keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Propagandan keinot tutuksi - Ajankohtaiset uutiset


Ehkäpä se tärkein propagandan keino?

Ajankohtaiset uutiset propagandan keinona saattaa kuulostaa ensialkuun oudolta. Julkinen, kaikille saatavissa oleva tieto joka on ainakin pääpiirteittäin totta - miten se muka voisi edes olla propagandaa? Ensimmäisenä asiasta kertova taho on kuitenkin uutisissa kriittinen asia, koska se määrittää useita eri asioita. Ensinnäkin, asia pitää kehystää halutulla tavalla ja kaikki termit, nimitykset ja mielikuvat on syytä liittää siihen ensivaikutelmaan joka on yleensä myös samalla se ainut vaikutelma joka ihmisille uutisesta mieleen jää. Ajankohtaisen uutisen kielenkäyttö onkin syytä joko täsmätä ajan henkeen, ellei tarkoituksena sitten ole muokata kielenkäyttöä aiheesta puhuttaessa. Uutista ei yleensä vielä alkuvaiheessa välttämättä tarkemmin kieputeta, mutta faktojen valikoiminen on usein jo tapahtunut.

Mutta miksi ajankohtaiset uutiset ovat sitten niin tärkeitä propagandassa? Uutiset ovat niitä harvoja viestinnän muotoja, missä yhtä aikaa lähestytään niin "omia" kuin vihollisia - julkinen kaikille vapaa tieto on mitä arvokkainta tiedustelumateriaalia. Infosodassa ajan tasalla oleva tieto on tärkeää ja yksi tärkeimmistä tavoista saada selville mitä vastapuoli hommaa, on seurata miten se vastapuoli sen hetkistä tilannetta "omilleen" on myymässä. Juuri tämä uutisten seuraaminen ja niiden oikaisu aiheuttaakin suurta närää NATO:n ja EU:n viestinnässä - kansalaiset paljastavat ne paskapuheet, jolloin hyvä propaganda menee ihan pilalle. Tästä syystä yleensä hyökkäyksen alla oleviin ei kannata käyttää harmaata tai mustaa propagandaa - siitä kun voi jäädä kiinni.

Breaking news! Katso mitä juuri nyt tuolla jossain tapahtuu vaikkei se sinuun vaikutakaan millään tavalla! Apinaa koijataan, eli huomio kiinnitetään johonkin muuhun yleensä täysin turhanpäiväiseen asiaan. Seuraa hetki hetkeltä miten ohjaamme tarinaa mukaillen oikeita tapahtumia! Mitä hiljaisempi uutispäivä, sitä pienemmästä tikusta pitää sitä asiaa tehdä? Maatamullistava uutisotsikko saattaa viedä huomion jopa toisesta uutisesta joka oli tarkoitus alunperin lukea, joten uutispalvelu voi ohjata huomion pois niistä uutisista joita ei halua ihmisten sillä hetkellä niin tarkkaan sivuiltaan lukevan. Ihmisiä voidaan manipuloida hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla... Katso kuvat!


Käytännön esimerkkejä

... on tosin turha lähteä yksilöidysti osoittamaan. Suurin osa ajankohtaisista uutisista on ns. valkoista propagandaa, eli lähteistettyä ja suhteellisen lähellä oikeita tapahtumia olevia kuvauksia. "Ensitietojen mukaan" tai vastaavalla lausekkeella voidaan varata oikeus muuttaa tarinaa myöhemmässä vaiheessa jos asiasta paljastuu kohtia jotka pitää myydä aivan toisella tavalla kansalle. Kyllä, jos jotain juuri tapahtunutta asiaa seurataan ja siitä raportoidaan, ne tiedot ovat yleensä hyvin hajanaisia, vaillinaisia tai jopa ihan päin honkia. Mutta mikä asiasta tekee propagandan, on se että maailmassa tapahtuu lukemattomia asioita joista oltaisiin myös kirjoittaa uutinen - silti juuri se ajankohtainen "tärkeä" uutinen päätyi sinne mediaan asti.

Yleinen valituksen aihe onkin juuri uutisoimatta jättäminen vaikka asia kiinnostaisikin ainakin jotain osaa koko yleisöstä. Esimerkiksi nyt vuodenvaihteen "juhlinnoissa" on varmasti sattunut ja tapahtunut jos jonkinmoista, mutta ainakin pikaisella vilkaisulla "valtakunnassa on kaikki hyvin" eli mitään uutisoitavaa ei tapahtunut. Tarkoittaako tämä siis sitä, että mitään ei oikeasti tapahtunut vaiko kenties sitä, että tapahtui paljonkin mutta tarinat pitää ensin kunnolla kieputtaa ettei vaan mukaan lipsahda väärää tietoa "vastapuolelle"?

Propagandaa analysoitaessa onkin syytä kiinnittää huomiota niin uutisen julkaisun kuin itse tapahtuman ajankohtaan. Mitä pidempi väli on näillä kahdella, sitä enemmän on uutista "viilattu kuntoon"... tai sitten se on vaan sattunut lipsahtamaan tarkkaavaisten journalistien verkoista ja moista virhettä korjataan sitten heti kun se on huomattu? Eri lähteet uutisoivat eri asioista hieman eri aikaan ja hieman eri kantilta, jos lähteet tekisivät uutisen itse. Mutta nykyään ne "tärkeät" uutiset tulevat kaikki samoista lähteistä, tarkasti valikoiden ja valmiiksi kehystettynä. Yksi yhteinen sanoma, mikä ei kuitenkaan kuulemma osoita että taustalla olisivat samat tahot tai että mediaa ohjaillaan - se on puhdasta salaliittoteoriaa!


Oikeita uutisia?

Että kansa saisi niitä oikeita uutisia, tarvittaisiin runsaasti kansalaisjournalisteja koska perinteiset mediat eivät enää edes yritä kertoa muuta kuin mitä käsketään kertoa. Vähemmän yllättävästi koko koneisto onkin nykyään valjastettu oikeiden tutkivien journalistien kaitsemiseen. Mikään ei nimittäin pilaa hyvää tarinaa kuin epämieluisat faktat jotka tulevat sotkemaan valmista tarinaa. Toki niitä kansalaisjournalistien ajankohtaisia uutisia voidaan pitää yhtä lailla propagandana, koska ne tekevät täsmälleen samaa mielipiteen muokkausta kuin ne valtamediankin uutiset. Ja siitähän propagandassa on nimenomaan pohjimmiltaan kysymys: sanoman tarkoitus on muokata muiden mielipiteitä.

Koneistolla on kuitenkin yksi valtava etu puolellaan mitä tulee propagandaan ajankohtaisissa uutisissa: lähes täydellinen ja reaaliaikainen palautteen saaminen. Kyllä, ne suuret resurssit auttavat siinä propagandan tuotannossa, mutta toimiakseen kunnolla on propagandan vaikutusta seurattava mahdollisimman tarkasti. Sosiaalista mediaa seuraamalla ja analysoimalla voidaan selvittää lähes reaaliajassa propagandan peitto, uppoavuus ja mahdolliset vastareaktiot. Kun joku vetää herneen nenään somessa, on se kulovalkean seuraaminen ja manipulointi tärkeää. Tämä tosin onnistuu ainoastaan niillä, joilla on pääsy eri alustojen keräämään tietoon - eli tiedustelupalvelut ja muut vastaavat organisaatiot.

Seuraamalla uutisia tiedät siis ne asiat, jotka sinun halutaan tietävän. Lukemalla ne päivän ajankohtaiset uutiset ja seuraamalla omia tuntemuksiasi niitä lukiessasi, voit arvioida kuinka paljon ne sinuun oikeen vaikuttavat. Kuinka moni uutinen "kohautti" tai sai sapen kiehumaan? Televisiossa kuvan ja äänen kanssa voidaan paukuttaa vielä moninkertainen määrä haluttua propagandaa siihen uutisen kylkiäiseksi verrattuna kirjoitettuun. Propagandaksi yleensä vaan luokitellaan ne uutiset joista ihminen on eri mieltä... mutta: kaikki media on propagandaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti