sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Kaikki media on edelleenkin propagandaa


Kuka olisikaan arvannut?

Kun James O'Keefe, eli Project Veritas, paljasti viimeisimmän pomminsa "CNN vaikutti vaaleihin ja onnistui kaatamaan Trumpin mahdollisuudet uudelleenvalintaan", ihmiset vaikuttivat yllättyneiltä ja jopa valtamediaa myöten asiaa hieman paheksuttiin. O'Keefe sai kiitokseksi työstään saapasta Twitteristä ja lähtee asiaa setvimään oikeuteen - satakielen kanssa ei leikitä seuraamuksetta. Mitään uutta tai ihmeellistä tässä tapauksessa ei tosin ollut, koska Project Veritas on tehnyt tätä täsmälleen samaa työtä jo hyvän aikaa ja paljastanut samankaltaisia asioita vuosien saatossa useaan otteeseen. Mutta jostain syystä nämä paljastukset aina pääsevät yllättämään valtaväestön. Johtuukohan se äänestäminen samasta asiasta - valikoiva ja hyvin lyhyt muisti?

Edward Bernays ja Walter Lippmann kirjoittivat samasta asiasta jo 1900-luvun alussa, eli kertoivat miten medialla ohjataan yleistä mielipidettä. Nämä molemmat toki kertoivat asiasta niin, että se on se demokratian kulmakivi - näkymätön käsi, joka ohjailee hienovaraisesti kansaa heidän omaksi edukseen. Ainut tapa luoda yhtenevä kansa on varmistaa, että kaikki tietävät samat asiat ja ajattelevat niistä samankaltaisesti. Liberaaliin demokratiaan nähden tämä on tietenkin ristiriidassa, koska siinä jokaisella saa olla oma mielipide. Toisaalta taas kollektivismissa ja sen korkeimmassa muodossa, fasismissa, tämän kaiken kansan yhtenäistäminen saman tarinan alle on se tavoiteltu tila. Mitä se siis kertoo nykyisestä järjestelmästä?

Hieman uudempaa kirjallisuutta taas edustaa "Media, Persuasion and Propaganda" - Marshall Soules sekä "Propaganda and persuasion" - Garth S. Jowett & Victoria O'Donnell. Pitää tietysti mainostaa omaakin räpellystä aiheesta, eli "Propagandan lyhyt oppimäärä", mutta näiden edellä mainittujen kirjojen päälle oma teokseni ei tuo juurikaan mitään uutta, ainoastaan samaa mutta suomeksi. Kaikki nämä teokset kertovat kuitenkin täsmälleen samaa tarinaa - media kykenee manipuloimaan yleistä mielipidettä ja myös tekee sitä, jatkuvasti. Mutta on kuulemma hullua salaliittoteoriaa, että median omistajilla olisi valtaa vaikuttaa kokonaisiin kansakuntiin?


Laillista manipulointia

Mikään ei kuitenkaan kiellä tai estä mediaa manipuloimasta välillä hyvinkin härskisti ihmisten mielipiteitä. Mielipiteet esitetään faktana tai faktat mielipiteenä, sen mukaan kumpi sopii tilanteeseen. Tarkasti valikoidut asiat kerrotaan tarkasti kehystettynä ja vääristä asioista ei puhuta lainkaan. Yksi yhteinen tarina sallitaan, sen rikkojia rangaistaan. Ja tämän sitten kerrotaan olevan demokratiaa, kun muutama taho päättää mitä ihmisille kerrotaan ja minkä pohjalta ihmiset tekevät päätöksiään. Vuoden 2013 jälkeen mustan propagandan käyttökin laillistettiin jenkeissä, joten sinne meni se viimeinenkin laillinen este syöttää ihan puhdasta paskaa kaikelle kansalle.

Kenellä sitte on oikeus syöttää sitä paskaa ja päättää mitä muut tietävät? Päätoimittajat mediatalossa kantavat valtikkaa siitä, mitä heidän propagandatuuttinsa ulostaa, mutta joku taho sen päätoimittajankin on sinne pallille yleensä valinnut. Päätoimittajien mukaan heihin ei tietenkään vaikuteta, muutoin kuin sillä kunniavelalla omistajiaan kohtaan ja vertaistensa kanssa ajatushautomoiden bileissä yhdessä juoniessa. Jokainen yhtään maailmanpolitiikkaa seuraava voi seurata, kuinka nämä suuret pelurit kuten CFR ja WEF julistavat avoimesti omia agendojaan ja pian sen jälkeen sitten paikalliset tahot toistavat papukaijan tavoin samaa asiaa. Mutta tämä on kuulemma puhdasta sattumaa?

Mikä voisikaan siis mennä pieleen, kun kourallinen ihmisiä omistaa valtaosan medioista ja loputkin seuraavat kuuliaisina samoja tarinoita jos haluavat pysyä leikissä mukana? Kansa uskoo että kyseessä on "demokratia" jota markkinoidaan siis kansanvaltana, vaikka jokainen tietää tasan tarkkaan ne lukemattomat sanonnat kuten "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Suomessa media onkin luonut hienon puolustusmekanismin kansaa vastaan - JSN, Julkisen Sanan Neuvosto, joka "rankaisee" medioita kun he astuvat siitä yhteisestä tarinasta liian kauaksi, tai liian härskisti tuottavat propagandaa että kansa saattaisi siitä suuttua. Pukki kaalimaan vartijana, mutta haitanneeko tuo kun samaa tehdään aina valtion ylintä johtoa myöden - itse vahditaan itseään ja omaa toimintaa?


Voidaanko asialle tehdä jotain?

Jos katsoo kuinka päättömiä satuja kansaan uppoaa niin tilanne ei näytä hyvältä. Kuvitellaan tilanne, että poliisi lopettaisi nopeuksien mittaamisen kokonaan ja kaikki automaattitolpat laitettaisiin nurin. Uskoisitko uutista, joka kertoo että "Suomessa ei ajeta enää ylinopeutta lainkaan"? Entä jos jokaisen kolarin syyksi laitettaisiin kännykkään puhuminen kesken ajon, koska lähes jokaisen autosta löytyy kolarin jälkeen kännykkä? Eli jokainen kännykkä autossa olisi "tapaus". Jokainen piirtäköön itse yhtäläisyydet nykypäivän narratiiveihin.

Median demokratisoinnista osa etsii ratkaisua, mutta mitä se voisi sitten käytännössä tarkoittaa? Kansallahan on jo nyt Suomessa oma media - Yle, mutta sen toimintaan ja tuotantoon kansalla on tasan yhtä paljon vaikutusta kuin maan päätöksiin noin yleensä: ei niin mitään. Mutta jos valehtelu ja tahallinen manipulointi kiellettäisiin ja maassamme olisi toimiva oikeusjärjestelmä (eikä nykyisenkaltainen virkamafia), olisi kansalla mahdollisuus laittaa ne propagandistit vastuuseen tekosistaan. Mutta länsimaiseen demokratiaan moinen ei tietenkään kuulu, koska yksi yhteinen tarina menisi ihan pilalle.

Jos asiaa ei voi eikä saa kyseenalaistaa, se ei ole tiedettä vaan kultti, uskonto tai uskomusjärjestelmä. Näinkin yksinkertainen ajatus on nykypäivänä vallankumouksellinen, joten mikähän median kyseenalaistus sitten on? Media kertoo mitä sinun halutaan tietävän, ei mitä sinun tulisi tietää ja jos et seuraa uutisia, et tiedä mistä puhutaan ja kun seuraat uutisia, tiedät mitä mieltä sinun tulee olla mistäkin asiasta. Oikean tiedon vaatiminen riippumattomilta lähteiltä olisi perusta toimivalle yhteiskunnalle. Yhden virallisen tarinan syöttäminen pakolla taas puhtaan fasistinen malli. Kumpaa sinä haluaisit?

1 kommentti:

  1. Hoksasin tämän blogin tuossa vasta ehkä n viikko sitten. Oikotiedon kautta, aattelin että kattoo nyt ...mikä tylsä "Jukka" niminen juntti täällä sitten jauhaa... mutta tämähän on omani jälkeen 1 suomen parhaita blogeja. Olet näemmä huomattavasti tietoisempi asioiden laidasta kuin Hoi Polloin toivoton Perusjuntti Finnuiitti-tollo.

    Ja kaiken tämän mistä kirjoitat, yksi yksinkertainen selitys ja syy on paitsi Lucifer-täti siellä taustalla häärimässä, mutta se että Valtio - kytät ja laki, kaikki Saatanasta juutalaisten kautta, on näiden mulkvistien de facto Uskonto. "Jos et usko Jumalaan, uskot mitä vain / mihin vain". SE on tämän naurettavan tunkkaisuuden YKSI selitys. Ja Jante-laki toinen. Ja mitä triviaaleimmin: RAHA. Suomen finuiiteilla EI OLE RAHAA. Ilman omaa Capitaalia ja ARMEIJAA, Valdella on kyttänsä - mitä sinulla on (?), on vaikea pysäyttää Virkavaltaa. Eritoten kun suomalais älykääpiöt mieluummin SYÖ toisensa kuin auttaisi toisiaan. Suomalaiset ei vain ola LAADUKAS rotu ja kansa, SE on SE ongelma. Kiitos.

    VastaaPoista