maanantai 24. toukokuuta 2021

Enemmän kuin osiensa summa


Ryhmän valta

Onko jokin, tai edes voiko jokin olla, enemmän kuin osiensa summa? Jos ajatellaan ihmisryhmää, joukossa on enemmän valtaa ja voimaa kuin yksilössä, mutta onko sillä ryhmällä enemmän valtaa tai voimaa yhdessä kuin sen yksilöillä erikseen mutta yhteen laskettuna? Väite, että jokin on enemmän kuin osiensa summa onkin hieman hämäävä, koska pohjimmiltaan mikään ei voi oikeastaan olla enemmän kuin osiensa summa. Mutta se osiensa summa voi usein ylittää sen vastustuksen, jota yksittäiset osat eivät kykenisi ylittämään erikseen. Tällöin se siis on enemmän kuin osiensa summa, eikö?

Otetaan yksinkertainen esimerkki: Sata ihmistä on veneessä joka kykenee helposti kantamaan ne ihmiset. Vene alkaa kuitenkin jostain syystä kallistua, mutta joku keksii että jos kaikki menevät yhdelle laidalle vastapainoksi, vene oikenee. Jokainen yksilö siis lisää massansa yhtälöön ja jokainen yksilö oikealla paikalla auttaa asiaa, siinä kun jokainen yksilö seisomalla vastakkaisella laidalla haittaa asiaa, kumoten siihen päälle itsensä verran sitä vastavoimaa joka pyrkii kaatumisen estämään. Yksilöillä ei tietenkään ole yhtään sen enempää massaa yhdessä kuin se osiensa summa, mutta yhteistyöllä he kykenevät pelastamaan kaikkien päivän.

Tässä ensimmäisessä esimerkissä jokin tietty ominaisuus siis antoi ryhmälle sen vallan, tällä kertaa yksinkertaisesti heidän massansa. Samaan sarjaan, vallan ja voiman käytöstä käy myös tilanne, missä auto on ajautunut ojaan se pitäisi lykätä sieltä pois. Yksikään ryhmässä olevista ei siihen yksistään kykene, mutta jos he onnistuvat koordinoimaan voimansa yhteen, he kykenevät auton työntämään pois sieltä ojasta. Suurempi ryhmä kykenisi siihen vielä helpommin, koska silloin jokaisen yksilön panos voisi olla pienempi, mutta johtuen rajallisesta määrästä tilaa mistä autoa voi lykätä, tiettyä suurempi joukko ei omaa yhtään enempää voimaa kuin optimi määrä riittävän riskejä työntäjiä. Koordinointi onkin monesti ratkaisevassa asemassa kuinka hyvin ryhmä kykenee sitä yhteistä ominaisuuttaan käyttämään.


Yhteistyössä on voimaa

Raaka voima tuo ihmisille valtaa monessa tilanteessa. Pelkästään arvioimalla sitä "vastustajaa", moni teko jää tekemättä kun todetaan ettei kannata edes yrittää. Esimerkiksi yksittäinen nainen illalla pimeässä kävelemässä on mahdollinen "helppo kohde" pahoja aikovalle, mutta ryhmä naisia on yleensä turvassa vaikka he eivät yhdessäkään muodostaisi kovin suurta määrää voimaa. Hyökkääjä ei halua tuhlata resurssejaan, koska parempi paikka voi avautua koska tahansa. Ryhmä on siis enemmän kuin yksilöt erikseen, vaikka eivät tosipaikan tullen kykenisi summaamaan voimiaan yhteen kuin osittain.

Joskus taas ryhmän valta ei riipu siitä yhdistävästä ominaisuudesta, vaan siitä, löytyykö niiden yksilöiden keskuudesta se tilanteeseen tarvittava osa. Joissain tapauksissa voidaan se puuttuva osa tietenkin korvata raa'alla joukkovoimalla, mutta mitä vähemmän jokin asia tarvitsee voimaa ja mitä enemmän taitoa, sitä enemmän vastuksen kumoamiseen tarvitaan tilanteeseen oikeaa yksilöä. Kun se ojaan ajautunut auto saadaan lopulta lykättyä takaisin tielle, mutta nyt se ei lähde käyntiin, siinä ei paljoa auta suurikaan joukko ihmisiä jos kukaan ei ymmärrä tekniikan päälle mitään. Mutta yhdessä he toki voivat käyttää raakaa voimaa ja työntää sen auton seuraavalle autokorjaamolle, eli samaan ongelmaan on yleensä olemassa useita ratkaisuja.

Ihmisryhmän koordinoinnissa onkin usein haasteena se, pystytäänkö ne eri yksilöiden erikoistaidot ottaa käyttöön, vai joudutaanko tyytymään vain siihen joukon tuomaan raakaan voimaan. Satapäinen ryhmä eri alojen asiantuntijoita ei tietenkään yhdessä tiedä yhdestäkään asiasta enempää kuin se kyseinen asiaa tunteva yksilö, mutta yhteistyössä he kykenevät ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia yhdistämällä eri alojen asiantuntemuksen. Tällöin tämän ryhmän valta on todellakin suurempi, kuin yksilöidensä summa yksittäisen ongelman ratkaisussa.


Organisoitu vähemmistö omaa enemmän valtaa...

... kuin organisoimaton enemmistö. Valta on kansalla, mutta kun sitä valtaa ei kyetä millään tavalla organisoimaan, se pieni vähemmistö pystyy viemään kansaa kuin pässiä narusta. Kansalta löytyisi niin se raaka voima, massa, kaataa se pieni vähemmistö joka sitä sortaa, kuin se tarvittava tietotaito ja osaaminen, joka kykenisi ratkaisemaan (lähes) minkä tahansa eteen nousevan ongelman. Mutta ilman yhteistyötä ja organisointia kumpainenkin valta on valjastamaton ja se pieni joukko kykenee pyörittämään asioita kansan tahtoa vastaan. Organisoidulla vähemmistöllä on siis huomattavasti enemmän valtaa kuin osiensa summa, siinä kun kansalla on lähes olematon määrä valtaa suuresta määrästään huolimatta.

Mikä kansalta usein puuttuu on se "yhteinen etu", koska kaikki eivät suinkaan hyödy samoista asioista. Miksi ihmeessä siis tukea muita jossain asiassa, jos nykyinen tilanne on itselle edullisempi kuin se toisten ajama asia? Hyvänä esimerkkinä tästä on tämä kyltyyriväen kapina nykyisiä rajoitteita vastaan - he eivät lainkaan ole huolissaan rajoitteista muille, vaan ainoastaan niistä jotka haittaavat heidän elämäänsä. Samaan aikaan pitäisi nuolla vallanpitäjien persettä että pysyy itse mukana "hyvien ihmisten" joukossa ja median hyvällä puolella, kun ajaa sitä omaa etuaan kun ne samat tahot rajoittavat sitä omaa juttua. Kaiken maailman hörhöt kun vaativat kadulla vapauksia kaikille, eikä vain itselleen, eihän niitä nyt voi mennä tukemaan!

Kenelle se valta sitten kuuluu? Moni ajattelee omaavansa oikeuden valtaan toisten yli, jos sattuu saamaan jossain "vaaleissa" riittävästi ääniä. Siinä toki poliitikko saa enemmän valtaa kuin osiensa summa, kun ääntenlaskun jälkeen muutama ääni antaa paikan johonkin valtuustoon siinä kun valtaosa ihmisistä oli sitä mieltä että tämä kyseinen tyyppi EI kuulunut sinne korkeaan asemaan. Niin kauan kun kansa tämmöisen hyväksyy ja oikeuttaa, meno kuitenkin saa jatkua. Pieni joukko pyörittää median propagandan kautta kokonaisia kansakuntia, saaden kansan uskomaan että se pienen vähemmistön etu on heidän etunsa ja kaikki sitä haastavat ovat uhka myös kansalle. Joukkomieltä on helppo ohjata, kun omaa siihen tarvittavat keinot - median.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti