maanantai 14. syyskuuta 2020

Liberalismista


Onko koko aate ymmärretty aivan väärin?

Vastaus kysymykseen "mitä liberalismi on?" riippuu suuresti keneltä kysytään. Vapautta, juu, jonkinmoista, mutta mistä? Olisiko se liberalismi vapautta jahdata ... onnea? Kenenkään estämättä etsiä sitä omaa onnea ja vaurautta ja mitälieneekään. Siis vapautta ajaa omaa etuaan. Mutta mitäs jos se oma etu ei olekaan jonkun toisen edun mukainen? Omaatuntoa tai moraalia ei voida säännöksi tehdä, koska ne ovat kovin yksilöllisiä asioita, joten siihen oikeaan ja väärään tarvitaan jokin mitattava suure. Jos kerran se vapaus on ajaa omaa etuaan, selvästikin se enemmän vapautensa ajamiseksi omia resurssejaan käyttävä tahtoo sitä vapautta enemmän ja hänen on siis oltava oikeassa? Tälle pohjalle lähdetäänkin sitten kasaamaan sitä demokraattista oikeusvaltiota.

Voidaan sanoa, että liberalismi perustuukin pelkoon - siihen, että joku muu tulee ja vie sinulta mitä olet saavuttanut. Jokainen kun on vapaa ajamaan omaa etuaan, on aina suuri vaara että joku muu hamuilee samaa asiaa ja se vapaus muuttuukin kertaheitolla kilpailuksi. Kilpailuksi kuten luonto kuulemma maailman loi - vahvimman oikeudella. Luontohan ei kilpaile kaikesta vaan pyrkii tasapainoon ja kilpailua syntyy ainoastaan silloin, kun jostain resurssista on pulaa. Ja kun luodaan keinotekoisesti pulaa, saadaan kaikki kilpailemaan keskenään. Ainoastaan leiriytymällä ja valitsemalla oma puolensa voi kilpailussa pärjätä, eikös? Hitto, tuohan on jo sitten demokratiaa, missä kansa jaetaan ryhmiin ja he kilpailevat keskenään rajallisista resursseista ja kertovat kuinka ne muut ryhmät ovat tulossa ottamaan sinun onnesi, ellet käy äänestämässä! Pääsimme siis samalla kertaa demokratuuriin saakka - tämä liberalismihan menee oikeen loistavasti!

Liberalismi on tietenkin myös suvaitsevaisuutta, esimerkiksi mielipiteiden suhteen. Suvaitaan eriäviä mielipiteitä ja annetaan kaikille sananvapaus! Niin paitsi että eihän se toimi että väärille mielipiteille annetaan sijaa, koska se tallaa muiden oikeuksien ja vapauksien päälle, joten vaaditaankin sen sijaan yhdenmukaisuutta. Ajaakseen yksilön etua onkin yhteisön oltava kollektiivinen mielipiteissään, koska silloinhan yhteisön etu ja yksilön etu on sama asia! Ja suurin yhteisö voittaa kilpailun, joten kaikki on hyvin. No mutta meillähän on jatkuvasti suuria mielipidekiistoja ja ihmisten edut menevät ristiin koko ajan, missä kohtaa tämä liberalismi nyt sitten piti ajaa sitä yksilön etua?


Oikeutus valtaan

Demokratiassa oikeutus valtaan tulee kansan enemmistöstä. Enemmistö haluaa jotain joka on sen omaksi eduksi joten taas ollaan liberaaleja ja jahdataan sitä omaa onnea, eikös? Ei vaan järjestäytynyt vähemmistö uskottelee järjestäytymättömälle enemmistölle että jokin asia on heidän etunsa mukaista. Politiikalla tämä vähemmistön valta kyetään naamioimaan "demokratiaksi" eli kansanvallaksi, mutta käytännössä ne tavan kansalaiset ovat alisteisia sen valtiovallan omille mielihaluille, kykenemättä vaikuttamaan siihen millään tavalla. Mutta kyllä sielä aina joku hyötyy ja ajaa omaa etuaan - ne, joilla on valtaa muiden yli.

Ei siis ole ihme, että moni kilpailuun lähtevä haluaa olla "voittajan puolella". Ja kuka se voittaja on? Se, jolla on eniten valtaa - väkivaltamonopoli on aika kova panos tässä kilpailussa. Eli valtion puolella on turvallista olla, koska se on yleensä se voittaja - oma onni on turvattuna kun luottaa valtioon. Jos ei usko että valtion puolella on turvallista olla, voi lähteä itse kokeilemaan kisaa valtiota vastaan vaikkapa oikeusteitse. Siinä tulee nopeasti ne vapauden rajat vastaan, mutta toki liian selvissä vallan väärinkäytöksissä valtio suojelee itseään ja törkkää sen mokan tehneen valtion edustajan junan alle että monoliitti ei olisi uhattuna. Näin se liberaali yhteiskunta toimii - kenellä on eniten panoksia pelissä, voittaa. Tavan kansalaisella ei ole mitään asiaa lähteä siihen kilpajuoksuun tasavertaisena...

Mutta joku Suomen kokoinen pieni valtio on vain rääpäle tämmöisessä kilpailussa. EU käskee hypätä ja Suomi kysyy kuinka korkealle. Nämä vapautta ja liberaaleja arvoja hehkuttavat poliitikot kilpailevatkin siitä, kuinka suuren suojelijan voivat saada nuolemalla niitä isompien tahojen perseitä. Kansalla ole mitään väliä, koska heiltä vain kysytään minkä värinen takki sillä herrojansa nuolevalla poliitikolla tulisi olla päällään. Liberalismia? Jasitten, omaa onneahan ne poliitikot ovat sielä vaan etsimässä. Kilpailu ei koskaan ole ollut reilu, mutta on aina häviäjän oma syy jos ottaa turpiinsa.


No eihän se nyt noin mene!

Tiedetään, että raha ja valta kulkevat käsi kädessä mutta on hullu salaliittoteoria että niillä olisi jotain vaikutusta maailman tapahtumien kulkuun. Ettäkö ihmiset ajaisivat omaa etuaan?! Ei, liberaalissa yhteiskunnassamme kaikki saavat vapaasti jahdata omaa onneaan! On vain puhdas sattuma, että kilpailu siitä onnesta ei ole ihan tasaväkinen. Selvästi osa vaan on tahtonut sitä onnea itselleen enemmän kuin muut, joten hän on oikeutettu siihen hieman suurempaan onneen. Olkoonkin vaikka se tarkoittaisi sitä, että kourallinen ihmisiä omistaa enemmän kuin kaikki loput ihmiset koko maailmassa. Sitä se kilpailu on ja liberalismin ydin siinä samassa - oman onnen jahtaaminen kaikin keinoin.

Nomutta jos tuo on liberalismia, miten se sitten eroaa neoliberalismista? Liberalismi on se länsimainen utopia jota ei parane kyseenalaistaa ja neoliberalismi on sen utopian ilmentymä missä kansaa kustaan silmään ja kerrotaan että sataa. Tämä eroaakin suuresti markkinaliberalismista, missä yksityiset tahot kilpailevat ja jahtaavat omaa onnea.... Kommari! Väität että kapitalismi johtaisi diktatuuriin, mutta kommunismi ja sosialismi ovat ne oikeat pahat aatteet! Niissä ne johtajat ajavat vain omaa etuaan kansasta viis... veisaten...

Niin, ajatella, ihmisiä on johdettu harhaan useiden eri aatteiden verhon alta ja niille järjestelmille on keksitty aina jokin uusi nimi kun vanha on päässyt tahriintumaan. Historiasta on opittu ne nimet, mutta ei miksi niin pääsi edes käymään. Liberalismi alkaa olla aikansa jo elänyt, joten tilalle tuputetaan edistyksellisiä arvoja. Eli että kaikki ovat yhdenvertaisia, mutta osa on vaan yhdenvertaisempia kuin muut. Tietyt ryhmät ovat alistettuja ja heille tulee antaa kilpailussa etulyöntiasema alistavaksi merkittyjä ryhmiä vastaan. Jos tämä kuulostaa tutulta niin se johtuu siitä, että kyseessä on täsmälleen sama kusetus uudella nimellä ja uusilla myyntipuheilla (propagandalla). Ja kyllä, edelleenkin tiedämme miten siitäkin päästäisiin eroon, mutta koska kilpailemme keskenämme niistä almuista, joita oikeat vallanpitäjät ovat suvainneet jättää, tämä sama sirkus jatkuu päivästä toiseen. Osallistuminen tähän kilpailuun kun on jokaisen oma valinta - tietoinen tai ei, se riippuu jokaisesta itsestään.

3 kommenttia:

  1. "Omaatuntoa tai moraalia ei voida säännöksi tehdä, koska ne ovat kovin yksilöllisiä asioita, joten siihen oikeaan ja väärään tarvitaan jokin mitattava suure." Niin läheltä liipataan, että on pakko kommentoida.

    Tässäpä se "oikeutus" toisten ihmisten ainaiselle hallinnalle, eli orjuudelle piileekin.

    Tieto siitä, mikä on oikein ja mikä väärin ihmisestä ja tilanteesta riippumatta, ja siitä, mitä näiden tietämättömyydestä, tai piittaamattomuudesta seuraa, on viety pois ja siitä on tehty salatietoa, jota koko ihmiskunnan orjuutukseen käytetään. Tilalle on annettu harhakäsitys siitä, että ihminen itse voi tilanteen ja mielensä mukaan päättää näistä kahdesta. Näin syntyy kaaosta, ja tarvitaankin joku ihminen, tai ihmisluokka, auktoriteetti, joka saa päättää toisten puolesta mikä on oikein ja mikä väärin ja säätää rangaistukset mielensä mukaan. Tämä on omiaan vain lisäämään epäjärjestystä, koska kerran ei ole oikeaa ja väärää, ja ihminen saa niistä päättää ja rangaista toisia mielensä mukaan, eihän se silloin perustu mihinkään, vaan on mitä milloinkin sattuu mieleen tupsahtamaan. Näin pelon ja kaaoksen kierre on valmis johon syötetään aina vain lisää ja lisää ihmisten ulkoista hallintaa
    lääkeeksi tietämättömyyden ja pelon oireisiin. Selli pienenee ja kahleet käy raskaammiksi. Lumipallo vyöryy rinnettä alas kasvaen ja kasvaen, lopulta ottaen oikeudekseen päättää, ketkä saa elää ja ketkä ei.

    Silmiä todella avaava luento aiheesta:

    https://www.youtube.com/watch?v=ASUHN3gNxWo&list=PLnzMmEt4pIb985hO8sonHThhauAyn_doB&index=2

    VastaaPoista