sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Kuinka saat sanasi kuuluviin


Isot pelurit

Näin sananvapauden muistop... eikun siis 3.5. vietettävän kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä ajattelin pohtia hieman monen muunkin funtsimaa asiaa, eli kuinka sen oman sanoman saisi levitettyä kaikelle kansalle. Aikaisemmassa artikkelissa "Nettimanipulointia" näistä isojen pelurien vaikuttamisesta jo puhuttiinkin, mutta siinä keskityttiin enemmän niihin manipuloinnin keinoihin joita somejätit omaavat. Mutta paraskaan manipulointi ei ole minkään väärti ilman yleisöä ja juuri siihen yleisöön tässä olikin tarkoitus keskittyä.

Ne oikeasti tiedon maailmanlaajuisessa hallinnassa olevat tahot, kuten Google ja FB, eivät yleensä esittele suoraan aikeitaan ja sanomaansa. Toki poikkeuksiakin on, kuten tässä korona-kriisissä nämä jätit ovat kertoneet rajoittavansa kaikkea virallisesta tarinasta poikkeavaa tietoa ja tukkivansa kenen tahansa turvan jos siitä tarinasta poiketaan. Eli sanoma on kova ja kirkas: me määräämme keitä sinä saat ja et saa kuunnella. Samalla siinä voikin nyt kuka tahansa ratsastaa siivellä, toistaen kiltisti sitä samaa pelkopornoa kuten kaikki muutkin valtamediat tekevät ja näin saavuttaa aivan uudenasteinen julkisuus sille omalle sanalle... joka on siis tasan tarkkaan näiden jättien hyväksymä.

Eli jos massia riittää ja sanomasi menee näiden jättien seulasta läpi, voidaan sanoa että vain taivas on rajana kuinka laajalle se sinun sanomasi voi levitä. Ainahan voit myös perustaa oman median joka kilpailee samalla tasolla näiden jättien kanssa, eli muutamalla miljardilla pääsee jo hyvin alkuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sanomasi on silti oltava Googlen kanssa yhteensopivaa, koska muutoin hakupalvelu unohtaa sivustosi kokonaan. Mutta se on sitä sananvapautta kun kourallinen ihmisiä määrää mitä ihmisten tietoisuuteen voi päästä yhtään suuremmassa mittakaavassa.


Keskisuuret pelurit

Julkkikset, poliitikot ja vastaavat jo nyt syystä tai toisesta valtamediaan suhteellisen usein pääsevät kuuluvat tähän luokkaan. Kunhan vaan ne mediat, joihin sitä sanaansa koettaa tyrkyttää, ovat yhtään samalla kannalla asiasta ja uutispäivään sopiva asia tulee levitettäväksi, sen oman tärkeän asiansa saa leviämään kohtuullisen laajalle valtamedian kautta. Mainostilaa voi toki myös ostaa ja saada naamansa julki, mutta mitä vähemmän se sanomasi vaikuttaa "ostetulta sanomalta", sitä uskottavampi se on mediassa. Sosiaalisessa mediassa tilanne on taas hieman toinen...

Sosiaalisessa mediassa keinoja on useampia ja yksinkertaisesta some-mainoksesta aina laajamittaiseen verkostojen käyttöön saakka voit vaikuttaa siihen kuinka laajalle se sanomasi oikeen leviää. Yhteinen tekijä näissä keinoissa kuitenkin on se, että ellei oma seuraajakuntasi oli valmiiksi kyllin laaja, joudut ostaa sitä näkyvyyttä sanallesi että se pompsahtaa kansan nenän eteen. Yksi näistä keinoista on hommata käyttöösi bottiverkko, joko laillinen tai sitten vähemmän laillinen...

Bottiverkon tehtävä on valjastaa suuri joukko valituilla alustoilla toimivia tilejä hajautetusti rummuttamaan sitä haluttua sanomaa. Rikolliset käyttävät hakkeroituja koneita laittomasti tähän tehtävään, mutta voit myös ostaa palveluita joiltain yrityksiltä, joilla on käytössään näitä verkkoja. Oma sanomasi saa siis runsaasti tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja ja tämän seurauksena alusta sitten nostaa sanoman näkyvyyttä myös oikeille ihmisille. Botit siis manipuloivat yleisöään käyttämällä hyväksi alustojen algoritmeja kuinka sanoma leviää - mutta edelleen tämä on mahdollista vain ja ainoastaan jos se sanomasi on riittävän lähellä sitä hyväksyttyä virallista tarinaa.


Tavan tallaajat

Saadakseen äänensä kuuluviin sen tavan tallaajan sanoman on ensinnäkin oltava siististi näiden ylempien tahojen määrittämien kehysten sisällä. Tavan tallaajalla kun ei ole niin mitään asiaa siirtää Overtonin ikkunaa mistään julkisessa keskustelussa olevasta asiasta. Kun siis pysyy kiltisti sallituissa aiheissa, sallitulla tavalla niistä puhuen, voi hieman kriittisemmistäkin aiheista olla "konsensusta vastaan" ja saada sanomansa näkymään edes pienelle joukolle, kunhan se sanoma kuuluu siihen sallittuun ja ohjailtuun väärään vastakkainasetteluun.

Mutta mitäs sitten jos ei halua kumartaa mitä herrat sanovat ja silti haluaa saada sanansa kuuluviin? Rahalla voi koettaa ostaa mainostilaa niin valtamediassa kuin sosiaalisessa mediassa, tosin sieltä tulee helposti kieltäytyminen tai sitten rahat otetaan mutta "mainos" kohdistetaan tahallaan niin ettei se saavuta kohdeyleisöään. Mitä siis jää jäljelle? Ne omat sosiaalisen median kanavat, joita sensuroidaan ja (varjo)bännätään jatkuvasti. Kerrotaan kavereille ja ehkä kourallinen ihmisiä kuulee sen mitä haluat kaikkien kuulevan.

Tämän verran on siis juhlapäivää jäljellä, eli itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä. Kun olet oikean konsensuksen puolella, saat mahdollisesti äänesi kuuluviin tietyissä rajoissa. Mutta ne jotka kehtaavat sanoa oman, mahdollisesti muista poikkeavan, mielipiteensä julki niin heidän sanaansa rajoitetaan kaikkialla. Totuus kuitenkin velvoittaa ja monet ihmiset yrittävät saada sanansa kuulumaan kaikesta tästä vastustuksesta huolimatta, monasti henkilökohtaisia riskejä ottaen uhmatessaan vallanpitäjien virallista tarinaa. Juhlitaanko siis tätä sananvapauden muistopäivää suut supussa? Vaiko entistä uhmakkaammin, koska vain valhe tarvitsee puolustajia?

2 kommenttia:

  1. Näin karkeasti yleistäen, noin 1% porukasta tietää mitä tapahtuu ja käyttää kaikkea varallisuutta ja voimaa, jonka ovat onnistuneet haalimaan, hallitakseen 98% porukasta, 1% jotka ovat edes jollain tavalla käsittäneet homman menevän etelään yrittävät kaikin keinoin herätellä 98% ihmisistä unestaan hyvinkin vähäisellä arsenaalilla.
    Vaikka sen herätyskellon pirinän tuominen ihmisten korviin on hankalaa, isompana ongelmana koen ikuiset torkuttajat ja ne jotka paiskaavat kellon suoraan seinään ja jatkavat uniaan. Normaali propaganda ja manipulaatio eivät tule kysymykseen, koska ihmisen on itse haluttava herätä. Eli miten onnistua vaihtamaan ihmisen illuusio todellisuuteen, jotta parempi huominen voisi olla mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viidettä vuotta koittanu löytää vastausta tuohon kysymykseen... ehkä se sieltä vielä löytyy tai joku hoksaa lukiessaan näitä pohdintoja, sitten 20 vuoden kuluttua? 😁

      Poista