torstai 3. toukokuuta 2018

Kauhean kaunis kuva

Visuaalinen ihminen

Elämme nykyään hyvin visuaalisessa maailmassa etenkin median suunnalta. Television sisäänmarssin jälkeen audiovisuaalinen viestintä on vallannut melkoista tahtia tilaa kirjoitetun sanan kustannuksella. Ihminen on yleensä hyvin visuaalinen olento ja suuri osa kokemasta tapahtuu juuri näkemisen välityksellä. On se sitten pelkkä symboli tai jotain esittävä kuva, lähes poikkeuksetta kaikki median esiintuoma sisältää yhden tai useamman kuvan, joka asettaa tunnelman halutulle sanomalle. Täysin tietoisena tästä teinkin itse aikoinaan päätöksen olla käyttämättä yhtäkään kuvaa blogiteksteissäni - haluan ihmisten ajattelevan asiaa rauhassa, ilman kuvan luomaa tunnelmaa.

Aikaisemmassa tekstissä "Voivottelua" jo hieman raapaistiin pintaa mihin ja miten kuvia propagandassa käytetään. Edustava kuva voi ratkaista ihmisen kannan asiaan paljon tehokkaammin kuin teksti, koska kenellä onkaan aikaa lukea pitkä selostus ja miettiä asiaa kun se voidaan niin helposti iskeä takaraivoon asti yhdellä kuvalla? Meme-kuvat/videot ovatkin loistava ilmiö miten kuvilla ja rajallisella määrällä tekstiä voidaan sanoma saada leviämään viruksen lailla etenkin sosiaalisessa mediassa. Disinformaation levittäminen kuvien avustuksella onkin naurettavan helppoa ja siitä todisteena voidaan pitää niin tahallisia virheellisiä sitaatteja kuvan kera kuin White Helmets porukan luomia videotodisteita joita käytetään tekosyynä sotaan.

Siinä kun poliitikko haluaa antaa itsestään luotettavan kuvan jota käytetään markkinoinnissa, on median tyyli käyttää kuvia siirtymässä enenevissä määrin järkytyksen luomiseen kuvien avulla. "Katso kuvat!" on tyypillinen klikkiotsikko iltapäivälehdissä ja uutiset vilisevät toinen toistaan huomiota herättäviä kuvia myös perinteisessä valtamediassa. Kuvien teho on tunnettu jo pitkään ja sitä on käytetty hyväksi heti kun se oli mahdollista (painettu sanomalehti kuvien kera), mutta vasta viimeisten vuosikymmenten aikana on asiaan perehdytty myös tieteen suunnalta. Lopputulos: nyt osataan entistä tehokkaammin päästä ihmisen tunteisiin kiinni, järjen sijasta. Ja kuinka se tehdään?


Shokki"hoitoa"

Muistatko joskus ajaneesi autolla kotiisi ja havahtuneesi vasta kotipihassa että olet jo perillä? Tästä ilmiöstä on kyse, eli ihmisen siirtymisestä automaattisen ajattelun piiriin tietoisen sijasta. Hypnotisoinnissa ihmisen aivojen tietoisen osan (thalamus) vaikutusta pyritään vähentämään ja siirtämään painotus tunteisiin ja mielikuviin. Siinä kun hypnotisoija tekee sen usein puheellaan ja olemuksellaan, media tekee sen shokeeraavilla kuvilla. Mitä rentoutuneemmassa tilassa ihminen on, sitä helpommin shokkikuva kytkee tietoisesta ajattelusta tunteisiin. Eli istuessasi raskaan päivän jälkeen kotisohvalla iltauutisia katsoen, olet lähes täydellinen uhri median shokki"hoidolle".

Tapauksesta riippuen media valitsee halutun tunteen ja uutisten lukijan tuttu ja turvallinen ääni vaivuttaa sinut mediahypnoosiin... Sinun halutaan pelkäävän sotaa, mutta samalla pitävän sotaa ainoana keinona ratkaista asioita. Suuri johtaja sankarinviitta päällään kertoo tunteisiin vetoavassa puheessaan pian alkushokin jälkeen maamme tarvitsevan yhtenäisyyttä ja uskoa johtajiinsa. Tämän jälkeen huomiosi kiinnitetään maan sisäiseen tilanteeseen, missä väkivalta ja raiskaukset ovat yleistymässä ja sinun tulee pelätä niitä. Syylliset osoitetaan, joihin sinun tulee vihasi kohdistaa, mutta samalla muistutetaan että sinun tulisi hävetä jos vihaat niitä joita juuri hetki sitten neuvottiin vihattavan. Hyvä ihminen pelkää ja vihaa ainoastaan niitä, jotka vihaavat suuria johtajia tai edes kuvittelevan olevansa oikeutettuja kritisoimaan tilannetta... Miten on, kuulostaako tutulta?

Kaikki tämä ja niin paljon muutakin iskostetaan ihmisen takaraivoon asti kuvien välityksellä. Samaa tekniikkaa voidaan toki käyttää myös "hyvään", eli ihmisten opettamiseen ja positiivisten asioiden levittämiseen. Mutta koska kaikessa on kyse vallasta ja rahasta, mitä veikkaat mihin suuntaan ihmisiä enimmäkseen ajetaan? Samalla moinen ajatusten suunta saa aikaiseksi mielikuvan "salaliittoteoriaa!", mikä taas muodostaa kuvan foliohatuista ja kaiken maailman hörhöistä, eikö totta? Mutta jostain nekin kuvat on sinne takaraivoosi iskostuneet... Järjellä ajateltuna asia saattaa kuulostaa toki hullulta, koska eihän juuri sinua ole voitu huijata kaikki nämä vuodet NOIN helposti? Vuosikymmeniä tuo sama kusetus puri myös minuun...


Ja taas... no mutta mitä sitten?

Aikaisempia tekstejäni lukeneelle tuleva ohjeistus tuskin tarjoaa kovin suuria ahaa-elämyksiä, mutta koska kertaus on opintojen äiti, ei pidä hukata hyvää mahdollisuutta toistaa vanhaa, eikö vain? Ensiksi - laita se televisio kiinni. Jos sitä on ihan pakko katsoa, älä katso sitä väsyneenä vaan mahdollisimman hereillä ja tietoisena kaikesta mitä näet ja kuulet. Valtamedian uutiskuvat valitaan aina syystä, joten jos et voi ohittaa kuvia, tutkiskele mitä niillä halutaan sinulle kertoa. Osa kuvista voi sisältää symbolisia merkityksiä kun taas osan tarkoitus on iskeä suoraan tunteisiin (esim. kuvat lapsista sodan keskellä). Osassa kuva(t) taas on viittaamassa tiettyyn henkilöön, mutta siinäkin kuva on usein valittu antamaan tietty vaikutelma - "suuresta johtajasta" aina "hulluun" asti.

Koska kaikki media on propagandaa, on kaikki "uutisissa" kerrottu tekstikin osa sitä samaa propagandaa. "Kuvituskuvalla" luodaan ensin haluttu tunnelma ja siten ihminen viritetään oikeaan mielentilaan sisäistämään kuvaa seuraava tekstiosuus. Rauhoittamalla mieli alkushokin jälkeen saattaakin olla hyödyksi, kun haluaa tutkia jotain uutista tarkemmin ja selvittää mitä siinä oikein halutaankaan kertoa. No mutta eihän ne nyt kaikkeen moista shokkihoitoa sotkisi? Ei, tietenkään, siksi et varmasti edes urheilu-uutisia katsoessasi/lukiessasi innostu asiasta ja välittömästi osaa kannustaa sitä valitsemaasi tahoa?

Jännä juttu nuo kuvat, eikö totta? Niinkin yksinkertainen asia ja se tunnelatauksen määrä on aivan käsittämätön. Ei kaikille, tietenkään, koska kaikki ihmiset eivät ole samalla tavalla visuaalisia. Kaikki eivät liioin ole hypnotisoitavissa, mutta ainoastaan yksi ihmisryhmä ei saa minkäänlaista shokkia nähdessään sodan kärsimystä - psykopaatit. Eli me kaikki muut olemme ja tulemme olemaan kuvien liikuteltavissa. Jokaisen tuleekin itse päättää mille kuville itsensä altistaa. Itselleen kissa kiusaa tekee kun maitokuppinsa kaataa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti