maanantai 30. maaliskuuta 2020

Totuuden aika


Koskahan se totuuden aika koittaa?

Usein puhutaan totuuden jälkeisestä ajasta, mikä siis tarkoittaa yhden virallisen tarinan hylkäämistä ja siirtymistä jokaisen omaan versioon mikä on totta. Aku Visalan kommentti: "Jos perinteinen käsitys totuudesta ja tiedosta pitää paikkansa, totuuden jälkeistä aikaa ei ole koskaan ollut eikä sitä koskaan tule. Mielipiteemme ovat aina tilivelvollisia totuudelle." sopii hyvin myös totuuden ajasta puhumiseen. Mutta mikä se totuuden aika sitten oikein voisi olla?

Ehkä elämmekin jo totuuden aikaa, tai ainakin olemme sen partaalla. Ihmiset janoavat tietoa, oikeaa semmoista, mutta valtamedia on osoittanut kerta toisensa jälkeen kykenevänsä tuottamaan lähes yksinomaan propagandaa omaksi edukseen ja unohtaneen täysin sen tehtävän mitä media väittää tekevänsä: informoida kansaa että se kykenee tekemään valintoja ja päätöksiä omaksi ja mikäettei kaikkien edukseen oikean tiedon perusteella. Tähän tiedonjanoon ollaankin vastattu ns. vaihtoehtomedialla, mikä tosin on lähinnä valtamedian propagandistien haukkumanimi kaikille jotka eivät suostu kumartamaan virallista tarinaa vaan yrittää löytää ainakin omasta mielestään sen totuuden.

Lukemattomia verkkosivuja, blogeja ja videopalveluiden tarjoamia mahdollisuuksia käyttäen yksi jos toinenkin tavan kansalainen on lähtenyt selvittämään sitä totuutta ja ennen kaikkea päättänyt jakaa sitä muiden iloksi ja usein vallanpitäjien suruksi. Usein ei ole olemassa "vaihtoehtoista totuutta", vaan faktoja joita tulkitaan eri tavoilla. Ikäviä faktoja taas kutsutaan "malinformaatioksi" mutta juuri nämä ikävät faktat ovat niitä asioita, joita ihmisten täytyisi tietää ennen kuin lähtevät tekemään päätöksiään. Ajattelin listata muutaman moisista "ikävää totuutta" jakavista paikoista, tosin ilman linkkejä koska mikä tahansa sivusto voi kadota kuin tuhka tuuleen jos joku riittävän korkealla taholla oleva niin käskee...


Pieni pala totuutta

Aloitetaan vaikkapa Vastavalkeasta, joka on jo vuosikausia tuonut esiin kovin ikäviä faktoja lukemattomista eri asioista. Jokainen hyvä ihminen tosin tietää, että kyseessä on valeuutissivusto eikä mihinkään pidä uskoa mitä sielä kirjoitetaan, vaikka lähdeviitteet veisivätkin aina tiedon lähteelle saakka aivan kuten kuuluukin. Vastavalkea tarjoileekin monipuolisia artikkeleita eri aihealueista joista valtamediat ei kirjoita sanaakaan. Huomattavasti kapeampaa ja kohdistuneempaa aihekokonaisuutta edustaa taas Lokakuun Liike, joka keskittyy maamme lasten"suojeluun". Ikäviä yksittäistapauksia on pelottavan paljon, mutta niistä ollaan valtamediassa hyvin hyssykkää...

Samaa keskittyneempää linjaa, ainakin pääpiirteittäin, tarjoilee Reformi Studio, joka toisessa iteraatiossaan jatkaa (pääosin Youtubessa) siitä, mihin ensimmäinen nyttemmin poistettu kanava jäi: viranomaiskorruptio. Hiekkaa Reformin rattaisiin on kaadettu niin virkamiesten osalta kuin erään nimeltämainitsemattoman hybridivaikuttajan toimesta, mutta osumaa ottanut kaksikko jaksaa porskuttaa täyttä höyryä eteenpäin. Toinen, Reformia laaja-alaisempi, tube-kanava mihin huomattavasti hitaampaa tahtia ilmaantuu uutta mutta hyvinkin ikävää faktaa on Toinen perspektiivi. Sieltä löytyy esimerkiksi seuraavan kaksikon tuotantoa...

Totuuden Aika, jonka nimen lainasin otsikoksi asti sekä Velallisten Tuki Ry ovat molemmat omilla tahoillaan tuomassa julki ja toivottavasti myös suuremman yleisön tietoisuuteen esimerkiksi 90-luvun talouskriisin tapahtumia. Koiviston konklaavi ja EU:iin liittyminen eivät menneet ihan silleen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta nämä asiat on harjattu pois politiikasta kaikkien puolueiden toimesta. Etenkin nyt korona-häslingin aikana nämä aiheet ovat hyvin tärkeitä, koska pahoin pelkään että olemme toistamassa samaa yrittäjien lynkkaamista kuin 90-luvun lamassa. Historiasta ei voida oppia kun se salataan...


Lukemattomia muitakin

Yllä olevat maininnat ovat tietenkin vain pieni pintaraapaisu lähteisiin, joita kannattaa tutkailla täydentämään kokonaiskuvaa maailman menosta. Näitä yllä olevia esimerkkejä yhdistää kuitenkin se, että lähteenä on usein jokin virallinen taho jonka ikäviä totuuksia tuodaan julki. On siis turha lähteä huutamaan "salaliittoteoriaa!" kun on esittää todisteet... Vastavalkea toki käsittelee runsaasti myös salaliitoiksi luokiteltuja ikäviä totuuksia, mutta salaliitosta se taitaa se Koiviston konklaavikin käydä, jos sanaa käytettäisiin sen oikean merkityksen mukaan?

Nimeltä mainitsematta jää nyt tässä kohtaa ne lukemattomat blogit ja muut kanavat, jotka tuottavat niitä ikäviä totuuksia muiden tutkittavaksi. Alle kommenttikenttään voikin käydä laittamassa linkkiä niihin sivustoihin - naamakirjassahan ei moni vääristä asioista puhuva blogi enää kelpaakkaan linkiksi. Jonkun sortin portaali voisikin olla hyödyllinen moisille sivustoille, mutta vaarana siinä taas on se, että siinä voi kerralla ottaa kohteeksi koko nivaskan. Tahallaan väärää tietoa levittäviä haamuhenkilöitä onkin jo riittämiin ja kaivon myrkyttäminen on niin naurettavan helppoa aina kun mennään valtamedian ulkopuolelle.

Miten siis tästä eteenpäin? Jos edes kuviteltaisiin tilanne, missä se totuuden aika oikeasti ottaisi vallan, tarvittaisiin siihen huomattavasti enemmän aktiivisuutta siltä tavan kansalta. Tiedon jakaminen on yksinkertainen ja pieni vaiva totuuden levittämiseksi, mihin jokainen millään sosiaalisen median alustalla kykenee. Tarvittaisiin kuitenkin myös runsaasti enemmän kansalaisjournalismia tönkimään sitä vallanpitäjien sontakasaa jonka ovat taaksensa jättäneet - sieltä kun löytyy yksi jos toinenkin todiste, joka riittäisi demokraattisessa oikeusvaltiossa viemään ne suhmuroijat kansan tuomittavaksi. Ei vaan oo kumpaakaan näkyny - ei demokratiaa saatikka oikeusvaltiota, sananvapaudesta puhumattakaan.

5 kommenttia:

  1. Vastavalkea sivustolla saa muutaman kerran kuukaudessa vierehtämään pidemmänkin tovin. Myös Sanden Räyhäblogista löytyy tiukkaa tekstiä.

    Youtuben puolelta pakko mainita Myytin Kertojat -kanavasta. Löytyy paljon tietoa historiasta joka ei ole valtavirran mukaista, ote on kuitenkin tiukan faktapohjainen. Suurimpia yksittäisiä aiheita on mm. Egyptin historia, sekä ilmastonmuutos.

    Aivan liian vähän tilaajia tuolla kanavalla, videoiden laatuun ja määrään suhteutettuna. Suosittelen todellakin käymässä tilaamassa kanavan, jos se jostain syystä on päässyt ohi menemään niinkuin useimmilla.

    Loppuun vielä iso kiitos tästä mahtavasta blogista!

    VastaaPoista
  2. https://youtu.be/wcGN4upxGY4
    Hyvä alku ainakin, katsojiakin näyttää kertyvän, mielenkiinnolla odotan jatkoa👍

    VastaaPoista