä loppua propagandakoneistoa tarpeettomasti, kas siinä pulma. Väärää sanomaa kertovat halutaankin vastuuseen ja maksamaan teoistaan - kukaan ei pilaa virallista tarinaa joutumatta näiden fasistien hampaisiin! Eikun siis että turvallisuutesi vuoksi, haluamme estää ihmisiä törmäämästä väärään ja valheelliseen tietoon! Se valheiden levittäminen ja niihin kansan indoktrinointi on meidän tehtävämme, kertoo media... teoillaan, ei tietenkään suoraan.

Kuinka tähän tiedon monopoliasemaan voidaan sitten taas palata, kas siinä pulma. Tällä hetkellä alustat käyttävät omia keinojaan manipuloida ihmisiä ja ne saattavat pilata valtiollisen propagandan lipsautellessaan ikäviä faktoja kansan keskuuteen. Siksi olisikin tärkeää, että kaikki ihmisten välinen kommunikaatio olisi tarkkaan valvottua, moderoitua ja valikoitua. Journalisteja olisi myös koulutettava paremmin vastaamaan nykypäivän haasteisiin, kun ihmiset vielä saattavat ajatella itsenäisesti joistain asioista! Pitkät propagandakampanjat joilla hivutetaan kansalle jotain asiaa menevät ihan mönkään jos kaikki eivät leiki mukana!


Kalifiksi kalifin paikalle

Ehkä kuvaavin esimerkki tästä absurdista tilanteesta oli se, kuinka esimerkkinä valtion vastuullisesta kansan manipuloinnista annettiin tupakointi ja sen rajoittaminen. Valtioilla meni neljä vuosikymmentä saada kansa vähentämään tupakointia, koska ne valtiot olivat ensin sallineet tupakkateollisuuden "tieteen" ja mainoskoneiston jyllätä edelliset vuosikymmenet. Tämähän ei voisi missään tapauksessa toistua, koska esimerkiksi lääketeollisuus ei ainakaan lobbaa miljardeilla niin mediaa kuin päättäjiä? Media kertoo pandemiasta hyötyvän ne väärinajattelijat ja "demokratiavastaiset" tahot, samalla kun ne lääkeyhtiöt ja päättäjät kantavat rekkalasteittain kansan rahoja omille tileilleen. Mutta kun oma palkka riippuu ymmärtämättömyydestä, valtamediamme ja poliitikkomme toistavat papukaijan tavoin heille kerrottua tarinaa.

Kun kansa ei enää usko vallanpitäjien paskapuheisiin, demokratia on vaarassa. Samalla tosin kansanvalta on oikeasti kasvussa ja ne vanhat vallanpitäjät eivät ole kovin innoissaan jakamaan sitä saavuttamaansa valtaa. Kansalaisvaikuttamiseen kaadetaankin suuria määriä rahaa ja eri kantojen sukkanukkearmeijat täyttävät keskustelupalstat sosiaalisessa mediassa. Suomen mediapooli esimerkiksi kouluttaa vaikuttajia ja opastaa heitä oikeisiin mielipiteisiin, joilla vaikuttajat sitten kykenevät säilyttämään tulonlähteensä. Kukas se nyt taas hyötyikään tästä asiasta? Puhutaan läpinäkyvyydestä ja vastuunkannosta, samalla kun tehdään asioita kansalta salassa eikä kukaan ole siitä vastuussa tai tule koskaan joutumaan vastuuseen, kunhan vaan se yksi yhteinen tarina säilyy.

Mutta entä jos tämä edistyksellisten kollektivistien märkä uni, täydellinen fasistinen järjestelmä, meneekin pilalle? Väärät näkemykset ja niiden lukeminen tai kuuleminen aiheuttaa joissain ihmisissä itsenäistä ajattelua, joka taas saattaa aiheuttaa vapauden vaatimista orjuuden sijaan. Kansanvalta onkin pelottavan lähellä, kun ihmiset saavat keskustella, välittää ja vastaanottaa tietoa vapaasti. Sananvapaus kun oikeasti mahdollistaa sen kansanvallan, kun taas tyrannit vaativat sen rajoittamista turvallisuutesi vuoksi ja yhteiseksi hyväksi. Pandemia on loistava mahdollisuus tyranneille ajaa se oma agenda "maaliin saakka", mutta samalla siinä aukeaa paikka myös kansalle havahtua ja heivata ne tyrannit helvettiin, vaikkakin valtaosa kansasta haluaa uskoa niitä tyranneja ja heidän satujaan... Hyödylliset idiootit suojelevat vallanpitäjiä kansaltaan, kuten aina ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti