tiistai 29. syyskuuta 2020

Käsitysten ohjaus - Käteisvapaa yhteiskunta


Teknokraattien unelma

Teknokraattien märkä uni on jo pitkään ollut täysi valvontayhteiskunta, jossa jokaisen ihmisen joka ikinen toimi kirjataan ylös ja kaiken sen tiedon perusteella kansalaista sitten niin luokitellaan kuin neuvotaan ja käskytetään. Yksi näistä halutuista valvonnan keinoista on tietenkin rahan liikkuminen ihmiseltä toiselle mutta siinä on nykyisessä mallissa yksi perustavanlaatuinen vika: käteinen. Kuka tahansa voi naamatusten mennä antamaan toiselle rahaa ilman että siitä jää mitään merkintää yhteenkään rekisteriin?! Vähintäänkin tulisi tietää kuka antoi rahaa ja kenelle, mutta optimitilanteessa myös miksi se raha vaihtoi omistajaa. Noh, ehkä siihenkin löydetään keinot sen jälkeen kun kukaan ei saa enää omistaa mitään? Onneksi teknokraattien hätä ei ole tämän näköinen vaan jokaiseen ongelmaan on olemassa aina ratkaisu - esimerkiksi lähdetään ohjailemaan ihmisten käsityksiä siitä käteisestä rahasta.

Korttimaksu ja tilisiirto, eihän sen helpompaa tapaa ole olemassakaan! Kuka nyt käteisen kanssa räplää ja nyt tämän kauhian pandemian vuoksi käteinen levittää mustaa surmaa joten siitä olisi päästävä hetijutsiinsa eroon. Suurimmalle osalle ihmisistä jo pelkästään se helppous on riittävä syy hylätä käteinen ja mitä helpommaksi maksaminen tehdään, esimerkiksi kännykällä yhden napin painalluksella, sitä varmemmin suuri enemmistö kansasta tulee hurraamaan asialle. Vielä päälle vähän pakotusta, eli "meillä ei käteinen kelpaa" tai omasta pankista ei saa enää käteistä ulos, niin vain aniharva sitä oikeasti jaksaa vastustaa. Onhan niihin vallanpitäjiin voinut luottaa tähänkin saakka! Ihan omaksi parhaaksi se käteinen poistetaan kierrosta...

Osalle se käteisvapaus on kuitenkin kaikkea muuta kuin vapautta. Voidaan jopa pitää ongelmallisena, että joka ikinen rahansiirto yksilöltä toiselle pitää kiertää valvovien silmien alta ja jos pienikin epäilys nousee, heti ollaan ovella koputtelemassa. Niitä isoja siirtoja ei tietenkään tarvitse valvoa, se jo nähtiin Panaman paperien kanssa, mutta se tavan kansan 100€ siirto on hyvin hyvin epäilyttävää. Onneksi ihmisiä on osattu manipuloida jo pitkän aikaa ja ihan kaikkien ei tarvitse lähteä mukaan - riittää, että se pieni vähemmistö ei saa ääntään kuuluviin. Mutta niitä valtaa vastustavia on aikasta paljon ja rahajärjestelmän kusetuskin on aika päivänselvä jo kohtuullisen monelle. Joten ratkaistaan kaksi ongelmaa yhdellä iskulla - luodaan rinnakkainen järjestelmä joka kannustaa käteisen hylkäämiseen!


Kryptot esiin

Jokainen rahajärjestelmään perehtynyt tietää kuinka raha luodaan ja kuinka pankkien tyhjästä tempaisema raha on ongelman ytimessä. Onneksi ongelman voi korjata tekemällä itse rahaa tuulesta tempaamalla! Kun isot pojat siirtelevät taaloja ja euroja, voivat pienet pelurit siirrellä itse luomiaan bittijonoja ja rahastaa tyhmien epäonnella, koska kilpailu on kuitenkin asian ytimessä! Nyt ei valtio tiedä että onnistuit tienaamaan pimeästi kasan ykkösiä ja nollia peräjälkeen, jonkun toisen kustannuksella, joten kryptot ovat selvästi ratkaisu kaikkiin pankkijärjestelmän tuomiin ongelmiin. Kun me teemme sitä, se on yhtä asiaa ja kun muut tekevät täsmälleen samaa, se on sitä toista (huonoa) asiaa... missäs mä olen kuullut tämän saman logiikan ennenkin?

Monessa maassa laki kieltää vaihtoehtoisten valuuttojen käytön, mutta on ihan täysi sattuma ettei kryptoja olla kielletty vaan niiden verottamista ollaan jo suunnittelemassa. Rinnakkainen järjestelmä, jossa tehdään täsmälleen samaa keinottelua ja kusetusta mutta paljon pienemmässä skaalassa on ihan okei, siinä kun samalla halutaan valvoa joka ikistä tilisiirtoa pankissa. Hieman ristiriitainen tilanne, aivan kuin haluttaisiin ihmisten hurraavan pelkästään digitaalisessa muodossa olevalle "rahalle", koska pankista sen rahan voi vielä pääosin ainakin muuttaa käteiseksi. Useampaan kertaan kun on uutisissa jo ollut, että jokin rikollisten toiminta on onnistuttu jäljittämään kryptojen avulla - koska se bittien seuraaminen on huomattavasti helpompaa kuin sen paperilapun tai kolikon. Mutta eiväthän ne nyt niin tekisi...

Kun yhteen kusetukseen havahtuu (vaikkapa pankkijärjestelmä), se ei vielä tarkoita sitä että hoksaisi isommassa kuvassa ajettavat "megatrendit" jotka jättävät varjoonsa monet nykyiset ongelmat. Ne oikeat vallanpitäjät eivät vahingossa päässeet valtaan, vaan ovat rakentaneet tornejaan sukupolvesta toiseen ja oppineet niin omista kuin muiden virheistä. Machiavelli kirjoitti omat ohjeensa julki, mutta ne ajatushautomoiden aivotukset pysynevät visusti tarkkojen ja valittujen tahojen käsissä, neuvoen kuinka kannattaa lähteä hivuttamaan yhteiskuntaan asioita, jotka ovat ihan jokaiselle tavan kansalaiselle haitallisia.


Hullua salaliittoteoriaa

Kryptojen puolustajat tuskin tulevat koskaan hyväksymään näkemystäni asiasta. Vuosien varrella olen useamman kanssa asiasta vääntänyt ja lopputulos on ollut aina sama: kryptot ovat pelastus pankkijärjestelmästä. Mutta kun se pankkijärjestelmä ei ole itsessään se suuri ongelma, vaikka sielä ongelman ytimessä onkin. Vallanpitäjät kyllä keksivät ja kehittävät uusia ja parempia keinoja hallita ihmisiä, joten yhden vanhan järjestelmän jopa väkivaltainen romahduttaminen ei tarkoita sitä, että itse järjestelmä olisi vapisemassa. Päinvastoin, jos tavan kansa saa itse kärsiä siinä samalla ja ihan vahingossa aiheutetaan varallisuuden siirtoa rikkaimpien taskuun, voit olla aivan varma että "romahdus" oli tarkkaan suunniteltu.

Kyllä, kryptot ovat varmasti kätevä tapa maksaa ja etenkin jos haluaa ostaa silleen piilossa jotain, kryptoja ei se pankkineiti seuraa ja polliisikin vasta siinä vaiheessa kun asiaa lähdetään tutkimaan. Edelleenkin se itsessään arvoton bittijono omaa arvoa vain siksi, että ihmiset uskovat sillä olevan arvoa ja sen arvoa verrataan jatkuvasti muihin valuuttoihin, joilla on arvoa vain koska niihin uskotaan. Ei voida kuitenkaan suoraan puhua FIAT-rahasta, koska siinä on hallinnon sana takana, siinä kun kryptoissa on se naapurin Pertin sana takana että kryptoilla on arvoa ja sillä voi tienata. Näetkös, paljon luotettavampi vaihdannan väline!

Mutta takaisin käsitysten ohjaukseen näin lopuksi. Kun valtaosa ihmisistä pitää käteisvapaata yhteiskuntaa oikeen näpsäkkänä ja sitä vastustavista tahoista valtaosa uskoo kryptoihin, merkitsee se onnistunutta projektia johdattaa ihmiskunta kohti teknokraattien utopiaa. Mutta tämä on tietenkin sitä hullua salaliittoteoriaa, vaikka ne teknokraatit itse kertovat mitä tahtovat. Vai onko se aivan eri asia kun itse kaivaa niitä kryptoja? Siis että laittaa tietokoneensa etsimään neulaa heinäsuovasta, polttaen käsittämättömän määrän sähköä siihen että löytää kuvitteellisen bittijonon jolla on arvoa koska muutkin uskovat sillä olevan arvoa? Kukin tavallaan, tietysti... Ei tosin kannata yllättyä jos se käteisvapaa yhteiskunta ei ollutkaan se autuas ihanuus, missä kuka tahansa voi luoda rahaa tyhjästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti