lauantai 16. toukokuuta 2020

Suomen CPI: Mediapooli


Historian havinaa

Kuulostaako nimi George Creel tutulta? Entäs CPI? Pitäisi, molemmat, etenkin jos käsitysten ohjauksesta 1900-luvun alussa on materiaalia käynyt läpi. George Creel oli nimittäin Commitee on Public Information-puljun, tuttavallisemmin "Creel Commitee" herra isoherra, apinoiden kuningas. Julkisen/yleisen tiedon komitea.. siis mikä? Ensimmäisen maailmansodan "voittanut" (niin Creel kehuskelee kirjassaan "How We Advertised America") propagandakoneisto vailla vertaa. Ja nyt se sama koneisto häärää oikeen kunnolla Suomessakin, nimellä "Mediapooli".

Siinä kun Edward Bernays, "propagandan isähahmo", oli ehkä aikansa paras propagandisti, Creel onnistui toimillaan ohjailemaan koko kansakunnan (ja ehkä koko maailman) käsitystä ensimmäisestä maailmansodasta. CPI perustettiin huhtikuussa 1917, samoihin aikoihin kun jenkit halusivat päästä mukaan sotaan joka oli alkanut jo 1914. Tehtävä oli Creelillä selvä - myydä sota sekä jenkkien osallisuus omalle kansalle sekä liittolaisille "hyvänä asiana", samalla kun vihollisille tuli kertoa että he ovat hävinneet tän pelin. Näinhän siinä sitten kävikin, monen mukaan juuri propagandan ansiosta. CPI laittoi luukkunsa kiinni pian sodan jälkeen, mutta projektista oltiin opittu todella paljon massojen ohjailusta puhuttaessa. Creelin kirja jonka tuossa aikaisemmin mainitsin päätyi myös jenkkien hallinnon hampaisiin ja he yrittivät estää sen julkaisun. En ihmettele miksi...

Miten tämä sitten liittyy Mediapooliin? Erona näillä kahdella on se, että Mediapoolia voidaan pitää jatkuvana operaationa, siinä kun CPI perustettiin ja lopulta lakkautettiin yhden asian komiteana. Puhutaan "kriisitilanteen viestinnästä" ja hybridioperaatiosta, mutta käytännössä kyse on yksinkertaisesti jatkuvasta yleisen mielipiteen ohjailusta. Yhteistyöverkostoa ja mitä kaikkia termejä asiasta käyttääkään (suosittelen lukemaan Ossi Tiihosen blogista tarkemmin), on Mediapooli pienen joukon hallitsema median ylin käskyttäjä ja Herra siunaa jos heidän varpailleen menet astumaan. Mistä sitten päädytäänkin seuraavaan kysymykseen...


Kuuluuko moinen organisaatio demokratiaan?

Kyllä, jos olisimme sodassa. Ehkä, jos olisimme jossain suuressa kriisitilassa. Muutoin: ei, ei kuulu millään tavalla kansanvaltaan. No mutta korona! Juu, moisen organisaation perustaminen tai käyttöönotto kriisitilanteessa voidaan vielä oikeuttaa, mutta puheiden mukaan Mediapooli ei ole varsinaisesti ollut vain odottamassa tähänkään saakka. Kansanvaltaan kuuluu sananvapaus ja riippumaton lehdistö, siinä kun "länsimaiseen demokratiaan" tarkka tiedon ja mielipiteiden ohjaus. Siitä ei pitäisi olla kovin suurta erimielisyyttä kumpaan kategoriaan Suomi kuuluu?

Tämän "kriisin" aikana Mediapooli on tuottanut runsaasti materiaalia niin vaikuttajille, kuin kaikelle muullekin medialle muistutukseksi miten tulee toimia. Viesti on selvä: vain yksi versio virallisesta tarinasta sallitaan, siitä älä poikkea koska se ei ole sinulle eduksi. Moista voitaisiin pitää uhkailuna, koska hallinnolla on täydet mahdollisuudet laittaa rahahanat kiinni niin medialta kuin medialta. Mutta eihän valtio nyt mielivaltaisesti sulkisi ihmisten elinkeinoja, etenkään kriisitilanteessa? Kun Mediapooli näin kriisin aikana on (vihdoin ja viimein?) päässyt näyttämään hampaansa, voitaisiin pohtia myös sitä, kuinka paljon he aikaisemmin vaikuttivat Suomen mediakenttään?

Creel sai aikoinaan melkoisen vapaat kädet ohjailla mediaa lukemattomilla eri keinoilla. Mutta toisin kuin nämä nykyiset tahot, hän ymmärsi miksi sensuuri oli huono ratkaisu kansan ohjaamiseen. Sosiaalisen median aikakaudella monet tuntuvat kuvittelevan, että tietoa piilottelemalla ja sensuroimalla saavutettaisiin haluttu lopputulos eli yksi yhteinen mielipide. Näin ei kuitenkaan asianlaita ole, joten voitaisiin sanoa, että onneksi historiasta ei opittu kunnolla jolloin se tarinoiden tulkinta jää vajavaiseksi. Suomen mallin mukaisesti ongelmathan ratkaistaan kaatamalla niiden päälle kansalta varastettua rahaa ja jos se ei toimi, kaadetaan lisää rahaa.


Onko Mediapooli siis hävinnyt tämän pelin?

Ei, likikään. Valtaosa kansasta istuu joka päivä sen valtamedian ääreen ja lataa päivittäisen päivityksen "hyvä ihminen"-ohjelmistoonsa. Yhä useampi saa tietonsa taas sosiaalisesta mediasta, jolloin vaikuttajat kertovat niille omille yleisöilleen kuinka heidän tulee asioihin suhtautua. Mediapoolin ei edes tarvitse kaikkiin vaikuttajiin olla yhteydessä, koska kaikki vaikuttajat tietävät joutuvansa alustansa paskalistalle jos ei niitä hästäg stayathome, pysy kotona ja pelkää, symboleja löydy jokaisesta tuotoksesta. Mutta se on sitä kansanvaltaa ja sananvapautta, sanotaan...

Vallanpitäjät ovatkin kunnostautuneet panikoidessaan ties mistä asioista viime vuosien aikana. Kriisiviestinnälle onkin ollut tarvetta, kun yksi toisensa jälkeen perustuslakia räikeämmin rikkovat uudet lait ja toimet ovat livahtaneet kansan huomion ohi lähes kokonaan. No mitäs pienistä jos liikkumista ja oleskelua rajoitetaan perustuslain vastaisesti, sehän on aina vaan omaksi parhaaksi... tai ilmaston parhaaksi... tai no ainakin jonkun tahon parhaaksi, älä nyt siihen keskity että selityksissä ei ole mitään järkeä! Perustuslain noudattamisen vaatimista voidaan ihan hyvin pitää syynä sähkölamauttimen käyttöön, koska vallanpitäjät välittävät juuri sinusta ja sinun oikeuksistasi!

En siis tiedä olimmeko aikaisemmin (hybridi)sotatilassa, joka oikeutti Mediapoolin olemassaolon, mutta nyt olemme ihan hallituksen julistamassa hätätilassa jolloin kriisiviestintä on kuulemma oikeutettua. Siis se, että joku saa sanella mitä sinun kuuluu tietää ja miten sinun kuuluu siitä ajatella. Jokainen Agentti Smith osaakin tunnistaa sen virheellisen tiedon ja hyökätä sitä väärää tietoa jakavien kimppuun. Valtamedia on ainoa luotettava tiedonlähde, vallanpitäjät tekevät kaiken juuri sinun parhaaksesi ja sinun täytyy, hyvänä ihmisenä, totella kaikkia käskyjä ja säännöksiä joita sinulle annetaan... vaikka ne rikkovat sinun ihmisoikeuksiasi, perustuslakia ja muita näitä tyhjänpäiväisiä pykäliä, joita on mukamas raapustettu ylös estämään historian kauhujen uusinto. Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa, äläkä turhaan lausu Mediapoolin, sinun herrasi nimeä... ja ei, nyt ei tule positiivista loppukaneettia.

6 kommenttia: