keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Median etiikka


Nykytilanne

Viimeisen vuosisadan aikana kolme toisiinsa kietoutunutta ilmiötä on ollut johdattelemassa ainakin länsimaisia yhteiskuntia kohti nykyistä tilaansa: 1) Suuryritysten, ns. "ison rahan", vallan kasvu kaikkialla, 2) Tavan kansalaisten tahto vaikuttaa omiin asioihinsa demokratian kautta ja 3) Ison rahan halu pitää valta itsellään ja poissa kansan ulottuvilta. Nyky-yhteiskunnassamme raha ja valta kun ovat ne mittarit, joilla ratkaistaan mikä on totta ja mikä tarua. Propagandalla saadaan aikaiseksi jopa se kuuluisa "2+2=5", eli ihmiset uskovat täysin absurdeihin ja todistettavasti valheellisiin narratiiveihin vain, koska se "valtamedia" on niin heille kertonut. Etkö usko? Kuinkas ne Saddamin joukkotuhoaseet taas menikään? Aivan, valhe levisi kaikkialle kenenkään kyseenalaistamatta ja kun ne keskoskaapitkin todistettiin valheeksi, lopputulos oli "sori siitä".

Pieni ja hitaasti kasvava joukko journalisteja onkin aiheuttanut tuohon edellä mainittuun kolmiodraamaan melkoisesti ongelmia. Ei, ei siihen kansanvallan kohtaan vaan ison rahan monopoliin tiedosta. Journalistien eettiset säännöt ainakin periaatteessa kieltävät puhtaan valehtelun, mutta lukemattomat propagandan keinot kuten esimerkiksi kieputtaminen, kehystäminen, hivuttaminen ja virittäminen tarjoavat propagandisteille runsaasti keinoja manipuloida yleisöään ja silti väittää toimivansa journalistin etiikan mukaisesti. Karu totuus journalisteilla onkin se, että "luotettavaan mediaan" ei sallita kuin virallisen tarinan mukaista tavaraa, joten niitä rehellisiä journalisteja ei valtamediaan eksy kertomaan niistä rajatuista asioista - muutoinhan siellä voi olla hyviä ja osaavia toimittajia, jotka vaan tietävät tasan tarkkaan kenen varpaille ei astuta. Mutta se pieni joukko, jonka tuossa alussa mainitsin, pomppii väärien tahojen varpaille ihan surutta ja tulos onkin sen mukainen.

Kulttuurimme onkin kyllästetty sillä rahan ja vallan, eli kilpailun ihailulla. Media on ollut tässä suurimmassa roolissa koska se on tehnyt sitä samaa tehtävää johon se ns. valtamedia on alunperinkin luotu - kertomaan kansalle tasan tarkkaan sen, mitä vallanpitäjät haluavat kansan tietävän. Onkin tavallaan turha puhua median tai journalistien etiikasta, kun he tekevät vain juuri sitä työtä johon koko järjestelmä on luotu. Mutta toisaalta, ihmiskuntahan on kertoman mukaan kehittynyt, joten mikäettei se mediakin olisi kehittynyt ulos raameistaan? Ja onhan näin käynytkin - yhä useampi pienmedia pyrkii tuottamaan eettisesti kestävällä pohjalla olevaa materiaalia ihmisille. Joku voisi sitä kutsua jopa totuuden kertomiseksi, mutta valtamedian mukaan se on vähintäänkin malinformaatiota. Pilaavat hyvän tarinan faktoilla, mokomat!


Korjaus

Ensimmäinen askel koko ongelman ratkaisuun olisi sananvapaus. Ilman sitä, ei tätä ongelmaa voida poistaa millään tavalla. Siitä seuraava valtava harppaus olisi se, että asia tunnustettaisiin - mediamme on pääpiirteittäin muutaman tahon omistuksessa, jotka ajavat omaa etuaan mediansa kautta. Ja tämä "iso raha", joka päättää mitä juuri sinä näet seuraamiltasi kanavilta on melkoisen perustavaa laatua oleva yhteiskunnallinen ongelma, josta ollaan hiljaa kuin kusi sukassa. Miksi hiljaa? Koska kapitalismi pelastaa maailman ja kilpailemalla saadaan aina paras mahdollinen tuote kuluttajalle! Ilman kilpailua, meillä olisi varmasti paljon heikkolaatuisempaa propagandaa?

Samat vallanpitäjät, jotka nyt määrittävät mitä media kertoo päättävät myös sen, mitä nämä "päättäjämme" kertovat kansalleen. Ylikansallista valtaa käyttävät ajatushautomot ja vastaavat suoltavat tarinoitaan loputtomalla syötöllä ja jokainen "hyvä poliitikko" tietää kenen leirissä kannattaa seisoa. "Kansan"edustamisella ei tässä ole mitään tekemistä. Ja nyt tilanteen korjaukseen nämä "kansanedustajat" pitäisi saada kunnolla tietoiseksi ongelma ja sen lisäksi muuttamaan lainsäädäntöä niin, että moinen vallan väärinkäyttö ei enää onnistuisi. Ja tietenkin sama jengi määrää sen, mitä kouluissa opetetaan ja mitä tarinoita yliopistot suoltavat nuorison päähän. Kaikki ihan satavarmasti kansan parhaaksi, eikös?

Median demokratisointia on myös ehdotettu, koska politiikan kautta mediaa tuskin tultaisiin saamaan kuriin. Kansantuomioistuin, joka antaisi sanktioita valehtelevalle ja harhaanjohtavalle medialle voisi olla yksi ratkaisu ja verrattuna tähän Suomen malliin, missä media valvoo itse itseään ja rankaisee itse itseään, ongelmaa voitaisiin ainakin hieman korjata. Mutta milläs saat sen auktoriteettiuskovaisen kansan uskomaan, että ne auktoriteetit ovat kusseet kansaa silmään kaikki nämä vuodet? Korjaussarja, josta tässä puhuin, onkin siis enemmänkin lista asioita, joiden tapahtuminen on listalla toisena heti helvetin jäätymisen jälkeen? Ehkä joku muu keksiikin miten nämä ratkaistaan, joten pohditaan sitten mikä oikeasti muuttuisi?


Mahdollinen tulevaisuus

Entä jos media mainostaisi asioita kuten kunnioitus ja totuus sen sijaan että kaikessa ykkösenä on raha ja kilpailu? Entäs jos Platon ja Aristoteleen kaltaisten ihmisten mainitsemia hyveitä oikeasti pidettäisiin hyveinä aina siellä mediassakin asti? Saisimmeko kenties tilalle johtajia, joita kansa voisi katsoa ylpeydellä ylöspäin? Vai tarvitsemmeko edes mitään johtajia, jos kansa oikeasti välittäisi toisistaan? Utopistisia asioita, joten otetaan muutama harppaus lähemmäksi reaalimaailmaa ja nykytilannetta. Siis sitä, missä sananvapaus on lähinnä vitsi ja sadan vuoden aikana rehellisiä poliitikkoja on eduskunnasta löytynyt yhteensä ehkä kourallinen.

Jos valtamedia vaivautuisi edes auttavasti noudattamaan lakia, sen harjoittama syrjintä ja tahallinen vastakkainasettelu olisi jo riittävä syy viedä yksi jos toinenkin päätoimittaja oikeuden eteen vastaamaan tekosistaan. Jos journalistit vaivautuisivat edes auttavasti noudattamaan sitä etiikkaansa, jota väittävät noudattavansa, he kertoisivat asioista asioina ja pitäisivät mielipiteensä niistä loitolla. Nykyään mielipiteet esitetään faktoina ja faktoja kohdellaan mielipiteinä, jos virallinen tarina sitä vaatii. Medialla olisi oikeasti mahdollisuus ja toimivassa yhteiskunnassa velvollisuus toimia vallan vahtikoirana - saattaa päivänvaloon kaikki vallanpitäjien suhmuroinnit. Nyt nämä omertàn lakia noudattavat toimittelijat tekevät vain yhtä asiaa - varmistavat ison rahan vallan kansojen yli.

Ja sitten se sananvapaus... ottaen huomioon, että aina presidenttiä myöden ihmisiä halutaan hirteen ja varoittavaksi esimerkiksi vääristä mielipiteistä, voidaan sanoa tilanteen olevan ... huolestuttava. Kaikki poliittiset puolueet vaativat väärää mieltä olevien lynkkaamista - ainoa ero onkin siinä, miten se "väärä" määritetään. Monet ihmisoikeusjärjestöt eivät liioin näe ongelmaa, koska heidän rahoituksensa riippuu siitä että tiettyjä ongelmia ei nähdä. Sama ihmiskunnan syöpä vaivaakin lukemattomia eri yhteiskuntien rakenteita - rakkaalla lapsella on monta nimeä, itse kutsun sitä neoliberalismiksi. Moni muukin on samaan päätynyt, mutta korjaukseksi on ehdotettu lähinnä teknofasismia joka kyllä ratkaisee osan ongelmista. Paitsi sen, että koko ihmiskuntaa kohdellaan edelleen kuin orjaa - kahlittuna ja vallanpitäjien käskystä toimiaan tekevänä. Vapaus ja rauha ovat vain kauniita sanoja tällä hetkellä. Pitäiskö asialle tehdä jotain?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti