sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Hybridi, Kyber vai Info?


Hyvä tietää mistä puhutaan

Hybridisotaa, kybersotaa ja infosotaa (tai uhkia) tuntuu olevan nykyään kaikkialla. CFR:n mukaan kyberuhka etenkin Kiinan, Iranin, Pohjois-Korean ja tietysti Venäjän suunnalta ovat vuoden 2020 suurimmat haasteet, syistä jotka selviää myöhemmin tekstissä. "Hybridi" on nykypäivänä menettänyt osan viime vuosien hohdostaan, koska se on kait liian hyvin kuvaava kaikkiin niihin toimiin joita länsi itse jatkuvasti tekee. Termi siis tarkoittaa yksinkertaisesti useampaa eri keinoa käyttäen olevaa uhkaa, sotaa tai mitäonkaan, aivan samaten kuin siis hybridiautosta puhuttaessa (bensa+sähkö).

Kyber (lontooksi cyber) taas tarkoittaa näissä asioissa puhuttaessa pääosin hakkerointia ja vastaavia toimia. Eli käytetään hyväksi jotain järjestelmää eri tavalla kuin sitä on tarkoitettu. Tietomurrot ja datavarkaudet, kaikki toimet joissa kohteen tietojärjestelmään tehdään laiton tai muuten vain valtuuttamaton toimi, lasketaan "kyber" hyökkäykseksi. Tekijää on usein lähes mahdotonta selvittää ja tekijän lavastaminen joksikin muuksi on helppoa sen osaaville. Eli kun jollain on "todisteita" että sejase on hakkeroinut jonkun, ne todisteet löytyvät usein ihan syystä ja ne on tehty niin helpoksi löytää että varmistetaan "oikean" tahon syyttely. Tiedustelupalvelut ympäri maailmaa kun keräävät kaikki mahdolliset "sormenjäljet" talteen ja käyttävät niitä sitten sopivasti omiin tarkoitusperiin. Koska eiväthän vallanpitäjät nyt valehtelisi...

Infosta puhuttaessa taas käytetään synonyyminä "valeuutisia" ja "fake news" tai vastaavia, mutta yksinkertaisesti kyseessä on siis puhtaasti tiedosta. Eikä vaan mistä tahansa tiedosta, vaan nimenomaan siitä "väärästä" tiedosta jota ei haluttu kansan tietävän. Jos uutisissa puhutaan siis jostain infosodasta tai vastaavasta, sillä tarkoitetaan että taas on joku vihamielinen taho levittänyt kansan keskuuteen tietoa jota ei sinne haluttu levittää. Toki se tieto voi olla väärää, vääristynyttä tai puhdasta valhetta, mutta se "uhka" on aina siinä että sitä kyseistä tietoa ei syystä tai toisesta haluttu muiden kuulevan. Eli kun Wikileaks ja vastaavat tuovat vuodettuja dokumentteja kansan tietoon, se on infosotaa.


Syyttävä sormi kohdistuu itään

Niin NATO kuin muut lännen toimijat ovat ottaneet viimeaikoina tosissaan asiakseen todistaa kuinka idän pahat suurvallat tuhoavat länsimaiden hyvät bileet yhdistämällä kyber- ja infosodan. Ei siitä todisteita juurikaan ole, mutta tarkasti analysoituna ei muita vaihtoehtoja ole koska se ei ole mitenkään mahdollista että tavalliset ihmiset olisivat saaneet tarpeekseen näistä jatkuvista sodista? Lännen propagandistit ovatkin hätää kärsimässä kun idän trollitehtaat kehtaavat paljastaa lännen töppäykset ja vieläpä perata ne niin että tavan kansakin sen ymmärrää - selvä todiste systemaattisesta toiminnasta.

Näyttää myös siltä, että jos tiedustelupalvelut saisivat päättää niin infosota, eli "väärän" tiedon levittäminen pitäisi tulkita samankaltaisena toimena kuin vaikka ampua tykillä rajan yli. Syyllinen voidaan myös aina osoittaa niin, että jos meidän propagandaa pilataan niin se on aina selvästi Venäjän vika. Vielä kun on selvää näyttöä että kyberiskuja on siinä sivussa ainakin yritetty ja jäljet on piilotettu hyvin, se merkitsee yhdistettynä itselle haitalliseen propagandaan että asiahan on ihan päivänselvä. Jos tämä kuulostaa oudolta, suosittelen kuuntelemaan CyCon 2019 (NATO:n vuosittainen konferenssi) esitelmiä... sielä tämä asia selitetään hyvin tarkasti: itä käyttää yhdistettyjä kyber- ja infoiskuja länttä vastaan ja se saa lännen näyttämään heikolta. Todisteita on vaan kovin heikosti, mutta uskokaa nyt!

Onkin sikäli mielenkiintoista, että nimenomaan se infouhka koetaan niin valtavana ongelmana. Mitään ongelmaahan ei ole, jos puhuu totta ja pystyy todistamaan sen oman kantansa, eikö totta? Nyt nämä "idän trollit/botit/haamuhenkilöt" kykenevät horjuttamaan kokonaisia yhteiskuntia paljastamalla lännen paskapuheet. Tähän olisi toki helppo ratkaisu, mutta ei anneta totuuden pilata hyvää tarinaa... Jostain syystä juuri se lännen valheellisten tarinoiden paljastaminen on mennyt pahasti ihon alle ja siitä syytetään kaikin keinoin idän suurvaltoja, tapauksesta riippuen.


Mutta asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksinkertainen

Helppohan se on sivusta katsoen naureskella kuinka lännen propagandistit kieriskelevät tuskissaan koettaen selittää omien herrojensa metkut parhain päin. Infosota elääkin aivan omaa elämäänsä, yleensä lähes täysin julkisesti. Kyberpuolella asia taas on päinvastoin - lähes kaikki tapahtuu piilossa kenenkään huomaamatta, niin hyökkäykset kuin puolustukset. Yksi tärkeä syy tähän piilotteluun löytyy siitä seikasta, että ei haluta paljastaa niitä omia korttejaan vastapuolelle, mutta ei liioin omille kavereille jotka voivat olla salaa vastustajia. Kuinka paljon näitä kyberiskuja sitten tapahtuu jääkin arvailujen varaan ja kenen tekemiä ne ovat pysyvätkin mysteerinä. Länsi syyttää kaikesta itää ja päinvastoin. Onko kumpikaan oikeassa vaiko molemmat?

Infosodan väännön seuraamiseen riittää että avaa television tai netin ja katsoo kahden eri lähteen (vastapuolten) uutisia. Kyberhyökkäyksissä julkisuuteen tulee usein vain jonkun maan edustajan kommentti "meitä vastaan hyökkäsi tuo maa" ja sitten osapuolten liittolaiset menevät seisomaan oman leirin taakse ja "niinkuin tuo sanoi!" Joskus voidaan liittolaisille toimittaa todisteita, mutta kuten kaikessa digitaalisessa tiedoissa ominaisuutena on: todisteita voi helposti jakaa, mutta myös tekaista ja muokata. Syynä yleensä se, että ei haluta paljastaa niitä omia kortteja edes liittolaisille, koska eihän sitä koskaan tiedä... Tiedon jakaminen ja avoimmuus ovat kyllä tärkeitä asioita ja niistä puhutaan paljon, mutta meneppä jakamaan yksikin jollekin taholle epämieluisa tieto niin johan helvetti repeää.

2020 jatkaneekin (kiihtyvällä tahdilla) samaa kylmää hybridisotaa kuin viime vuodet. Kaikki osapuolet tekevät kaikkensa että vastapuoli näyttäisi mahdollisimman pahalta, samalla kun omaa puolta tuuditetaan vähintään yhtä rankalla propagandalla uskoon että kaikki on kotona hyvin kunhan vaan teet mitä käsketään. Ja häviävä osapuoli on kaikissa tapauksissa se tavan kansa. Kun ei syyllisiä löydy rajan takaa, sitten niitä haetaan lähempää - hyödyllisiä idiootteja kaikkialla! Kaikki media on propagandaa - seuraamalla uutisia tiedät tasan tarkkaan sen, mitä sinun halutaan tietävän, ei mitä sinun tarvitsisi tietää. Hyvää tulevaa vuotta 2020!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti