sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Vaietut hoidot - Kohotettu sänky


Inclined Bed Therapy (IBT)

Koska seuraava teksti saattaa sisältää terveyteen vaikuttavia asioita, vaaditaan siis lyhyt varoitus/selvennys. Koska en ole terveydenhuollon ammattilainen, en voi siis laillisesti antaa huonoja neuvoja, määrätä myrkkyjä ja kutsua niitä lääkkeeksi tai suorittaa toimenpiteitä joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Eli omalla vastuulla ja itse asiaa tutkien voi tekstissä mainittuja toimenpiteitä suorittaa jos siltä tuntuu. Voit toki myös kysyä lääkäriltäsi mielipidettä...

Niinkin yksinkertainen hoitomuoto kuin sängyn päädyn kohottaminen (Inclined Bed Therapy (IBT)) on jostain syystä päässyt länsimaiselta lääketieteeltä unohtumaan lähes täysin. Muinaiset egyptiläiset asian jo tiesivät ja vanhoista munkkiluostareista löytyvät sängyt ovat usein olleet kohotettuja. Mutta mistäs he olisivat tienneet, kun vain moderni lääketiede osaa ratkaista vaivan kuin vaivan? Hoidon voi jokainen testata itse, eikä se vaadi yleensä mitään suurempia häslinkejä - toki sängystä riippuen (vesisänkyä en lähtisi yrittämään).

Lopullinen tehtävä olisi siis saada sängyn yläpääty 15cm (tai 6") korkeammalle kuin jalkopää. Nosto kannattaa tehdä portaittain usean viikon aikana, eli alkuun 5cm viikoksi ja sitten aina 5cm lisää kun olo on tasaantunut. Lautoja, kirjoja, tiiliä tai muuta rekvisiittaa voi helposti käyttää kohotukseen, mutta sängyn jalkojen sahaamisella pääsee toki samaan lopputulokseen, hieman pysyvämmällä tavalla. Oman petini "etu"jalkojen alla on ollut jo pidempään kasa tiiliä ja keskijalan alla hylättyjä kirjoja.


Miksi ihmeessä ja miten se muka toimii?

Jostain syystä suuria kliinisiä tutkimuksia ja rahoitusta tiiliskiven laittamiseksi sängynjalkojen alle ei ole vielä löytynyt, joten tutkimuksia asiasta on hieman vähemmän kuin keskivertomyrkyillä, joita käytetään samojen ongelmien lievittämiseen. Lymfakiertoon sillä petin nostolla on ainakin vaikutusta, koska imusolmukkeissa ei ole omaa pumppua vaan se toimii vapaalla kierrolla, esimerkiksi kapillaari-ilmiön vuoksi. Ihmisen keho on myös vissiinkin suunniteltu niin, että pää on korkeammalla kuin sydän ja sen vaaliminen myös nukkuessa on terveydelle eduksi.

Uniapnea, glaukooma, edeema ja migreeni ovat yleisimpiä vaivoja mihin sängyn päätyä kohottamalla voi saada apua. Kallonsisäisen paineen alentuminen normaaliksi vaikuttaa migreeniin ja glaukoomaan, siinä kun jalkojen turvotus eli edeema on oletettavasti parantuneen lymfakierron ansiota.

Alzheimer ja monet muutkin krooniset taudit saattavat myös saada hieman helpotusta, eikä alentunut mahdollisuus aivoinfarktiin taida liioin olla negatiivinen asia? Unen laadun paraneminen siinä samalla voi toki pelata suurta roolia kaikkien näiden ongelmien helpottamisessa, mutta on tässä kohotetussa sängyssä jotain muutakin kuin vain lumetta ja hyvää unta.


Liian hyvää ollakseen totta, mitenkäs ne sivuvaikutukset?!

Alku voi olla rankkaa kun imusolmukkeet alkavat puhdistamaan kehoa, joten päänsärkyjä ja muita jomotuksia voi hyvin olla luvassa. Näitä voi toki osin vältellä nostamalla päätyä vähän kerrallaan ylöspäin ja antaa tilanteen tasaantua. Mihin ei se hidaskaan nostaminen auta on taas petissä luisuminen. Kun sänky on lopulta sen noin 5 asteen kulmassa, liukkaiden lakanoiden kanssa tulet valumaan jalkopäähän ja jos alapäästä puuttuu päätylevy, saattaa lattia tulla tutuksi kesken parhaiden unien.

Kun nyt kerran ollaan nukkumisesta puhumassa, laitetaan mukaan vielä muutama vinkki: huone täysin pimeäksi yön ajaksi ja mahdollisimman hiljaiseksi siinä samalla. Sinisen valon välttäminen muutamaa tuntia ennen pehkuihin menoa olisi myös suotavaa eikä niitä piristäviä aineitakaan kannattaisi suotta nauttia, vaikka iltakaffeet monelle maistuukin.

Tavallinen yhden hengen punkka on helppo nostaa vaikka kakkosnelosella 5cm portaissa, mutta parisängyissä kannattaa muistaa myös se keskimmäinen jalka. Lievässä kulmassa ollessaan sängyn jalat myös pureutuvat lattiaan eri tavalla, eli se kannattaa myös huomioida. Jos idea kuulostaa hyvältä niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan... ja kertomaan kaikille joilla on vaivoja mihin tästä saattaa olla apua. Ja vaikka tuntisitkin itsesi täysin terveeksi, tämä kikka saattaa hyvinkin parantaa unesi laatua. Kuorsaaminen saattaa myös lakata... Hyviä unia siis.

2 kommenttia: