keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Vaikuttamisesta


Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Etenkin näin vaalien lähestyessä alkavat eri vaikuttavat tahot kolistella miekkoja keskenään toivoen saavansa siinä sivussa otteen siitä poloisesta äänestäjästä joka haluaa ihan selvästi antaa valtansa pois jollekin toiselle tyypille. Miksi niin moni haluaa antaa sen valtansa pois, sitä on vaikea sanoa ja moni sen vallan vastaan ottava taas teeskentelee, ettei se valta silleen oikeasti hänelle tule koska kansanvalta ja silleen. Toki se ”kansan”edustajan valta on hyvin lähellä nollaa, mutta se ei tarkoita etteikö yksittäinen ihminen voisi joihinkin asioihin vaikuttaa. Yleensä vaikuttajista puhuttaessa viitataan kuitenkin eri somealustoilla toimiviin henkilöihin, joilla on oma kanava tai useampi jolle he tuottavat materiaalia kuten blogeja, videoita tai podcasteja. Näiden vaikuttajien vaikutus on varsin rajallinen, mutta kuitenkin sen verran merkittävä että vaikuttajiin pyritään vaikuttamaan moninaisin keinoin. Jopa oma valtiomme, tietenkin meidän omaksi parhaaksemme, maksaa joillekin vaikuttajille siitä, että he astroturffaavat jotain valtion haluamaa asiaa. Täyteen mediakontrolliin tarvitaan toki keinot saavuttaa lähes jokainen ja nuoremmat sukupolvet on menetetty television suhteen - somen kautta heihin voidaan vaikuttaa varsin helposti…

Jokainen ihmisten kanssakäyminen, kuin myös kaikki se media (tämä teksti mukaan lukien) kuitenkin vaikuttaa kaikkiin osallisiin. Toki minuun ei vaikuta se mitä sinä, hyvä lukijani, ajattelet juuri tällä hetkellä, paitsi jos päätät jakaa omat ajatuksesi vaikkapa kommentin muodossa. Juuri tästä syystä monelle valtaan halajavalle ottaakin vahvasti henkeen ne kaikki muut vaikuttajat ja etenkin ne, jotka pyörivät saman yleisön parissa. Ei siis ihme että niin monella on käynyt niin että bannit paukkuu etteivät minun vaaralliset näkemykset vahingossakaaan pääsisi leviämään vaalikansan keskuuteen. Vapaa maa, ei siinä, mutta kertoo paljon jauhojen puhtaudesta jos ei kykene omaa kantaansa argumentoimaan. Valtamedia tekee tietysti täsmälleen samaa, vain paljon suuremmassa mittakaavassa, kun se valikoi tarkkaan kuka pääsee ääneen ja milläkin sanomalla. Tähänkin voitaisiin tosin vaikuttaa, mutta siitä lisää hieman myöhempänä. Ei vaan paljoa ole varaa puhua sananvapaudesta jos ensimmäinen reaktio ”väärään” mielipiteeseen on blokki…

En muista kuka asiasta selitti hiljattain, eikä sillä nyt ole sinänsä mitään merkitystä etenkään isossa kuvassa, että politiikasta puhuttaessa ihmiset keskittyvät liikaa pieniin yksityiskohtiin eli ei nähdä sitä kuuluisaa metsää puilta. Toki näinkin, mutta väitän itse päinvastoin että siinä samalla kun nähdään metsä puilta, unohdetaan ne kaikki laaksot, järvet ja toiset metsät ihan tyystin. Elämme nimittäin globaalissa maailmassa, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen ja jos oikeasti haluat muuttaa jonkin ”isomman asian” Suomen mittakaavassa, joutuisit muuttamaan siihen johtavat asiat ensin maailmanlaajuisesti. Ja siinä kohden kun se ehdokas kertoo muuttavansa niitä Suomen isoja asioita kunhan vaan kaikki äänestävät oikein, jää se isompi kuva pahasti vajavaiseksi mutta toki se metsä puilta-puhe uppoaa niihin, jotka eivät isompaa kuvaa ole koskaan pohtineet vaan kaikki asiat on ratkaistu tähänkin saakka kirjoittamalla oikea numero lyijykynällä paperilappuun ja toivomalla parasta. Jostain syystä maailma ei ole vieläkään korjaantunut sillä oikein äänestämisellä, mutta kuten eräs ehdokas sanoikin: ”aina ei saa mitä haluaa”. Paitsi että kyllä se nyt tällä kerralla! Juu juu…


Mihin voi vaikuttaa?

Ainoa ihminen johon kukin voi vaikuttaa suoraan ja välittömästi on se oma itse. Kaikki muut vaativatkin sitten eri keinoja ja usein myös resursseja, mutta kuten on nähty, on kokonainen kansa mahdollista saada kääntämään kelkkaansa kunhan vaan viestintään panostetaan riittävästi ja oikealla tavalla. Siinä samalla tulee se skaala esiin mitä kokonaisen kansan mielipiteen ohjaamiseen tarvitaan ja kuinka sitä yleistä mielipidettä manipuloimalla voidaan asioihin oikeasti vaikuttaa. Lähes kaikkeen on kuitenkin keinonsa ja resurssien älykkäällä käytöllä voi hyvinkin pieni joukko ihmisiä vaikuttaa suurempaan joukkoon ja saada aikaiseksi haluamansa muutoksen. Paino on kuitenkin sanalla ”älykäs”, koska se Einsteinin hulluuden määritelmä eli toimimattoman toistaminen ja eri tuloksen odottaminen on myös kovin yleistä. Jokainen epäonnistunut yritys kun tulisi analysoida, ettei toistaisi samaa virhettä ainakaan kovin montaa kertaa. Toki vapaassa maassa saa vapaasti hakata päätään seinään, eli järjenkäyttö on vapaaehtoista, ei pakollista.

Jokaiseen ongelmaan on tietenkin olemassa useita eri ratkaisuja mutta kerran toiminut taktiikka ei välttämättä samankaltaisessa tilanteessa toimi vaikka sen luulisi toimivan. Useita yrityksiä samaan asiaan ei voidakaan pitää suoranaisena epäonnistumisena vaan ne tulisi ottaa löydettyinä tapoina miten jokin asia ei toimi. Historian tutkiminen yleensä kannattaakin ja sieltä löytyy runsaasti esimerkkejä miten ihmiset ovat onnistuneet ohjaamaan yhteiskunnan koneistoa haluamallaan tavalla. Täytyy kuitenkin pitää realiteetit mielessä, eli tietyillä resursseilla ei tiettyä enempää voi saada aikaiseksi ja jossain asiassa Pyrrhoksen voiton saavuttaminen saattaa kaataa koko homman vaikka sillä saavutettaisiin jossain kohdassa pieni voitto taistelussa. Osavoiton hakeminen jossain pienemmässä asiassa voikin olla hyödyllisempi asia, koska yhden puun pelastaminen vaikka ei koko metsää pelastakaan, voi se toimia ponnahduslautana seuraavaan erään.

Kun puhutaan yhteiskunnan yhtään isommista asioista, ei pikavoittoihin ole yleensä mahdollisuutta ellei taustalla ole mojovat resurssit ajamaan se asia kerrasta sisään. Mutta kannattaako sitä pitkää taistelua lähteä tekemään, koska maailma voi ehtiä muuttumaan jo monta kertaa siinä välissä ennen kuin se oma juttu pääsee kasvamaan niin isoksi että sillä olisi jotain vaikutusta? Tähän ei tietenkään ole liioin yhtä oikeaa vastausta koska asian yleistäminen on lähestulkoon mahdottomuus. Kannattaa kuitenkin pohtia mihin taistoon lähtee ja mikä on se oikea aika laittaa hanskat naulaan. Monet yhdistykset, jotka on luotu jonkin asian korjaamiseen eivät itse asiassa edes halua ongelman poistuvan, koska se merkitsisi koko yhdistyksen olemassaolon joutuvan kyseenalaistetuksi. Onkin paljon helpompaa silleen pikkusen vastustaa jotain asiaa ja nostaa vakituista palkkaa kuin muuttaa se asia ja tehdä itsensä työttömäksi. Onko se ”miten” asiaan voisi vaikuttaa se tärkein kysymys? Ehkä se pitäisi olla…


Mutta tulisiko siihen vaikuttaa?

Tarvitseeko siihen asiaan sekaantua? Mikä oikeus sinulla on vaikuttaa siihen asiaan, etenkin jos muut eivät haluaa asiaa muutettavan? Vaikka itse ajattelee olevansa kuinka oikeassa tahansa, on jokaisella oltava myös vapaus tehdä se asia ”väärin”, eikö totta? Entä ovatko ne kaikki uhraukset sen arvoisia, että se muutos olisi myös muille kuin itselle sen arvoisia? Omalle kohdalle näihin kysymyksiin voi löytää vastauksen, mutta kun puhutaan yhtään suuremmasta ihmisjoukosta, kenellä on oikeasti oikeus päättää asioista muiden puolesta? Politiikkaan haluavilla vastaus on hyvin yksinkertainen: minulla itsellä on oikeus valtaan muiden yli. Minä olen oikeutettu sekaantumaan muiden asioihin ja jopa käyttämään valtion omaa väkivaltakoneistoa vastustavaa kansalaista vastaan, pakottaen yhdenmukaisuuteen. Siinä vallassa muiden yli on vapaus varsin kaukana, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin…

Jokaisen olisikin ehkä syytä pohtia asiaa ihan itse, kuinka paljon sinulla on oikeus vaikuttaa muihin ja muiden asioihin? Mitä pidempään itse olen asiaa pohtinut, sitä vähemmän mielenkiintoa itsellä on vaikuttaa muiden asioihin. Kyllä, olen tehnyt vuosien saatossa kohtuullisen paljon materiaalia, jota voidaan käyttää ihmisten hienovaraiseen kuin myös vähemmän hienovaraiseen vaikuttamiseen. Ja kyllä, joka ikinen teksti saattaa vaikuttaa yksilöön tavalla tai toisella, mutta siinä oma tarkoitukseni on varsin yksinkertainen: haluaisin saada ihmiset ajattelemaan itsenäisesti näistä kaikista asioista ja sen jälkeen keskustelemaan avoimesti kaikesta mahdollisesta. Tuulimyllyjen kanssa taistelu on kuitenkin omalla kohdallani ohi, mutta se ei tarkoita että hyväksyisin koneiston toimintaa - päinvastoin, pyrin etsimään keinoja ohittamaan se tyylimylly. Huitokoon keskenään ja pitäköön tunkkinsa.

Omasta pakasta se muutos on kuitenkin lähdettävä. Ja varsin hieno asia onkin se, että se oma itse onkin se ainoa asia johon voi vaikuttaa kunnolla. Helppo ja kivuton tie se itsensä löytäminen ei välttämättä ole, mutta jos ei ole itse järin onnellinen omaan olotilaansa, ei se yhteisen edun löytäminen ainakaan helpompi juttu ole. Maailma kun muuttuisi kerrasta paremmaksi, jos kaikki keskittyisivät itsensä parantamiseen sen muihin vaikuttamisen sijaan. Hyvä nyrkkisääntö asioihin vaikuttamisesta on kuitenkin erään laulun nimi ”If your gonna be dumb, you gotta be tough” eli jos meinaat olla tyhmä, sinun pitää olla kestävä. Hätäilemällä ei tule kuin kusipäitä mukuloita, joten sen jälkeen kun olet satavarma että juuri sinä olet nyt se oikea ihminen vaikuttamaan muidenkin asioihin, muista käyttää sitä päätäsi ja tutki miten siihen asiaan voi vaikuttaa vai tulisiko jokin toinen asia muuttaa ensin. Neuvo joka usein tietysti annetaan on ”älä kuuntele kieltäjiä, he eivät kuitenkaan saisi asiaa muutettua joten tee juuri kuten itse meinaat”… toki näinkin, mutta joskus kannattaisi ehkä kysyi myös muilta sitä näkemystä, vaikkakin asiasta tietämättömän mielipide ei ole minkään arvoinen (minkä vuoksi koko poliittinen järjestelmämme on yksi huono vitsi). Muutos lähtee kuitenkin itsestä ja sitä lähden itsekin tekemään. Miten se vaikuttaa mm. tulevaan tuotantoon niin täällä blogin puolella kuin podien kannalta, se jääkin nähtäväksi eli vain aika kertoo. Täysin poissuljettu ajatus kun ei ole liioin se, että tähän päättyy koko tuotanto. Jos näin käy, ja toki näin muutenkin… kiitokset kaikille lukijoille ja kuulijoille… Paljon on opittu, toivottavasti myös sielä suunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti