tiistai 7. helmikuuta 2023

Despootin vai despotismin vastustamisesta


Se pieni mutta varsin kriittinen ero hirmuvallan vastustuksessa

Jatketaan siis oravanpyörästä irtautumista aiheella, josta jo viime tekstissä mainitsin, eli siitä kuinka suurin osa tätä nykyistä hulluutta vastustavista ei suoranaisesti vastusta järjestelmää itseään, vaan ainoastaan niitä sen hetkisiä vallanpitäjiä ja heidän marionettejään. Toki jo tämä itsessään osoittaa selvästi itsenäistä ajattelua sekä havahtumista siihen, että nyt ei ole kaikki oikein, mutta sinne ”syvään päätyyn” sukeltaminen ei vielä luonnistu. Tarvitseekokaan? Ei tietenkään, jokaisen on itse löydettävä se oma juttunsa ja jos se sattuu olemaan tällä hetkellä vaikka näiden nykyisten despoottien vastustaminen niin hieno homma. Jokaisen on itse löydettävä ne asiat jotka tuovat iloa ja valoa omaan elämäänsä. Moni, itse mukaan lukien, on vaan ainakin osittain vielä jumissa siinä ”vanhassa” ajattelutavassaan joka estää sen ilon ja valon omasta elämästään… mutta siitä lisää hetken kuluttua, tehdään ensin pieni testi mihin sinä vedät rajan tyrannian ja tyrannin välille.

Puhutaan hieman itsepuolustuksesta. Onko itsepuolustus mielestäsi ”oikein”? Saako ihminen puolustaa itseään eli omaa henkeään ja terveyttään sekä omaisuuttaan ulkoisilta uhilta myös voimaa käyttäen? Jos vastaus on kyllä, otetaan pieni ajatusharjoitus joka paljastaa mihin sinä olet valmis vetämään rajan despootteja vastaan. Kuvitellaan, että joku tyyppi tulee vastaan ja meinaa varastaa omaisuutesi väkivalloin. Puolustatko itseäsi? Kuvitellaan, että kymmenen tyyppiä on palkannut yhden tyypin varastamaan omaisuutesi väkivalloin, voitko edelleen puolustaa itseäsi? Entä jos miljoona ihmistä on yhdessä sopinut, että nyt sinulle kuuluu antaa pataan, meneekö se oikein vai pitäisikö sinun edelleen puolustaa itseäsi? Onko siis olemassa oikeutettua valtaa ylitsesi, joka voi kävellä ihmisoikeuksiesi päältä vaikka sinä itse et ole tehnyt mitään väärää? Voisiko jokin ryhmä antaa oikeuden jollekin ihmiselle tai ihmisryhmälle, että he voivat käyttää väkivaltaa sinua kohden vain siksi, että sen ryhmän jäsenet kirjoittivat sen paperille että sinua saa antaa pataan?

Jos mielestäsi kenelläkään ei ole oikeutta rikkoa ihmisoikeuksiasi, itsemääräämisoikeuttasi niin mieleesi kuin kehoosi, voidaan sanoa että olemme samoilla linjoilla. Se pieni, mutta varsin merkittävä ero tulee kuitenkin siinä, jos näet että jokin ryhmä on kuitenkin oikeutettu, paperiin niin kirjoittamalla varastamaan omaisuutesi, viemään vapautesi ja jopa henkesi, oikeutetusti. Ai eikö? Pelkkä paperiin niin kirjoittaminen ei riitä siihen? Mitä siihen sitten vaadittaisiin että se olisi oikeutettua? Edelleenkin puhutaan siis tilanteesta, jossa sinä et ole rikkonut ketään vastaan mutta joku vaan päätti, että nyt sinä et enää saa sanoa sanaakaan julki ja puolet omaisuudesta takavarikoidaan yhteiseksi hyväksi. Absurdi tilanne, eikö? Niin absurdi, että se on arkipäivää kaikkialla maailmassa. Huomasit varmaankin, että kuvailin juuri valtion toiminnan sekä heidän väkivaltamonopolinsa eli poliisin ja armeijan? Miten siis on, onko vika niissä tyranneissa, vaiko siinä oikeutetussa tyranniassa?


Kun teoria törmää tosielämään

Helppohan sitä on asioista teorian tasolla puhua ja vastustaa valtaa ylitseen kun puhuu periaatteista. Tässä kohden sitä ihmisellä onkin hankala paikka sen suhteen, että kuinka sovittaa se oma arvomaailma kylmään todellisuuteen, missä niillä omilla arvoilla ei saa kuin paskaa niskaan vaikka tietää satavarmasti niiden olevan oikein. Varmin tapa nimittäin saada joka suunnalta vihat päälleen on vastustaa itse järjestelmää, eikä vaan olla oppositiossa nykyistä despoottia vastaan. Jos ja kun se despootti vaihdetaan taas jossain välissä, länsimaisissa ”demokratioissa” aina jokusen vuoden välein kysymällä kansalta kenen saappaan se haluaa seuraavaksi naamalleen, mikäänhän ei todellisuudessa juurikaan muutu. Saatiin uusi johto, jepujee, nyt ne asiat korjaantuvat kuten joka ikinen kerta aina ennenkin? Kyllä, eri despootit painottavat eri asioita ja heidän omat sidosryhmänsä saattavat poiketa siitä edellisestä valtiaasta, mutta ne perusasiat eivät ole vuosien saatossa juurikaan muuttuneet. Vallanpitäjät koettavat pönkittää asemaansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Aina löytyy myös messiaita, jotka kertovat korjaavansa tilanteen ja muuttavansa koko homman sisältäpäin, koska se on se tapa millä ISIS voidaan myös lopettaa. Yleensä näitä pelastajia kutsutaan populisteiksi, joka sanan määrittelyn mukaan on täysin päin honkia tahi juuri se mitä he ovatkin. Nämä suureksi johtajaksi haluavat kun kertovat ajavansa kansan tahtoa ja täten pelastavansa maailman, mutta jos se kansan tahto on ajanut meidät tähän tilanteeseen (äänestys kun kertoo kansan tahdon) niin miten se kansa nyt yht'äkkiä on mielensä niin muuttanut ja vielä tietämättään? Ja jos se kansan tahto on tämä nykyinen pellemaailma, milläs oikeudella sinä olet sitä vastaan kulkemaan? Jos kerran oli oikeutettua, että enemmistön niin halutessa omat oikeutesi eivät ole mitään universaaleja ihmisoikeuksia, vaan väliaikaisia etuoikeuksia, jotka voidaan ottaa pois vallanpitäjien tahdosta. Kyllä, tämä on vaikea paikka etenkin kun se todellinen maailma ei välitä pätkääkään niistä sinun oikeuksistasi, etenkään jos et itse niistä liioin välitä. Jos nimittäin koet, että on olemassa oikeutus jollain taholla kävellä oikeuksiesi ylitse, ei kannata yllättyä jos joku tekee niin sinun ylitsesi. Siinä on se ero despotismin ja despootin vastustajassa. Vielä päälle mainitaan se, että yksi ongelma näillä messiailla on myös siinä, että he luulevat voivansa saada koneistosta irtautuneita liittymään takaisin osaksi massaa, jota voidaan yleisellä mielipiteellä ohjata…

Niinjuu se karu todellisuus jossa elämme, miten niitä valtavirrasta poikkeavia arvoja voisi muka sitten kunnioittaa kun kaikki mahdolliset mekanismit on luotu sitä varten, että kansa olisi mahdollisimman yhdenmukainen vallanpitäjien määrittämissä asioissa? Kansaa ei siis tavallaan enää ole, vaan on jäljellä massat joita voidaan ohjata hyvinkin helposti. Asiasta on kirjoitettu lukemattomia teoksia, Le Bonin joukkomieli ehkä kuuluisampana, sekä miten sitä yleistä mielipidettä voidaan käyttää aseena kansaa vastaan, mistä William Albig modernissa yleisessä mielipiteessään puhuu. Vallanpitäjämme ovat siis luoneet varsin kestävän hallintarakenteen, joka oikeutetaan kansan tahdolla (vaalit) ja täten se on oikeutettu kaikkeen mitä se tekee. Tasavallan, eli tämä malli joka lähes kaikkialla etenkin lännessä käytössä, idea alunperin kun oli valkata ne parhaat ihmiset pitämään huolta kansasta. Se oli kansalle ymmärrettävä ja uskottava selitys miksi valta tuli antaa toisille itsensä ylitse. Ja nyt pitäisi sitten teeskennellä yllättynyttä, että ne paikat kansan ylitse eivät olekaan enää oikeasti hyvien ihmisten käsissä vaan vallanhimoisten pyrkyreiden?!


Esimerkin voima

Tyrannit kaatuvat edelleenkin sillä samalla tavalla kuin aina ennenkin: tottelemattomuudella. Mutta milläs hitolla sitä saisi ne massat toimimaan sillä tavalla, että se ei tottelisi sitä vallanpitäjien suoltamaa propagandaa? Teoriassa, on useita eri keinoja jolla massoihin on mahdollista vaikuttaa ja saada se yleinen mielipide kääntymään edes tiettyjä suurempia negatiivisia asioita vastaan. Jokaiset saappaat kadulla ja somessa on se resurssi, jota käyttämällä tarkasti toimivilla strategioilla olisi mahdollista kaataa koko paska. Paitsi että aivan kuin oli puhetta siinä despotismin ja despootin vastustamisen erossa puhua todellisesta tilanteesta teorian sijaan, käytännössä se massojen kääntäminen on mahdottomuus. Kyllä, ihmeitä voi tapahtua ja jokin ihmisiä suurempi voima voi aina puuttua asiaan, mutta pysytään nyt kuitenkin niissä käytännön asioissa, koska niihin ihmeisiin emme taida juuri itse pystyä vaikuttamaan?

Vallanpitäjille se kaikista ärsyttävin ihminen on edelleenkin se, joka on tyytyväinen ja onnellinen. Massoille toki koetetaan myydä kuvaa miten he ovat onnellisia sitten kun eivät omista mitään, mutta jossain sielä syvällä yksilössä elää edelleen se kipinä nimenomaan yksilöstä, ei vain rattaasta koneiston sisällä joka voidaan vaihtaa toiseen koska tahansa. Mutta mistä sen oman ilon ja valon voisi sitten löytää? Mistä löytyisi omalle elämälle merkitys, jotain muutakin kuin vain harmaata massaa joka pelokkaana odottaa seuraavaa katastrofia ja pelastajaa joka nousee aina sen jälkeen? Ensiksi varmaan pitäisi havahtua siihen, että tämä oravanpyörä ei ehkä palvele sitä omaa onnellisuutta vaan pelaa ainoastaan vallanpitäjien pussiin. Toki se jonkin asteinen tyytyväisyys omaan elämään on löydettävissä myös sieltä pyörästä, mutta sitä vapauden janoa ei sitä kautta voi koskaan tyrehdyttää. On siis astuttava pois pyörästä, tuntemattomaan ja tutkimattomaan maailmaan.

Elämä on aina valintoja, jotka jokainen joutuu tehdä itse ja päälle kantaa niiden valintojen seuraukset. Suurin osa ihmisistä ei halua päättää itse omista asioistaan ottamalla ensin selvää mikä voisi olla itselle edullista, vaan he mieluummin antavat päätäntävallan jollekin toiselle auktoriteetille, joka ei myöskään kanna mitään vastuuta huonoista valinnoista. Itse olen lähtenyt asioita pohtimaan siltä kantilta, että miten säilyttää ja käyttää mahdollisimman paljon vapauksia siitäkin huolimatta, että vallanpitäjät keksivät senjasen typerän säännön rajoittamaan vapauksia. Meillä kuitenkin on vielä paljon vapauksia jäljellä ja niitä hyödyntämällä voi koneisto pitää tunkkinsa ja jatkaa omaa elämäänsä varsin vapaasti. Massoihin emme voi vaikuttaa, mutta hyvinkin pieni kipinä voi sytyttää yksilössä sen liekin taas palamaan joka voi johtaa siihen, että jälleen yksi irtoaa siitä Matrixista. Ihmekkös vallanpitäjät ja valtaan halajavat vihaavat sananvapautta: joku voisi paljastaa heidän paskapuheensa ja alkaa elää omaa elämäänsä, sen sijaan että kumartelee tahoille jotka kertovat olevansa oikeutettuja valtaan muiden ylitse. Miten on, vastustatko sinä despootteja vaiko despotismia itseään? Toki despoottien kampittaminen auttaa myös siinä despotismin kaatamisessa, mutta isommassa kuvassa se yksittäisten tahojen hakkaaminen on aika merkityksetöntä, omasta mielestäni. Koska maailma pyörii rahan ympärillä niin vahvasti ja helpoin keino kaataa itseään paljon isompi vihollinen on näännyttää sen resurssit… päättele itse mitä se merkitsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti