tiistai 14. joulukuuta 2021

Ei lainkaan kultti


Kyllähän sen nyt heti huomaisi jos on osallisena kulttiin, eikös?

Vuosia sitten kun kirjoitin ”virallisen totuuden uskonnosta”, tämä tolkun ihmisten muodostama kultti tai uskonlahko oli vielä varsin vaaraton sen nykypäivään verrattuna. Yhteisöjä ja kultteja olen myös aikaisemmin verrannut keskenään, mutta pohditaan tällä kertaa hieman tarkemmin niitä kulttimaisia piirteitä omaavia ryhmiä. Aihetta on tutkittu runsaasti ja tässä tekstissä otan pätkiä kirjasta ”When Prophecy Fails: A Social and Psychological Study of a Modern Group That Predicted the Destruction of the World” - Leon Festinger, Henry Riecken ja Stanley Schachter. Tämä 1956 julkaistu teos on pelottavan lähellä monilta osin tätä nykyistä menoa, vaikkakin seurattu lahko odottikin maailmanloppua ulkopuolisten viestinnän perusteella. Ehkäpä ne alienit vaan tekivät laskuharjoituksia ja olivat arvioissaan yhtä tarkkoja kuin nämä nykyiset kulttien ohjaajat?

Viimeisten vuosien aikana näitä kulttimaisia liikkeitä on toki ollut monen eri ilmiön ympärillä. Valtamediassakin paljon huomiota saanut Trumpin ja QAnonin (epä)pyhä liitto ja kaikki sen ympärillä pyörivät asiat adrenokromista lähtien saivat monet huolestumaan moisiin uskovien mielenterveydestä. Vaikka osumatarkkuus niissä ennustuksissa olikin … vaihtelevaa, ei voida kieltää etteikö muutama asia osunut pelottavan tarkasti kohdilleen. Toisaalta, rikkinäinen kellokin on kahdesti päivässä oikeassa, joten oikeaan osuneet ennustukset voidaan laittaa myös puhtaasti sen ennustusten määrän piikkiin. Vai voidaanko? Sen joutuu jokainen päättämään itse. Mutta missä kohden ne kulttimaiset piirteet alkoivat tulla vahvasti julki oli se, kun ennustus toisen jälkeen ei tullutkaan toteen mutta sen sijaan että ihmiset olisivat hylänneet koko homman hömppänä, se sai aikaan entistä enemmän ja entistä korkealentoisempia selityksiä aina aikamatkustukseen ja kuunatseihin saakka.

Itsekin pidin ja osin edelleen pidän suurta osaa tästä vain suurena käsitysten ohjaus-operaationa jonkun siihen erikoistuneen porukan ohjaamana, joka sisältää runsaasti kulteille tyypillisiä psykologisia elementtejä. Mutta mitä enemmän asiaa olen tutkinut, sitä enemmän kantani kääntyy pois siitä ”kultista”, ainakin osan asiaan vihkiytyneen näkemyksen perusteella. Henkilökohtaiset uskomukset asioista eivät tarvitse kulttia taakseen saadakseen ihmiset toimimaan ja ajattelemaan samankaltaisesti. Että kyseessä olisi kunnon kultti, sen jäseniltä löytyy usein ominaisuuksia, joita monilta, ellei lähes kaikilta, ”hulluilta salaliittoteoreetikoilta” kuitenkin puuttuu lähes täysin tai ovat ainakin niin heikossa roolissa siihen käyttäytymiseen, etten pidä sitä merkityksellisenä syynä toimintaan. Sen lisäksi että nämä ”hullut salaliittoteoreetikot” noin yleensä eivät ole kovinkaan sovinnollisia (yksi viidestä suuresta persoonallisuuspiirteestä), he eivät ole yleensä liioin kovinkaan kollektiivisia tai konformistisia. Poikkeuksia toki löytyy… runsaasti.


Zombie-kultti

Mikään ei sano vahvemmin ”minä välitän kaikista ja etenkin heikompien turvallisuudesta” kuin nauraa niille, jotka ovat saaneet näistä ”hoidoista” vammoja. Niin moni kultisti epäilee jokaista piikkihaittaa ja hylkää kaikki mahdollisuudet siihen, että ”lääke” voisi olla missään tapauksessa pahempi kuin tauti. Paitsi tietysti silloin kun tämän osoittaa numeroilla, jonka jälkeen sitä selitetään tai vaan lopetetaan keskustelu siihen. Jos meillä olisi vastaava hoidettavissa oleva ongelma, kyllähän vallanpitäjämme siihen puuttuisivat! Kuten että sairaalabakteerit tappavat vuosittain 700-800 (Lähde: Hoitoon liittyvät infektiot, Lääkärikirja Duodecim 12.2.2020) jolle oltaisiin voitu tehdä jotain, mutta jostain syystä ei olla eikä olla tekemässä. Ja kaverit haetaan apuun jos se oma kanta ei pidäkään vettä. Välitön vasta-argumenttihan tähän on tietenkin ”no mutta niin ne denialistitkin tekee!"… paitsi että ne ”denialistit” eivät ole vaatimassa väkivaltakoneiston uhalla kaikkia tekemään samoin. Kultistit vaativat ihmisoikeuksien peruuttamista kaikilta, koska jos niin tehdään niin maailma pelastuu!

Tämä maailmanlopun-kultin idea on tietenkin yhtä looginen kuin sota sotaa vastaan, koska historiasta löytyy tasan 0 esimerkkiä tyrannien palauttaneen vapaudet ja vino pino esimerkkejä siitä, kuinka ne kerran luovutetut vapaudet ovat pysyvästi menetettyjä, kunnes ne otetaan takaisin… yleensä väkisin. Mutta tämän zombie-kultin uskomukset ja tarina täsmäävätkin 100% tuohon yllä mainittuun Festingerin kirjan antamaan määritykseen kultista. Uskomus on merkityksellinen ja käsin kosketeltava, koska media muistuttaa siitä joka päivä. Omaan elämään sillä on suuri vaikutus, koska kaikki naamarätit ja rajoitukset, natsipassi mukaan lukien muistuttavat asiasta jatkuvasti. Mitään niistä ei kyseenalaisteta, koska auktoriteetti kertoo että näin PITÄÄ tehdä. Uskomuksesta ei liioin voi enää peruuttaa, koska tuli otettua se geeniterapiakin jota ei enää pois saa, jonka pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole MITÄÄN varmaa tietoa. Toistamalla sama geeniterapia lukemattomille ihmisille ei anna tässä vaiheessa yhtään enempää tietoa pitkäaikaisista vaikutuksista. Jos ei tätä ymmärrä, kannattaa kaivaa sanakirja ja tarkistaa mitä ”pitkäaikainen” merkitsee - saman toisto lyhyellä aikavälillä ja suurella näyte-erällä kun ei edelleenkään kerro pitkästä aikavälistä, ymmärräthän?

Kerrottu tarina on myös tarkasti rajattu, jolloin siitä seuraavat poikkeamat ovat havaittavissa ja ne usein kerrotaan ihan selvästi. Maalitolppien siirtely on termi jota myös voidaan tässä soveltaa. Ja sitten KUN se tarina ei täsmääkkään todellisiin ja vahvistettuihin asioihin, mitä tapahtuukaan kultissa? Jos sosiaalinen tuki on riittävä joko omalta ryhmältä tai siltä suurelta ”johtajalta”, täysin virheelliseksi todettu ennustus tai uskomus sen hajoamisen sijaan vahvistaakin sitä uskomusta. Se ei toiminut edellisilläkään kerroilla, mutta se seuraava tai sitä seuraava kerta kyllä sitten toimii! Ja syy miksi se ei toimi on kaikki vääräuskoiset, jotka eivät totelleet määräyksiä! Tämän zombie-kultin käyttäytyminen ja toimet eivät voisi oikeastaan olla enempää oppikirjaesimerkin kultista kaltaisia! Joka ikinen kohta aivopesusta ja viestinnästä lähtien täsmäävät siihen, kuinka ihmiset manipuloidaan toimimaan juuri halutulla ja arvattavalla tavalla. Se, että nyt siinä viestinviejänä on itse valtamedia, toimii kultisteille todisteena siihen ettei kyseessä ole tietenkään kultti: eiväthän ne nyt niin tekisi, joku olisi huomannut ja kertonut…


Millä siitä kultista pääsee eroon?

Kun tarina JA sosiaalinen tuki romahtavat, koko kultti luhistuu kasaan. Niin kauan kuin media siis jatkaa tarinaa, vallanpitäjät esiintyvät hyväntahtoisina johtajina ja kultistit jättävät aivonsa narikkaan kuten tähänkin saakka, se homma jatkuu. Siksi vallanpitäjät eivät suvaitse mitään, joka saisi ihmiset miettimään asioita uusiksi. Vaclav Havel kirjoitti Tsekkoslovakian tapauksesta kirjan ”The Power of the Powerless” jossa hän kertoo niiden normaalia elämää elävien muodostavan sen uhan tyrannialle. Rinnakkaisyhteiskunta, joka ei elä pelossa eikä tottele tyranniensa käskyjä on tyrannien pahin vihollinen - vapaus kun tarttuu.

Ei siis ihme, että sensuuri kiristyy ja median retoriikka kovenee jatkuvasti. Totalitarismin kannatus kasvaa kultistien joukossa joten jää nähtäväksi saavuttavatko he oman utopiansa ennen kuin vapaus voittaa. Länsimaiseen ideaan demokraattisesta oikeusvaltiosta totalitaristiset säännöt ja johtaminen eivät kuulu lainkaan, mutta jostain syystä myös ne ”asiantuntijat”, joita media nostaa esiin, ovat yhdessä tuumin kertomassa kuinka totalitarismi on ihanaa! Aivan kuten kulteissa toimitaankin… Toki onhan se ikävää jos joku kutsuu juuri sinua kultistiksi, kun tiedät sydämessäsi tekeväsi kaiken täysin oikein! Sakari Peltola kutsui heitä hyödyllisiksi idiooteiksi, samalla huomioiden sen termin halventavan sävyn aiheuttavan vastareaktion. Zombie-kultisti onkin paljon mukavampi termi, eikö?

Ja sitten tulee päälle vielä ne, joiden mielestä kahtiajako ja ihmisten leimaaminen on niin pahaa ja väärin - tekisit sinäkin vaan kuten kaikki muut (eli kuten kultti käskee) niin tilanne rauhoittuu nopeammin kuin vastustamalla! Älä vastusta kulttia millään tavalla niin kaikki on hyvin… kuulostaa kovin… kulttimaiselta ajatukselta, eikö? Kyllä, onhan se ikävää ja näille kultisteille on osoitettava sympatiaa, koska silloin he voivat havahtua tekemiinsä virheisiin ja palata takaisin… tolkun ihmisiksi, jotka tarttuvat seuraavaan kulttiin ja vaativat jälleen kaikkien tekevän samoin, mutta nyt tällä kertaa oikein ja paremmin kuin koskaan ennen! Ja koska kaikki tämä on vain mielipidettä, aivan kuten ”faktantarkistajatkin”, sananvapauden luvatussa maassa saa olla sitä mieltä että tämä nykyinen zombie-kultti on toistaiseksi vaarallisin massapsykoosi. Itse uskon ihmiskunnan vielä onnistuvan tämänkin hulluuden ylittämään. Eri asia haluanko olla itse sitä tosin näkemässä… Sen Nürnberg 2.0 haluaisin tosin vielä nähdä kun nämä kulttijohtajat saavat palkkionsa.

6 kommenttia: