keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Pelastaako itsesuojeluvaisto ihmisen itseltään?


Nyt ei ole kaikki oikein…

Totalitaarisen järjestelmän voi kyllä ylläpitää puhtaalla voimallakin, mutta paljon kustannustehokkaampi tapa on piilottaa ne kalterit ja uskotella ihmisille että he ovat vapaita. Näkymättömien kaltereiden luomiseen tarvitaan (ainakin) neljän eri alueen lähes täydellinen hallinta: säännöt, tieto, ravinto ja lääkintä. Tässä meidän länsimaisessa demokratiassamme tasavalta hoitaa oikeutetusti sääntöjen luonnin ja media määrittää sen tiedon josta kansan yleinen mielipide muodostuu. Lautasmalli kertoo mitä tulee syödä ja ”Käypä Hoito”-suunnitelma varmistaa ettei lääkärit lähde sooloilemaan vaan standardin mukaisesti korjaavat jokaisen ihmisen terveysongelmat juuri samalla tavalla vaikkakin lähes täysin riippumatta siitä toimiiko se standardin mukainen hoito juuri kyseiseen ongelmaan. Koko koneisto alusta loppuun pyrkii tuottamaan ”hyviä kansalaisia”, jotka ovat suunnilleen yhtä yksilöllisiä kuin muurahaiset…

Siinä kohden kun se oma terveys alkaa krakaamaan ja se virallinen hoito ei tunnu purevan, ihminen saattaa havahtua siihen että kaikki ei mene nyt ihan oikein. Koska tietämättömyys on nykypäivänä oma valinta, osa lähtee paikkaamaan sitä oma-aloitteisesti ja vaikka portinvartijamme tiedon valtatiellä (big-tech) pyrkiikin rajoittamaan mitä voimme löytää, se valtava määrä kirjallisuutta pistää kuitenkin näkyviin ja monen lähipiiristä löytyy se ”terveyshörhö” jota siihen asti pidettiin hulluna kunnes se oma terveys pyyhkäisi itseä turpiin. Ravinto ja lääkintä ovat hyvin pitkälti yksi ja sama asia joten ne voitaisiin myös jakaa terveyden ylläpitämiseen eli ennaltaehkäisevään hoitoon tai sairauksien hoitoon, kun paska on siis osunut jo tuulettimeen. Kokonaisvaltainen terveydenhuolto vaatii ne molemmat ja koska siihen terveyteen kuuluu myös mielenterveys, sekoittuu samaan pakkaan ne kaksi muutakin näkymätöntä kalterinluojaa (säännöt ja tieto).

Pelkkä tieto ei vielä riitä sen oman terveysongelman korjaamiseen vaan siihen tarvitaan käytännön toimia. Ei nimittäin auta tietää että se veteen sekoitettu ruokasooda+sitruuna auttaa tiettyihin asioihin vaan se on perhana mentävä itse sekoittamaan ja juomaan. Asiaa hieman helpottaa se, että mekanismia ei tarvitse ymmärtää miksi se jokin toimii vaan riittää että tietää sen toimivan. Jos taas valtamediaa uskoo, kyse ei kuitenkaan ole tiedosta vaan puhtaasta uskomuksesta koska jos moinen ”lääke” mihinkään auttaisi, oltaisiinhan meille kerrottu! Vaikka ihmisten ongelmat ovat aina yksilöllisiä, jotkin asiat auttavat useassa tapauksessa (minkä vuoksi Käypä Hoito joskus toimii hyvin) mutta ei aina (mitä Käypä Hoito ei halua myöntää). Media kyllä yrittää parhaansa mukaan pitää herrojensa käskystä tietyt asiat piilossa, mutta jokainen onnistuminen josta ihmiset puhuvat tekevät siitä salailusta vaikeampaa. Ja kun päälle siinä terveydessä ei ole semmoista asiaa, että jokin olisi oikeistolaista ja toinen vasemmistolaista hoitoa, politiikan puuttumisen vuoksi kuka tahansa voi omaksua itselleen hyödyllisiä keinoja pitää itsestään huolta.


Politisoitunut hyvinvointi

Raha on ollut se suurin vaikuttava tekijä mitä meille syötetään ja mitä hoitoja annetaan jo hyvin pitkän aikaan. Vasta kuitenkin viimeiset pari vuotta tämä on näyttänyt itsensä isolle yleisölle niin että hieman hitaampikin on saattanut huomata että ehkä päätöksenteossa se hyvinvointi ei ole se ensimmäinen prioriteetti. Suurin osa kansasta toki edelleenkin uskoo jatkuvasti muuttuvaan ja varsin ristiriitaiseen tarinaan nykymenosta, mutta alati kasvava joukko törmää omakohtaisten ongelmien kautta siihen todellisuuteen, kuinka paljon meistä todellisuudessa niin päättäjät kuin lääke/ruokateollisuus oikeasti välittää - ei paskaakaan. Kaikki on tutkittua ja turvallista, kunnes se ei olekaan ja siinä kohtaa tapahtuu se totalitarismin kannalta vaarallisin havahtuminen: mitä jos tämä yksi asia joka osui omaan leukaan ei olekaan ainoa asia mistä meitä kusetetaan?

Vaikka EU ja muut vastaavat tahot kuinka koettavat selittää päätösten teon perustuvan ”tieteeseen”, päätösten sekä säännösten ristiriitaisuus ja päivänselvä ison rahan suosiminen ei vaadi järin suurta omistautumista asiaan että niitä ongelmia alkaa tulla vastaan. Ja kun ne päätökset ja säännökset vaikuttavat aivan suoraan siihen omaan selviytymiseen, ehkäpä se itsesuojeluvaisto alkaa nostamaan päätään ja soittelemaan niitä hälytyskelloja? Massojen herääminen ei kuitenkaan ole sen ansiosta tapahtumassa, koska media kykenee myymään ne uskomushoidot huuhaana ja sitten kun se joku päivä todistetaan tieteen keinoin toimivaksi, asia julistetaankin hyvänä asiana ja normaalina osana yhteiskuntaa eikä lainkaan enää juuri edellisenä päivänä maalatulla pahana asiana. Kyllä, niinhän se tiede toki kehittyy ja asioista opitaan jatkuvasti uutta, mutta miten nykypäivänä tiede ihan tutkitustikin toimii on jotain ihan muuta etenkin mitä tulee siihen, mitä meille kerrotaan olevan hyväksi, tutkitusti ja turvallisesti.

Vuosia sitten kun kirjoitin kohotetusta sängystä, en ollut kuullut yhdenkään virallisen terveydenhuollon ihmisen asiasta puhuvan. Kuitenkin yksi jos toinen ihminen on sittemmin asiasta maininnut, että kyllähän se minunkin lääkäri asiasta puhui. En tietenkään edes kuvittele, että kyseisen salatun hoidon leviäminen olisi millään tavalla omaa ansiotani, vaan otan sen esimerkkinä siitä kuinka toimivat asiat kyllä leviävät hitaasti myös sinne virallisen tarinan hoitoon - mutta niistä ei vaan puhuta, ettei vaan jouduta vastuuseen virallisten suositusten ohittamisesta. Mitä siitäkin tulisi, jos yksinkertaisilla ja usein varsin edullisilla pienillä keinoilla voidaan korvata tuhansien taalojen lääkkeet vieläpä ilman sivuvaikutuksia! Ja mitä sitten tapahtuisi, jos ihmiset alkaisivat syömään oikeasti terveellisesti, jolloin koko lääketeollisuuden ote murenisi kuin silmissä?


Ei se noin herää

Monet ovat etsineet vuosikausia sitä ihmelääkettä, jolla kansat saataisiin heräämään tähän nykymenoon. Itsekin kirjoitin holistisesta (r)evoluutiosta, joka hitaasti valistuneiden ihmisten lukumäärän kasvaessa löisi itsensä valtavirtaiseksi näkemykseksi. Kyllä, on mahdollista saada merkittävä osa ihmisiä pitämään huolta itsestään ja myös läheistensä terveydestä, mutta todennäköisyys mihinkään suureen heräämiseen niin monen muun kusetuksen osalta on… noh, niin lähellä nollaa ettei siitä kannata juurikaan puhua tässä vaiheessa. Toki aina on mahdollista, että jokin suuri mullistus kaataisi nykyiset imperiumit ja tilalle tulisi jotain paljon parempaa, mutta pidän paljon todennäköisempänä tulevaisuutena enemmistön osalta Klasu-sedän suurta nollausta, tai jotain vastaavaa dystopiaa.

Onnellisuus ja hyvän elämän etsiminen ovat kuitenkin ihmisillä verissä. Kukin löytää sen onnellisuuden eri tavalla, jolloin se että et omista mitään ja olet onnellinen on yksi täysin mahdollinen skenaario ja samalla herää kysymys: milläs oikeudella minä olen sitä utopiaa toisilta kieltämään? Kyllä, se utopia on pelkkä illuusio mutta se on illuusio siinä missä tämä nykyinenkin ”demokraattinen oikeusvaltio” myös on. Jos asiaa kaivaa yhtään pintaa syvemmältä, ne kaikki alistavat rakenteet ja puhdas tyrannia paistaa läpi varsin selvästi. Hörppy somaa niin maailma on jälleen putipuhdas oli Uuden Uljaan Maailman ratkaisu ja kun kuuntelee millä tavalla ihmisiä neuvotaan myös ”vaihtoehtoisissa” piireissä elämään, niitä soma-kauppiaita on joka nurkan takana. Osa tarjoaa sen pelastuksen uskonnon kautta siinä kun toiset manifestoivat sen valolla ja rakkaudella, näin muutaman tyypillisen ihmelääkkeen mainitakseni. Kukapa sitä jaksaisi itse ottaa asioista selvää, miettiä asioita niin että ne ymmärtää ja lopulta yhdistää se tieto ja ymmärrys viisaudeksi saakka, kun aina voi vaan kuunnella/katsoa miten se oma ”puoli” asian hoitaa ja tilata itselleen valmiiksi paketoitu pelastus?

Ehkäpä ihmisen evoluutio ei ole vielä saanut juostua kiinni sitä valtavaa eroa saatavissa olevan tiedon määrässä joka kirjapainon keksimisen jälkeen on tapahtunut? Niin pitkään ihmisillä oli yhteisökohtainen oma virallinen tarina ja konsensus siitä, miten maailma pyörii vai pyöriikö lainkaan. Mitä laajempi se yhteiskunnan vaikutus on, sitä monimutkaisemmaksi asiat käyvät. Elämme nyt globaalissa järjestelmässä, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen jolloin kukaan, ei kukaan, kykene sen monimutkaisuutta ottamaan huomioon päätöksiä tehdessään edes omalle kohdalleen. Perstuntumalla, tai kuten jotkut sitä intuitioksi tai ylemmän tahon johdatukseksi kutsuvat, sitä joudutaan kuitenkin pääosin menemään ja vaikka sinulla olisikin semmoinen perse, ei kukaan voi väittää tietävänsä totuutta asioista. Tai no voi, jos se oma uskomusjärjestelmä niin kertoo. Sananvapaus olisi kuitenkin se keino, jolla nämäkin asiat voitaisiin tavalla tai toisella ratkaista, mutta koska elämme totalitaarisessa järjestelmässä, sananvapaus on vain harvojen etuoikeus. Niitä ”virallisia totuuksia” saa tietenkin vapaasti toistaa, aivan kuten mikä tahansa koulutettu papukaija… omassa häkissään, odottaen sitä signaalia koska ja mikä lause pitää sanoa että Polli saa keksin. Olemmeko siis kusessa? Yhteiskuntana, kyllä… yksilönä, se on itsestä kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti