lauantai 3. marraskuuta 2018

Virallisen tarinan merkitys


Määritelmä ja merkitys yksilölle

Että asiasta voidaan puhua, on sille annettava nimi. Olen ennen puhunut virallisesta totuudesta, mutta ettei pilata tämän enempää totuuden merkitystä, vaihdetaan termi viralliseksi tarinaksi. Tarinahan se onkin, joskus totuuden kanssa kohtuullisen lähellä, mutta usein tämä tarina on vain päällystetty uskottavilla osilla - loppu onkin tarkkaan valikoitua tarinaa virallisten tahojen luomana ja eduksi. Mistä siis on kyse? Siitä tarinasta, niistä kaikista asioista, mitä meille vapaasti tarjotaan silläkin hetkellä ja kehotetaan tekemään, olemaan tahi sanomaan. Ennen se oli koti, uskonto ja isänmaa... nykyään, noh, vilkaisu valtamedian uutisiin antaa vilauksen.

Virallisen tarinan airueet löytyvät nykyään mediasta ja koulujärjestelmästä, missä yksilö nostetaan korkeaan asemaan, maailman navaksi, kunnes sitten tarvittaessa palautetaan takaisiin omalle paikalleen, eli koneiston orjaksi. Niin kauan kuin koneiston ratas toimii ja on hyödyllinen, yksilön intohimoja ja mieltymyksiä koetetaan pönkittää ja saada muut ihannoimaan tätä esimerkillistä yksilöä. Olet sitten puolesta tai vastaan niitä sallittuja asioita, aina löytyy joku joka tulee hurraamaan sinulle. Turvallisempaa on toki tehdä jotain mahtavaa vapaissa asioissa, koska lähes kaikki voivat tulla hurraamaan. Mutta kiellettyihin kantoihin tahi asioihin älä satu - niissä tehdään vaan kuten käsketään.

Virallinen tarina siis pääosin muodostuu kolmesta eri tyyppisestä tiedosta - vapaat, sallitut/rajoitetut ja kielletyt. Vapaana asiana on nykyään "viihde" ja urheilu. Niitä voit tehdä lähes täysin vapaasti, kunhan et tuo mukaan mitään kiellettyä mielipidettä. Sallituissa asioissa on taas rajat ja usein kaksi vastakkaista kantaa, koska vastakkainasettelu on haluttu tila. Sallittuja asioita on vaikkapa politiikka vasemmisto-oikeisto akselilla ja maahanmuutto - saat kannattaa kumpaa puolta tahansa, kunhan et vaan yritä yhdistää vastapuolia vaan kylvät pelkkää riitaa. Kiellettyjä asioita/mielipiteitä omaavat yksilöt taas halutaan pois yhteiskunnasta. "Salaliittoteoreetikot", "rokotuskriittiset" ja useat muut ryhmät on leimattu virallisessa tarinassa heti Saatanasta seuraavaksi. Hyvä ihminen tietää ettei niihin voi luottaa...


Valedemokratialle

Että nykyisenkaltainen suuri huijaus "demokratiasta" voisi toimia, on virallinen tarina oltava hyvässä iskussa. Jokaisen kunnon kansalaisen on tiedettävä tasan tarkkaan samat asiat miten demokratia toimii ja näitä oppeja on toistettava niin kauan, että uskomus on samalla tasolla kuin uskomus että tuli on kuumaa ja jää on kylmää. Tiedäthän - äänestämällä voit vaikuttaa, väärin äänestäneissä on syy miksi menee huonosti ja äänestämättömien syy on miksi vastapuoli voitti. Oikeisto on Suomessa "hyvikset", vasemmisto "pahikset", mutta äärioikeisto on taas pahikset ja äärivasemmisto hyvikset... koska Neuvostoliitto ja etenkin Venäjä. USA ja NATO taas on hyviksiä, mutta Trump on pahis.

Ja kuten yksilön oikeuteen virallisessa tarinassa kuuluu - voit olla eri kannalla oikeisto/vasemmisto asiassa, mutta Venäjä ja Trump ovat aina pahoja, joten niiden kannattaminen on taas hyvin halveksittavaa. Siis sallittua on kannattaa oikeistoa tahi vasemmistoa, haukkua vastapuolta kaikesta, mutta NATOn sodanlietsontaa ei parane kritisoida jos haluaa säilyttää hyvän yhteiskunnallisen aseman. Sillä oikealla liputuksella kun voi jopa päästä takaisin peliin mukaan, jos on mennyt töppäämään jossain muussa asiassa (kukas kävikään juuri sotaharjoituksissa pyörähtämässä?).

Jos katsoo Suomen nykyistä poliittista kenttää, hyvä ihminen tunnistaa oman puolensa ja muistaa äänestää oikein, muutenhan vastapuoli pilaa kaiken - pelottelupropagandaa tarvitaan sankarimyytin luomiseksi. "Jos et äänestä meitä, tämä kertomamme tärkeä asia väärin tehtynä pilaa juuri sinun ja kaikkien rakkaittesi elämän!" - jokaisen puolueen sankariehdokas. Jos taas puolueita ja heidän tekemisiään ja ohjelmiaan lukee, on selvää että: oikeisto ei ole oikeistoa, vasemmisto ei ole vasemmistoa, oppositio ei ole oppositiota - jos siis sanoilla tarkoitettaisiin sitä, mitä ne alunperin merkitsivät. Ripaus uuskieltä mukaan tarinaan, ettei vaan pääse muodostumaan vääriä mielipiteitä?


Yhteiskunnalle

Mitä enemmän yksilö altistuu virallisen tarinan propagandalle, sitä vahvemmin se uppoaa selkärankaan asti. Eli mitä korkeammin koulutettu, sitä pidempään on virallisen tarinan lonkerot saaneet pureutua niihin uskomuksiin. Toki eri alojen koulutuksissa tämä indoktrinaation määrä vaihtelee, sen mukaan kuinka paljon tämän yksilön tulevaan toimenkuvaan kuuluu ihmisten kanssa vuorovaikuttaa. Humanististen tieteiden professori on aika likelle se indoktrinaation huipentuma - etenkin jos taustalla on vielä sopivaa rahoitusta tarinaa muokkaavilta tahoilta. Päälle vielä vuosikymmenet median propagandaa niin paketti on valmis marssitettavaksi yleisön eteen saarnaamaan seuraaville sukupolville virallista tarinaa.

Mutta kaikkiin se indoktrinaatio ei uppoa, syystä tai toisesta. Siksi niin monen yksilön pahoinvointi kuin myös kapinahenki koneistoa vastaan on kasvussa. Tätä ilmiötä koetetaan selittää keksimällä uusia tarinoita vaikkapa "vastapuolen propagandasta", vaikka syy niin moneen ongelmaan on kovin yksinkertainen ja samalla todella monimutkainen. Voitaisiin hyvin puhua myrkytyksestä, myrkytysoireista ja vastamyrkyn leviämisestä. Kun mieli myrkytetään virallisella tarinalla ja virallinen tarina neuvoo myrkyttämään kehon ja mielen, saadaan runsaasti oirehtivia yksilöitä.

Mikä se vastamyrkky sitten olisi? Vapaa sana. Ja juuri siksi sitä halutaan rajoittaa ja vaimentaa. Terve yhteiskunta rakentuisi lukemattomista mielipiteistä ja niiden joukosta hyödyllisimpien ottamisesta käyttöön. Sairas yhteiskunta taas altistetaan yhdelle tarinalle, josta ei saa purnata saatikka kyseenalaistaa. Kun yhteiskunnan kaikki viralliset tahot yhdessä tuumin vaativat kansansa kyttäämistä ja mielipiteiden valvontaa, voit olla varma että virallisen tarinan sadut fasismista ovat lähempänä todellisuutta kuin luulitkaan - vain sadun punahilkka, metsästäjä ja susi ovat menneet sekaisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti