torstai 26. syyskuuta 2019

Kapitalismin kriisi


Jotain tarttis tehdä?

Siinä kun CFR viimeksi kertoi demokratian olevan kriisissä (mitä se toki vieläkin on), on valtamedia kertonut myös kapitalismin olevan kriisissä. Semmoinen liivijengi kuin Business Roundtable onkin julkistanut kapitalismin kriisin ja koko länsimainen media on nyt päättänyt tehdä asialle jotain. Business roundtable on näin jengiä tuntemattomille tuommoinen sekalainen ryysyläisten sakki, mihin kuuluu ainakin kaikki jenkkien suuret yritykset jotka eivät verojaan maksele mihinkään, eli Amazon, Google ja vastaavat. Ja he taas kuuntelevat kiltisti mitä neoliberaalien MPS kertoo. Eli ei mitään uutta auringon alla - maailmaa ohjaavat kirjainyhdistelmätoimijat ovat päättäneet nostaa esille uuden kriisin, johon heillä onkin jo ratkaisu valmiina.

Financial Times julkaisi hiljattain artikkelin, jossa he sitoutuvat noudattamaan uusia kapitalismin sääntöjä. Suomen valtamedia tietysti komppasi tätä ihmetellen mistä oikein tuulee ja nyt kun poliitikot ovat myös ottaneet Suomessa kantaa, on paikallinen MPS-lafka, Libera, älähtänyt asiasta. Nyt siis pitäisi yritysten ottaa huomioon osakkeenomistajien lisäksi myös työntekijät ja asiakkaat, mikä on aivan ennenkuulumaton ajatus kapitalisteilta. Kapitalistisen järjestelmän ainut kannustin on tehdä omistajille maksimaalisen voiton, kaikki muu on toisarvoista. Nyt se kriisi onkin siinä, että kansa ei ole valmis enää maksamaan hymysuin kaikesta mitä tarjotaan vaan he haluaisivat itse myös vaikuttaa muuhunkin kuin ostaa vai ei. Markkinointi on siis pettänyt?

Ideahan sinänsä on kaunis ja satuilut kuinka tämä "päivitetty kapitalismi" tulee pelastamaan maailman varmasti uppoaa moneen. Kilpailu, eli neoliberalismin ajava voima, on ajanut liiallisella painollaan kapitalismin tilaan, missä entistä harvempi kykenee pysyä siinä voittajien kärryissä. Tämä aiheuttaa tavan kansassa levottomuutta, minkä vuoksi se demokratiakin on kriisissä - kansa vaatii voita leipänsä päälle, eikä kilpailla kuka saa sen ylhäältä heitetyn kovettuneen leivän kiinni. Mutta jälleen kerran, kameleontin tavoin, kykenee neoliberaalit kääntämään tämänkin omaksi voitokseen ja kansan tappioksi. Siemenet kylvettiinkin muutosta varten jo vuosia sitten ja moni on haksahtanut tähän ansaan mitä ajetaan.


Ehdotetut korjausliikkeet

Vähemmän yllättävästi korjaukseen tarjotaan teknokratiaa, eli kansalta takavarikoidaan kaikki omaisuus joka sitten jaetaan "tasan" ja käytettävissä olevat resurssit annetaan sitten oikeudenmukaisesti kansan käyttöön. Tämä "kapitalismin" korjaus siis siirtää kaiken omaisuuden vallanpitäjien taskuun, koska vain he kykenevät pelastamaan samalla ilmaston kunhan vaan saavat päättää ihan kaikesta! Mutta ei pidä sekoittaa tätä Neuvostoliiton kommunistiseen ideologiaan, koska samaan pyrkiminen väärä takki päällä on huono asia. Eronahan näissä kahdessa on se, että NL:n tarkoituksena oli siirtää se valta ja omaisuus lopulta kansalle ja valtion omistaminen oli vain askel matkalla sinne. Nämä Eurostoliiton sankarit pitäisivät kaiken itsellään.

No mutta milläs ne resurssit sitten kyettäisiin jakamaan tasan ja ohjattua juuri haluttuihin asioihin? Virtuaalivaluutalla, tietysti! Kun vallanpitäjät siis ensin ovat takavarikoineet kaiken yksityisen omaisuuden, pitää ne resurssit sitten jakaa kansan keskuuteen takaisin. Ja ainut tapa varmistaa ettei kansa päätä itse mihin ne jaetut resurssit käyttää, on antaa ne resurssit siinä muodossa että ne voidaan korvamerkitä. Jokainen hyvä ihminen siis hymyssä suin pelastaa ilmastoa antamalla omat ja sukunsa omaisuudet vallanpitäjille, mistä korvauksena saa sitten sijoittaa tarkasti määritellyn summan omaan viikottaiseen "Soylent green"-annokseensa. Ihanan edistyksellistä, eikös?

No mutta bittirahahan voi olla myös täysin hajautettu systeemi eikä sitä voida hallita! Totta, mutta milläs kuvittelet niitä bittirahoja käyttäväsi kun kaikki maksupäätteet hyväksyvät vain virallisia krediittejä ja se laite jossa niitä bittikolikkojasi säilytät on täysin vallanpitäjien ohjattavissa? Voit siis tehdä vaihtokauppaa kavereidesi kanssa tasan siihen asti, kun vallanpitäjä päättää ettei sinulle enää kuuluu edes sitä kansalaisen omaa osaa resursseista. Jo nykyään laitetaan pankkitilejä kiinni vääriä mielipiteitä omaavilta ja kun käteisestä päästään vihdoin eroon, kansan hurraamana tietysti, ei kenenkään parane saada omia ajatuksia enää laisinkaan. Ja näin kapitalismin kriisi on selvitetty, kaikilla on kivaa & mukavaa eikä ihmiskunnalta puutu enää mitään... muuta kuin ihmisyys, mutta se on pieni hinta maksettavaksi kun ilmasto sentään pelastui?


Jotain tarttis oikeasti tehdä

Vielä suuri osa tästä dystopiasta on vain puhetta ja suunnitelmia, mutta kuinka kauan asia näin säilyy? Nykyistä tilaa Suomessa voitaisiin kuvata tähän tapaan: "Vasemmisto" aseistaa täyttä vauhtia armeijaa ja poliisia samalla kun kansa näkee nälkää. Media tekee kaikkensa ilmastopelottelussa ja omalta osaltaan valmistelee kansaa kaiken omaisuuden takavarikointiin. "Oppositio" taas vaatii muutoksia, jotka olisi itse voinut tehdä viime kaudella ja pöyristyy hallituksen tekemistä päätöksistä vaikka olisi itse tehnyt vähintään yhtä huonoja päätöksiä kansan suunnasta katsottuna. Ja mitä kansa tekee? Odottaa, että pääsee äänestämään uusiksi mitkä neoliberaalit puolueet (eli kaikki Suomen valtapuolueet) pääsevät ajamaan samaa agendaa seuraavalla kertaa.

Eli kyllä, kapitalismi on kriisissä ja sille pitäisi jotain tehdä. Onneksi kaikkihan sen tietää että ainut vaihtoehto kapitalismille on sosialismi ja sosialismi taas on huonoin mahdollinen järjestelmä. Tämän seurauksena siis korjattu kapitalismi on ainut vaihtoehto, koska ... niin, miksi? Johtuisiko se siitä, että nämä samat vallanpitäjät ovat olleet jo niin pitkään vallassa, että kaikki elossa olevat sukupolvet on jo ajettu saman koneiston aivopesun läpi? Kaikille on opetettu, että järjestelmää ei saa kyseenalaistaa muutoin kuin ennalta määrätyillä tavoilla ja sen ulkopuolelle jäävät ovat salaliittoteoriaa tai vähintään Venäjän trollien agendaa.

Mikä siis olisi se oikea vaihtoehto? Sanoisin, että kansanvallan kulmakivi, eli vapaa sana. Oikeasti puolueeton ja riippumaton media on ainut ratkaisu tähän ongelmaan, eikä sekään ole edes vielä ratkaisu itse ongelmaan vaan vasta se ensimmäinen porras ratkaisun löytämiseksi. Niin kauan kuin nuo kirjainyhdistelmäjengit saavat sanella mitä kansa tietää ja mistä kansa puhuu, olemme matkalla kohti ennalta suunniteltua maailmanjärjestystä, jossa vapaus saatetaan joutua poistamaan sanakirjasta turhanpäiväisenä ilmaisuna. Onneksi vielä ainakin toistaiseksi saa asioista olla eri mieltä, kunhan vaan ei mene siitä kertomaan liian suurelle porukalle. Siispä narri kiittää ja kumartaa - älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti