keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Hätätilan julistus


Paniikin lietsonta oikeutettua?

Törmäsin hiljattain tähän jo vuonna 2016 julkistettuun tekeleeseen, joka kulkee nimellä: "Leading the Public into Emergency Mode" vähintään yhtä päräyttävällä alaotsikolla: "A New Strategy for the Climate Movement" kirjoittajanaan Margaret Klein Salamon, PhD. Ilmasto-Gretan puhe "Our House is on Fire" mahtaa ihan sattumalta käyttää lähes sanasta sanaan tuon ohjekirjan aloitusta, mistä on jo ainakin muutama kirjoitus muualla yrittänyt kiinnittää ihmisten huomiota. Vihalla ja pelolla on ihmisiä hallittu ja ohjailtu kautta aikojen, eikä paniikin lietsonta ole liioin mikään uusi keksintö saada ihmisiä tekemään radikaaleja tekoja suojellakseen itseään.

Mutta onko ihmisten traumatisointi jollain tapaa moraalisesti ja eettisesti oikeutettavissa? On, kait, jos kyseessä on oikea uhka jolle on hetijustiin tehtävä jotain ja sille ei voitu etukäteen tehdä mitään koska sitä ei kyetty ennakoimaan millään tavalla. Jokainen joutuu toki vetämään ne omat linjaukset millä kriteereillä on oikeutettua luoda hallittu paniikki valitulle ryhmälle ja "ei koskaan oikeutettua" on myös perusteltavissa oleva kanta. Ihmiset eivät ole yleensä halukkaita tekemään muutoksia, ellei heitä siihen suostutella tai pakoteta, jolloin paniikin luominen on, jos ei muuta, yksi tehokkaimmista tavoista saada ihmiset liikkeelle. Huutamalla "pommi!" missä tahansa suljetussa tilassa saa ihmiset pyrkimään nopeasti pois paikalta, mutta ne pullonkaulat saattavat olla vaarallisempia kuin itse uhka. Paniikissa se järjenkäyttö kun ei ole kovin korkealla ihmisen arvoasteikossa.

Kun ihmiset on saatu paniikkiin, heillä on tapana seurata auktoriteettina pitämäänsä tahoa ja tehdä samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Ihan hyvä valinta onkin, jos näet henkilön jonka selässä lukee "pommiryhmä" juoksevan ja huutavan "juoskaa!", liittyä samaan suuntaan pinkovaan joukkoon. Ikävä kyllä tätä samaa mekanismia käytetään paljon muuhunkin kuin ns. "yhteisen hyvän" luomiseksi. Poliitikot ja media luovat innoissaan pelättäviä ja vihattavia asioita ihmisille siitä syystä, että heillä on myydä myös se ratkaisu sekä pelastus. Psykologit ovat asiaa tutkineet jo pitkään ja siksi nykyään kyetään luomaan valmiita paketteja kriisien luontiin ja hallintaan. Ainut mikä sitten enää tarvitaan on sopiva katalyytti joka saa koko suunnitelman räjähtämään täyteen vauhtiinsa.


Muutama käytännön esimerkki

Ilmastohömppä on osoittanut loistavasti, kuinka paraskin paniikinlietsonta tarvitsee juuri ne oikeat elementit samaan paikkaan että homma leimahtaa täyteen liekkiinsä. Miljonäärit puvuissaan eivät puheillaan onnistuneet saamaan tunnereaktiota ihmisissä, mikä olisi saanut täyden paniikin päälle. Mutta kun saadaan rahoitus, suunnitelma, mediarummutus ja lopulta sopiva "raasu", Greta, nousemaan lavalle ja toistamaan avainsanoja joita on kylvetty mediaan jo vuosia, täydellinen myrsky on valmis. "Ilmastoahdistus" iskee useaan sukupolveen kerralla ja traumatisoituneet ihmiset ovat valmiita seuraamaan johtajiaan laumassa vaikka suoraan alas kielekkeeltä.

Tässä ilmastohömpässä vastareaktio lähti ihmisten kyvystä kyseenalaistaa rahalla ostettua tiedettä sekä median propagandaa ja onneksi tämä herääminen tapahtui ennen kuin kaikki palat loksahtivat paikoilleen. 2014 perustettu pulju joka 2016 tuon alussa mainitun tekstin julkaisi olikin pahasti myöhässä saadakseen täyden paniikin aikaiseksi ennen vastareaktiota. Mutta tässä toisessa esimerkissä roolit ovat tavallaan päinvastoin - media kertoi pitkään kaiken olevan kunnossa... kunnes saatiin riittävä massa aikaiseksi, että paniikkireaktio leviäisi halutulla tavalla ja sitten median kelkka kääntyi kerrasta. Sankari oli jo valmiina, vallanpitäjien leirissä, mutta itse katalyytti reaktioon oli (ainakin näennäisesti) sattumien summa. Arvaatko jo mistä puhun?

2015 Suomessa koettiin suuria mullistuksia, jotka olivat median mielestä hyvä juttu ja kansa oli jakautunut kannassaan. Kyllä, tämä tahallaan aiheutettu kaaos maahan saapuvien ihmisten muodossa. Kansan annettiin muhia tässä liemessä ja muutama sankariksi nostettu taho sai mediassa valtavan määrän tilaa "väärillä mielipiteillään". Paniikkia ei alkuun haluttukaan vaan ongelmien oli kasaannuttava ja sopivia todisteita pakkaannuttava ruutitynnyriin. Ja sitten muutamaa vuotta myöhemmin, kun kansaa oli keitelty alhaisella lämmöllä sopivan ajan, Oululaisen kansalaisjournalisti J. Lokan ansiosta koko homma lävähti kansan tietoisuuteen ja paniikki oli valmis leviämään. Ai mikä paniikki? Kannasta riippuen joko väestönvaihdos tai natsien pääsy valtaan. Kansa haluttiin saada jaettua ja paniikissa sotimaan keskenään.


Lietsotun paniikin ohjaamista

Ilmastohömpässä suunta on selvä - kaikkien olisi syytä kauhistella ja pelätä tulevaa muutosta, joka taitaa tällä hetkellä olevan lämpeneminen jääkauden sijaan. Reilu sata vuotta tätä "ilmastonmuutosta" onkin jo sahattu vuoroin jääkautta ja kasvihuoneilmiötä vaihdellen. Nyt kun mukaan tähän tarinaan keksittiin lisätä hiilidioksidi, josta voidaan verottamalla saada kaikki tuntemaan olevansa osallisia (osasyyllisiä), voitiin rummutus ajaa maaliin asti ja olikin vain ajan kysymys koska sopiva taho nousee katalyytiksi. Greta ei tosin täytä kunnolla pelastavan sankarin roolia, joten se osa jääkin sitten sopivasti paikallisille poliitikoille jotka kansaa kuristamalla kertovat pelastavansa maailman.

Maahanmuutolla taas onnistuttiin pelaamaan kontrolloitu oppositio valtaan Suomessa. Yksipuoluejärjestelmässämme ei mitään oppositiota olekaan vaan puolueet arpovat vuorotellen kuka saa päsmäröidä ja kuka näyttelee oppositiota. Nyt luodulla paniikilla saatiin natseja pelkäävät suurimmaksi kannaksi, mutta samalla jo osataan hehkuttaa tulevaa muutosta seuraavissa vaaleissa koska tuleva hallitus tulee pilaamaan ihan kaiken! Eli siis... uusi pelote siihen vanhojen lisäksi. Täydestä kuitenkin menee ja kansa pelkää sitä mitä se oma aate käskee pelkäämään ja paniikissa etsitään suuria johtajia joiden perässä juostaan vaikka alas siltä kielekkeeltä, jos muut samanmieliset niin myös tekevät.

Suurin kiitos jatkuvista hätätiloista toki kuuluu medialle ja heitä ohjaaville tahoille. Yksi vaara toisensa jälkeen pitää kansan kuluttamassa haluttuja asioita ja peloissaan odottamassa seuraava suurta hätätilaa. Juuri nyt pitääkin pelätä kavalaa vaalivaikuttamista ja demokratian kriisiä missä väärät tahot pääsevät valtaan jos ihmiset äänestävät väärin. Onko se ihmisten jatkuvasti paniikissa pitäminen ja traumatisoiminen oikeutettua? Median ja vallanpitäjien mukaan kyllä ja sitä on tehty lähes taukoamatta vuosikausia. Vallankumouksellinen teko onkin olla pelkäämättä ja käyttää omaa päätään, sen sijaan että kuuntelee mitä ne puhuvat päät käskevät... Mutta moiset ajatukset olisivat haitallista vaalivaikuttamista, joten hys hys, ei mitään nähtävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti