torstai 30. tammikuuta 2020

Rüstzeug


Uusi tunniste

Rüstzeug (saksaksi) tarkoittaa olennaista varustetta. Kun omasta kielestä ei löydy tilanteeseen tarvittavaa sanaa, otetaan siis lainasana käyttöön. "Narrenfreiheit" eli narrin vapaus ja "vogelfrei" eli vapaa kuin taivaan lintu ovat edelliset lainasanat saksan kielestä.

Eli mihin tilanteeseen? Likemmäksi 300 tekstiä löytyy tätä kirjoitettaessa tästä blogista ja lisää on ainakin näillä näkymillä tulossa. Uudelle lukijalle moinen määrä ilman "aloita tästä" tekstiä voi kuitenkin olla aika kova paikka, joten siihen ongelmaan lähdetään etsimään jonkinsortin ratkaisua. Alkuun päästään nyt siis valitsemalla tunnisteella "Rüstzeug" löytyvät tekstit, joita merkkaillaan lisää sitä mukaan kuin ehtii. Jos mielestäsi jokin teksti ehdottomasti sen tunnisteen tarvitsisi, laita kommentti tämän postauksen alle.

Mutta mikä se sitten on se juoni, jota tekstit seuraavat? Näennäisesti satunnaisista aiheista tulee tekstejä ja niissä on linkkejä vanhoihin raapustuksiin, mutta mikä se kantava tarina sitten muka on? Kantava kolmikko: psykologia, propaganda ja politiikka - niistä muodostuu tämä jatkuva hybridi & infosota omaa kansaa vastaan ja tähän avuksi etsitään siis olennaisia varusteita eli tietoa yksittäisistä asioista ja niiden yhteyksistä toisiin asioihin.


Psykologiaa, propagandaa ja politiikkaa

Kun psykologiaa alettiin tarkemmin tutkimaan 1800-luvun lopulla oli kenttä vielä kovin tuntematon. Tiettyjä asioita ihmisten käytöksestä oltiin jo jonkin verran havainnoitu ja kirjattu ylös, mutta järjestelmällinen tutkiminen alkoi vasta noihin noihin aikoihin. Ja mikä hyvinkin pian huomattiin oli se, että sitä käytöstä oli kohtuullisen helppoa ohjailla...

... nimittäin propagandalla. Toki propagandaa osattiin jo tuottaa ennen noita aikoja, mutta vasta näiden kahden "tieteen alan" yhdistäminen loi pohjan nykyiselle massamanipuloinnille. Toki tekniikka on kehittynyt ja keinot siinä mukana, mutta yllättävän vähän ne yksinkertaiset keinot, joista esimerkiksi Edward Bernays aikoinaan kirjoitti, ovat muuttuneet.

Ja vasta vähän yli 100 vuotta on kulunut siitä, kun Walter Lippmann julkaisi oman näkemyksensä "demokratiasta", jossa kansalta oli otettu valta kokonaan pois median avulla. Poliittinen kenttä on ollut aikojen alusta täynnä huijareita, koijareita ja pettureita, mutta median ansiosta tämä kaikki kyetään salaamaan hyvinkin tehokkaasti ja luomaan vain illuusio kansanvallasta.


Olennaisia varusteita kasaamaan

Mutta miten sitten näistä poikkitieteellisistä ja sekavahkoosta teksteistä voisi kukaan kasata sitten mitään hyödyllistä? Tietoahan on maailma täynnä jo valmiiksi eikä näissä teksteissä ole juurikaan mitään uutta tai ihmeellistä - perustuvathan ne suurelta osin 100+ vuotiaisiin teksteihin. Lähteitä ei liioin ole juurikaan merkitty, joten väitteitä joutuu etsimään ...

... ihan itse. Ja tämä onkin se jutun juoni. Tarkoituksena on antaa sen verran tietoa, että sillä jo pärjää kohtuudella mutta samalla kiinnostavaa aihetta kohti on antaa edes jotain suuntaviittaa että mitä kaivella. Mutta ennen kaikkea, tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan ihan itse maailman menoa.

Tämä on juurikin se pelottava kohta - itsenäisesti ajattelevia ihmisiä on kovin hankala huijaamalla ohjata. Pakottamalla, toki, mutta harhaanjohtaminen on paljon hankalampaa jos yksilö ei enää purematta niele ihan kaikkea sitä sontaa mitä media ulostaa. Ja jos vain aivan minimimäärällä haluaa pärjätä niin riittää että tietää: kaikki media on propagandaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti